In een meeslepende wedstrijd trekt Fortuna uiteindelijk aan het kortste eind. Daarmee komt er een einde aan een prachtige reeks van acht thuisoverwinningen op rij. NEC gaat vanavond uiterst effectief om met de spaarzame kansen die het krijgt, maar oh wat waren we dicht bij de gelijkmaker! Een miraculeuze redding van de Nijmeegse goalie onthoudt Fortuna van een verdiend punt. En wat als de kansen voor rust benut waren? Maar ‘als’ telt niet in het voetbal, ook vanavond niet.


6 oktober 2017

Vrouwe Fortuna geeft niet thuis

Fortuna Sittard 1 NEC Nijmegen 2

Doelpuntenmakers: 6. Stokkers 1-0, 15. Rayhi 1-1, 51. Joppen 1-2.
Opstelling: Santos; Braun, Essers, Dammers, Ospitalieri; Smeets, Dianessy, Saddiki; Semedo, Stokkers, Askovski (56. Malsa, 83. Heerings).
Toeschouwers: 4.567
Scheidsrechter: dhr. M. Pérez
Geel (Fortuna): Dammers
Rood (Fortuna): –

Nadat ik een weekend lang op een roze wolk leefde na de historische overwinning in Velsen, word ik plotseling overvallen door een vreemd gevoel. Wat is dat nu? Ben ik nu werkelijk op maandag al bezig met de wedstrijd van vrijdag aanstaande?! Het antwoord is een volmondig ‘ja’. Maken we kans zonder Perr en André? Stroomt het stadion eindelijk weer eens een beetje vol? Ben ik op voorhand al blij met een gelijkspel of verkeren we in een positie dat we van iedereen kunnen winnen? en Wie spelen er tegenwoordig eigenlijk bij NEC? zijn zomaar wat vragen die door mijn hoofd spoken. En waar het gevoel zich eerst in mijn hoofd concentreert, verschuift dat naarmate de week vordert steeds meer richting mijn buik. Zo voelt het dus als je club daadwerkelijk ergens om speelt, een gevoel dat ik in de afgelopen vijftien jaar nog maar zelden heb gekend. Afgaande op gesprekken, mailtjes en appcontact met bevriende Fortunezen blijkt gelukkig dat ik niet de enige ben met groen-gele zenuwen in zijn lijf. Als ik dan ook nog door onze vaste verslagschrijver van thuiswedstrijden wordt gevraagd of ik vanwege zijn drukke verhuisactiviteiten het verslag van vrijdag over zou willen nemen, zorgt dat in ieder geval niet voor minder onrust in mijn iets te corpulente lichaam.

Vanavond wacht ons een zware klus. NEC klopte onze buren uit Maastricht afgelopen week met ruime cijfers en staat met twaalf punten op de derde plek. Nadat de mannen uit De Bloedkuul afgelopen seizoen degradeerden, is de club er veel aan gelegen om zo snel als mogelijk terug te keren op het hoogste niveau. Vanavond moeten de Nijmegenaren het stellen zonder Ferdi Kadioglu en Jordan Larsson, die beide zijn opgeroepen voor hun nationale elftal. Ons eigen Fortuna mist op haar beurt aanvoerder Perr Schuurs en André Vidigal vanwege interlandverplichtingen. Daar tegenover staat de terugkeer van Jorrit Smeets na een schorsing van twee wedstrijden. Smeets vervangt Schuurs, de rest van de basisopstelling blijft hetzelfde als die in Velsen.

Als we rond kwart voor zeven bij het stadion arriveren, is er al aardig wat volk op de been. Door de (online) voorverkoop en de poorten van het stadion al om 18.00 uur open te gooien, hoopt Fortuna de drukte te spreiden en dat blijkt een verstandige keuze. Daar waar we maandenlang peinsden over wat de afgehaakte Fortuna-supporter terug naar het stadion zou kunnen lokken, lijkt de formule nu gevonden. Een 0-6 overwinning bij Telstar, een actie voor de amateurclubs in de regio, acht thuisoverwinningen op rij, een tweede plek in de competitie en een tegenstander die op plek drie staat blijkt een mix die vanavond ruim vier en een half duizend mensen richting stadion beweegt. Een respectabel aantal dat met name Isitan Gün en de selectie van harte verdienen.


Eindelijk weer goed bevolkte tribunes

Binnen enkele minuten na de aftrap wordt al duidelijk dat we ons vanavond niet gaan vervelen. In de derde minuut verkijkt Marco Ospitalieri zich op een hoge bal, waardoor zijn directe tegenstander Mohamed Rayhi uit kan halen. De bal verdwijnt gelukkig in het zijnet. Uit de daarop volgende tegenaanval deelt Fortuna de eerste speldenprik uit. Lisandro Semedo komt vanaf de linkerflank na een goede een-twee naar binnen en haalt van een meter of twintig hard uit. Zijn schot gaat enkele meters over het doel van Joris Delle.

Twee minuten later doet Dries Saddiki op het middenveld waar hij de laatste weken steeds beter in wordt: een bal op vechtlust veroveren. Jorrit Smeets volgt zijn voorbeeld en bereikt met een goede sliding Djibril Dianessy. De Fransman houdt het overzicht en ziet Finn Stokkers door een gat in de Nijmeegse verdediging vertrekken. De pass van Djibril is op maat en biedt Stokkers de kans om alleen op het doel van de Nijmegenaren af te stormen.


Finn onderweg naar het doel…

Dit soort kansen is doorgaans wel aan Finn besteed. Hij schiet de bal met links onder de uitkomende doelman door en zet het stadion al vroeg in de wedstrijd op zijn kop: 1-0! Een absolute beloning voor de spits die het hele seizoen al keihard werkt, maar nog niet altijd even gelukkig was in zijn afronding.


Loon naar werken voor Stokkers

Amper vijf minuten na de openingstreffer krijgt Fortuna een grote kans om de score te verdubbelen. Stokkers krijgt de bal even over de middenlijn via een kluts mee en stuurt Semedo de diepte in. De Portugees heeft twee opties: zelf zo snel als mogelijk de zestien in sprinten en afwerken op goal, of de bal breed leggen op de meegesnelde Stokkers. Helaas besluit hij er een derde optie aan toe te voegen: iets te lang afwachten, zich door de in zijn nek hijgende verdediger naar buiten laten drijven en vervolgens zelf op doel schieten. Het schot mist kracht en precisie en wordt door Delle met de vuisten gepareerd.

Nadat Christopher Braun in aanvallende zin van zich doet spreken door een hoekschop enkele meters naast te koppen, moet hij even later in verdedigend opzicht aan de bak. Zijn tegenstander Arnaut Groeneveld blijkt een snelle en behendige buitenspeler waar lastig vat op te krijgen is. Groeneveld tikt de bal onverwacht enkele meters voor zich uit en geeft Braun daarmee het nakijken. De voorzet van Groeneveld belandt hoog bij de tweede paal en wordt daar met een harde volley ineens door Rayhi in de linkerbovenhoek achter Miguel Santos geknald. Eerlijk gezegd een prachtig doelpunt, al hadden we dat natuurlijk liever niet gezien. De stand is weer gelijk.

NEC blijkt over veel voetballend vermogen te beschikken. In tegenstelling tot menige andere tegenstander, lijken de Nijmegenaren niet gauw in paniek te raken wanneer er druk wordt gezet. Op een blinde knal naar voren of een ongecontroleerde trap over de zijlijn kun je de mannen van Adrie Bogers zelden betrappen, er wordt altijd naar een voetballende oplossing gezocht. En doordat de meeste spelers constant in beweging zijn, wordt die oplossing ook vaak gevonden.

De wedstrijd is inmiddels een kwart onderweg als Dianessy met een prima steekbal Stefan Askovski weg stuurt. In een situatie identiek aan die waaruit de 1-0 viel, lijkt Askovski te twijfelen. Zijn inzet wordt gered door de uitkomende Delle. Een 100% kans die ons op 2-1 had moeten brengen wordt zodoende onschadelijk gemaakt. Fortuna’s volgende kans noteren we tien minuten voor rust. Een vrije trap van Semedo wordt half weggewerkt en vliegt meters de lucht. Wessel Dammers kopt de bal vanaf de zijkant terug de doelmond in en ziet dat het schot van Stokkers geblokt wordt. De bal is nog niet weg en biedt Dianessy op links de kans om hard richting goal te volleren. Dammers staat inmiddels op enkele meters van het doel maar kan de keiharde trap van Dianessy geen richting meer meegeven. De bal verdwijnt over het doel.

Scheidsrechter Pérez haalt zich ondertussen steeds meer de irritatie van publiek en spelers op zijn hals. Hij lijkt van het toepassen van de voordeelregel te houden en niet graag voor overtredingen te fluiten. Meerdere overtredingen, van beide kanten overigens, die doorgaans een gele kaart waardig zouden zijn worden niet bestraft. Vijf minuten voor rust is het dan toch zover. Nadat hij Askovski aan zijn shirt vast houdt, is de eerste gele prent van de avond voor rechtsback Guus Joppen.


Lisandro begint aan een van zijn rushes

Fortuna probeert de laatste minuten voor rust een beetje op adem te komen en het hoge tempo uit de wedstrijd te halen. Twee minuten voor rust leidt een zeldzame onachtzaamheid van Dammers nog even tot paniek. Zijn breedtepass op Ospitalieri is te zacht en niet hoog genoeg, waardoor Rayhi de bal mee kan nemen en vanaf de middenlijn op Santos af kan sprinten. Heel Sittard appelleert, terecht, voor hands van Rayhi maar Pérez heeft het niet gezien. Gelukkig wacht Rayhi te lang en kan Santos de inzet met zijn vuisten weg boksen. We komen met de schrik vrij en bereiken met een gelijke stand de thee.

De tweede helft begint net als de eerste helft in een hoog tempo. Binnen drie minuten noteren we een kans voor beide ploegen. Een schot van Groeneveld gaat enkele meters naast en een als voorzet bedoelde bal van Dianessy belandt aan de andere kant op het dak van het doel. Maar waar Fortuna in de eerste helft na zes minuten het doel wist te vinden, is dat nu de beurt aan NEC. Groeneveld is op links wederom Braun te snel af en levert een hoge voorzet af. Ospitalieri kopt de bal weg, maar doet dat precies in de voeten van Joppen. Askovski, die gedurende de eerste helft ook al regelmatig niet bij de les leek, grijpt te laat in waardoor Joppen de zestien in kan dribbelen. De oud-VVV’er verrast vervolgens zowel Askovski, Ospitalieri als Santos met een snel en hard schot in de korte bovenhoek. 1-2 en het goed gevulde uitvak ontploft.

Fortuna is duidelijk even van slag. Amper een minuut na de tegentreffer gaat Ospitalieri op de helft van NEC te twijfelend een duel aan. Dat verliest hij en scheidsrechter Pérez ziet er geen overtreding in. Voor Fortuna’s dug-out trekt Dammers met een stevige tackle aan de noodrem en ontvangt daarvoor een gele kaart. Fortuna lijkt even groggy, maar het siert de ploeg dat de kopjes niet omlaag gaan. Zeker niet bij Stokkers die voorin blijft sleuren en knokken. Wanneer hij op rechts de bal meeneemt, ziet hij dat Smeets in het centrum mee is gelopen. Smeets haalt vanaf rand zestien uit, maar zijn schot wordt gekraakt en mist daardoor de vaart om Delle te verrassen.


Finn verzaakt nooit

Dik tien minuten na rust gebeurt wat er al een tijdje zat aan te komen: Askovski wordt gewisseld. Tot mijn verbazing heet zijn vervanger Mickaël Malsa. Een keuze voor de eindelijk speelgerechtigde Lars Hutten had ik persoonlijk logischer gevonden. Met Dianessy op links en Hutten centraal zou onze aanvallende stootkracht volgens mij groter worden. Maar goed, wie weet verrast Malsa ons wel.

Fortuna kiest ondertussen steeds meer voor de lange bal en dat is nu niet bepaald een concept dat ons erg goed ligt. Achterin heeft Clint Essers, na een moeilijk begin, Sven Braken inmiddels volledig in zijn zak en ook op het middenveld winnen Saddiki en Smeets veel duels, maar grote kansen voetballen we vooralsnog niet bij elkaar. De Nijmeegse verdediging heeft weinig moeite met onze lange ballen.

Dan maar weer eens over de grond en via de flanken proberen. Vanaf links passeert Semedo Guus Joppen en lijkt de achterlijn te halen. Die haalt hij ook, zij het glijdend op zijn buik. Joppen heeft Lisandro met een sliding neergehaald en weet al wat hem te wachten staat als Pérez op zijn fluitje blaast. Met zijn tweede gele kaart mag hij voortijdig het veld verlaten, zijn team met tien man achter latend.

De Nijmegenaren gooien hun tactiek meteen om en trekken zich massaal terug op eigen helft, hopend de voorsprong daarmee vast te houden en misschien via een counter zelfs nog uit te breiden. Fortuna trekt uiteraard massaal ten aanval, maar komt moeilijk door de zwart-rood-groene muur heen. Dammers is vlak na de rode kaart met een halve omhaal dichtbij een treffer, maar ziet zijn inzet naast het doel belanden. Bovendien steekt de grens zijn vlag in de lucht wegens buitenspel.

Mooi eerbetoon aan de overleden Fortuna Köln-supporter Sascha Schmiechen

De keuze voor Malsa lijkt inmiddels niet echt goed uit te pakken. De Fransman moet, zo te zien, achter de spits voetballen, maar lijkt geen idee te hebben wat hij moet doen en loopt zijn medespelers meer in de weg dan wat anders. De klok tikt rustig verder in het voordeel van NEC en met name keeper Delle maakt graag van de gelegenheden gebruik om wat extra tijd te rekken. Als hij bij een achterbal voor de zoveelste keer rustig de tijd neemt en de bal nog maar eens van links naar rechts verplaatst, vindt Pérez het goed geweest en toont de keeper een gele kaart. Het gejuich van de tribunes kan ik niet helemaal volgen. De tijd die we verliezen krijgen we niet meer terug en een tweede gele kaart wegens tijdrekken is volgens mij nog nooit getrokken, dus van die gele kaart gaan we niet gelukkiger worden.

Coach Sunday Oliseh probeert met een extra aanvaller voor een extra impuls te zorgen. De keuze voor Kai Heerings (wederom in plaats van Hutten) is verrassend. De keuze om Malsa zevenentwintig minuten na zijn invalbeurt weer naar de kant te halen is des te verrassender. Hardnekkige geruchten dat Oliseh niet bijster gecharmeerd is van Malsa staken al regelmatig de kop op. Na vanavond lijkt de relatie tussen speler en trainer helemaal tot het nulpunt bekoeld. De kans dat we de Fransman nog in actie gaan zien komen, acht ik dan ook niet erg groot. Heerings gaat voorin naast Stokkers spelen en moet met zijn lengte voor extra gevaar zorgen. NEC komt inmiddels helemaal niet meer van de eigen helft af en vanuit Fortuna’s verdediging en middenveld wordt bal na bal het vijandelijke strafschopgebied in gepompt.

De laatste minuut van de officiële speeltijd is aangebroken wanneer de vierde official aangeeft dat er vier minuten extra speeltijd worden toegevoegd. Halverwege die extra tijd belandt de bal via Dianessy aan de rechterkant bij Semedo. Diens voorzet op de inlopende Stokkers is goed en de inzet van Stokkers lijkt ook doel te gaan treffen. Daar denkt keeper Delle helaas anders over. Met een haast onmogelijke redding met de onderkant van zijn arm slaat hij de bal tegen de grond. Zonder te zien waar deze zich bevindt, valt hij vervolgens op de bal en met een uiterste krachtsinspanning werpt hij zich bovenop de bal die inmiddels op de doellijn ligt.


Een onmogelijke redding, de bal wil er niet in

Net als tegen Volendam wordt Stokkers geconfronteerd met een keeper die de reddingen van zijn leven maakt. Fortuna geeft echter niet op en blijft gas geven. Bij de eerstvolgende aanval is de voorzet van Semedo helaas niet scherp genoeg en kan makkelijk gepakt worden door Delle. Ook bij de laatste aanval van de wedstrijd wil de bal maar niet goed vallen. Terwijl vijf Fortunezen bij de voorzet op een rij staan te wachten op de doorkomende bal valt deze precies voor de voeten van een Nijmeegse verdediger. Die ruimt de bal uiteraard snel op waarna Pérez voor het eindsignaal fluit. Vrouwe Fortuna stond vanavond even niet aan onze zijde, die conclusie mogen we na deze slotfase wel trekken.


Grote teleurstelling bij de spelers

Terwijl de Fortuna-spelers een voor een omvallen van vermoeidheid en met name teleurstelling, klinkt vanaf de tribunes een hartverwarmend en welgemeend applaus. Aan inzet valt de spelers helemaal niks te verwijten en met een heel klein beetje meer geluk hadden we minimaal een punt aan deze wedstrijd overgehouden. Daarnaast heeft NEC gewoon een goede ploeg met veel voetballend vermogen. Het zou me zeer verbazen, mochten de Nijmegenaren niet in de top vijf eindigen.

In het druk bezochte supportershome wordt er nagepraat over de wissels van Malsa, de onwaarschijnlijke redding op de inzet van Stokkers en de gemiste kansen voor rust. Uiteraard wordt er ook al reikhalzend uitgekeken naar de derby in Maastricht. Volgende week beschikken we weer over Schuurs en Vidigal en dat maakt toch wel een verschil. Net als Fortuna verliest MVV vanavond, dus beide ploegen zullen volgende week driftig op zoek gaan naar revanche. En terwijl ik dat typ, besef ik me dat ik nu zelfs al zes dagen voor een wedstrijd kriebels in mijn buik begin te voelen. Het moet allemaal niet gekker worden, maar een fijn gevoel is het wel!

Tot volgende week! COYS!