Nadat er tijdens het trainingskamp in Hoenderloo twee keer is geoefend tegen Turkse ploegen, kruist Fortuna vandaag haar degens met een Bundesligist. Bayer Leverkusen is duidelijk een ploeg van een ander kaliber en drukt dat uiteindelijk met twee flitsende treffers in een 0-2 overwinning uit. Voor de Fortuna-spelers en aanhang was dit tevens de eerste kennismaking met het nieuwe veld en de verbouwingen in en rondom het stadion. En daar moet nog wel het een en ander aan gebeuren. 


28 juli 2018

Fortuna biedt Leverkusen aardig partij

Doelpuntenmakers: 25. Volland 0-1, 75. Henrichs 0-2.
Opstelling eerste helft: Koselev; Essers (46. Ciranni), Heerings, Dammers, Pinto (60. Ospitalieri); Smeets (82. Kojic), El Messaoudi (72. Hutten), Diemers; Semedo (72. Vidigal), Novakovich (76. Stokkers), Vlijter (46. Ciss).
Toeschouwers: 1.800
Scheidsrechter: Gözübüyük.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

De toch wel onverwachte, of in ieder geval snellere, promotie heeft de club Fortuna volledig op haar kop gezet. Er is weinig wat deze dagen niet verandert: de selectie, de dug-outs, het veld, de ingang naar de Noord- en Oost-tribune, de seizoenkaarten, de parkeergelegenheid, het categoriesysteem voor fans die uitwedstrijden willen bezoeken en ga zo maar verder. De supporters mochten afgelopen vrijdag voor het eerst kennis maken met het nieuwe online verkoopsysteem voor uitwedstrijden. Zoals verwacht leverde dat links en rechts de nodige problemen op, maar ook dit zal met de tijd vast beter gaan werken.

Als we rond de klok van vijf uur bij het stadion aankomen, zien we dat de werkzaamheden in volle gang zijn. Achter de Oosttribune wordt er flink gebouwd aan de nieuwe Aldi. Achter de Zuidtribune liggen er nog stapels plaggen van de oude grasmat. De oude ingang naar Noord/Oost is verdwenen en wordt op een andere plek achter de Noordtribune herbouwd. De parkeerplaats van het uitvak is deels omgeven door hekken en bouwmaterialen en het supportershome wordt zo te zien ook nog verbouwd. Het is duidelijk dat er nog een hoop werk verricht moet worden voordat PSV hier over drie weken op bezoek komt.

Door alle werkzaamheden zijn de Noord- en Oosttribune vandaag gesloten en mogen we plaats nemen op de Zuidtribune. En dat blijkt voor iedereen met smetvrees, lichte kleding of enige last van longaandoeningen een hel. De tribune is werkelijk te smerig voor woorden. De stoeltjes zijn volledig bedekt met stof en als je pech hebt, hebben ook de plaatselijke duiven nog hun behoefte op of voor je stoeltje gedaan. Laten we hopen dat Fortuna hier de komende weken serieus naar kijkt, want zo kun je echt geen bezoekers ontvangen.


Dit beeld behoeft geen toelichting (bron: Twitter)

In tegenstelling tot de reinheid van de tribune ziet het nieuwe veld er prima uit. Een grasmat die blijkbaar ook bij clubs als Arsenal FC, Paris Saint Germain en FC Bayern München wordt gebruikt. En laten dat nu net velden zijn die voor onze tegenstander van vanavond geen onbekend terrein zijn. Bayer Leverkusen komt regelmatig uit in de Champions en Europa League en eindigde afgelopen seizoen als vijfde in de Bundesliga. Daardoor is de ploeg van Heiko Herrlich rechtstreeks geplaatst voor de groepsfase van de Europa League.

Ondanks het feit dat Leverkusen veel mensen minder aanspreekt dan clubs als Dortmund, Gladbach, Schalke of Bayern is het in Duitsland qua begroting en prestaties toch een van de grotere clubs. Op de lijst van de 100 clubs met de grootste financiële armslag ter wereld staat Leverkusen momenteel bijvoorbeeld op een 21e plaats, ruim boven clubs als AC en Inter Milan en al helemaal ver boven clubs als Ajax en Feyenoord. Als ik een aantal transferbedragen van de huidige selectie bekijk, word ik ook wel even stil. Sven Bender werd in 2017 voor 15 miljoen euro gehaald van Dortmund, Aleksander Dragovic kwam in 2016 voor 18 miljoen over van Dynamo Kyiv, voor Leon Bailey betaalde men in 2017 13 miljoen aan Racing Genk, Kevin Volland leverde Hoffenheim in 2016 17 miljoen euro op en afgelopen zomer werd de Braziliaan Paulinho voor maar liefst 20 miljoen euro gekocht van Vasco da Gama.

Vrijwel al deze namen staan vanavond op de opstelling van de Duitsers, het is duidelijk dat Leverkusen deze wedstrijd serieus neemt. En het is ook duidelijk dat we alleen met een geweldige prestatie en een klein wonder van een club van dit kaliber kunnen winnen. Alleen al het transferbedrag van Paulinho is ongeveer vier keer zo hoog als Fortuna’s totale begroting…


‘Die Werkself’ op bezoek in Sittard

Gezien de voorgaande oefenwedstrijden is de basisopstelling van Fortuna niet heel verrassend. Koselev start in het doel en zo lang Aykut Özer geblesseerd is zal hij daar ook wel blijven staan. Rechtsachter start Essers, het centrum van de verdediging wordt gevormd door Dammers en Heerings en links beginnen we met Pinto. Op het middenveld zien we Smeets, Diemers en El Messaoudi. Voorin moeten Novakovich, Vlijter en Semedo voor het gevaar zorgen. Voor een aantal posities zitten er waardige vervangers in de selectie, met name de centrale positie achterin baart me nog steeds enige zorgen. Maar goed, wie weet wat de transferperiode nog in petto heeft.

Leverkusen, alwaar Rudi Völler als Sportdirektor werkzaam is, heeft exact 69 seconden nodig om de eerste kans te creëren. De bal belandt op links bij Bailey die naar binnen kapt en uithaalt. Alexei Koselev kan echter zonder veel moeite redden. Tien minuten later worden de Duitsers voor een tweede keer gevaarlijk. Een vrije trap vanaf links wordt door Bailey voorgebracht en komt achterin bij Dominik Kohr terecht. Diens harde knal gaat echter voorlangs en aan alles en iedereen voorbij.

Nog binnen het kwartier zien we het eerste wapenfeit van Fortuna. Andrija Novakovich geeft de bal op rechts mee aan Lisandro Semedo. Die zoekt zijn tegenstander op en kapt naar binnen. Daarbij ziet hij een andere speler van Leverkusen over het hoofd. Die tikt de bal voor de voeten van de Portugees weg en verrast daar bijna zijn eigen doelman Ramazan Özcan mee.

Twee minuten na de drinkpauze zoekt Bailey op links Clint Essers op. Essers blokt de bal, waardoor deze naar het midden van het veld rolt. Daar gaat Michael Pinto een grondduel aan met Kai Havertz. Havertz is net wat sneller bij de bal en tikt deze naar de op rechts vrijstaande Kevin Volland. Die neemt de bal aan en bedenkt zich niet lang. Met links haalt hij prachtig uit, de bal zeilt over Koselev via de onderkant van de lat in het doel. 0-1 en daar is weinig op af te dingen.

Fortuna blijft compact en agressief voetballen. Enkele minuten na de Duitse openingstreffer draait Novakovich halverwege de helft van Leverkusen goed van zijn tegenstander weg. Op weg naar het doel wordt hij aan de rand van het strafschopgebied tegen gehouden door Jonathan Tah. Gözübüyük ziet er een overtreding in en fluit voor een vrije trap. Waar we vorig seizoen Perr voor dit soort klusjes hadden, staan nu Semedo en Mark Diemers achter de bal. Semedo loopt langs de bal waarna Diemers de bal over de muur richting korte hoek draait. Helaas enkele centimeters te ver naar links, de bal landt op de paal. Niet veel later is het weer Leverkusen dat gevaarlijk uitbreekt. Volland speelt Mitchell Weiser in. Weiser legt vanaf rechts scherp voor maar de bal wordt net gemist door Bailey, waardoor deze kans voorbij gaat.

Acht minuten voor rust probeert Fortuna het nog eens via Semedo, die inmiddels van kant is gewisseld met Gavin Vlijter. Hij kapt in de zestien meter een tegenstander uit en legt hoog voor. De bal wordt weg gekopt en door Tah aan de zijkant weggewerkt voordat Semedo opnieuw gevaarlijk kan worden. Diemers mag even later een hoekschop vanaf links nemen. Özcan grijpt maar half in waardoor de bal op vijf meter van het doel blijft hangen. Daar komt Novakovich een teenlengte te kort om de bal in het doel te werken.


Diemers staat klaar voor de hoekschop

Voor rust laten beide ploegen nog één keer van zich horen. Na een overtreding op Julian Baumgartlinger schiet Bailey de toegekende vrije trap vanaf vijfentwintig meter hard over de muur. Koselev tikt deze met moeite over het doel, daarmee een hoekschop weggevend. Die levert echter niks op. In de laatste seconden voor rust komt Essers vanaf rechts goed op en geeft een bekeken balletje mee aan Diemers. Die probeert het met een schot van afstand. Dat zeilt echter meters over, waardoor we met een 0-1 stand de rust bereiken.

Tijdens de rust voeren René Eijer en Kevin Hofland twee wissels door. Clint Essers en Gavin Vlijter worden vervangen door Alessandro Ciranni en Amadou Ciss. Nadat Bart Guido’s volledig beschikbaar gestelde budget aan bonnen en bier heeft gespendeerd, kan de tweede helft gaan beginnen.

Het eerste wapenfeitje komt op naam van Jorrit Smeets. Zijn vrije trap van circa achttien meter afstand gaat echter hoog over het doel van de Duitsers. Kort daarna maakt Diemers zich met een handige lichaamsbeweging vrij van zijn tegenstander. Zijn schot wordt geblokt en leidt direct een tegenaanval in. Koselev moet daarbij twee keer reddend optreden: bij een voorzet van Baumgartlinger en een kopbal van Lucas Alario uit de daaropvolgende hoekschop. Amper een minuut later moet Koselev alweer ingrijpen, deze keer maakt hij een schot van Dominik Kohr onschadelijk. De Moldavische keeper maakt vanavond geen verkeerde indruk. Voetballend kan hij zich zeker nog verbeteren, maar zijn belangrijkste taak ‘ballen tegen houden’ voert hij vooralsnog prima uit.

Er is inmiddels een uur gespeeld als Semedo er op rechts weer vandoor gaat. Met een voor hem kenmerkende passeeractie laat hij zijn tegenstander zijn hielen zien. Zijn harde lage voorzet zeilt echter voor iedereen langs. Direct na deze aanval wordt Pinto vervangen door Marco Ospitalieri. Halverwege de tweede helft maakt Wessel Dammers een kopbal van Kai Havertz onschadelijk door deze van de doellijn weg te koppen. Vooralsnog blijft de marge dus één treffer.


Scrimmage voor het Fortuna-doel

Met nog achttien minuten te spelen komen Lars Hutten en André Vidigal in het veld voor Ahmed el Messaoudi en Semedo. Tegelijkertijd komt de Braziliaan Paulinho, die van 20 miljoen euro, in het veld voor doelpuntenmaker Kevin Volland. Hij maakt daarmee zijn debuut voor Leverkusen.

De klok gaat inmiddels naar de vijfenzeventig minuten wanneer Bailey op rechts dreigt een actie te maken, maar de bal vervolgens toch omgooit naar de linkerflank. Daar neemt Benjamin Henrichs aan en baant zich via een dubbele een-twee een baan door de Sittardse verdediging. Nadat Alario via een schitterende bal achter zijn standbeen Henrichs vrij voor Koselev zet, is het voor Henrichs een koud kunstje om de bal in de hoek te knallen. binnen. Daarmee verdubbelt hij de score en verzekert Leverkusen zo van de overwinning.

Want Fortuna blijft het wel proberen, maar de vele wisselingen (inmiddels zijn ook Finn Stokkers en Lazar Kojic in het veld gekomen) halen de automatismen enigszins uit het Sittardse spel. Daarentegen is Leverkusen natuurlijk een prima ploeg, waarbij de eveneens vele wissels minder invloed lijken te hebben op het spelniveau. Vijf minuten voor tijd scoort Paulinho nog bijna tijdens zijn debuut, maar dat feestje gaat wegens buitenspel niet door. Na exact negentig minuten fluit Gözübüyük voor het einde van de wedstrijd. Ondanks de nederlaag mogen de spelers een welverdiend applaus van de Zuidtribune ophalen.


Applaus van de spelers voor de aanwezige supporters

Wat ons deze oefenwedstrijd heeft geleerd is moeilijk te zeggen. Tegenstanders van het niveau Leverkusen zijn niet de standaard in de eredivisie. Bovendien hebben we nog twee weken de tijd om de puntjes op de spreekwoordelijke i te zetten, kunnen we de sterkte van onze concurrenten in de competitie nog niet inschatten en kan er nog van alles gebeuren op de transfermarkt. Des te opmerkelijker vind ik het dan ook om om me heen al opmerkingen te horen als ‘er moet creativiteit op het middenveld bij‘ of ‘we gaan het echt heel moeilijk krijgen‘. Misschien is het wel een typische Fortuna-supporter-eigenschap: vantevoren al klagen en roepen dat het moeilijk of niks wordt, dan kan het later alleen maar mee vallen. Krijgen we het inderdaad moeilijk, dan kunnen deze mensen roepen ‘zie je nu wel, ik zei het je toch!‘. Laten we de komende weken eerst maar eens rustig afwachten en aankijken, voordat er al allerlei scenario’s uit de kast worden gehaald. Dat vertrouwen hebben de clubleiding, technische staf en spelersgroep na afgelopen seizoen ook wel meer dan verdiend, lijkt me.

Dinsdag gaan we op bezoek in Barendrecht voor de laatste oefenpot van deze voorbereiding. Tot dan!