Fortuna wint de eerste oefenwedstrijd in eigen huis die mét publiek gespeeld mag worden. Over negentig minuten bekeken had VVV duidelijk de betere kansen, maar was Fortuna twee keer net wat scherper voor het doel. Al met al een nuttige oefenwedstrijd waarin voor de aanwezige toeschouwers duidelijk werd dat je voor de sfeer onder deze omstandigheden niet naar het stadion hoeft te gaan. Desondanks waren we blij dat we na ruim zes maanden weer eens op de tribune konden zitten.


26 augustus 2020

VVV de kansen, Fortuna de doelpunten

Fortuna Sittard 2 VVV Venlo 1

Doelpuntenmakers: 32. Polter 1-0, 37. Van Crooij 1-1, 38. Rota 2-1.
Opstelling: Koşelev; Rota, Niňaj, Janssen (80. Essers), Cox (46. Angha); Tekie, Smeets, Seuntjens (46. Swinnen); El Ablak (80. Van Beijnen), Polter (60. Sambou), Hansson (87. Donkor).
Toeschouwers: 900
Scheidsrechter: Oostrom
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na de moeizame oefenzege op Groene Ster wachtte vorige week een tegenstander van een heel ander kaliber. AZ hield afgelopen seizoen gelijke tred met de buren uit Amsterdam en had een serieuze kans op de landstitel. Helaas werd de oefenpot tegen de Alkmaarders op het laatste moment afgelast wegens een positieve coronatest bij iemand uit Fortuna’s selectie of staf.

Gelukkig testen alle betrokkenen vandaag negatief waardoor de wedstrijd tegen de noorderburen uit Venlo wél doorgang kan vinden. En dan mogen we ook nog eens gaan kijken! Helaas wel met de nadruk op ‘kijken’ want er zijn nogal wat richtlijnen waaraan voldaan moet worden. Voor de zekerheid vertrekken we dan ook tijdig richting het stadion.

Parkeren blijkt vandaag geen probleem, logisch met dat beperkte aantal bezoekers (er mogen maximaal 1000 bezoekers aanwezig zijn). Voordat we het stadion betreden vraagt een vriendelijke EHBO’er of we de laatste tijd van verkoudheids- of griepklachten hebben gehad. Dat hebben we niet waardoor we deze hindernis alvast succesvol genomen hebben. Vervolgens scannen we ons ticket en desinfecteren we onze handen met de beschikbare vloeistof. Zonder gefouilleerd te worden door de mondkapjes dragende stewards betreden we het stadion. Dat ging snel!

Na wat zoekwerk bereik ik mijn stoeltje in vak E1. Helaas is het blijkbaar teveel moeite geweest of heeft niemand binnen de club eraan gedacht om even met een doekje over de stoelen te vegen. Net als bij het oefenduel tegen Bayer Leverkusen 04 in 2018 is de tribune bezaaid met stof en vogelpoep. Het is fijn dat de supporters in de loop van de avond tien keer via de speaker en lichtkrant worden bedankt voor hun onvoorwaardelijke steun in de afgelopen periode, maar dan had de inzet van een schoonmaakbedrijf wellicht een nóg beter bedankje geweest. Enfin, nadat we ons eigen stoeltje enigszins hebben gereinigd wachten we op wat er komen gaat.


Zo ontvang je je bezoekers niet

En dat zijn aan Fortuna-zijde voorlopig in ieder geval geen Rasmus Karjalainen en Grégoire Amiot meer. De Fin en Fransman zijn eerder op de dag verhuurd aan respectievelijk het Zweedse Örebro SK en Falkenbergs FF. Beide spelers hadden in Sittard weinig speeltijd in het vooruitzicht waardoor een tijdelijke verhuur voor alle partijen de beste optie is. We wensen beide heren veel succes!

Wie vanavond wel aan de aftrap verschijnen zijn de nieuwe aanwinsten Mats Seuntjens en Sebastian Polter. Een eerste aanblik leert dat de twee spelers in ieder geval voor meer fysiek in de selectie zorgen. Polter begint uiteraard in de punt van de aanval, Seuntjens in een wat meer vrijere rol op het middenveld.

Achterin zien we de internationals Koşelev, Rota en Ninaj. Zij worden vergezeld door de linksbenige Janssen en Cox. Naast Seuntjens nemen Tekie en aanvoerder Jorrit Smeets op het middenveld plaats. De driemans voorhoede wordt gevormd door Hansson, El Ablak en de eerder genoemde Polter. Vandaag geen André Vidigal en Djibril Dianessy in de selectie. De exacte reden van hun afwezigheid is onbekend, maar we gokken op quarantaine en/of een naderend vertrek uit Sittard. Dit is meteen ook de reden waarom Nassim el Ablak als gelegenheidsrechtsbuiten staat opgesteld.

In de vierde minuut noteren we het eerste wapenfeit van VVV wanneer Lukas Schmitz van ruim vijfentwintig meter keihard uithaalt maar zijn schot boven op de lat uiteen ziet spatten. Daar was Alexei Koşelev kansloos geweest.

Aan Fortuna-zijde valt in de beginfase op dat Seuntjens veelvuldig de bal vraagt en vrijwel altijd aanspeelbaar is. Roel Janssen staat vanavond in het centrum van de verdediging opgesteld en laat zien dat hij het pure verdedigen nog niet verleerd is. Daarbij schroomt hij er niet voor om een bal de tribunes in te jagen. Na een kwartier spelen krijgt diezelfde Janssen bij een hoge bal een tik in zijn gezicht van tegenstander Georgios Giakoumakis. De scheids– en grensrechter doen alsof ze niks gezien hebben, iets dat laatstgenoemde op een verbale uitbrander van Seuntjens komt te staan.


Roel is verdedigend nog steeds solide

In de negentiende minuut meldt Fortuna zich voor het eerst voor het doel van Kirschbaum. Lazaros Rota zet vanaf rechts een dubbele een-twee op met Polter en Emil Hansson. Op het moment dat Rota vervolgens in schietpositie komt, lijkt hij enigszins te schrikken en komt hij bovendien niet uit met zijn stappen. Een zacht schot dat eenvoudig door Kirschbaum wordt gepakt is het gevolg.

Gedurende de volgende fase van circa tien minuten zijn de bezoekers drie keer dicht bij een openingstreffer. Eerst kopt Giakoumakis een voorzet van rechts een dikke meter over de kruising. Even later vliegt een lage voorzet van Yahcuroo Roemer aan alles en iedereen voorbij. Een Venlonaar claimt daarbij in zijn rug te zijn geduwd door een Sittardse verdediger, maar zonder VAR heeft dit net als de vermeende tik van Giakoumakis op Janssen geen gevolgen. In de zevenentwintigste minuut legt Vito van Crooy een vrije trap op het hoofd van Giakoumakis. De Griek mag ongehinderd inkoppen maar doet dat in het zijnet.

Pas als er ruin een half uur gespeeld is, wordt Polter aangespeeld zoals je dat bij een lange en fysiek sterke spits zou verwachten: met een hoge voorzet richting doelmond. Hansson gooit aan de linkerkant in en krijgt de bal via een kaats terug van George Cox. Hansson slingert de bal meteen hoog voor en dat wordt beloond met de eerste treffer van Polter in Sittardse dienst. Vanaf een meter of zes is hij Christian Kum in de lucht te sterk en slim af waarna Kirschbaum geen redding kan brengen.


‘Polti’ is zelf beduusd van zijn eerste treffer

Helaas kunnen we slechts vijf minuten genieten van de voorsprong. Handenbinder Giakoumakis legt van bijna dertig meter aan waarna Koşelev de bal met moeite naar de zijkant bokst. Daar wordt het leer opgevangen door Roemer die de bal om Cox heen hoog bij de tweede paal legt. Koşelev gaat onder de bal door en Rota laat zijn tegenstander Van Crooy uit zijn rug lopen. De kleine Van Crooy kan zo eenvoudig de gelijkmaker inknikken. Daar maakten zowel Koşelev als Rota geen sterke indruk.

Rota krijgt binnen één minuut echter de kans zich te revancheren. Op de rechterflank is hij Danny Post te snel af waarna hij richting zestienmetergebied dribbelt. Een een-twee met Seuntjens wordt door een Venlose verdediger niet goed verwerkt waardoor onze Griekse neo-international in vrijwel dezelfde schietpositie als eerder deze wedstrijd komt. Deze keer is het wel raak en schuift Rota de bal netjes in de lange hoek. Met deze 2-1 voorsprong wordt een paar minuten later ook de rust bereikt.


De fanatieke Lazaros scoorde vandaag zijn eerste doelpunt voor Fortuna

We worden tijdens de wedstrijd meerdere keren door de stadionspeaker op de strenge richtlijnen gewezen: op je stoel blijven zitten, er mag niet meer gerookt worden in het stadion, de catering komt op de tribune langs en alleen voor toiletbezoek mag je je plek verlaten. In de pauze maak ik snel gebruik van die laatste optie voordat de tweede helft van start gaat.

Als de wedstrijd wordt hervat zien we dat Cox en Seuntjens in het kleedlokaal zijn achtergebleven. Hun vervangers heten Martin Angha en Tibeau Swinnen. Angha gaat in het centrum spelen waardoor Janssen naar de linksback positie verhuist.

Seuntjens is een stilist 

In de vijfde minuut na rust legt VVV onze verdediging helemaal open. De rappe en behendige rechtsbuiten Roemer legt de bal laag voor waarna Aaron Bastiaans bij de tweede paal van dichtbij in kan schieten. Hij schrikt blijkbaar van deze enorme kans en trapt de bal naast het doel. VVV is duidelijk wat feller uit de kleedkamers gekomen en lijkt binnen tien minuten de gelijkmaker te maken.

Een voorzet vanaf rechts wordt door Branislav Niňaj slecht weggewerkt waarna Smeets in een kopduel op de rand van het strafschopgebied wordt geklopt door zijn tegenstander. De bal belandt met een boogje achter onze verdediging en wordt daar in één tijd door Giakoumakis tegen de touwen geschoten. Dat is echter buiten de grensrechter gerekend die voor buitenspel vlagt.

In de negenenvijftigste minuut zien we gelukkig weer een moment van de klasse van Koşelev. Een laag schot van Evert Linthorst wordt door de Moldavische goalie knap gepareerd. Het gemak en de veelvoud waarmee VVV gevaarlijk kan worden voor ons doel baart vanavond echter wel enige zorgen. Maar dat zal onze technische staf vast ook niet ontgaan. Direct na deze kans wordt Polter vervangen door Bassala Sambou. De Duitser maakt vanavond zijn eerste treffer en zal met name met zijn fysiek en Torinstinkt zijn meerwaarde moeten gaan bewijzen.


Polter is een echte sleurder

Doordat ook VVV veelvuldig wisselt, lijken de automatismen een beetje te verdwijnen en kan de ploeg van Hans de Koning steeds minder gevaarlijk worden. In het laatste half uur van de wedstrijd zien we dan ook nauwelijks nog kansen aan beide zijden. Ook Fortuna wisselt nog enkele keren waardoor ook Mike van Beijnen zijn debuut maakt. Hij mag tien minuten voor tijd invallen voor El Ablak, waarvan vanavond duidelijk wordt dat hij op de positie van rechtsbuiten niet helemaal tot zijn recht komt. Ook Clint Essers en Jacky Donkor mogen nog wat speelminuten maken.

Het enige noemenswaardige wapenfeit van Sittardse kant noteer ik vijf minuten voor tijd. Rota knalt de bal vanaf zijn verdedigende plek hard naar voren. Sambou ziet zijn kans schoon en pikt de bal op en geeft deze mee aan de op links vrijstaande Hansson. De Noor gaat niet voor eigen succes maar wacht op de aanstormende Rota. De breedtepass van Hansson is echter te zacht waardoor een Venlose verdediger de bal met een sliding tot hoekschop kan verwerken. Met dit soort kansen zullen we in de competitie echt zorgvuldiger om moeten gaan.

En zo wint Fortuna de eerste oefenpot voor eigen publiek met 2-1 van VVV. We zagen vanavond een aantal dingen die goed gingen, waaronder het spel van de enthousiaste Rota. Maar we zagen ook een aantal zaken die absoluut beter moeten zoals het meevoetballende vermogen van de verdediging én doelman Koşelev. En ook de vaak té nonchalante acties van Tesfaldet Tekie zijn een aandachtspunt. Dat de Zweed talent heeft, durft te voetballen en ook goed kán voetballen is inmiddels wel duidelijk. Maar te vaak eindigen zijn acties met balverlies of een onnauwkeurige pass waardoor zomaar tegenaanvallen kunnen worden ingeleid. Maar goed, zowel spelers als staf hebben nog ruim twee weken de tijd voordat de competitie met de uitwedstrijd in Enschede begint. En het zou ons niks verbazen als de selectie links of rechts nog versterkt wordt.

Tesfaldet, sterk aan de bal maar vaak te onzorgvuldig

Over de beleving in het stadion kunnen we vrij kort zijn: die is er niet. Elke vorm van emotie is door de huidige richtlijnen onmogelijk. Want wat blijft er nog over als je niet mag staan, springen, juichen, schelden of schreeuwen? Inderdaad, haast niks. Alleen op je stoeltje zitten en toekijken. Daar moeten we het voorlopig dan maar mee doen, maar ik heb ook alle begrip voor de fans die dat niet zien zitten en wedstrijden voorlopig vanuit hun woonkamer of een café gaan bekijken.

Vol spanning wachten we de komende weken af. Wat gaat Fortuna nog doen op de transfermarkt? Wie gaan er komen en wie vertrekken er misschien nog? En komt er snel meer duidelijkheid over de investering van Acun Ilicali? De tijd zal het leren.

Tot snel, tot Fortuna!