Niet voor de eerste keer dit seizoen komt Fortuna goed voor de dag tegen één van de topclubs. Over de hele wedstrijd gezien valt op nederlaag weinig aan te merken, want PSV krijgt voor rust vijf grote kansen en staat terecht met 0-2 voor. Maar in de tweede helft krijgen we meer grip op het spel. Wanneer George Cox twintig minuten voor tijd de 1-2 maakt, mogen we even hopen op een gelijkspel. Maar uiteindelijk komen we net tekort om PSV echt in verlegenheid te brengen.

7 maart 2021

Fortuna komt net tekort om PSV te verrassen

Fortuna Sittard 1 PSV 3

Doelpuntenmakers: 10.Zahavi 0-1, 27. Zahavi 0-2, 69. Cox 1-2, 87. Madueke 1-3.
Opstelling: Van Osch; Tirpan, Angha, Janssen (83. Van den Buijs), Cox; Rienstra (90. Kastrati), Tekie (46. Moutoussamy), Flemming; Semedo (83. Emmanouilidis), Polter (46. Hansson), Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): –

Dit weekend een jaar geleden speelde Fortuna voor het laatst een wedstrijd in normale omstandigheden. Dat het over de wereld rondwarende coronavirus enige weken eerder al in Schalbruch was geland, was op dat moment al genoegzaam bekend. Maar ergens koesterden we nog de vage hoop dat het hele feest aan ons voorbij zou gaan. Dus zaten er op vrijdagavond meer dan 10.000 toeschouwers in het stadion om Fortuna te steunen in de degradatiekraker tegen PEC. Na het pijnlijke gelijkspel door een tegengoal in de laatste minuut keek iedereen met enige zorg naar het restant van het seizoen. Een week later stond in Den Haag weer een degradatiekraker op het programma. Een nederlaag daar zou desastreus zijn…

Het stadion is nog steeds akelig leeg op wedstrijddagen

Het vervolg is bekend. De wedstrijd tegen Den Haag werd helemaal niet meer gespeeld, want binnen een week was corona ons leven gaan beheersen. Wat waren we blij toen we ons in september weer even in het stadion mochten melden. De anderhalve meter namen we graag op de koop toe. De vreugde was van korte duur. Net als zo’n beetje andere gelegenheden waar iets te beleven valt, zijn voetbalstadions verboden terrein geworden en het einde lijkt nog niet in zicht. Dus stemmen we zondagmiddag om half drie maar weer op ESPN af. Er zit weinig anders op.

Binnen een jaar heeft ook het elftal van Fortuna een grondige verbouwing ondergaan. Van de spelers van toen staan vandaag alleen George Cox, Martin Angha en Tesfaldet Tekie nog in het veld. De toenmalige basisspelers Lazaros Rota en Alexei Koşelev maken nog deel uit van de selectie, al is dat voor de laatste na zijn transfer naar Japan voor de laatste keer. Dat Koşelev vandaag niet keept, is te danken aan het onverwacht snelle herstel van Yanick van Osch, wiens blessure voor een korte, maar hevige soap heeft gezorgd. Bij deze soap mogen we spreken van ‘eind goed, al goed’, want de schurk in het verhaal is uiteindelijk in een met pek en veren besmeurd gewatteerd trainingsjack met de initialen S.D. de stad uitgejaagd.

Van Osch is weer terug op doel

Nadat de rentree van Van Osch op doel noteren we geen wijzigingen in het basiselftal. De vaste formatie van de laatste weken krijgt dus opnieuw het vertrouwen van Sjors Ultee. Maar die formatie verdedigt in de openingsfase heel wat minder zeker dan we de laatste maanden gewend zijn geraakt. Na een rommelig begin trekt PSV de wedstrijd na een minuut of vijf naar zich toe. Na een paar kleine kansjes creëert PSV na een minuut of tien de eerste grote kans van de wedstrijd. Teze stuurt Dumfries de diepte in. De aanvoerder van PSV wordt niet opgepikt door directe tegenstander Mats Seuntjens en Cox staat te ver naar binnen om een voorzet te voorkomen. De bal komt op maat voor de voeten van Zahavi, die eenvoudig binnenschiet: 10e minuut, 0-1.

Angha en Janssen hebben geen gemakkelijke middag

Ook daarna blijft het hommeles achterin. Lisandro Semedo kopt een bal plompverloren over een meter of twintig in de voeten van Götze. Die kan ongehinderd voorzetten, maar Zahavi komt nu net te laat. Maar langzamerhand komen we zelf ook wat beter in de wedstrijd. De eerste echte kans ontstaat na twintig minuten. Ben Rienstra vindt Semedo in het strafschopgebied. Die speelt zich goed vrij en kan de bal voorzetten op de inlopende Zian Flemming. Maar de voorzet komt net niet voeten van Flemming, zodat de kans verloren gaat.

Het spel gaat nu op en neer. Een paar minuten later krijgt Zahavi zijn volgende kans. Seuntjens speelt de bal na een corner pardoes in de voeten van een tegenstander. Er volgt een snelle tegenstoot, die eindigt met een schot voorlangs van Zahavi. Weer wat later krijgt Seuntjens het op zijn heupen. Nog op eigen helft laat hij bij de zijlijn met een goede passeerbeweging zijn tegenstander staan. Vervolgens begint hij aan een rush, waarbij hij Teze van zich afschudt. Hij haalt de achterlijn en heeft het overzicht om de bal voor de voeten van Semedo te leggen. Diens schot gaat rakelings langs de paal.

Die gemiste kans breekt ons zuur op. In de volgende aanval lijden we te gemakkelijk balverlies op het middenveld. PSV bouwt op door het centrum, Mickaël Tirpan ziet zich genoodzaakt naar binnen te trekken. Daardoor ligt op rechts de flank helemaal vrij voor Max, die verder door niemand opgepikt wordt. Tirpan geeft zijn eigen man over aan Angha, maar dan is het al te laat. Max krijgt de bal en zet strak voor, Zahavi tikt in: 27ste minuut, 0-2.

Zahavi meldt zich voor zijn tweede doelpunt

Ondanks die tegenslag geeft Fortuna niet op. Na een half uur weet Semedo Sebastian Polter te vinden. Die krijgt de bal na een interceptie van Viergever met wat geluk mee en schiet vervolgens raak. Maar het feest gaat niet door, want Polter heeft de bal tegen zijn hand gekregen. En voor aanvallers geldt dat onopzettelijk hands ook als een overtreding wordt beschouwd. We houden in deze fase het betere van het spel, maar tot kansen leidt dat voor rust niet meer. Aan de andere kant verschijnt Malen nog twee keer oog in oog voor Van Osch. De eerste keer brengt onze doelman knap redding met de voet, de tweede keer gaat het schot voorlangs. Verder zien we nog twee lompe charges op Polter, die beide met geel bestraft worden.

Moutoussamy valt prima in

In de rust voert Ultee tegen zijn gewoonte in een dubbele wissel uit. Polter en Tekie, beide niet geweldig op dreef, blijven in de kleedkamer. Emil Hansson wordt linksbuiten, Seuntjens verhuist naar de spits. En daarnaast mag Samuel Moutoussamy nog eens opdraven. De Congolese Fransman heeft tot nu toe weinig potten kunnen breken in het geel en groen van Fortuna, maar toont vandaag aan heel behoorlijk te kunnen voetballen. Hij is als Dreh- und Angelpunkt voor de verdediging zeer veel aanspeelbaar en zijn passes brengen meer diepte in ons spel.

Fortuna is na rust veel op de helft van PSV te vinden, maar behalve een schotje van Flemming levert dat aanvankelijk weinig doelgevaar op. Dat verandert na een minuut of tien. Rienstra geeft de bal aan Semedo. Die heeft op de rand van het penaltygebied een slim hakje in huis, waarmee hij Hansson vrij voor de keeper zet. Maar de Zweed schiet naast.

PSV laat verder niks meer zien, maar lijkt de wedstrijd halverwege de tweede helft toch definitief te kunnen beslissen. Malen staat op onze rechterflank vrij. Tirpan snelt toe om het duel aan te gaan en raakt Malen, die moeite heeft met de controle van de bal, van achteren. Lindhout geeft zonder aarzeling een strafschop. Malen staat al met de bal in de hand klaar om het vonnis te voltrekken, maar de VAR maakt er na lang dubben een vrije trap op de rand van het zestienmetergebied van. Van Osch trekt een solide muur op en legt met Cox ook nog een stevige dwarsligger achter die muur neer. Zahavi is dus wel gedwongen om langs de muur te gaan. Dat doet hij niet slecht: zijn schot eindigt op de paal.

Moeilijke hoek? Niet voor Cox!

Dat hebben we overleefd. Een paar minuten later sprint Cox op links de diepte in. Hij krijgt de bal mee en trekt naar binnen. Bij het penaltygebied aangekomen ziet hij niet direct ruimte voor een schot. Dus zoekt hij de combinatie met Hansson. Hij legt af op Hansson, begint aan een sprintje buitenom en laat Hansson intussen weten waar hij de bal graag terugkrijgt. Die bedient hem op maat. Cox belandt in een moeilijke hoek voor de goal van Mvogo. Maar wat is moeilijk voor Cox? Hij schiet die bal vanuit die hoek ziedend hard langs de verbouwereerde keeper in de verre hoek: 69ste minuut, 1-2.

Fortuna blijft PSV onder druk zetten, maar weet nog maar weinig kansen af te dwingen. En met nog een kwartier te gaan meldt PSV zich weer vaker op onze helft. Ihattaren sluit een soloactie af met een schot voorlangs. Vlak daarna weet Fortuna toch nog gevaarlijk. Angha bereikt Hansson met een fraaie dieptepass. De Zweed staat in een kansrijke positie voor het doel van Mvogo, maar moet de bal wel in één keer uit de lucht nemen. Dat lukt hem weliswaar, maar zijn schot mist kracht en gaat recht op de keeper af. Tien minuten voor tijd kopt Flemming na een corner tegen een verdediger aan. Fortuna claimt hands, maar daarvan is geen sprake.

De volley van Hansson mist kracht

We blijven aandringen, maar zonder succes. Een paar minuten voor tijd trekt Madueke van rechts naar binnen. Hij maakt ruimte voor een schot en laat Van Osch kansloos met een schitterende uithaal in de bovenhoek. 87ste minuut, 1-3.

Daarmee zit het erop. Ook invallers Dario van den Buijs, Dimitris Emmanouilidis en Arian Kastrati kunnen het tij niet keren, al staat Kastrati de keeper in de slotseconden wel nog op de proef met een vervaarlijk schot in de korte hoek. We verliezen dus met 1-3 van PSV. Had er meer ingezeten? Misschien wel, want Fortuna speelde heel aardig mee. Tegelijkertijd waren de grootste kansen wel voor PSV, dus onverdiend valt de nederlaag ook niet te noemen. We zijn nog niet zover, dat we topclubs echt pijn kunnen gaan doen.