Nadat Fortuna’s tweede lichting eerder op de dag met 2-0 verloor van Shakhtar, is het nu de beurt aan de hoofdmacht van beide clubs. Fortuna begint fel en lijkt Shakhtar volledig te overrompelen. Na een snelle 0-2 voorsprong door doelpunten van Noslin en Seuntjens nemen de mannen van Ultee echter wat gas terug en komt de tegenstander nog voor rust op gelijke hoogte. Na rust zorgt de regen voor een rommelige fase maar als het zonnetje weer gaat schijnen, voegen beide ploegen nog één treffer aan de eindstand toe. Maar eigenlijk was het voetbal vandaag maar bijzaak…

22 juli 2022

Zes treffers eerlijk verdeeld na leuk duel

FC Shakhtar Donetsk 3 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 11. Noslin 0-1, 14. Seuntjens 0-2, 35. Sikan 1-2, 45. Stepanenko 2-2, 65. Ocheretko 3-2, 69. Noslin 3-3.
Opstelling: Van Osch; Cox, Siovas, Tirpan, Pinto; Ferati, Baghdadi, Duarte, Seuntjens (67. Schenkhuizen); Gladon, Noslin.
Toeschouwers: 750.
Scheidsrechter: Dhr. Blank.
Geel (Fortuna): Pinto.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne heeft de afgelopen maanden al voor enorm veel leed gezorgd en het einde is helaas nog niet in zicht. Voetbalclub FC Shakhtar Donetsk is bezig aan een tour door Europa waarin er wordt getraind, maar er ook veel oefenwedstrijden worden gespeeld. Daarmee bereidt de club zich niet alleen voor op de sportieve toekomst (die helaas nog zeer ongewis is) maar probeert het ook aandacht te vragen voor de situatie in het thuisland. Er wordt onder andere geoefend tegen AS Roma en Ajax en vandaag dus ook twee keer tegen ons eigen Fortuna.

Shakhtar heeft haar trainingskamp belegd op de velden van CWO in Vlaardingen. Deze amateurvereniging heeft voor vandaag Oekraïense vluchtelingen uitgenodigd de wedstrijd te bezoeken. Dit alles mede mogelijk gemaakt door sponsoren en entreegelden. Een mooie actie van de club en bij de organisatie is dan ook aan alles gedacht: voldoende catering en sanitair, stewards en verkeersregelaars, een mooi complex met twee perfecte velden en een jongedame die voorafgaand aan het duel het Oekraïens volkslied ten gehore brengt. Het is dan ook mooi om te zien dat veel Oekraïners van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt en naar het sportcomplex aan het Trimpad zijn gekomen. Daarnaast zien we veel Turken uit de regio door de entreepoorten stromen. Zij hopen natuurlijk een glimp op te vangen van Burak Yilmaz of misschien zelfs met hem op de foto te kunnen! Ten slotte tellen we een dikke vijftig Fortuna-fans die richting Vlaardingen zijn afgereisd om de verrichtingen van hun clubje te bekijken.

Deze jongedame bracht het Oekraïens volkslied prachtig ten gehore

Fortuna begint het duel erg fanatiek en dringt de tegenstander terug tot in het eigen strafschopgebied. Tijjani Noslin komt na vijf minuten vanaf rechts naar binnen maar ziet zijn schot met links nét langs de verkeerde kant van de paal gaan. Twee minuten later is het diezelfde Noslin die vanaf rechts goed voorzet. Helaas raakt Paul Gladon de bal niet goed, waardoor ook deze kans geen doelpunt oplevert.

Na elf minuten spelen laat Noslin de rol van aangever over aan zijn collega Mats Seuntjens. Seuntjens legt de bal vanaf de achterlijn op rechts hard terug waardoor Noslin het leer maar licht hoeft te toucheren om doelman Anatolii Trubin te verschalken.

Noslin was vanavond zeer actief

Fortuna voetbalt na de openingstreffer vrolijk verder. Arianit Ferati wordt op een meter of twintig van het doel onderuit getikt en krijgt van scheidsrechter Blank een vrije trap toegekend. Zian Flemming is er niet meer bij, maar ook Seuntjens heeft natuurlijk een goede trap in zijn benen. Die kwaliteit etaleert hij ook nu door de bal prachtig in de kruising te draaien. Binnen een kwartier is de stand 0-2 en Fortuna lijkt Shakhtar volledig te gaan overlopen. De defensie met daarin Cox, Siovas, aanvoerder Mickaël Tirpan en Pinto heeft tot dan toe nog bijna geen tegenstander in haar buurt gezien.

Mats heeft de bal perfect in de bovenhoek gedraaid

Als Siovas lacht, weet je dat het goed zit

Amper twee minuten na de treffer van Seuntjens is het al bijna 0-3. Ferati slalomt door het strafschopgebied maar wacht te lang met schieten. Na een halve interceptie van een Oekraïense verdediger neemt Noslin de bal over, omspeelt de keeper maar ziet dan een andere verdediger ingrijpen door de bal hard en hoog richting het vangnet te jagen. Fortuna is het eerste kwart van de wedstrijd echter heer en meester, Shakhtar komt er totaal niet aan te pas. Dat dit pas Shakhtar’s eerste oefenduel van deze zomer is, speelt natuurlijk ook mee.

‘Mika’ straalde rust en leiderschap uit

Maar dan neemt Fortuna, bewust of onbewust, wat gas terug waardoor Shakhtar iets meer in de wedstrijd kan komen. De Oekraïners krijgen meer balbezit en het spel verplaatst zich meer en meer naar Fortuna’s helft. De eerste waarschuwing krijgen we als Neven Djurasek met een hard schot de lat raakt. Yanick van Osch staat aan de grond genageld en dankt het engeltje op de lat dat de bal er niet in gaat.

Enkele minuten later is het dan tóch raak. Op linksachter verslikt Deroy Duarte zich in Vladyslav Vakula waarna laatstgenoemde de bal voor kan zetten. Danylo Sikan is bij de eerste paal oplettend en tikt de 1-2 tegen het net. Dit tot grote vreugde van de aanwezige Oekraïners op de tribune en langs het veld.

Inmiddels hebben zich donkere wolken boven Vlaardingen samengepakt. De verschillende weerapps en buienradars worden geraadpleegd waarna we voor de zekerheid toch maar snel enkele paraplu’s uit de auto halen. En ja hoor, nog voor rust dwarrelen de eerste druppels op ons neer.

Gladon wordt fel aangepakt

Nadat een vrije trap van George Cox ternauwernood voor het doel van Shakhtar wordt weggewerkt, wordt het op slag van rust 2-2. Seuntjens verliest de bal op eigen helft en wilt dit geforceerd corrigeren. Dat leidt tot een overtreding en dus een vrije trap voor Shakhtar. Viktor Korniienko haalt hard uit en Van Osch verwerkt de bal niet goed. De rebound is voor Taras Stepanenko en die tekent voor de gelijkmaker. Na een ogenschijnlijk comfortabele voorsprong gaan we dus met een 2-2 stand de rust in.

De druppels zijn inmiddels overgegaan in een vervelende regenbui waardoor we het bespreken van de zomerse plannen met enkele mede-Fortunezen vanonder onze paraplu’s moeten voortzetten. Ach ja, er zijn veel ergere dingen in het leven en we zijn natuurlijk ook niet van suiker. Als de tweede helft begint, zien we dat Fortuna ongewijzigd uit de kleedkamers is gekomen. Dat geldt niet voor Shakhtar: trainer Jovicevic wisselt zijn volledige elftal.

Of het door de aanhoudende regen komt, geen idee. Maar de eerste fase na rust verloopt van beide kanten redelijk rommelig. Er wordt veel balverlies geleden en steeds minder passes komen aan. Nadat Jermaine tot op de minuut nauwkeurig het einde van de regen heeft weten te voorspellen, wordt ook het spel op het veld meteen wat leuker om naar te kijken. Al is het beginakkoord voor de tegenstander.

Cox laat zich niet piepelen

Bij een lange bal komt Van Osch ver zijn doel uit en tikt de bal over de zijlijn. Korniienko gooit snel in naar Oleh Ocheretko. Die speelt zich knap vrij door onder andere Dimitrios Siovas te omspelen en besluit zijn actie met een goed schot in de lange hoek. Van Osch strekt zich uit, maar kan de bal niet keren waardoor Shakhtar voor het eerst vanavond de leiding neemt.

Fortuna lijkt nu wakker geschrokken en zet aan voor een offensief dat moet gaan resulteren in de gelijkmaker. Eerst verrast Samy Baghdadi de geroutineerde keeper Andriy Pyatov bijna met een hoge bal vanaf de flank. Nadat Tristan Schenkhuizen Seuntjens heeft vervangen gaat de volgende Sittardse aanval over rechts. Noslin speelt Gladon in die de bal meteen terugkaatst. Tijjani ziet Baghadi op links en weet de Fransman te bereiken. Baghdadi probeert zich vrij te kappen en schiet dan met links laag in. Pyatov redt echter, waardoor de goede aanval niet met een doelpunt wordt beloond.

Dat gebeurt één minuut later alsnog als Noslin de bal vanaf de rand van het strafschopgebied hard en laag in de rechterhoek knalt. Daar heeft Pyatov geen antwoord op en dus is de stand weer gelijk.

Tijjani is in zijn nopjes met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd

In het laatste kwartier gaan beide ploegen op zoek naar de winnende treffer. Noslin is vanavond erg actief en verrast zijn tegenstander bij een nieuwe actie op snelheid. Op het moment dat hij vanaf de achterlijn een voorzet wilt geven, krijgt hij een stevige duw. Noslin glijdt over het natte gras en komt hardhandig in aanraking met de boarding. Jeroen Dieteren wordt opgetrommeld en na een korte behandeling kan Tijjani gelukkig weer verder.

Met nog een minuut of tien op de klok lopen er plots veel Turkse jongeren langs ons door. Ze hebben goed opgelet, want Burak Yilmaz dacht onopgemerkt richting de bus te kunnen sluipen. Een twintigtal foto’s verder kan de spits zijn weg alsnog rustig vervolgen. De status van Yilmaz voor zijn landgenoten wordt ons vanavond wel steeds meer duidelijk.

Acht minuten voor tijd is Mykhaylo Mudryk Ivo Pinto te snel af. Mudryk kan alleen op Van Osch af maar schuift de bal een dikke meter langs de voor hem verkeerde kant van de paal. De laatste poging is voor Oleksiy Kashchuk, maar zijn inzet wordt door Van Osch gepareerd. Even later fluit Blank voor het einde van de animerende wedstrijd.

Nadat Niels zijn eerste serie foto’s heeft bewerkt en verstuurd, kunnen we aan de terugreis beginnen. Een aantal pogingen om een fastfoodrestaurant te bezoeken eindigt helaas vruchteloos waarna we rond half twaalf in de regen thuiskomen.