Ook het tweede oefenduel eindigt in een 1-1 gelijkspel. Op sportpark Op de Hooven in Nederweert zijn net als afgelopen zaterdag bij de wedstrijd tegen Beerschot geen toeschouwers toegestaan. Waar op sportief gebied de blessures van een aantal basisspelers ons zorgen baren, stemt buiten het veld het gebrek aan communicatie en de schijnbare desinteresse voor de supporters vanuit de club ons niet bepaald vrolijk.


21 juli 2021

De frustratie neemt toe

Fortuna Sittard 1 OFI Kreta 1

Doelpuntenmakers: 26. Hansson 1-0, 39. De Guzmán 1-1.
Opstelling: Dornebusch; Rota (82. Nieling), Musaba (70. Hogervorst), Janssen (65. Cakir), Pluijmen (65. Van Beijnen); Tekie (65. Ugur), Flemming (65. Kurnaz), Seuntjens (65. Sambou), Ferati (65. Verlinden); Hansson (65. Baghdadi), Polter (65. Kastrati).
Toeschouwers: 0.
Scheidsrechter: Prik.
Geel (Fortuna): Ferati, Musaba.
Rood (Fortuna): -.

Fortuna speelde vanavond haar tweede oefenduel in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Helaas wederom achter gesloten deuren. Waar vrijwel alle Nederlandse BVO’s inmiddels minimaal één wedstrijd met publiek hebben gespeeld en PSV vanavond zelfs in een uitverkocht stadion tegen Galatasaray aantreedt, blijft het vanuit ons clubje bedroevend stil. Dat vandaag wederom in Nederweert wordt gespeeld, vernamen we via een groundhop-site. En dat we volgende week in Burgh-Haamstede in Zeeland oefenen tegen het Team VVCS, vernamen we via de online kanalen van de VVCS. Maar vanuit de burelen van Fortuna blijft het helaas doodstil.


Voor de tweede keer ontbreken supporters op sportpark Op de Hooven

Supporters verlengden deze zomer braaf hun seizoenkaart, fietsten van Utrecht naar Sittard om geld in te zamelen om financieel minder bedeelde medefans alsnog in de gelegenheid te stellen alsnog een nieuwe seizoenkaart te kunnen kopen, de mannen van UGS bestelden weer netjes enkele extra seizoenkaarten, fans trokken nog maar eens de beurs om Tokens bij Socios te kopen en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Helaas blijft de moeite die de club wilt doen om ons in de gelegenheid te stellen onze ploeg aan het werk te zien uit. Dat we onze nieuwe grasmat sparen voor de competitie is begrijpelijk. Maar waarom geen oefenpot tegen bijvoorbeeld VV Sittard, SC Susteren of EVV? De communicatie is ver te zoeken of zelfs helemaal onvindbaar. Komt er nog een open dag? Wanneer gaat de nieuwe fanshop in de stad open? Is er al iets bekend over de mogelijkheid om de eerste uitwedstrijd tegen AZ te bezoeken? Wordt er komend seizoen weer met categorieën en loyalty points gewerkt? Het is voor de trouwe Fortuna-fan vooralsnog vooral een zomer vol vragen en weinig antwoorden. En na het prima afgelopen seizoen is het vanuit de club vooralsnog ook een zomer vol gemiste kansen. Erg jammer en eerlijk gezegd voor mij persoonlijk met de dag meer frustrerend.


Volgepakte tribunes in 2019, het lijkt inmiddels alweer een eeuwigheid geleden

Fortuna treedt vandaag aan tegen het Griekse OFI Kreta. De ploeg waar oud-Fortunees Christopher Braun 1,5 jaar in dienst was na zijn vertrek uit Sittard en tevens de club waar Lisandro Semedo in het seizoen 2019-2020 tijdens een verhuurperiode zijn vorm en spelvreugde hervond. Lisandro is er vanavond wegens een enkelkwetsuur niet bij en zal de komende maanden vooral met revalideren bezig zijn. Verder ontbreekt ook Ben Rienstra voorlopig. Nadere gezondheidsonderzoeken houden hem tot nader bericht aan de kant. Ook Martin Angha (geblesseerd geraakt in het oefenduel tegen Beerschot) en George Cox ontbreken wegens blessures op het wedstrijdformulier. Waarom Yanick van Osch vanavond afwezig is, is mij niet bekend.

Vanwege andere verplichtingen zit het er vandaag voor mij niet in de wedstrijd via de livestream te volgen. Dit ‘verslag’ is dan ook gebaseerd op de spaarzame en summiere berichten op de officiële Twitter-pagina van Fortuna en een korte samenvatting van L1 en mag de naam ‘verslag’ eigenlijk niet dragen.


Dornebusch mag vanaf de aftrap beginnen

Martin en Ben kijken toe

Over de wedstrijd kan en moet ik noodgedwongen dus vrij kort zijn. Na een kwartier spelen bereikt Mats Seuntjens na een vloeiende aanval de op rechts vrijstaande Emil Hansson. Hansson probeert het met een afstandsschot maar ziet zijn poging op de lat uiteen spatten. Tien minuten later is het wel raak voor de jonge Noor. Met een gemikt schot in de rechterhoek zet hij Fortuna op voorsprong. Aan het doelpunt gaat goed druk zetten van Fortuna en met name testspeler Arianit Ferati vooraf.


Musaba en Rota feliciteren de doelpuntenmaker

Vijf minuten voor rust komen de Grieken langszij via een benutte strafschop van Jonathan de Guzmán. De penalty wordt toegekend na balverlies en vervolgens een handsbal van Tesfaldet Tekie. Naast De Guzmán zien we in Mike van Duinen en Luc Castaignos twee andere ‘bekenden’ in het zwart-witte shirt van OFI in actie.


De scene voorafgaand aan de strafschop

Halverwege de tweede helft wisselt Sjors Ultee acht van de elf basisspelers. Alleen keeper Felix Dornebusch, rechtsback Lazaros Rota en gelegenheidsverdediger Richie Musaba blijven staan. Wie er precies invielen is helaas een gokje. Correcties horen we dan ook graag. (* Na publiceren verslag zien we alsnog de doorgevoerde wissels op Fortuna’s website, red.). En ook over de individuele prestaties en met name die van de testspelers Samy Baghdadi en Arianit Ferati kan ik helaas weinig zinnigs schrijven.


De nieuwe stoottroepen staan klaar om in te vallen

In de tweede helft wordt er, ondanks grote kansen voor Fatih Kurnaz en Bassala Sambou vlak voor tijd, niet meer gescoord waardoor ook deze oefenwedstrijd in een 1-1 gelijkspel eindigt. Aanstaande dinsdag nemen we het zoals gezegd in Zeeland op tegen Team VVCS. Helaas weer achter gesloten deuren, of je moet al een scout of vertegenwoordiger van een club zijn. Met nog minder dan vier weken tot de eerste competitiewedstrijd te gaan, lijkt de club verder van zijn fans te staan dan de afgelopen jaren ooit het geval was. En die conclusie doet best wel een beetje pijn. Aan de andere kant heeft de club dus ook nog bijna vier weken de tijd om de band met de achterban te versterken. Hopelijk kunnen we binnenkort positievere berichten op dat gebied melden.

COYS!