Alleen via ontbinding van vijf spelerscontracten (Krijgsman, Rood, Hamming, Averdijk en Cramb) en twee trainerscontracten (Verel en Vergeer) denkt Fortuna Sitttard voor het komende seizoen een licentie voor het betaalde voetbal te krijgen.

De kortlopende schuld van de Limburgse ploeg bedraagt 4,5 miloen euro. De arbitragecommissie van de KNVB was dinsdagavond niet mild voor de club, die naar de eerste divisie degradeerde.

Zwaar offer
Een uitspraak zal er pas volgende week komen. Maar de commissie vindt het oneerlijk dat de club zo’n zwaar offer vraagt van de spelers en de trainers. Fortuna heeft willens en wetens langdurige contracten afgesloten met hen, maar wil daar vanaf nu er zoveel schulden zijn. ,,Maar bij de kerst was u al gedegradeerd”, zei voorzitter Mart Franken van de commissie, om aan te geven dat de problemen niet ineens zijn ontstaan.

Geen schadeloosstelling
Fortuna wil de contracten eenzijdig ontbinden, zonder schadeloosstelling. De vijf spelers drukken te zwaar op de begroting, met name Hamming, en de club stelt dat er binnen de selectie goedkopere alternatieven voor hen zijn.

Failliet

“De club had beter failliet kunnen gaan. Dan waren deze mensen beter af geweest. Dan hadden via het loongarantiefonds nog geld gekregen”, stelde Mart Franken.

Schulden

Fortuna heeft onder meer 2 miljoen schuld bij het CFK, het pensioenfonds voor voetballers, en een belastingschuld van 1,1 miljoen. Daarnaast hebben de 33 werknemers en de voltallige spelersgroep over de maanden mei en juni nog salaris tegoed. Met de schuldeisers is nog geen akkoord bereikt.

Staatslot kopen

Garanties over een betere toekomst en meer inkomsten kon directeur Theo Mommers niet geven. “We krijgen pas eventueel garanties als we de licentie krijgen, we hebben nu totaal geen middelen. Maar wij moeten over twee weken alles rond hebben met het oog op de licentie.” Franken repliceerde: “U kunt maar beter een lot in de staatsloterij kopen!”

Salarisplafond

Fortuna liet een prognose zien voor komend seizoen. De inkomsten bedragen 2,8 miljoen, de uitgaven 2,5 miljoen. Om de huurkosten te verminderen is het hoofdgebouw van het stadion verhuurd aan een scholengemeenschap en belangrijker: er is een salarisplafond ingesteld van 54.000 euro. Cramb en Hamming gaan daar niet mee akkoord. Fortuna heeft komend seizoen niet meer dan achttien contractspelers. De salarispost mag niet meer zijn dan 660.000 euro.

Bron:nu.nl