Fortuna heeft weinig moeite met VVV Venlo, dat na rust moet passen als Fortuna een versnelling hoger schakelt. Tijjani Noslin en Arianit Ferati kloppen nadrukkelijk op de deur.

31 juli 2022

Fortuna wint slotduel voorbereiding ruim

Fortuna Sittard 6 VVV Venlo 2

Doelpuntenmakers: 19. Gladon 1-0, 47. Noslin 2-0, 50. Guth 3-0, 60. Seuntjens (pen.) 4-0, 67. Braken 4-1, 89. Ferati 5-1, 91. Ferati 6-1, 94. Yasar 6-2.
Opstelling: Van Osch (91. Pandur); Pinto (61. Vita), Guth (91. Flemming), Nieling, Cox (91. Van Beijnen); Erdoğan (46. Sourlis), Duarte (91. Peters), Gladon (91. Krawczyk); Córdoba (46. Noslin), Yilmaz (46. Ferati), Seuntjens (91. Tasci).
Toeschouwers: 2.000.
Scheidsrechter: .
Geel (Fortuna): –

Een half uurtje voor de wedstrijd betreden we het Fortuna Sittard stadion. Voor het eerst sinds mei kan dat weer. Gelukkig maar!

Fortuna speelt vandaag tijdens de open dag zijn afsluitende duel in de voorbereiding op het seizoen 22/23, dat volgende week van start gaat. Eerstedivisionist VVV Venlo is de tegenstander.

De voorbereiding is prima verlopen. Zeker als je dat vergelijkt met vorig seizoen, toen Fortuna te maken kreeg met meerdere blessuregevallen (Ben Rienstra, Lisandro Semedo en kleinere blessures onder andere bij Zian Flemming) en moeizaam manoeuvreerde op de transfermarkt.

Geen noemenswaardige blessures deze voorbereiding en op de transfermarkt toonde Fortuna zich, vanwege de toegenomen financiële slagkracht, behoorlijk slagvaardig.

En dus kan Sjors Ultee terugkijken op een prima voorbereiding. We onthouden vooral de eerste twintig minuten tegen Shakhtar Donetsk, waarin Fortuna behoorlijk indruk maakte. Toch start Ultee vandaag niet met dat elftal. Hij kiest, zo vermoeden we, voor het elftal, waarvan hij denkt dat het op termijn het sterkst denkbare elftal zal zijn; niet het momenteel sterkst denkbare elftal.

Dat betekent dat de mannen die onlangs aansloten bij Fortuna (Burak Yilmaz, Doğan Erdoğan, Iñigo Córdoba en Rodrigo Guth) aan de start verschijnen, terwijl ze (zeker de eerste drie) nog tijd nodig hebben om wedstrijdfit te geraken. Het gaat ten koste van spelers als Tijjani Noslin en Arianit Ferati, die een prima voorbereiding achter de rug hebben.

Wie ook ontbreekt is Mickaël Tirpan. Een Auseinandersetzung op de training verklaart zijn afwezigheid. Hij is overigens wel na afloop van de wedstrijd aanwezig bij de spelerspresentatie, dus zal de lucht ondertussen geklaard zijn.

Niet alleen Tirpan is er niet bij, ook Dimitrios Siovas (licht geblesseerd) en Roel Janssen (ziek) zijn afwezig, waardoor er een plek in het elftal vrijkomt voor Bryant Nieling. Nieling is de kleinzoon van Jan Nieling, die in de jaren zeventig een tijd lang het doel verdedigde van Fortuna SC. Nieling tekende onlangs zijn eerste profcontract en mag meteen aan de bak.

Nieling vormt met Rodrigo Guth het centrum van de verdediging. Aan de zijkanten spelen Ivo Pinto en George Cox. Yanick van Osch verdedigt het doel.

Op het middenveld spelen Deroy Duarte en Doğan Erdoğan in een controlerende rol. Paul Gladon speelt als aanvallende middenvelder op de nog niet-ingevulde positie van de vertrokken Zian Flemming. In de aanval spelen Iñigo Córdoba en Mats Seuntjens op de flanken, terwijl Burak Yilmaz in de punt van de aanval start.

We schatten dat er zo’n 2.000 toeschouwers aanwezig zijn in het stadion, waaronder zeventig supporters in het uitvak.

Het decor voor dit oefenduel

Het is de eerste maal dat we Yilmaz in wedstrijdverband aan de slag zien. Zo nu en dan laat hij zijn klasse zien door bijvoorbeeld snel van een tegenstander weg te draaien, maar hij komt toch nog wedstrijdfitheid te kort om echt gevaarlijk te kunnen worden. Datzelfde geldt voor Iñigo Córdoba aan de zijkant.

Er ontstaat een gezapige wedstrijd, die maar niet echt op gang wil komen. De eerste kans in de wedstrijd noteren we pas na twintig minuten voetbal, en die kans levert pardoes een doelpunt op. Mats Seuntjens geeft een mooie diepe bal, die op de rand van het strafschopgebied wordt opgepikt door George Cox. De Brit tikt breed op Paul Gladon, die de bal over Lukas Zima heen stift in het doel: 1-0.

Komt Fortuna los na die openingstreffer? Een minuutje of vijf is er wat extra gedrevenheid, maar dat ebt weer snel weg. De wedstrijd kabbelt weer rustig verder, zonder dat Fortuna nog gevaarlijk wordt.

Kan VVV Venlo daar dan iets tegenover stellen? Weinig. Heel sporadisch komt VVV eruit. Bij die spaarzame prikken is VVV soms gevaarlijk, maar er brandt niets aan. Daarvoor speelt ons onuitgegeven centrale duo te goed.

Rodrigo Guth lijkt, in tegenstelling tot de andere late aankopen, klaar voor het duel tegen Ajax. Bryant Nieling heeft een prima lange pass in de benen en is ook een aardige mandekker. Hij brengt zichzelf wel enkele keren na balverovering in de problemen, door de bal niet snel genoeg af te spelen. Desondanks een aangename kennismaking met dit Fortuna-talent.

Thijme Verheijen komt nog het dichtst bij een treffer, maar Yanick van Osch staat paraat als Verheijen op doel kopt. De grensrechter had overigens ook al zijn vlag in de lucht (iets wat hij geregeld onterecht naliet).

We gaan rusten met een 1-0 tussenstand.

In de rust wisselt Ultee de drie mannen die nog niet wedstrijdfit zijn: Yilmaz, Erdoğan en Córdoba. De vervangers zijn Arianit Ferati, Vasilios Sourlis en Tijjani Noslin.

Meteen komt er meer engagement in het spel van Fortuna en VVV moet niet alleen ver terug, maar ook al snel buigen. Fortuna scoort namelijk driemaal binnen het eerste kwartier van de tweede helft.

Eerst zien we een kunststukje van Tijjani Noslin, die een mooie voorzet van Arianit Ferati eerst op een verdediger kopt en dan de afvallende bal over de keeper heen lobt in de verre hoek: 2-0.

Vervolgens trapt Mats Seuntjens een corner (slecht) laag voor het doel, wat een makkelijke prooi voor de verdediger bij de eerste paal zou moeten worden. Echter, die maait over de bal heen, waardoor de corner plots levensgevaarlijk wordt. Rodrigo Guth loopt tegen de doorschietende bal aan: 3-0.

Het slotakkoord in dat openingskwartier in de tweede helft komt op naam van Mats Seuntjens, die een (goedkope?) penalty benut: 4-0.

Het mooiste moment in deze fase levert overigens geen treffer op. Het komt op naam van Tijjani Noslin, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig op de binnenkant van de paal schiet. De bal caramboleert achter de keeper langs uit het doel.

Kan VVV daar niets tegenover stellen? Weinig, maar een (verdiende) treffer komt er toch. Richard Sedláček trekt de bal mooi voor vanaf de rechterkant. Sven Braken kopt knap binnen: 4-1.

In de slotfase tilt Arianit Ferati de score nog naar 5-1. De bedrijvige Rémy Vita wil aan de rand van het strafschopgebied een combinatie opzetten met Ferati, maar Ferati heeft een beter plan. Hij schiet de bal keurig in de lange hoek: 5-1.

En daarmee bevestigen Arianit Ferati en Tijjani Noslin nogmaals hun prima voorbereiding. Zij zijn er niet voor de opvulling, zij willen spelen en onderstrepen die ambitie met prima spel.

De wedstrijd gaat na de negentig minuten overigens nog een half uur verder. Beide trainers kiezen in dit laatste half uur voor hun reserves. Bij Fortuna verlaten alle spelers, die de wedstrijd zijn begonnen het veld, behalve Bryant Nieling, die 120 minuten gaat spelen. 120 Minuten in een voorbereiding? Nieling betaalt er een prijs voor, want vijf minuten voor tijd heeft hij een krampaanval.

Op dat moment lezen we de cijfers 6-2 op het scorebord. Fortuna scoort eerst via Arianit Ferati, die een lange pass van Rémy Vita bekwaam binnentrapt: 6-1. Het slotakkoord in dit duel komt op naam van Özcan Yasar. De VVV’er zet zelf de aanval op aan de linkerkant. Hij speelt de bal af naar een ploegmaat, die keeper Ivor Pandur onder vuur neemt. Pandur moet een rebound toestaan, die in de voeten valt van Yasar, die via Pandur binnentikt: 6-2.

Fortuna wint dus makkelijk van VVV Venlo, maar al te veel conclusies moeten we er maar niet aan verbinden. Fortuna heeft nog een week om de puntjes op de ‘i’ te zetten richting Ajax. Het stadion zal dan nagenoeg uitverkocht zijn. We zijn benieuwd!