Voor het eerst dit seizoen gaat Fortuna op eigen veld hard onderuit. Sparta is in alle opzichten sterker en speelt ons in de eerste helft helemaal weg. En daardoor doet het gemis van sterkhouder Ferhat Kaya op doel zich extra voelen. Vervanger Mark Voss blijkt niet opgewassen tegen zijn taak en reageert bij twee tegendoelpunten op zijn zachtst gezegd ongelukkig. In de tweede helft komt Fortuna iets beter voor de dag, maar op meer dan een eretreffer mag het geen aanspraak maken. De confrontatie met Sparta bewijst daarmee dat we nog wel een eindje weg zijn van de top van de eerste divisie. Maar die conclusie mag eigenlijk voor niemand als een verrassing komen.

16 november 2012

Matig Fortuna kansloos tegen Sparta

Fortuna Sittard 1 Sparta 3
Doelpuntenmakers: 11. Nieuwendaal 0-1, 26. Deekman 0-2, 45. Luirink 0-3.
Opstelling: Voss; Turan, De Boer, Dreesen, Schroyen; Voorn, Ricksen (59. Çevik), Kruijsen; Khalouta, N’Koyi (71. Rajcomar), Diaz (71. Nepomuceno).
Toeschouwers: 5.210
Scheidsrechter: Wiedemeijer.
Geel: Kruijsen.
Rood: –

Pas op met wat je je wenst. Aan het begin van het seizoen sprak ik in een wedstrijdverslag nog mijn ongenoegen uit over het feit dat Forsi nog steeds over het veld van de Trendwork Arena mocht paraderen. Enkele maanden later heeft Forsi het veld geruimd, maar de vreugde daarover verdampt binnen een seconde bij de aanblik van het wezen dat Forsi vervangen moet. Wat er nu door moet gaan voor onze mascotte, tart werkelijk alle beschrijving. Ik ga mij daar dan ook niet aan wagen en blijf inzake mascotte voorlopig sprakeloos.

Dan maar door naar de wedstrijd. Er wacht ons vandaag een heuse topper. Titelfavoriet Sparta derde op de ranglijst, wij vierde. We mogen de wedstrijd van vandaag dus beschouwen als een echte krachtproef, die kan uitwijzen of Fortuna iets te zoeken heeft in de hoogste regionen van de eerste divisie. Daarbij zal trainer Willy Boessen niet blij zijn met de afwezigheid van twee basisspelers. Roel Janssen ontbreekt door een schorsing. Zijn logische vervanger is Fernando Ricksen. Verder is Ferhat Kaya geblesseerd aan een vinger. Zijn logische vervanger is Mark Voss. Maar daar hoort meteen de kanttekening ‘bij gebrek aan beter’ bij. In zijn schaarse optredens heeft Voss tot nu toe een onzekere indruk achtergelaten, we kunnen vanavond alleen maar hopen op verbetering. Positief is de rentree van Quin Kruijsen na enkele weken blessureleed.

Zowel Fortuna als Sparta openen de wedstrijd alsof er vanavond heel wat op het spel staat. De bal wordt voorzichtig in de achterhoede rondgespeeld, ieder risico wordt vermeden in de klaarblijkelijke veronderstelling dat de tegenstander iedere fout meteen genadeloos afstraft. Sparta is na een paar minuten de eerste ploeg die in de gaten heeft dat deze veronderstelling gezien het niveau van de tegenstander onzin is. De rood-witten merken dat er op het middenveld nog meer ruimte ligt om de bal rond te spelen dan in de eigen achterhoede. Nieuwendaal en Bel Hassani nemen het heft in handen, onze spelers kijken werkeloos toe.

In die omstandigheden kan het niet lang goed gaan. Na elf minuten hebben we het eerste tegendoelpunt al binnen liggen. Nieuwendaal krijgt de bal op het middenveld aangespeeld, rukt op richting strafschopgebied en wordt daarbij amper gehinderd. Vanaf een meter of twintig schiet hij in de korte hoek. Zuiver, maar niet al te hard. Een bal voor de keeper, zo lijkt het, maar Voss reageert te laat en zit ernaast. De vroege achterstand en het weifelende optreden van Voss doen het vertrouwen geen goed. Onze middenvelders en onze verdedigers hebben steeds de neiging een pas achteruit te zetten, vergeten daardoor het duel aan te gaan en maken het Sparta daardoor wel erg gemakkelijk om te voetballen.
Aan de andere kant zijn we in balbezit bijzonder matig op dreef. N’Koyi wint in de eerste helft geen enkel duel, Khalouta is onzichtbaar, de passing vanaf het middenveld slordig. De 0-2 na 25 minuten is dan ook amper verrassend te noemen. Deze keer mag Deekman wegsprinten uit de rug van Turan. Ook De Boer komt te laat. Deekman krijgt vrije doorgang richting de goal van Voss en schuift de bal rustig binnen.

Het laatste kwartier van de eerste helft blinkt Sparta vooral uit door zogenaamd professioneel gedrag. Na ieder duel rolt er een Spartaan kermend van de pijn over de grond, komt aanvoerder Nieuwendaal met veel misbaar verhaal halen bij de scheidsrechter en laat deze de verzorger maar weer toe op het veld. Als Wiedemeijer het zogenaamde slachtoffer vervolgens eens een minuut lang langs het veld zou laten staan, zou er wellicht een einde komen aan dit gedrag. Maar Wiedemeijer laat de speler nog geen seconde na spelhervatting weer het veld op komen en moedigt het irritante gedrag daarmee juist aan.

In de blessuretijd van de eerste helft blijft Slijngard na een tackle van Turan maar weer eens op de grond liggen. Wiedemeijer geeft er een vrije trap voor. De bal vliegt vanaf onze rechterflank het strafschopgebied in. Daar kan Luirink koppen. Voss wil in eerste instantie ingrijpen, maar denkt dat de bal naast gaat. Vervolgens ziet hij de bal tot zijn schrik op de binnenkant van de paal belanden. Hij wil de bal nog opvangen, maar is te laat. De bal schiet achter hem door tegen de andere paal en valt met plof op de grond. Achter de doellijn: 0-3.

Daarmee is de genadeklap uitgedeeld. Na rust gelooft Sparta het wel. Fortuna komt wat beter voor de dag. De spelers blijven in ieder geval vechten voor een beter resultaat en dat valt te prijzen. Een paar minuten na rust noteren we de eerste uitgespeelde kans voor Fortuna, wanneer N’Koyi een voorzet van Khalouta niet goed raakt. En halverwege de tweede helft zetten we Sparta met een hele reeks corners zelfs even onder druk. Dat leidt twintig minuten voor tijd zelfs tot een treffer. De Boer kopt uit een hoekschop van dichtbij ongehinderd binnen.

Maar veel verder komen we niet. Schroyen (met een vrije trap vanaf 20 meter) en invaller Rajcomar (met een diagonaal schot na een individuele actie) dwingen doelman Pellatz nog tot reddingen, maar voor een echt slotoffensief ontbreekt vandaag de kracht en kwaliteit. Sparta wint dus en dat is gezien het kwaliteitsverschil terecht. Heel misschien had er meer in gezeten, als we de doelpunten niet zo gemakkelijk hadden weggegeven. Daar wreekt zich de keuze voor een reservedoelman op amateurbasis. Die keuze is financieel misschien begrijpelijk, maar vraagt sportief een zware prijs.

Tegelijkertijd moeten we echter ook constateren dat ook de overige tien spelers vandaag het niveau niet haalden om het Sparta moeilijk te maken. Het is onzinnig de nederlaag alleen aan de keeper toe te schrijven. Zoals het ook onzinnig is, de spelers na deze nederlaag al te zware verwijten te maken. We behoren niet tot de top van de eerste divisie, maar dat wisten we al. Als we ons kunnen handhaven in de huidige regionen, doen we het al bijzonder goed.