De derde thuiswedstrijd van het seizoen levert ons geen overwinning, maar wel een memorabele avond op. Na een vroege voorsprong loopt Fortuna tegen Willem II drie keer tegen een achterstand aan. Die achterstand wordt, mede dankzij twee goals van Andrija Novakovich en assists van Mark Diemers, evenzovele keren weggepoetst. Met een knappe save stelt Aleksei Koselev stelt het zwaarbevochten punt in de slotminuten veilig. Daarmee is weer een stapje op de lange weg naar handhaving in de eredivisie gezet.

22 september 2018

Spektakelstuk tegen Willem II eindigt in 4-4

Fortuna Sittard 4 Willem II 4

Doelpuntenmakers: 14. Dammers 1-0, 27. El Messaoudi (eigen doelpunt) 1-1, 34. Sol 1-2, 40. Novakovich 2-2, 46. Avdijaj 2-3, 53. Novakovich 3-3, 72. Crowley 3-4, 77. Rodriguez 4-4.
Opstelling: Koşelev; Ciranni, Ňinaj, Dammers, Ospitalieri; Rodriguez (83. Hutten), El Messaoudi, Smeets (59. Ciss), Diemers; Semedo (46. Lamprou), Novakovich.
Toeschouwers: 8.537.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Ňinaj, Smeets.

Het is zaterdagmiddag half zes. Volgens er in jaren ingeslepen routine her moment om kennis te gaan nemen van de wederwaardigheden in het Britse en Duitse voetbal, maar vandaag is het allemaal anders. Na twee aftrappen om kwart voor negen begint Fortuna vanavond om half zeven aan de derde thuiswedstrijd van het seizoen. Ondanks het druilerige weer lopen we dus opgetogen naar de Bergerweg. Zelfs door commerciële belangen ingegeven ridicule aftraptijden kunnen het enthousiasme over het hernieuwde eredivisieschap niet temperen. Zeker nu we op de vijfde speeldag de eerste overwinning van het seizoen hebben mogen bijschrijven. En het enthousiasme wordt nog steeds breed gedeeld. Vanavond zitten er 8500 toeschouwers in het stadion, meer dan tegen FC Utrecht en voor Fortuna een alleszins acceptabel aantal.

Fortuna neemt afscheid van Jos Schoutrop

Op het volledig gevulde uitvak na hoopt iedereen in dat stadion vanavond tegen Willem II de eerste thuisoverwinning van het seizoen te mogen begroeten. Trainer René Eijer begint daarbij met hetzelfde elftal dat in Breda NAC wist te verslaan. We spelen dus in een 4-3-3-formatie met Ahmed el Messaoudi vooruitgeschoven op het middenveld en Lisandro Semedo en Mark Diemers als hangende flankspelers. Die formatie komt de eerste tien minuten niet erg goed uit de verf. Willem II neemt direct het initiatief en krijgt na een minuut al een eerste kans. Koselev is echter attent bij een boogballetje van Crowley. In de daarop volgende minuten wordt duidelijk dat onze backs vanavond geen gemakkelijke avond zullen krijgen. Op rechts heeft Alessandro Ciranni veel moeite met ex-Roda-speler Avdijaj, op links kan Marco Ospitalieri oud-MVV-er Jordy Croux nauwelijks in bedwang houden. We staan behoorlijk onder druk en moeten flink wat corners weggeven.

Na tien minuten komen we echter iets beter in ons spel. De bal blijft iets beter in de ploeg. Aanvallend zijn we echter nauwelijks dreigend, totdat Jorrit Smeets op links Semedo de diepte in stuurt. Semedo maakt de actie en trekt naar binnen het strafschopgebied in. Bij de tweede paal staat Novakovich vrij, maar die lijkt moeilijk aanspeelbaar. Semedo besluit voor zijn eigen kans te gaan en lost een laag schot in de korte hoek, dat door de doelman ten koste van een corner gered wordt. De corner van links wordt genomen door Diemers. Die legt de bal op de rand van het doelgebied neer. Daar komt Wessel Dammers instormen om hem op de volley hard binnen te schieten: 14e minuut, 1-0.

De aanvoerder heeft de 1-0 binnengetrapt

Willem II heeft even tijd nodig om te herstellen van de opgelopen achterstand. Fortuna heeft even het betere van het spel en weet een breed uitgesponnen aanval op te zetten. Op het einde van de aanval wordt José Rodriguez (die trouwens voor Real Madrid gespeeld heeft) in stelling gebracht. De Spanjaard heeft een niet helemaal goed geplaatst schot in huis. Daarna neemt Willem II het heft weer in handen. Na twintig minuten komen we goed weg, wanneer een schot van Croux boven op de lat eindigt. En ook daarna blijft het druk in ons penaltygebied. Bij een van de aanvallen geeft Branislav Ninaj iets te lichtvaardig een corner weg. De corner van links belandt bij de eerste paal, war El Messaoudi Sol bijna voor zich ziet kruipen. El Messaoudi weet het kopduel nog net te winnen, maar verlengt de bal ongelukkigerwijze naar de verre hoek. Koselev is kansloos: 27ste minuut, 1-1.

Fortuna is niet uit het veld geslagen. Een paar minuten later komt Ciranni op rechts op. Zijn voorzet van lijkt een simpele prooi voor Willem II-verdediger Lewis, maar die krijgt op een meter of zes voor zijn doel ruzie met de bal. Novakovich is er als de kippen bij, maakt hem de bal afhandig en kan van dichtbij uithalen. Zijn schot eindigt echter recht op de keeper. Aan de andere kant is het vijf minuten later wel raak. Croux geeft vanaf onze linkerflank een voorzet, die onderweg geraakt wordt door een Fortuna-verdediger. Sol heeft eerder dan Ninaj in de gaten waar de bal terecht gaat komen en kopt bij de eerste paal binnen: 34ste minuut 1-2.

Deze keer bezorgt Ciranni Avdijaj een probleem, en niet omgekeerd

Maar gelukkig is de verdediging van Willem II vanavond even onoplettend als die van ons. Vijf minuten voor rust mogen we op de middenlijn een vrije trap nemen. De bal wordt diep gespeeld naar El Messaoudi, die Ciranni op rechts ziet opkomen. Ciranni ontvangt de bal en plaatst de bal direct het strafschopgebied in. Novakovich troeft zijn tegenstander af en schiet vervolgens in de draai langs doelman Wellenreuther in de verre hoek: 40ste minuut, 2-2.

Dat is ook de ruststand, al krijgt Willem II in de laatste vijf minuten nog twee kansen. De eerste keer eindigt een aanval over onze rechterflank met een schot voorlangs het doel, de tweede keer brengt Koselev redding bij een schot vanaf onze linkerflank. Het was een amusante eerste helft, maar we hopen toch dat onze verdediging na rust iets meer grip heeft op de Tilburgse aanval.

Dat blijkt echter ijdele hoop. Direct na de aftrap verliest Diemers de bal op de middenlijn. Willem II speelt meteen diep. Onze middenvelders zijn daarmee in één klap gepasseerd, onze verdediging staat niet helemaal in positie en ziet zich geconfronteerd met een overmacht aan aanvallers. Ciranni trekt ver naar binnen om een gat te dichten en moet daardoor zijn directe tegenstander Avdijaj laten lopen. Een simpele breedtepass zet hem helemaal vrij voor de keeper. Lazaros Lamprou (net ingevallen voor Semedo) komt te laat om de meubelen te redden. Avdijaj rondt ijskoud af: 46ste minuut, 2-3.

Even is Fortuna het spoor helemaal bijster. De eerste vijf minuten na rust dicteert Willem II het spel. Avdijaj mag het nog twee keer proberen, maar heeft deze keer minder succes. Daarna komt Fortuna weer beter in de wedstrijd. En dat leidt opnieuw snel tot de gelijkmaker. Diemers krijgt de bal vanaf rechts aangespeeld en heeft gezien dat Novakovich links in het strafschopgebied vrij staat. Hij geeft de bal in de voeten van de Amerikaan. Die verschaft zichzelf de nodige ruimte en schiet de bal dan van een meter of dertien kansloos voor de keeper in de rechterhoek: 53ste minuut, 3-3.

Novakovich maakt zijn tweede van de avond

Na de tweede gelijkmaker begint voor Fortuna de sterkste fase van de wedstrijd. We hebben een duidelijk overwicht en creëren ook enkele kansen. De eerste ontstaat een paar minuten na de 3-3. Lamprou wordt op rechts de diepte in gestuurd. Hij zou kunnen voorzetten op Novakovich, maar kiest ervoor op doel te schieten. De keeper kan het schot in de korte hoek keren. Een paar minuten later probeert hij het nog een keer, maar deze keer gaat de bal naast. Een kwartier na rust moet Smeets geblesseerd naar de kant. Zijn vervanger is Amadou Ciss en dat brengt de nodige wijzigingen in de veldbezetting met zich mee. El Messaoudi zakt terug om de positie van Smeets over te nemen, Diemers gaat centraal achter de spits spelen en Ciss wordt linksbuiten.

Lamprou stelt de keeper op de proef

De invalbeurt van Ciss begint heel redelijk. Zou het kolderieke optreden bij zijn debuut echt alleen aan zijn schoeisel gelegen hebben? Even hebben we goede hoop, maar naarmate de wedstrijd vordert, worden de acties van de Senegalees weer even onbeholpen als twee weken geleden. Dat Willem II langzamerhand de wedstrijd weer in handen neemt, valt Ciss overigens niet te verwijten. Eigenlijk zitten we ondanks het aantrekken van Rodriguez nog steeds erg dun in onze middenvelders. Dat betekent dat noodgedwongen wissels op het middenveld automatisch leiden tot een verzwakking van het elftal. Dat gebeurt vanavond niet voor de eerste keer dit seizoen.

José Rodriguez: stijl en klasse, zowel met de voet…

We geven meer ruimte weg op het veld en Willem II profiteert daar optimaal van. Linksback Palacios drijft de bal op en passt daarna naar Crowley. Die begint aan een solo over ons middenveld die eindigt in het strafschopgebied. Daar wacht hij totdat hij een gaatje naar ons doel gevonden heeft. Dan schuift hij de bal langs Koselev in het doel: 72ste minuut, 3-4.

Maar opnieuw geeft Fortuna zich niet gewonnen. De spelers roepen hun laatste krachten op voor de jacht op een nieuwe gelijkmaker. Na een wilde tackle van Croux op Lamprou krijgen we een vrije trap bij de linkerzijlijn diep op de helft van Willem II. Diemers staat achter de bal. De verdedigingslinie van Willem II staat ver naar voren. Drie Fortunezen staan randje buitenspel wanneer Diemers de bal opnieuw perfect midden voor het doel neerlegt. Maar die drie Fortunezen doen verder niet ter zake. Het is namelijk de door Willem II onopgemerkte José Rodriguez die komt inlopen en de bal technisch perfect (de man kon wel bij Real Madrid zijn opgeleid) in het doel devieert: 77ste minuut, 4-4.

… als met de neus

Buitenspel? Nee hoor

De naas van Rodriguez blijft daarbij helaas niet helemaal ongeschonden. We moeten even met tien man verder, daarna komt Lars Hutten de Spanjaard vervangen. In de slotfase moeten we het gelijkspel met man en macht verdedigen. Willem II vergaart enkele corners en heeft nog een paar schoten op doel. En de Tilburgers krijgen twee minuten voor tijd nog een grote kans, wanneer Sol hard op doel schiet. De bal lijkt over Koselev heen te gaan, maar die weet toch nog redding te brengen. Daarmee redt hij een punt voor Fortuna, want in de blessuretijd weet Willem II niet meer gevaarlijk te worden. Het spektakelstuk eindigt dus in 4-4. We hebben ons goed geamuseerd, maar vermoeden ook dat René Eijer een paar aandachtspuntjes genoteerd heeft.