Fortuna Sittard presenteert vandaag haar nieuwste aanwinst Mats Seuntjens en wint en passant van Groene Ster. Dat dit moeizaam verliep moge duidelijk zijn, aangezien er nauwelijks spelers aan de aftrap verschenen die verwacht mogen worden in Fortuna’s eerste competitiewedstrijd bij FC Twente. Een uur lang was er niets aan de hand, maar na een keepersfout van Fortuna’s 4e doelman kwam Groene Ster terug in de wedstrijd en verdiende een gelijkmaker. Zo ver kwam het gelukkig niet…

15 augustus 2020

Gelijkspel had ook gekund

Fortuna Sittard 2 RKSV Groene Ster 1

Doelpuntenmakers: 5. Donkor 1-0, 44. Petit e.d. 2-0, 63. Eind 2-1.
Opstelling: Wehking (46. Hendriks); Raitanen (46. Janssen), Angha (67. Rota), Amiot, Ioannidis; Tekie (67. Hansson), El Ablak, Karjalainen; Dianessy, Sambou (46. Vidigal), Donkor (86. Sambou).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: D. Prick
Geel (Fortuna): Vidigal.

Maandagavond. Na de 2-1 nederlaag tegen FC Twente logen de reacties er niet om. Daar waar Fortuna tijdens de eerste helft heel aardig speelt en de Tukkers bij tijd en wijle ver op eigen helft terugdringt, kansen creëert waarbij een doelpunt van Bassala Sambou wordt afgekeurd, legt de tweede helft Fortuna’s kwetsbaarheden bloot. Vooral achteraan is het dweilen met de kraan open en de competitie ingaan met een achterhoede van deze samenstelling is onverantwoord.

Maar sinds woensdag zweven we. We vertrekken en belanden via Sittard-Noord in Nieuwstadt, zwaaien uitbundig naar Echt-Susteren en slaan linksaf richting Born. Vanuit het meest noordelijke puntje van onze regio dalen we af naar het zuiden, om via Urmond, Stein en Elsloo in Beek uit te komen. Daar sommeert ons de verkeersleiding van de plaatselijke luchthaven weer naar links te sturen, hoogte te houden en via de Rijksweg zweven we over Geleen. Ver onder ons zien we het gedenkteken ter ere van Fortuna ’54 en draaien naar rechts, om via Puth, Schinnen, Oirsbeek en Doenrade weer voet aan de grond te zetten aan de Sittardse Milaanstraat.

Want hij komt eraan, de verlosser, Mats Seuntjens. Onderweg vanuit de Turkse hoofdstad naar dat provincieplaatsje, dat sinds enkele jaren een internationale voetbalclub huisvest. Over die arrogante, natrappende Mark Diemers spreekt niemand meer. Zal één speler het verschil maken? Nou nee. Staan we aan de vooravond van mooie tijden? Vast en zeker. Maar het toont eens te meer hoe betrekkelijk snel het vertrouwen in een goede afloop terugkeert bij de achterban van een voetbalclub. En inderdaad, tot voor kort was een speler van het kaliber Seuntjens quasi onhaalbaar.

Maar ook aan andere dingen zie je dat je als club groeit. Aan het aantal spelers dat uitstroomt naar het amateurvoetbal bijvoorbeeld. Zoals de tegenstander van vandaag: RKSV Groene Ster. De bewoners van de Heerlerheide spelen op een heel mooi niveau (Derde Divisie) en herbergen heel wat spelers met een verleden in Sittard-Geleen, maar het aantal spelers dat van Fortuna richting hun eerste elftal zal instromen neemt af.

Groene Ster hoeft niet meer te rekenen op een nieuwe Jeroen Bergmans, Roy Bejas, Willem Jan Thijssen, Mitch Vandegard, Mark Voss en recentelijk Mo Kourouma, Job van de Walle of Bo Breukers. En dan hebben we het nog niet over Stef Bergmans, die Fortuna dolgraag wilde binnenhalen, maar uiteindelijk koos voor Groene Ster…

Een aantal van die spelers draagt heden ten dage het witte shirt van de club uit Heerlerheide en zal zich, als het om zich heen kijkt, eens in de ogen wrijven en zich afvragen wat er sinds hun vertrek allemaal is gebeurd. Heel veel. Neem nu bijvoorbeeld Alexei Koșelev. Wie had nu gehoord van deze Moldaviër? Hij behoort tegenwoordig tot de betere doelmannen in de Eredivisie.

Ondanks dat onze eerste keeper pas één wedstrijd in de benen heeft, kiest Kevin Hofland vandaag voor Joshua Wehking als doelman. De achterhoede wordt verder gevormd door Patrik Raitanen, Martin Angha (die vandaag ook aanvoerder is), Grégoire Amiot en Dimitrios Ioannidis.

Centraal op het middenveld lopen Tesfaldet Tekie en Nassim el Ablak. Zij worden beurtelings ondersteund door Djibril Dianessy en Rasmus Karjalainen. Op linksbuiten speelt Jacky Donkor en Bassala Sambou fungeert als diepe spits. Scheidsrechter van dienst is Dominique Prick uit Maastricht.

Precies op het moment dat de zaterdag in tweeën wordt gedeeld fluit hij de wedstrijd op gang. Opvallend in de openingsminuten: Patrik Raitanen krijgt als rechtsback ontzettend veel ruimte en geeft tweemaal vanaf rechts een voorzet. Zijn eerste voorzet wordt nog weggewerkt, maar zijn tweede inzet is de verdediging van Groene Ster te machtig. De bal passeert verdedigers en doelman Raf Mertens, zodat Jacky Donkor aan de tweede paal de bal kan binnenglijden.

De wedstrijd is nog nauwelijks begonnen en Fortuna heeft al een voorsprong genomen, waardoor Fortuna even rustig aan kan doen. Pas na ruim 10 minuten komt de ploeg van Kevin Hofland pas weer in de buurt van het doel van Groene Ster. Kapitän Martin Angha verstuurt een verre pass richting Djibril Dianessy die de bal met zijn borst doorspeelt naar Bassala Sambou. Fortuna’s diepe spits neemt de bal mee, maar bevindt zich in een woud van verdedigers en raakt de bal kwijt.

Fortuna speelt best aardig tijdens de openingsfase, want als Tesfaldet Tekie een bal in de diepte speelt, zet hij daarmee Rasmus Karjalainen alleen voor doel. Het schot dat volgt is hard, maar niet goed gericht, waardoor Mertens de bal kan wegstompen.

Pas na een minuut of 20 breekt Groene Ster door op Fortuna’s linkerkant en volgt een gevaarlijke voorzet waar middenvelder Bryan Simons zijn voet niet goed tegenaan kan zetten. Het gevaar is geweken. Maar niet voor lang, want Chefrino Eind komt in balbezit. De handige spits, die in het verleden door Fortuna werd getest kapt zich voorbij Angha en schiet vervolgens op de vuisten van Joshua Wehking.

De ploeg uit Heerlerheide blijkt een hele goede tegenstander die prima voetbalt en goed weerstand biedt. Toch weet Tekie Karjalainen weer te vinden en die zorgt met een bekeken schot voor 2-0. De assistent-scheidsrechter heeft echter voor buitenspel gevlagd en scheidsrechter Prick neemt dat over: doelpunt geannuleerd!

Doordat Groene Ster met snelle spitsen speelt en zonder een echt aanspeelpunt zijn hun aanvallen vrij eenvoudig te neutraliseren door Martin Angha en Grégoire Amiot die vervolgens de tegenaanval inleiden. Op linksachter doet Dimitrios Iaonnidis zijn job terwijl Patrik Raitanen ook aanvallend zijn steentje bijdraagt door gebruik te maken van de geboden ruimte.

Na een half uur verliest Donkor in duel de bal, maar vliegt deze plots in de richting van Sambou. Maar voordat ‘Bas’ kan koppen, vangt Mertens de bal. Één van de mooiste aanvallen tot dusver komt op naam Groene Ster. Na mooi positiespel combineert Groene Ster zich naar het middenveld. Daar speelt nieuwe aanwinst Bo Breukers de opkomende Shaquille Simmons aan die Raitanen omspeelt. Zijn voorzet belandt achter het doel, maar Groene Ster zet meer en meer zijn voet naast die van Fortuna.

Ook de actie van Roy Janssen mag er zijn, als hij door de bal achter zijn steunbeen langs te halen zichzelf een zee van ruimte verschaft. Breukers’ voorzet wordt door Amiot niet goed beoordeeld waardoor Eind Wehking kan testen.

Vlak voor rust komt Fortuna ineens aan een dubbele voorsprong. Vanaf het middenveld speelt Tesfaldet Tekie in de diepte Bassala Sambou aan die doorloopt richting doel. Hij geeft vervolgens een voorzet in de loop van Dennis Petit. Die kan niks anders doen dan de bal toucheren waarmee hij zijn eigen doelman verschalkt. En zo slaat Fortuna in de begin- en eindfase van de eerste helft genadeloos toe en beloont zichzelf met een 2-0 voorsprong door simpelweg efficiënt in de afwerking te zijn.

Tijdens de rust wisselt de technische staf drie maal. André Vidigal mag Bassala Sambou vervangen. Roel Janssen wordt getest als linksback, waardoor Iaonnidis naar rechts verhuist en Patrik Raitanen in de kleedkamer achterblijft. In doel krijgt de 18-jarige Tom Hendriks zijn kans schuine streep minuten.

Nadat Dominique Prick voor het begin van de tweede helft heeft gefloten neemt Djibril Dianessy de ruimte op de linkerflank na een kromme bal van Nassim el Ablak. Tijdens de eerste helft stond Sambou in de spits, maar het lijkt erop dat Vidigal veelal vanaf het middenveld komt, want als Dianessy de bal voor doel trekt, staat daar alleen Jacky Donkor en die ontvangt de bal niet op maat.

Meteen daarna neemt Groene Ster over. Vanaf hun linkerflank wordt Amin Elanji vrijgespeeld en komt in een overtal-situatie terecht (vier tegen twee). Samen met Chefrino Eind en Bryan Simons probeert hij terug in de wedstrijd te komen, maar Roel Janssen kan redding brengen.

Na een klein uur krijgt Fortuna een volgende mogelijkheid als Dianessy een bal uit een vrije trap van Vidigal krijgt toegespeeld. Zijn schot is hard, maar gaat hoog over doel, richting Fernando Ricksen Side.

Ondertussen bijt de tegenstander uit Heerlerheide meer en meer van zich af en komt bijna op 2-1. Bo Breukers geeft een fraaie crossball op Eind die Tekie verschalkt in een sprintduel. Zijn schot gaat onder Hendriks door, maar met zijn voet kan hij het schot nog juist van richting veranderen.

Niet veel later heeft Eind toch beet. Keeper Hendriks neemt een terugspeelbal van Martin Angha niet goed aan en biedt Eind de kans ertussen te komen. Hij ontfutselt de doelman de bal en tikt de 2-1 binnen.

De wedstrijd is nu volledig in evenwicht en Fortuna moet uitkijken geen gelijkmaker te slikken. Toch krijgt Fortuna nog wel wat kansjes, bijvoorbeeld als Donkor aan een solo begint die weliswaar wordt afgebroken, maar als André Vidigal de bal oppikt en een tegenstander uitkapt, kan hij met links op doel trappen. Maar omdat de bal toch niet goed gemikt is, blijft het 2-1.

Ondertussen heeft Hofland weer gewisseld en zijn Emil Hansson en Lazaros Rota in de ploeg gekomen. Het middenveld kan echter niet worden heroverd. En zodoende blijft Groene Ster loeren op de gelijkmaker. Een kopbal van Antonio Stankov kan de doelman Hendriks nog wegboksen en een pegel van Breukers duwt hij uit doel.

In de slotfase wordt de wedstrijd onderbroken doordat de assistent-scheidsrechter plotseling door zijn hoeven zakt. De verzorger van Groene Ster doet een poging de KNVB’er weer op te lappen, maar als de vlaggenist even op en neer rent, schud hij gedecideerd ‘nee’. Abmarsch.

De slotminuten worden volgemaakt met iemand uit de begeleidingsstaf van Groene Ster. Hij ziet ook dat de laatste grote kans voor Antonio Stankov is. Hij zet de aanval zelf op als hij de bal naar de linkerflank speelt. Hij loopt door, niemand loopt mee en kan moederziel alleen voor doel zijn hoofd tegen de bal zetten. Maar hij komt niet helemaal goed uit, zodat hij de bal schampt. Zodoende blijft het 2-1.

Niet veel later zit de wedstrijd erop. Fortuna sloeg tijdens de eerste helft toe op de juiste momenten, maar kreeg het tijdens de tweede helft toch lastig. Zeker na de 2-1 kreeg Groene Ster nog kansen op de gelijkmaker, die er uiteindelijk niet zou komen.

Donderdag aanstaande staat de volgende tegenstander op het programma. Dan speelt Fortuna in het AFAS Stadion tegen AZ en zal de technische staf ongetwijfeld met een andere basisopstelling beginnen. Misschien wel met Mats Seuntjens als vervanger van Mark Diemers