Lange tijd is het scenario tegen Heerenveen gelijk aan dat van een aantal eerdere thuiswedstrijden dit seizoen. Hoewel we niet beter spelen dan de tegenstander, komen we op een comfortabele 2-0 voorsprong. Maar in de blessuretijd van de eerste helft valt uit een onterechte corner de Anschlusstor. En na rust loopt Heerenveen ons aan alle kanten voorbij. Op de 2-4 nederlaag valt dan ook weinig af te dingen. Onze verdediging lijkt met de week slechter te gaan functioneren. En dat is een somber stemmende conclusie nu de beslissende fase van de competitie aangebroken is.

23 februari 2019

Fortuna hard onderuit tegen Heerenveen

Fortuna Sittard 2 SC Heerenveen 4

Doelpuntenmakers: 7. Lamprou 1-0, 31. Diemers 2-0, 45. Hoegh 2-1, 61. Van Bergen 2-2, 74. Lammers 2-3, 84. Lammers 2-4.
Opstelling: Koşelev; Mac-Intosch, Rodríguez, Heerings, Pinto; El Messaoudi (79. Hutten), Diemers, Smeets; Semedo (75. Essers), Novakovich, Lamprou.
Toeschouwers: 8.523.
Scheidsrechter: Van Boekel.
Geel (Fortuna): Lamprou, Heerings.
Rood (Fortuna): Rodríguez (2x geel)

Na het pak slaag in Almelo, het derde op rij in een uitwedstrijd, moet Fortuna een week later in eigen huis weer de nodige zaken recht gaan zetten. Dat moet vanavond gaan gebeuren tegen de nummer vijftien van de ranglijst, SC Heerenveen. Op papier liggen er dus wel mogelijkheden, maar de realiteit is dat de Friezen gezien de kwaliteit van hun selectie veel te laag staan op de ranglijst. Bovendien hebben ze het merendeel van hun punten juist in uitwedstrijden behaald. Op een gemakkelijke avond hoeven we dus niet te rekenen.

Gelukkig kan Kevin Hofland, die vanavond de zieke hoofdtrainer René Eijer vervangt, achterin weer een beroep doen op Kai Heerings (terug van een blessure) en José Rodriguez (terug van een schorsing). Ahmed el Messaoudi, bepaald niet voor verdediger in de wieg gelegd, kan daardoor doorschuiven naar het middenveld, wat ten koste gaat van Andrija Balic. En de Venezolaan Rubén Ramírez verhuist na twee optredens in de basis ook weer naar de bank. Hij wordt daar vergezeld door Alessandro Ciranni, want noodaankoop Calvin Mac-Intosh, van origine centrale verdediger, maakt vanavond zijn debuut als rechtsback. Omdat we in een 4-3-3-formatie spelen, begint Lisandro Semedo in de basis en is Lars Hutten reserve.

Pol van Boekel is er klaar voor

In de openingsfase van de wedstrijd wil Heerenveen de eerste slag slaan. De Friezen proberen via Vlap en Van Bergen gevaarlijk te worden, maar slagen daar niet in. Ook een derde aanval leidt niet tot succes. Fortuna kan daar nog niet veel tegenover stellen. Totdat Mac-Intosch de bal op rechts krijgt aangespeeld. Hij wordt niet onder druk gezet, kijkt eens rustig waar hij de bal naar toe kan trappen en probeert vervolgens Andrija Novakovich met een dieptepass te bereiken. De Amerikaan gaat op de bal af en trekt zijn tegenstander mee. Op het laatste moment besluit hij echter de bal voorbij te laten gaan. Deze rolt door naar het centrum van het strafschopgebied. Lazaros Lamprou is zijn tegenstander te slim af, trekt naar binnen, pikt de bal op en schiet hem zuiver langs doelman Hahn: 7e minuut, 1-0.

Lamprou pikt de bal op….

…en heeft binnengeschoten

De eerste kans is meteen een doelpunt. Gelukkig hebben we over efficiëntie voor de goal dit seizoen niet te klagen, anders hadden we er een heel stuk slechter voor gestaan. Na die openingsgoal verandert er eigenlijk weinig aan het spelbeeld. Heerenveen heeft een overwicht, maar het tempo is te laag om het ons echt lastig te maken. Fortuna probeert combinerend een weg te vinden naar het doel van de tegenstander, maar slaagt daar eigenlijk maar zelden in. Na dik een kwartier lijkt Heerenveen ons op de counter te verrassen. Lamprou haalt zijn tegenstander neer om gevaar te voorkomen. Geel en een vrije trap tegen. Het schot van Kobayashi kan echter eenvoudig worden tegengehouden door Aleksej Koselev. Vijf minuten later meldt Fortuna zich voorin. Lamprou heeft een goede actie in huis op de linkerflank. Zijn voorzet komt voor de voeten van Mark Diemers, maar diens schot gaat over.

Geen gemakkelijke avond voor Novakovich

Aan de andere kant lost Vlap een paar minuten later een venijnig schot, dat door Koselev met moeite kan worden gekeerd. Het is het begin van een kort offensief van Heerenveen, dat kort achter elkaar een aantal hoekschoppen krijgt. Maar Fortuna overleeft het offensief. Na een half uur onderschept El Messaoudi de bal op het middenveld. Hij speelt hem direct in de loop van Semedo. Die komt oog in oog met Hahn, heeft de hoek voor het uitkiezen, maar faalt hopeloos. Een minuut later krijgen we een volgende kans. Lamprou stuurt Michael Pinto met een korte steekpass de diepte in. Het talenwonder haalt de achterlijn en legt terug op Semedo, die de bal compleet mist. Dat blijkt een geluk, want de bal rolt voor de voeten van Diemers, die niet aarzelt en hem langs langs de keeper in het doel schiet: 31ste minuut, 2-0.

Diemers is de gevierde man

Heerenveen gaat na die 2-0 niet anders spelen. De Friezen blijven aandringen, maar missen overtuiging. Sterker nog, vijf minuten na de 2-0 volgt een nieuwe kans voor Fortuna. Semedo haalt de achterlijn en geeft een voorzet bij de tweede paal. De bal lijkt iets te hoog voor Lamprou, die zijn kopbal te weinig kracht mee kan geven om Hahn te verrassen. De laatste vijf minuten voor rust krijgt Heerenveen nog een paar corners. Ook die overleven we. De blessuretijd loopt al, wanneer Pol van Boekel na een duel tussen Rodriguez en Lammers opnieuw, en deze keer onterecht, naar de cornervlag wijst. Tot woede van Rodriguez, die de beslissing van de scheidsrechter niet accepteert. Hij kaffert Van Boekel uit en ziet logischerwijs geel.

Het is niet de avond van Rodriguez

De corner komt diep in ons strafschopgebied terecht. Daar staat Hoegh helemaal vrij. Dat kan niet komen door een gebrek aan verdedigende krachten, want de palen zijn onbezet gebleven. Nee, Hoegh is gewoon over het hoofd gezien Dus is het voor hem een koud kunstje om de bal onbereikbaar voor Koselev in de verre hoek binnen te koppen: 45ste minuut, 2-1. Een domme tegentreffer, mede te wijten aan de niet erg professionele woede-uitbarsting van Rodriguez.

Na de rust legt Heerenveen ons meteen zijn wil op. De eerste kans ontstaat al in de eerste minuut. Koselev moet ten koste van een hoekschop redding brengen op een schot van Vlap. Uit die hoekschop kopt Hoegh opnieuw in de rechterhoek, maar deze keer kan Koselev diens inzet wel stoppen. Heerenveen speelt in een hoger tempo dan voor rust en houdt het veld breed. Wij geven daardoor steeds meer ruimte weg. Maar na een aantal minuten pressie komen we zelf wat meer in balbezit. Tot kansen komen we echter niet. Het blijft bij een kopbal van Lamprou ruim over het doel na een hoekschop.

Weer een balbevlapping

Aan de andere kant maakt Heerenveen voor onze goal ook nog niet veel paraat. Maar na een kwartier verandert dat plotseling. Van Bergen krijgt de bal op rechts, speelt in het strafschopgebied Pinto uit en schiet vervolgens verwoestend hard in de door Koselev iets te ver vrijgelaten korte hoek. Er is voor onze keeper geen redden meer aan, de bal vliegt tegen de touwen: 61ste minuut, 2-2.

Na die gelijkmaker komt het initiatief een tijdlang volledig bij Heerenveen te liggen. We beginnen steeds meer achter de feiten aan te lopen. Johnsen laat Mac-Intosch en Rodriguez achter, maar stuit op Vlap. Rodriguez speelt de bal recht in de voeten van een tegenstander, die Vlap vrij voor doel zet. De inzet van Vlap gaat langs Koselev, maar Heerings kan de bal voor de goal wegglijden. Enkele minuten later is Vlap opnieuw dichtbij een treffer, wanneer onze verdediging opnieuw niet sterk oogt. Zijn schot belandt op de paal. Aan de andere kant moeten wij het doen met een schot van Jorrit Smeets over het doel.

Mac-Intosch kan terugkijken op een verdienstelijk debuut

Heerenveen blijft de betere partij. Met nog een kwartier te gaan, wordt Vlap in de diepte aangespeeld. Rodriguez moet het duel aangaan en is als eerste bij de bal. Hij trapt die echter niet weg, maar besluit om de bal over de achterlijn te laten rollen. De gevolgen van dat besluit zijn helaas nogal drastisch. Vlap maakt zich voor de lijn meester van de bal en wurmt zich langs Rodriguez. Die trekt zijn tegenstander even aan zijn shirt. Vlap gaat neer, Van Boekel fluit voor een penalty en geeft Rodriguez zijn tweede, opnieuw terechte en opnieuw onnodige gele kaart. Lammers gaat achter de bal staan en schiet feilloos binnen: 74ste minuut, 2-3.

Hofland reageert op de rode kaart door Semedo naar de kant te halen. Clint Essers is zijn vervanger en gaat rechtsback spelen, Mac-Intosch verhuist naar het centrum. Heerenveen drukt na de voorsprong gelukkig niet meteen door. Maar wij kunnen aanvallend verder ook geen potten breken. Het inbrengen van Hutten voor El Messaoudi tien minuten voor tijd verandert daar verder niets aan. Maar toch… al zijn we zelf machteloos, tegen de bepaald niet sterke verdediging van Heerenveen zit een toevalstreffer er wellicht nog in.

Pinto staat zijn mannetje

Dus blijven we de aanval zoeken. Helaas zonder resultaat. Vijf minuten voor tijd lijden we balverlies op het middenveld. Op onze linkerflank ligt een zee van ruimte, die wordt benut door Vlap. Mac-Intosch moet van rechts komen om het gat te dichten en geeft daarbij in zijn rug ruimte weg aan Lammers. Die wordt goed aangespeeld en passeert Koselev. Terwijl iets verderop in de Stadsschouwburg de Marotte ter ere van Stadsprins Rob I nog maar eens het clublied van Roda, rolt de bal tegen de netten: 84ste minuut, 2-4.

Dat was het dan. Ware het niet dat de scheidsrechter en zijn video assistant referee samen voor een bizarre slotakte zorgen. In de 88ste minuut wordt de vandaag onzichtbare Novakovich eindelijk eens gevonden met een diepe bal. Hij weet de bal te controleren en passeert zijn tegenstander. Wanneer hij naar binnen wil kappen om te schieten, wordt hij door Hoegh van de sokken gelopen. Van Boekel vindt het een overtreding en fluit dus voor strafschop. Hij vindt echter niet dat Fortuna een duidelijke scoringskans ontnomen is en laat Hoegh er vanaf komen met geel. Diemers legt de bal op de stip en staat klaar voor zijn aanloop. Van Boekel gebaart hem te wachten. Kennelijk moet de VAR nog wat. Het wachten duurt maar en duurt maar. Dan gebaart Van Boekel dat hij zelf op het scherm gaat kijken. Ook dat duurt maar en duurt maar. Uiteindelijk maakt Van Boekel het inmiddels bekende VAR-gebaar, haalt hij een kruis door de gele kaart en geeft een vrije trap aan Heerenveen.

De beelden hebben het bewezen: Novakovich heeft een overtreding gemaakt!

Een onbegrijpelijke beslissing, want Hoegh komt van enkele meters afstand inlopen op Novakovich zonder bij de bal te kunnen. Het blijft 2-4, want in de vijf minuten blessuretijd gebeurt verder niets meer. Zo lopen we tegen een harde nederlaag aan. Met uitwedstrijden tegen AZ en Ajax voor de boeg kunnen we er nu al van uitgaan dat de thuiswedstrijd tegen Emmen over drie weken heel erg belangrijk gaat worden. Hopelijk zijn Hofland en Eijer er tegen die tijd in geslaagd het elftal, en dan met name de verdediging en het defensieve middenveld, wat beter te prepareren dan sinds de winterstop doorgaans het geval is geweest.