In de laatste wedstrijd van het seizoen boekt Fortuna een ruime 3-0 overwinning op subtopper FC Volendam. Een mooi besluit van een bewogen seizoen, waarin de club eindelijk in rustiger vaarwater terecht lijkt te zijn gekomen. En waarin na de winterstop hopelijk een basis is gelegd om het komend seizoen ook sportief naar een hoger niveau te groeien. Er is in ieder geval genoeg reden om de toekomst met enig vertrouwen tegemoet te zien. Al moeten we wel reëel blijven: als we de Champions League aan de horizon willen zien gloren, zullen we toch echt twintig kilometer naar het zuiden moeten afzakken.

5 mei 2017

Fortuna sluit seizoen af met ruime overwinning

Fortuna Sittard 3 FC Volendam 0

Doelpuntenmakers: 33. Smeets1-0, 43. De Regt 2-0, 90. Van Hout 3-0.
Opstelling: Santos; Braun, Schuurs, De Regt, Ospitalieri; Briels, Smeets (71. Hadzhiev); Başsan, Vlijter, Stokkers (83. Torunarigha), Dianessy (79. Van Hout).
Toeschouwers: 1.560.
Scheidsrechter: Kooij.
Geel (Fortuna): –

5 mei is niet alleen de datum van de laatste speelronde van het seizoen 2016/2017 in de Jupiler League, maar ook Bevrijdingsdag. Het is de dag waarop we moeten beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar iets is waar we iedere dag voor moeten vechten. De dag waarop we er bij stil moeten staan dat het niet overal ter wereld een mensenrecht is om ongedekte cheques uit te schrijven. Gelukkig hebben de slachtoffers van vervolging en onderdrukking deze week een gezicht gekregen. En gelukkig zijn er ook in onze provincie nog mensen te vinden die zich onbaatzuchtig bekommeren om het lot van mensen die niet het geluk hebben dat ze hun cheques op het sjönste plekje van de welt kunnen uitschrijven. Ik kan hun oproep alleen maar onderschrijven: #freekorotaev!

#freekorotaev

Door naar de wedstrijd. Trainer Sunday Oliseh kan kiezen uit een nagenoeg complete selectie. Alleen Vitor Saba is nog niet op en top fit, maar dat valt de Braziliaan moeilijk euvel te duiden. Een raspaard heeft nu eenmaal langer dan drie maanden nodig om volledig te acclimatiseren. Jorrit Smeets is hersteld van een ziekte en krijgt van Oliseh de kans zich te bewijzen in de basis. Hij neemt op het middenveld de plaats in van Kamen Hadzhiev, die vorige week uit in Waalwijk al vroeg vervanger werd door Luc Mares.

Verder zien we de spelers die eigenlijk al vanaf het begin het vertrouwen genieten van Oliseh. De opstelling: Miguel Santos op doel; Christopher Braun, Perr Schuurs, aanvoerder Ferry de Regt en Marco Ospitalieri in de verdediging; Jordie Briels en Jorrit Smeets defensief op het middenveld; Emrah Başsan rechts en Djibril Dianessy links op de flink; Gavin Vlijter achter spits Finn Stokkers.

Winnaars van de tifo-battle

Dat elftal begint voortvarend aan de wedstrijd. FC Volendam wordt direct teruggedrongen en na vijf minuten krijgen we de eerste kansen. Dianessy speelt zich goed vrij en schiet op de vuisten van de keeper. Even later geeft Başsan na een mooie actie een voorzet van rechts. De bal wordt weggekopt en in de rebound overgeschoten.

Na tien minuten meldt ook Volendam zich in de wedstrijd. Bij een counter wordt het hart van onze verdediging door een goede pass in één klap buiten werking gesteld. Santos doorziet het gevaar, komt goed uit en weet het schot op doel te stoppen. De rebound is voor een Volendammer, maar diens omhaal kan door Schuurs simpel van de lijn gered worden.

Knappe reflex van Santos

Na ruim een kwartier speelt een Volendam-verdediger de bal op de vijfmeterlijn pardoes in de voeten van Stokkers. Die moet snel reageren en kan niet tot een echt schot komen. De keeper kan uiteindelijk eenvoudig redding brengen. Een paar minuten later kapt Başsan zijn tegenstander uit. Hij trekt naar binnen en schiet, maar de bal mist het doel uiteindelijk op een paar meter.

Halverwege de eerste helft zet Fortuna een snelle aanval op vanaf het middenveld. Vlijter schiet van een paar meter buiten de zestien over het doel.

Slecht van Briels!

Het moge duidelijk zijn: we zien een levendige wedstrijd met een aanvallend ingesteld Fortuna. Alleen de doelpunten ontbreken nog. Daar lijkt na 27 minuten verandering in te komen, wanneer Stokkers de bal via een knappe steekpass krijgt aangespeeld. Hij neemt goed aan, maakt een korte draai en schiet beheerst binnen. Maar er is al gevlagd en gefloten voor buitenspel.

Op het half uur is Volendam weer dreigend. Na een corner staat een wijdbroek volledig vrij bij de tweede paal. Hij legt terug op een andere wijdbroek. Die raakt de bal niet helemaal goed. Het schot gaat rakelings naast. Een paar minuten later ligt het initiatief weer bij Fortuna. We breken door op rechts, waar Başsan voor de zoveelste keer zijn tegenstander de hielen laat zien. De voorzet wordt weggewerkt en komt voor de voeten van Smeets. Die schiet vanaf de rand van het strafschopgebied hard en hoog tegen de touwen: 33ste minuut: 1-0.

Miguel Santos juicht voor 1-0

Op die voorsprong valt niets af te dingen, want Fortuna speelt agressiever dan Volendam en krijgt meer en grotere kansen. Dat blijft ook in het vervolg van de eerste helft zo. Een paar minuten voor rust breken we door op de counter. Başsan heeft opnieuw een goede actie in huis, maar weet er zoals vaker niet direct een goed gevolg aan te geven. Balverlies lijkt het onvermijdelijke gevolg, maar de vermaledijde Briels herovert de bal meteen en heeft ook nog eens een goede voorzet op Dianessy in huis. Die haalt van links in het strafschopgebied goed uit op doel, maar de keeper kan ten koste van een corner redding brengen.

Die corner leidt tot niets en wordt door Volendam eenvoudig uitverdedigd. Maar op de middenlijn veroveren we de bal, die snel en diep het strafschopgebied in wordt gespeeld. Daar komt hij voor de voeten van Stokkers, die goed aanneemt en hem bij de tweede paal klaarlegt voor de inlopende De Regt: 43ste minuut, 2-0.

Zo wijd is die broek nu ook weer niet

Of er veel opzet achter de pass naar en de pass van Stokkers zat, valt te betwijfelen. Maar dat doet er verder niet toe: we gaan rusten met een comfortabele, maar verdiende 2-0 voorsprong.

In de tweede helft speelt Fortuna wat minder offensief en is Volendam, dat met het oog op de play-offs overigens zeker niet tot het uiterste gaat, veel meer op onze helft te vinden. Al na een paar minuten gaat de bal na een aanval door ons centrum net naast. Niet veel later gaat Stokkers aan de andere kant op zoek naar een doelpunt. Dat zou hij gezien zijn spel zeker verdienen, maar zijn schot verdwijnt na een goede actie op links net naast. Daarna zien we Fortuna niet vaak meer gevaarlijk voor de goal. Wel noteren we de 75ste keer dat Başsan dit seizoen zijn tegenstander door de benen speelt, maar zijn schot wordt door de keeper een beetje onhandig, maar zonder al te veel zorgen gekeerd.

Heeft Başsan het voor de laatste keer in Sittard op de heupen?

Verder is het toch vooral Volendam dat de klok slaat. En dat biedt Santos de kans zich te onderscheiden. Hij komt een paar keer goed uit, heeft daarnaast nog een goede redding op een inzet van dichtbij en voorkomt daarmee dat Volendam terugkomt in de wedstrijd.

In de slotfase gunt Oliseh de vertrekkende Roald van Hout (voor Dianessy) en Junior Torunarigha (voor Stokkers) nog wat speelminuten. De laatste heeft in Sittard in korte tijd de status van cultheld verworven, maar laat vandaag met een paar merkwaardige acties nog maar eens zien dat hij voor dit niveau toch echt handelingssnelheid tekortkomt.

De eerste toont op de valreep nog eens zijn koelbloedigheid voor de goal. In de laatste officiële minuut van de wedstrijd zet Fortuna via Schuurs, Başsan en Vlijter nog eens een snelle counter op. Van Hout is van links goed naar binnen getrokken en krijgt de bal op een meter of twintig van het doel in de loop aangespeeld. Hij legt aan en schiet de bal kalm over de grond langs de keeper: 90ste minuut, 3-0.

De buit is binnen

Een mooier afscheid van het betaald voetbal had Van Hout zichzelf niet kunnen geven. En hij geeft daarmee meteen een mooi besluit aan een seizoen, dat ons zeker in eigen huis meer dan genoeg plezier heeft gebracht. Met elf overwinningen, vier gelijke spelen en vier nederlagen is onze thuisbalans meer dan prima te noemen. En zeker na de winterstop gingen die prestaties vaak ook nog gepaard met aantrekkelijk voetbal. De thuisbalans maakt meteen duidelijk waar de grote zwakte heeft gezeten: uit hebben we maar elf punten gehaald. Tien daarvan zijn er overigens na de winterstop behaald, dus de trainerswissel en de versterking van de selectie heeft juist hier het meeste effect gesorteerd.

Verdiend applaus

Al met al kunnen we constateren dat Fortuna tijdens de winterstop goede zaken gedaan heeft. Het is moeilijk vast te stellen in welke mate de betere prestaties na de winterstop te danken zijn aan de versterking van de selectie en in welke mate aan de aanstelling van een nieuwe trainer. Bovendien is kennelijk niet iedereen binnen de club gelukkig met de werkwijze van Oliseh. Maar tot nu toe pleiten niet alleen de prestaties voor hem.

Oliseh is gaan spelen volgens een vaste speelwijze met een vrijwel vast elftal en heeft zich door een paar mindere wedstrijden niet van de wijs laten brengen. Die rust en zekerheid komen niet alleen het spel en de resultaten ten goede, maar ook de ontwikkeling van individuele, vaak nog jonge, spelers. Dat biedt perspectief voor komend seizoen. Een welkome afwisseling na een reeks seizoenen waarin we met een zo’n beetje compleet nieuwe selectie aan de aftrap verschenen.