Na een week van (internet)terreur sluit Fortuna alsnog af met een oefenwedstrijd. Niet Kevin Hofland wordt de régional de l’etape, maar de Heilige Lambertus, naar wie de kerk in hartje Swolgen is vernoemd. Maar niet alleen het BSV Limburgia van pa Hofland is de grote verliezer van de week, want ook het Sittardse publiek is niet welkom bij de inderhaast op de agenda gezette oefenpartij. En dat op een moment dat de club is toegetreden tot de top van de vaderlandse voetbalpiramide…


14 juli 2018

Billijk gelijkspel tegen Franse tweedeklasser

Doelpuntenmakers: 3. Smeets 1-0, 81. Guezoui 1-1.
Opstelling eerste helft: Özer; Ciranni, Dammers, Kojic, Pinto; Smeets, Hutten (Ramírez), Diemers; Bandez, Novakovic, Vlijter.
Opstelling tweede helft: Koselev; Essers, Ramírez, Braun, Ospitalieri; El Messaoudi (Mells), Breukers, Vidigal; Semedo, Stokkers, Dobos.
Toeschouwers: 23.
Scheidsrechter: N.b.
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): El Messaoudi (2x geel).

Iedereen weet dat woensdag de beslissing valt inzake het al of niet doorgaan van Fortuna’s geplande oefenwedstrijd tegen BSV Limburgia. De amateurclub, waar de vader van Fortuna’s assistent-trainer Kevin Hofland de scepter zwaait, is de gastheer voor het tweede oefenduel van het seizoen 2018-2019. In de winterstop van het seizoen 2012-2013 legt Fortuna de Brunssumse amateurs al eens over de knie (1-5) en iedereen is benieuwd hoe het deze keer zal aflopen.

Tijdens de dagen voorafgaande aan het duel sijpelen al berichten door dat waarnemend burgemeester van Brunssum, Gerd Leers, van zinnens is het oefenduel te verbieden omdat hem geluiden ter ore zijn gekomen dat rivaliserende fans van Fortuna en Roda JC het duel willen aangrijpen om een oude vete uit te vechten. Brunssum kampt met dermate veel bestuurlijke problemen (dat is juist de reden dat Leers er zit) dat de gemeente er een re-enactment activiteit niet bij kan hebben. En dus komt in de loop van woensdag het hoge woord eruit: de wedstrijd wordt verboden.

Vraag is alleen hoe serieus de dreiging daadwerkelijk is. Zijn enkele kopstukken van beide harde kernen inderdaad met elkaar in gesprek om te komen tot een afspraak of hebben we te maken met stoerdoenerij op sociale media? En als een ontmoeting aanstaande is, hoe aannemelijk is het dan dat ze het complex van BSV Limburgia in Brunssum als locatie kiezen? We zullen het nooit te weten komen. Maar als de dreiging daadwerkelijk levensgroot is en het handhaven van de openbare orde in het gedrang is, dan heeft de Brunssumse burgervader het gelijk aan zijn zijde.

Maar is dat ook écht zo? Waarschijnlijk weet ook dát niemand precies. Wat wel zeker is, is dat aanhangers van beide clubs het spelprogramma ‘Cijfers en Letters’ nieuw leven hebben ingeblazen. Halverwege de jaren 80 weet Robert ten Brink me wekelijks te boeien met kandidaten die punten scoren middels het uitvoeren van berekeningen die me op dat moment volledig boven de pet gaan en woorden weten te bedenken die meermaals een aanvulling zijn op mijn woordenschat.

Alleen intimi snappen deze combinaties van cijfers en letters

Maar om het genoemde spelprogramma te misbruiken om een a-sportieve strijd met een spuitbus uit te vechten gaat te ver. Het geeft in ieder geval wel aan hoe bitter de pil is die de aanhangers van Roda JC hebben moeten slikken bij de degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie.

Duidelijk is dat de Sittardse trainersstraf niet blij is met de verstoring van de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen en gaat al gauw op zoek naar een nieuwe tegenstander. Vrijdagmiddag komt het Noord-Franse Valenciennes AFC uit de bus rollen als nieuwe opponent. De beëdigd twitteraar van l’USVA is er  als de kippen bij het nieuws te melden.


Valenciennes houdt haar fans goed op de hoogte

Lang kunnen we niet genieten van het heuglijke nieuws. Want de Fransen verwijderen de tweet en Fortuna communiceert dat er een oefenduel plaatsvindt, maar noemt geen tijdstip en benadrukt dat op vraag van l’USVA het duel achter gesloten deuren wordt gespeeld. En zo worden de Fortuna-supporters beroofd van een mooi oefenduel.

Maar niet alleen wij, ook de supporters van Valenciennes zijn niet welkom. En dat is nogal bizar. Want wie stoort zich in Noord-Frankrijk aan Fortuna of andersom? Niemand toch? Het niet doorgaan van het geplande duel tussen Valenciennes AFC en het Belgische KV Kortrijk zal er wel voor iets tussen zitten, maar dan nog. Dit is volstrekt belachelijk!

Aangezien de locatie waar het duel wordt afgewerkt niet al te ver weg is, besluiten we de gok te wagen en naar Noord-Limburg te rijden. Dat lijkt even problematisch als de A73 ter hoogte van Venlo gedeeltelijk is afgesloten, maar via de parallelweg weten we alsnog onze route richting Tienray te vervolgen. Afrit 10 is de onze en na het passeren van themapark ‘Het Aardbeienland’ en het aanwijsbord ‘Varkens kijken’ rijden we het sportcomplex van Sporting ST al tegemoet!

Maar het parkeren van de auto is niet één-twee-drie gebeurd. De buschauffeur van Valenciennes AFC heeft de bus namelijk pardoes vóór de ingang van het complex gezet en de buschauffeur van Fortuna heeft zijn bus juist vóór de Franse gezet. Willen ze een bestorming van de Swolgense Bastille voorkomen?


Parkeren met de Franse slag of is dit gewoon asociaal?

Het is louter en alleen te wijden aan de stuurmanskunsten van Guido dat we uiteindelijk de auto veilig op de parking kunnen zetten. Op het complex loopt materiaalman Ronald Ronken rond en hij wilt ons best binnenlaten, maar op last van de Franse ploeg mag dat niet. Maar oké, het veld ligt naast de openbare weg en waarom dan niet achter het hek gaan staan en van daaruit de wedstrijd bekijken?

Na een korte wandeling bemerken we dat we niet de enige zijn die dit is ingevallen. Nu ja, er staan vijf mensen aan de binnenkant van het hek te kijken hoe de spelers zich opwarmen! Maar hoe komen die mensen dan binnen? Misschien even aan de klink voelen van het poortje aan de rand van het veld!? En warempel, de poort is niet afgesloten!


Huis clos? mais non!

En waarom lopen we dan niet door de deur naar binnen? Inderdaad, het blijkt geen probleem, want ook de vijf (Franse) mensen die aanhangers van Valenciennes AFC blijken te zijn, zijn door de deur naar binnen gestapt. ‘Een wedstrijd achter gesloten deuren? Nee hoor, we weten van niks. Ja, in Frankrijk spelen we achter gesloten deuren, maar hier toch niet? We zijn van de week ook naar Valenciennes AFC tegen R. Charleroi SC geweest. Allemaal geen probleem’, zo leert ons een kort gesprekje met één van de fans.

Ook Philippe Guilbaud is aanwezig namens het Franse regionale dagblad La Voix du Nord. En dat bevreemdt toch enigszins aangezien Fortuna communiceerde dat er geen pers aanwezig mocht zijn. Maar het zorgt er wel voor dat ik vlak voor de wedstrijd een stevige handdruk ontvang van Laurent dos Santos, één van de Franse spelers.

Nadat de aanvoerders van beide clubs elkaar een fanion cadeau hebben gedaan fluit de scheidsrechter het duel op gang. Fortuna speelt voor een eerste maal met Andrija Novakovich in de punt van de aanval en de lange aanvaller moet met Finn Stokkers gaan uitmaken wie het nieuwe aanspeelpunt wordt. In de eerste helft is dat de Amerikaanse international en hij krijgt al gauw een Franse verdediger over zich heen. Novakovich zijgt door zijn knieën, maar houdt er wel een vrije trap aan over.


Mark Diemers (10) en Jorrit Smeets (18) staan achter de bal

Net als tegen VV Sittard bemoeit Diemers zich ermee. Maar het is uiteindelijk Smeets die de bal op doel trapt. Hij doet dat zó goed dat de Franse doelman kansloos is. En vooraleer de Fransen het beseffen staan ze al op achterstand: 1-0.

Daar schrikt Valenciennes AFC wel een beetje van, want ze laten het initiatief aan Fortuna. Dat doet daar niet zo veel mee, maar moet dat dan? De Sittardenaren spelen de bal geduldig rond en loeren op kansjes. Een tweede kans ontstaat als Lars Hutten de bal naar voren trapt en Novakovich vindt. Hij ontdoet zich van een verdediger, passeert er op weg naar doel nog eentje, maar ziet niet dat José Bandez op rechts is meegelopen. Bandez roept ook niet voor de bal, waardoor een toegesnelde verdediger Novakovich van de bal kan lopen.


Novakovich vecht pittige duels uit met deze Franse tulband

Niet veel later probeert l’USVA de stand gelijk te trekken. Sébastien Roudet komt in het strafschopgebied in balbezit en denkt op zijn gemak Aykut Özer te kunnen passeren. Maar hij heeft niet in de gaten dat Michael Pinto komt aangesneld en daar een stokje voor steekt.


Wessel Dammers is de nieuwe aanvoerder

Voor Fortuna het sein om het initiatief weer naar zich toe te trekken. Het voetbalt goed en komt nauwelijks in de problemen. Totdat Valenciennes AFC aan Fortuna’s linkerkant een vrije trap mag nemen. Aanvoerder Roudet neemt de vrije trap en vindt de Franse nummer 26. Die kapt Özer uit en trapt de bal richting doel. Maar daar staat Dammers die de bal van de lijn weet te halen. De bal vliegt omhoog, waarna Ahmed Kantari de bal over het doel kopt.


Alessandro Ciranni volgt geconcentreerd het spel

De wedstrijd komt langzaamaan in evenwicht, want Valenciennes AFC is geen kinderachtige ploeg. Ze gaan goed met Fortuna mee, zitten er fel op en bezitten heel wat fysieke kracht. Daarbij blijft het lastig om heel gevaarlijk te worden, want de vleugelspelers (Vlijter en Bandez) zijn nog niet op Novakovich ingespeeld. Vooral voor Gavin Vlijter is het wennen. Ten tijde van de dictatuur van Sunday Oliseh stond Vlijter steevast centraal, maar onder René Eijer moet hij zich onderscheiden op de flank. Dat was onder Peter van Vossen en Ben van Dael lastig en lijkt nu niet veel anders.


Tijdens de drinkpauze geeft Kevin Hofland Vlijter enkele handige tips

Fortuna dwingt wel enkele corners af, maar die zijn niet zo gevaarlijk. Tevens trapt Lars Hutten nog op doel, maar dat schot wordt geblokt. Op rechts speelt Ciranni weer prima en probeert de aanval te ondersteunen. Hij heeft er het loopvermogen voor, maar de amateurs van VV Sittard zijn van een ander kaliber dan de Noord-Franse profs. Niet alles lukt.

Halverwege de eerste helft geeft Hutten aan dat hij last heeft van zijn kuit en hij wordt uit voorzorg gewisseld. Zijn vervanger is Rubén Ramírez, waardoor Lazar Kojic vanuit het verdedigingshart naar het middenveld doorschuift.


Hutten geeft teken naar de bank: wisselen!

Na de wissel van Hutten wordt de wedstrijd prompt wat feller. De Fransen willen niet met een achterstand gaan rusten en gaan op zoek naar de gelijkmaker, maar Özer let goed op als Gaëtan Robail de bal aflegt op Laurent dos Santos. Maar als zijn ziedend schot tussen palen was geweest, dan had Özer de bal gepakt.

Vervolgens laat de aanvoerder zijn voeten weer spreken, maar het schot van Roudet mist ieder doel. Dat kan niet worden gezegd van de tackle op Kojic. Die is fair, maar ook hard, en zorgt ervoor dat de Serviër even moet worden verzorgd.


Kojic moet even naar de kant

Technisch directeur Mustafa Aztopal is nog op zoek naar een centrale verdediger en hij zoekt waarschijnlijk eentje die goed kan opbouwen. Want elke bal die Ramírez krijgt toegespeeld trapt de Venezolaan wild naar voren. Dat lijkt wel een probleem, want in de Eredivisie wordt op een geraffineerder manier druk op de verdediging gezet waardoor de tijden om rustig op te bouwen voorbij zijn.

Vlak voor de rust krijgt Fortuna nog één mogelijkheid als Diemers de bal ver op de Franse helft ontvangt. Hij kijkt om zich heen en ziet alleen Bandez, maar als Bandez de bal ontvangt, tikt hij deze weer helemaal terug en helpt hiermee de aanval om zeep. 1-0 is de ruststand.


Diemers heeft zijn plek in het elftal inmiddels gevonden

Tijdens de rust wissels trainer René Eijer zijn hele elftal. Dat betekent dat nieuwbakken goalie Alexei Koselev zijn debuut voor Fortuna maakt. De doelman die beschikt over een Moldavisch paspoort en speelde het afgelopen seizoen voor het Roemeense CSM Politehnica Iași, heeft een contract voor drie seizoenen ondertekend. Koselev heeft zijn lengte alvast mee, nu hopen dat hij ook aardig kan keepen.


Koselev heeft het ideale postuur voor een doelman

Na rust heeft Fortuna minder controle dan in de eerste helft. Centraal achterin speelt Christopher Braun en dat oogt minder solide dan Wessel Dammers. Centraal op het middenveld speelt Bo Breukers, maar daar heeft de Munstergelener het hartstikke moeilijk. l’USVA schroeft het tempo op en dan wordt duidelijk wie in de problemen komt.

Vlak na rust haalt Breukers Tony Mauricio neer die hem vriendelijk bedankt met ‘putain’. Lisandro Semedo schudt meewarig het hoofd en richt zich op zijn taken als aanvaller. Hij is nog altijd aalvlug en sneller dan zijn tegenstander maar loopt de bal ook over de achterlijn omdat hij geen voorzet met zijn linker been geeft.


Semedo speelt aanvankelijk als linksbuiten

Vervolgens is het de beurt aan Ahmed el Messaoudi. Hij krijgt de bal toegespeeld en draait meteen open naar het middenveld, maar zijn aanname is niet goed. Hij probeert dat te corrigeren met een sliding, maar hij is te laat en haalt zijn tegenstander onbedaarlijk neer. Zulke tackles horen niet thuis in een oefenpartij, maar ja, iedereen strijdt voor een basisplek. Een gele kaart valt hem ten deel.

Ondertussen heeft Koselev een aantal ballen gehad en het uitvoetballen verloopt moeizaam. De bal belandt bij Medhy Guezoui, maar het schot van de bonkige aanvaller mist kracht en precisie.

Niet veel later bezorgt El Messaoudi een tweede Fransman een vreselijke Quatorze Juillet. El Messaoudi is wederom veel te laat en moet met een drieste tackle corrigeren. En dat is meteen einde wedstrijd voor de Belg. Fortuna mag wel wisselen (en doet dat ook), maar El Messaoudi is gezien voor vandaag.


Ahmed el Messaoudi rukt in na twee zware overtredingen

Ondertussen begint de bank van Valenciennes AFC zich meer en meer te roeren, want zulke overtredingen kunnen de bedoeling van oefenwedstrijden niet zijn. Nadat de rust weer is teruggekeerd hervatten beide teams de wedstrijd en zijn de scherpe randjes er wel wat vanaf. Fortuna komt ook weer wat beter in haar spel. Eindelijk, want buiten een paar acties van Semedo hebben de Sittardenaren aanvallend nog niet gepresteerd.

Finn Stokkers wordt veelvuldig gezocht, maar krijgt niet veel steun van Áron Dobos. De Hongaarse flankaanvaller heeft het moeilijk tegen de fysiek sterke back en komt er niet of nauwelijks langs. Toch weet hij een corner te versieren, maar die wordt onschadelijk gemaakt nadat Ramírez de bal met zijn hoofd schampt.

Doordat de Fransen sterker en sterker worden krijgt Koselev steeds meer te doen. Maar de ballen die op hem worden afgevuurd pakt de Moldaviër prima! En ook uittrappen vanuit zijn handen gaat hem goed af. Aykut Özer heeft er een geduchte concurrent bij.

Ondertussen heeft Eijer de veldbezetting iets gewijzigd. Semedo speelt zoals vertrouwd op rechts en dat is veel meer zijn positie dan linksbuiten. Hij lijkt nog even gevaarlijk te worden als hij het eindstation is in een combinatie met André Vidigal en George Mells, maar de doelman redt gevat.

In de slotfase staat Ramírez in het strafschopgebied plotseling één-tegen-één en laat zich eenvoudig foppen. De scheidsrechter kan niets anders doen dan fluiten voor een strafschop. Mehdy Guezoui neemt de penalty en verschalkt Alexei Koselev: 1-1.


Koselev heeft geen kans

In de slotfase probeert l’USVA amechtig een tweede doelpunt te scoren, maar Fortuna houdt stand. Dat gaat soms met kunst- en vliegwerk, tot frustratie van de Franse bank. Maar Frankrijk mag vandaag wel de Franse revolutie herdenken, dat wilt toch niet zeggen dat er cadeaus moeten worden uitgedeeld? En dus houden Braun en Mells stand achteraan waardoor het duel in een gelijkspel eindigt.


De ‘Sieb’ van Valenciennes, Karim Boukrouh, moppert aan één stuk door

Na afloop nemen de fysio’s van beide teams de regie over en lopen de spelers uit of koelen de spieren af. Het was erg warm vandaag en zo ver in de voorbereiding is Fortuna nog niet. Blessures liggen op de loer en dat kan de staf niet gebruiken.


De spelers komen bij van een enerverende tweede helft

Als iedereen de kleedkamer opzoekt lopen wij weer richting uitgang. De deur is nog altijd niet afgesloten waardoor we probleemloos de snikhete auto bereiken. Tijd om verkoeling te zoeken en we besluiten om de jassen van de Goodyear-commissie nog één keer aan te trekken. We hebben ze al een tijdje niet meer gebruikt en lijken wat strakker te zitten dan we gewend waren. Hebben we afscheid moeten nemen van onze Goddelijke lijven of kleedt wit gewoon af? Nu ja, we willen bestellen! De Coca Cola Zero en Zomercoupe zijn geen probleem, maar Coupe Meloen is niet eenvoudig te vinden in de palm top van de serveerster.

Maar het is het wachten waard: het ijs smaakt voortreffelijk, maar als je niet op het idee komt dat Coupe Meloen ook wel eens onder de ‘C’ kan staan in plaats van onder de ‘M’, dan moet je nog even wachten op je ster!

IJssalon Clevers, genomineerd voor Beste IJssalon 2018 Nederland

Nadat de spelersbus ons is gepasseerd en de buschauffeur ons vriendelijk groet stappen we met een koude maag weer in de auto, terug naar de Westelijke Mijnstreek. Komende week verplaatst de selectie zich naar Hoenderloo waar ze het gaat opnemen tegen twee Turkse tegenstanders. Dat zullen ook vast geen doetjes zijn. We kijken ernaar uit!

Michel Hennen