In de vierde thuiswedstrijd van het seizoen wint Fortuna niet alleen, maar laat het ook goed voetbal zien. Na een goed begin en een vroege voorsprong, valt de ploeg ver weg. Maar het herstel na rust is knap. Met dank aan Fernando Ricksen, die de ploeg als invaller op sleeptouw neemt en toont nog lang niet versleten te zijn. En met dank aan Wil Boessen, die in de tweede helft met een gedurfde wissel kiest voor de aanval als de beste verdediging.


28 september 2012

Fortuna zet Eagles overtuigend opzij

Fortuna Sittard 2 Go Ahead Eagles 0
Doelpuntenmakers: 11. N’Koyi 1-0, 71. Khalouta 2-0.
Opstelling: Kaya; Turan, De Boer, Dreesen, Sekkour (63. Rajcomar); Voorn, Mannes (39. Ricksen), Kruijsen; Khalouta, N’Koyi, Çevik (46. Diaz).
Toeschouwers: 4.520.
Scheidsrechter: Kamphuis.
Geel: Dreesen, Turan, Khalouta.
Rood: –

Het is vrijdag 28 september, einde van weer eens een opmerkelijke week in de geschiedenis van Fortuna. De uitschakeling in de KNVB-beker op het veld van de amateurs van Hollandia mag daarbij niet eens een verrassing heten. Dergelijke prestaties heeft Fortuna al sinds jaar en dag op het repertoire staan. Bovendien bevinden we ons deze keer in goed gezelschap: de rij eerste-divisieclubs die zich door amateurs de kaas van het brood hebben laten eten, is dit jaar onafzienbaar. Dat de spelersbus zich voor de routineklus aanvankelijk meldde bij het sportpark van Tuitjehorn en pas daarna koers zette richting Hoorn, bewijst dat de chauffeur van dienst de sfeer in de groep goed aanvoelde. Ook bij hem ontbrak kennelijk de echte scherpte toen hij zijn navigatiesysteem inschakelde. Maar veel pijn deed de uitschakeling nu ook weer niet, al had de loting met een uitwedstrijd tegen het Heerenveen van Marco van Basten natuurlijk wel enig perspectief op een fraaie cup-run geboden.

Aanzienlijk pijnlijker was deze week het optreden van Wil Meijers en co.. Wat bezielt ons bestuur in hemelsnaam om enig geloof te hechten aan de woorden van iemand die nota bene bij zowel de Royal Antwerp Football Club als Royal Sporting du Pays de Charleroi wegens verregaande onbetrouwbaarheid nul op het rekest heeft gekregen? Meijers deed het in de pers voorkomen alsof Fortuna net op het punt stond een uitgebreid antecedentenonderzoek naar Nacer Abdellah op te willen starten, toen het nieuws van de mogelijke overname uitlekte. Feit is dat het bestuur toen al intensief met Abdellah in gesprek was en toen al zijn conclusies had moeten trekken. Dat dat niet gebeurd is, duidt op verregaande onkunde en doet het ergste vrezen voor de toekomst van de club. Van de huidige bestuurders en commissarissen hebben we weinig heil te verwachten, de redding zal van buiten moeten komen. Of van boven. Ons supporters resteert voorlopig weinig meer dan geloof, hoop en liefde bewaren.

Daarbij zou het helpen als Fortuna vanavond thuis tegen de Go Ahead Eagles een vervolg geeft aan de goede optredens in de competitie en daarmee de nare smaak van de nederlaag tegen Hollandia wegspoelt. In vergelijking met afgelopen dinsdag heeft Boessen het elftal vanavond op twee plaatsen veranderd. Ramazan Çevik keert in plaats van Kévin Diaz terug in de basis. Verder vervangt vanavond niet Jonathan Hendrickx, maar Wallid Sekkour de geblesseerde Schroyen op linksback. Verder geen wijzigingen, hetgeen lijkt te betekenen dat Prince Rajcomar in de spits voorlopig tweede keus is geworden.

Die keuze van Boessen is gezien het spel van Patrick N’Koyi niet onbegrijpelijk. Waar de flegmatieke Rajcomar in de duels vooral vertrouwt op zijn techniek, is N’Koyi niet te beroerd de voorkeur te geven aan fysieke kracht. Dat betekent ook dat zijn medespelers hem niet per se in de voeten hoeven aan te spelen. N’Koyi kan ook met een wilde bal naar voren nog wel wat aanvangen. Bovendien heeft hij zijn eerste doelpunten er in tegenstelling tot Rajcomar al in liggen. Dat alles maakt dat de laatste, voor wie Fortuna nochtans een serieuze transfersom heeft betaald, vooralsnog zware papieren lijkt te hebben om nog aan de bak te komen. Hij zal in ieder geval behoorlijk aan vorm en vertrouwen moeten winnen, anders kan N’Koyi hem wel eens langdurig uit de basis gaan spelen.

Fortuna gaat tegen Go Ahead met offensieve intenties van start. Met name over links stichten we het nodige gevaar. Wallid Sekkour is niet bang zich in de aanval in te schakelen en haalt in de eerste tien minuten al driemaal de achterlijn. De eerste keer zet hij de bal knap voor op N’Koyi, wiens schot echter ruim naast vliegt. De tweede keer wordt de bal weggewerkt door de verdediging van de Eagles, de derde keer levert zijn actie Fortuna een hoekschop op. Die wordt van links genomen door Çevik. Diens zuivere traptechniek staat doorgaans garant voor gevaar. Ook deze keer levert hij de bal gevaarlijk midden in het penaltygebied af. Daar blijft de bal even hangen, waarna Dreesen er voor kiest de bal terug te spelen op de iets naar binnen gekomen Çevik. Die overziet op de rand van de strafschopgebied de situatie en geeft vervolgens door een mêlee van spelers een strakke voorzet over de vijfmeterlijn richting tweede paal. Daar komt N’Koyi inlopen om de bal hard binnen te schieten: 1-0.

Na de voorsprong blijft Fortuna in eerste instantie goed voetballen. Çevik krijgt nog een behoorlijke kans, maar zijn schot gaat voorlangs de Deventer goal. Daarna zakt Fortuna echter ver terug. Onze middenvelders vergeten druk te zetten, onze vleugelspelers geven teveel ruimte aan de backs van de tegenstander. En we slagen er niet meer in de bal in de ploeg te houden. Go Ahead neemt het heft nu in handen, krijgt een aantal royale kansen, maar is gelukkig zeer slordig in de afwerking. Bovendien ontsnappen we aan een achterstand, wanneer de bal een spectaculaire carambole via lat, rug en paal op de doellijn maakt.

Bij Fortuna gaat het naarmate de eerste helft vordert van kwaad tot erger. De Eagles krijgen alle ruimte om te combineren. De sterk spelende Dreesen is de enige die begrijpt dat er wat moet gebeuren. Hij verlaat regelmatig zijn verdedigende positie om de tegenstander op te zoeken en moet dat uiteindelijk bekopen met een gele kaart. Die is op zich terecht, want bij een tackle ter hoogte van de middenlijn komt hij ruimschoots te laat. Het theater dat rechtsback Karami vervolgens maakt, is echter ook misplaatst. Boessen ziet het gepruts enige tijd aan, maar besluit nog voor rust in te grijpen. Jongeling Jurjen Mannes, die het noorden helemaal kwijt is, moet plaatsmaken voor routinier Fernando Ricksen. Ricksen doet meteen wat de andere middenvelders nalaten: hij bindt de strijd aan, ontloopt geen enkel duel en probeert daarmee weer wat geloof en bezieling in de ploeg te brengen. En passant geeft hij op wat meer en minder voorkomende wijze nog wat goede raad aan respectievelijk Kruijsen en De Boer.

De acties van Ricksen leveren aanvankelijk nog weinig resultaat op, want Go Ahead krijgt voor rust nog twee behoorlijke kansen. En na rust zetten de Deventaren ons de eerste vijf minuten volledig vast op eigen helft. Maar daarna begint het bij Fortuna langzaam beter te draaien. Het goede voorbeeld van Ricksen doet goed volgen: ook Voorn (wiens vader na het echec met de sjeik voorlopig ook wel niet in Sittard terug zal keren) en Kruijsen gaan een stuk zelfbewuster spelen. De ploeg ontworstelt zich aan de druk en krijgt steeds meer balbezit. Met Diaz in plaats van Çevik liggen er bovendien wat meer mogelijkheden om op links de diepte te zoeken. Het spel gaat nu heen en weer, waarbij Fortuna via N’Koyi enkele kleinere kansen krijgt. Aan de andere kant verschijnt Go Ahead ook nog regelmatig voor onze goal, maar zo gevaarlijk als voor rust worden de Deventenaren niet meer.

Halverwege de tweede helft besluit Boessen zijn laatste wissel toe te passen. De leeggespeelde Sekkour wordt vervangen door Rajcomar. Die wissel komt zowel de aanval als de verdediging van Fortuna ten goede. Diaz zorgt na de wissel als linksback voor verdedigende zekerheid en voor een grotere druk naar voren. Rajcomar kan in de spits profiteren van de grotere ruimte die Go Ahead noodgedwongen moet weggeven, terwijl N’Koyi ook als rechtsbuiten behoorlijk uit de voeten blijkt te kunnen. En Khalouta? Khalouta blijft Khalouta. Hij is op de linkerflank even onzichtbaar als op de rechterflank.

Maar schijn bedriegt. Khalouta doet ook vanavond weer zien. Het begint twintig minuten voor tijd allemaal wanneer N’Koyi de bal op rechts krijgt. Hij wil een aanvallende actie maken, maar wordt teruggedrongen. Uiteindelijk besluit hij de bal terug te leggen op Ricksen. Die wacht net zo lang tot N’Koyi uit de rug van zijn tegenstander is weggesprint en geeft vervolgens een perfecte diepe bal. N’Koyi neemt de bal mee en ziet in het penaltygebied twee medespelers vrij staan. Zijn voorzet scheert over het hoofd van een Eagles-verdediger en is perfect op maat voor Khalouta, die onhoudbaar voor de keeper binnenkopt: 2-0.

Vier thuiswedstrijden, vier treffers: geen wonder dat Khalouta zo nu en dan al vedettegedrag begint te vertonen door vervelende gebaren richting scheidsrechter of medespelers te maken. De tweede treffer is voor Fortuna een bevrijding. Het regent ineens kansen. Khalouta is dicht bij een tweede goal, wanneer hij vanaf een meter of twintig de buitenkant van de paal raakt. Rajcomar schiet na een goede combinatie met N’Koyi hard in, maar de keeper kan redding brengen. En zelfs Ricksen is na een combinatie met alweer N’Koyi dicht bij een goal. Aan de andere kant krijgt ook Go Ahead in de slotfase nog een paar grote kansen, maar een iets al te drieste poging van Kolder eindigt in de tribune en een schot van Türüc wordt door Kaya knap weggehaald uit de korte hoek.

Uiteindelijk blijft het 2-0. Op die overwinning valt weinig af te dingen. Fortuna heeft heel behoorlijk gespeeld, al zat er ook nu weer een zeer zwakke fase in de wedstrijd. Tegen het einde van de eerste periode lijkt het erop dat Boessen de zaak aardig op de rails heeft. Het elftal speelt volgens een herkenbare tactiek, voorzichtig, maar niet uitgesproken verdedigend. De wil om te winnen en de vechtlust zijn onmiskenbaar aanwezig. En er lijkt voldoende concurrentie in de selectie om iedereen scherp te houden. Daarmee staan we er beter op dan ik voor het seizoen voor mogelijk had gehouden.