Fortuna trekt tegen Cambuur de lijn van de laatste weken door en wordt nu eindelijk beloond voor haar aanvallende intenties en strijdlust. Twee doelpunten van Rick Geenen leveren de eerste winst van het seizoen op en brengen ons na acht wedstrijden eindelijk op een positief puntentotaal. Doordat de concurrentie ook punten pakt, staan we nog steeds laatste, maar het vertrouwen voor de rest van het seizoen begint te groeien.

1 Oktober 2010

Strijdlust wordt eindelijk beloond

Fortuna Sittard 2 Cambuur Leeuwarden 1
Doelpuntenmakers: 10. Geenen 1-0; 54. Guijt 1-1; 69. Geenen 2-1.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Liard, Schroyen, Voorn, Kotbani (48. Gulpen), Di Lallo, Hofstede, Dadda (80. Riyani), Caracciolo (89. Pinheiro), Grabovac.
Toeschouwers: 2.946
Scheidsrechter: Ketting
Geel (Fortuna): Liard, Grabovac

Aardig gevoetbald, maar geen punten. Dat moesten we een week geleden concluderen na de thuisnederlaag tegen FC Volendam. Een week later kan Fortuna opnieuw in eigen huis revanche nemen. Dat is op papier geen gemakkelijke opgave, want tegenstander Cambuur hoort tot de betere ploegen van de eerste divisie.

Fortuna beschikt vanavond weer over drie spelers die geblesseerd waren. Sebastiano Garlisi zit op de bank, Rick Geenen en Bernard Hofstede nemen hun plek in de basis weer in en voegen daarmee hopelijk de ervaring toe die de afgelopen weken node gemist werd. Door de rentree van beide Stammspieler verhuizen Giuliano Diaz en Mo Riyani naar de bank.

De opstelling is daarmee als volgt: Wintjens op doel; Geenen, Liard en Schroyen in de verdediging; Voorn en Kotbani controlerend op het middenveld; Di Lallo, Hofstede en Dadda aanvallend op het middenveld; Caracciolo en Grabovac in de voorhoede.

Inderdaad, Grabovac in de voorhoede. Trainer Dusseldorp handhaaft voorlopig de offensieve speelwijze en de cijfers geven hem daarin gelijk. Sinds we nog maar met drie verdedigers spelen, krijgen we immers aanzienlijk minder doelpunten tegen. Net als vorige week gaat Fortuna ook nu van meet af aan fel de strijd aan. De aanvallers van de tegenstander worden kort gedekt en in tegenstelling tot vorige wedstrijden worden ook de opkomende middenvelders vanavond een stuk beter opgevangen. Aan de andere kant zorgen Anthony di Lallo op de rechterflank en Zarko Grabovac in het strafschopgebied voor de nodige onrust.

We zien vanaf het begin een open wedstrijd waarin het spel op en neer golft. De eerste grote kans is na tien minuten voor Fortuna. Na een afgeslagen voorzet belandt de bal aan de rechterflank bij Di Lallo. Die kapt zijn tegenstander buitenom uit en geeft een voorzet richting penaltystip. Daar wint Grabovac het duel van zijn tegenstander. De bal rolt voor de voeten van de vrijstaande Geenen, die geen moment aarzelt en vanaf een meter of zes binnenschiet: 1-0.

De vreugde is naast, maar vooral op het veld groot. De spelers van Cambuur staan al lang en breed klaar om af te trappen, maar moeten geduldig wachten tot de spelers van Fortuna bij de cornervlag klaar zijn met het bejubelen van Rick Geenen.

Na de ontluisterende ervaring van vorige week, toen een voorsprong binnen vijf minuten veranderde in een achterstand, wachten we met angst en beven af wat er na de aftrap door Cambuur gebeurt. Maar deze keer reageert Fortuna goed op de voorsprong. De ploeg gaat niet als de vorige week onbezonnen ten aanval, maar kruipt ook niet zijn schulp. We blijven Cambuur partij geven en proberen zover mogelijk van onze goal te spelen.

In het vervolg van de eerste helft levert dat een paar kansjes op voor Caracciolo, maar onze spits heeft het vizier vanavond niet op scherp staan. De meeste van zijn pogingen zwaaien ver af. Verder noteren we nog schoten van Hofstede en Kotbani, maar ook die zijn niet echt gevaarlijk. De meeste beroering ontstaat wanneer Caracciolo in het strafschopgebied tegen de grond gaat. Scheidsrechter Ketting ziet er geen penalty in. Nog geen minuten later krijgt hij alles en iedereen van Fortuna van woede op de banken wanneer hij Liard wel overdreven snel een gele kaart geeft voor het wegtrappen van de bal. Op de gele kaart voor Grabovac, die eerder in de wedstrijd Rudy Jansen met een vliegende tackle onder de zoden werkt, valt verder weinig aan te merken.

Hoewel onze verdediging en ons middenveld aanmerkelijk zekerder en scherper speelt dan we dit seizoen gewend zijn, krijgt Cambuur toch de nodige kansen. Türk vuurt een vrije trap vanaf zestien meter keihard naar de linkse benedenhoek, maar Wintjens brengt voortreffelijk redding. Onze keeper reageert zo mogelijk nog beter, wanneer Koc vrij voor zijn neus verschijnt. Wintjens komt snel uit en weet het overigens veel te slappe schot van Koc te keren. Bij de laatste grote kans hoeft Wintjens niet in actie te komen. Linksbuiten Schepers heeft de gelijkmaker op de voet, maar schiet voorlangs.

De achterstand is voor Cambuur-trainer Menzo reden om in te grijpen. Koc wordt naar de kant gehaald, zijn vervanger is de legendarische Mark de Vries. Een spits voor een spits, dus. De wijziging leidt echter ook tot een tactische omzetting bij Fortuna. Dusseldorp haalt Zarko Grabovac naar achteren om de beresterke De Vries te verdedigen.

Die omzetting pakt in eerste instantie helemaal niet goed uit. Grabovac speelt voorin namelijk tamelijk ongemerkt een belangrijke rol. In de eerste plaats kan hij zelfs met wilde trappen door de lucht nog wat aanvangen en biedt hij daarmee een zeer nuttig alternatief voor een verzorgde aanvalsopbouw over de grond, in de tweede plaats dient hij als bliksemafleider voor Caracciolo, die daardoor meer ruimte krijgt.

Zonder Grabovac voorin zijn we dan ook niet in staat ons onder de druk van Cambuur uit te worstelen. Wanneer al na een paar minuten Kotbani van het veld moet nadat hij bij het blokkeren van een schot geblesserd is geraakt, krijgen we nog zwaardere papieren. Kotbani speelde tot nu toe een prima partij, van zijn piepjonge vervanger Lars Gulpen kan amper dezelfde prestatie verlangd worden.

Al leidt het offensief van Cambuur nog niet tot hele grote kansen, een treffer kan eigenlijk amper uitblijven nu de tegenstander ons volledig op eigen helft heeft vastgezet. En die treffer valt dan ook in de 54ste minuut. Aan de linkerflank verdedigt Fortuna slordig uit, Guyt staat midden in ons strafschopgebied volledig vrij en faalt oog in oog met Wintjens niet. De gelijkmaker leidt overigens niet tot uitzinnige vreugdetaferelen in het uitvak, want de Cambuur-aanhang heeft uit protest tegen de om nogal duistere redenen verplichte buscombi besloten in Leeuwarden te blijven.

De druk van Cambuur duurt na de gelijkmaker nog een tijdje voort, maar daarna komt Fortuna langzamerhand weer beter in de wedstrijd. Bernard Hofstede, die het eerste kwartier na de hervatting aan het einde van zijn Latijn leek, heeft een tweede adem gevonden, jongeling Gulpen komt weliswaar kracht, maar zeker geen dadendrang tekort en Di Lallo en Dadda houden zich op de flanken ook niet alleen maar met het ondersteunen van de verdediging bezig. Fortuna krijgt een paar kleine kansjes en één grote, wanneer oud-Fortunees David Meul ten koste van een corner redding moet brengen na een goed geplaatst schot van Gulpen.

Even later krijgt Fortuna na een overtreding van Hofstede een vrije trap halverwege de helft van Cambuur. Dadda legt de bal perfect ter hoogte van de penaltystip. Daar rent Rick Geenen in om de bal kansloos voor Meul in de linkerbovenhoek te koppen: 2-1. Geenen maakt daarmee een perfecte rentree: als rechtsback kan hij terugkijken op een degelijke partij, als goalgetter kroont hij zich tot man of the match.

Na de 2-1 krijgt Fortuna kansen om op de counter de voorsprong uit te bouwen. Bij een paar aanvallen wordt de Cambuur-verdediging compleet overlopen, maar Dadda en Gulpen slagen er vervolgens niet in de vrijstaande man te vinden. En Mo Riyani, ingevallen voor Dadda, schiet oog in oog met Meul tegen diens benen.

Aan de andere kant zet Cambuur wel druk, maar het ontbreekt de Friezen aan overtuiging. Grabovac heeft De Vries in zijn zak zitten, Wintjens staat paraat wanneer er eens een keer een bal doorheen glipt, maar bijzondere vermelding verdient Philippe Liard. De Fransman staat vanavond altijd op de juiste plaats en ruimt niet alleen met veel overtuiging de nodige ballen op, maar permitteert zich bij tijd en wijle ook staaltjes uitverdedigen uit de Hogere Voetbalschool. Zo besluit hij in blessuretijd wanneer hij ergens op de achterlijn staat niet om de bal hard vooruit te trappen, maar om zijn tegenstander rustig uit te kappen. Die is zo onsportief Liard aan zijn shirtje te trekken, zodat hij zijn acte geen vervolg kan geven. Maar hiermee zijn we ook al aardig bediend. Merci, Philippe!

Zoveel kalmte als Liard is overigens lang niet iedere Fortunees gegeven. Want hoewel Cambuur niet tot grote kansen komt en hoewel we zelfs (met Diogo Pinheiro voor de moegerende Caracciolo) nog regelmatig op de helft van de tegenstander verschijnen, nemen de zenuwen op het veld en op de tribunes met iedere minuut verstrijkende blessuretijd toe. Maar wanneer na een laatste corner de bal weggetrapt wordt uit ons strafschopgebied en de scheidsrechter affluit, kan iedereen opgelucht adem halen: de eerste zege van het seizoen is een feit.

En de vreugde daarover is natuurlijk groot. Fortuna lijkt de opgaande lijn te pakken te hebben, hopelijk levert dat de komende wedstrijden meer punten op.