Na de mislukte seizoensopening in Alkmaar maakt Fortuna ook in de eerste thuiswedstrijd een povere indruk. De problemen in de verdediging zijn nog steeds niet opgelost, terwijl we op het middenveld en in de aanval duidelijk aan kwaliteit hebben ingeboet. Van de zes opgestelde nieuwkomers haalt eigenlijk alleen rechtsback Passlack een acceptabel niveau. De rest komt er niet aan te pas, waarbij het natuurlijk niet helpt dat sommige spelers op een positie moeten spelen die hun niet ligt. Gelukkig profiteert Heracles onvoldoende van onze zwakte. Het maakt pas na een uur de 1-0 en verzuimt daarna een paar grote kansen te benutten. Daardoor blijven we in de wedstrijd. En uiteindelijk helpt de intussen tamelijk absurd geworden handsregel ons aan een puntje. Essers trapt de bal van zeer dichtbij tegen de licht uitgestoken arm van een tegenstander, Diemers schiet de penalty feilloos binnen. Na twee speelrondes staan we daardoor op een keurige dertiende plaats. Maar er zijn waarschijnlijk weinig supporters die op basis van de eerste wedstrijden geloven dat we na 34 wedstrijden nog zo hoog staan.


11 augustus 2019

Machteloos Fortuna haalt toch een punt

Fortuna Sittard 1 Heracles 1

Doelpuntenmakers: 59. Van de Water 0-1, 90. Diemers 1-1.
Opstelling: Koşelev; Passlack, Niňaj, Amioth, Pinto; Karjalainen (76. Zeka), Carbonell (69. Essers), Diemers, Smeets, Ugur (64. Sambou); Damashkan.
Toeschouwers: 5.866.
Scheidsrechter: Blom.
Geel (Fortuna): Passlack, Niňaj.
Rood (Fortuna): –

Het is zondagmorgen kwart over elf. Aan het lange wachten komt een eind: we mogen ons opmaken voor de eerste thuiswedstrijd van een nieuw seizoen, het 42ste in de geschiedenis van Fortuna. De stemming is wel wat anders dan een jaar geleden, toen we na hele lange tijd onze rentree maakten in de eredivisie en het optimisme overheerste. Nu staan de zaken er anders voor, zowel buiten als binnen het veld. Het nieuwe van de eredivisie is er vanaf, de club moet alle zeilen bijzetten om voldoende sponsors en supporters te trekken en bungelt qua begroting aan de staart van de eredivisie. Vandaag zitten er nog geen 6.000 toeschouwers op de tribunes, ondanks de vakantie en de aftrap om kwart over twaalf een tegenvaller. Sportief gezien hebben we een op zijn zachtst gezegd ongelukkige transferperiode achter de rug. Het gevolg: een incomplete selectie met weinig ervaring, die bovendien niet geschikt is om het door Sjors Ultee en/of Kevin Hofland gewenste 4-3-3-systeem te spelen. Kansloze nederlagen tegen PAOK en AZ hebben de tekortkomingen pijnlijk blootgelegd.

Ultee en/of Hofland sturen vandaag dezelfde elf spelers het veld in die afgelopen zondag geen kans hebben weten te creëren. Veel keus hebben ze trouwens niet. De bezetting van de bank is niet heel imposant, al mogen we daar sinds vandaag wel de sinds een paar dagen speelgerechtigde Bassala Sambou verwelkomen. De opstelling is als volgt: Koshelev; Passlack, Ninaj, Amiot, Pinto; Karjalainen, Carbonell, Diemers, Smeets, Ugur; Damashkan. Bij tegenstander Heracles, dat de vorige ronde op eigen veld een even groot pak slaag kreeg als Fortuna, zijn er wel de nodige wisselingen in het elftal. Beide elftallen beginnen enthousiast aan de wedstrijd. Na een seconde of tien krijgt Mark Diemers een stevige dreun van Osman, die geel krijgt van scheidsrechter Blom. Het is de aanzet van een openingsfase waarin het spel snel op en neer gaat en waarin met name Heracles meerdere overtredingen maakt. De vrije trappen leveren een kleine kans op, wanneer Jorrit Smeets vanaf links de bal op het hoofd van collega-middenvelder Alex Carbonell legt. Diens kopbal gaat echter over het doel. Het is de eerste en laatste keer dat we Carbonell vandaag in beeld krijgen, tenzij we een ongelukkige glijpartij meerekenen. De jonge Spanjaard lijkt nog niet rijp voor een seizoen in de basis.

Hetzelfde kan gezegd worden van de nog jongere Turkse Belg Adnan Ugur. Bij vlagen kun je zien dat de hangende linksbuiten goed kan voetballen, hij speelt ook vinnig, maar hij komt nog snelheid en kracht tekort voor de eredivisie. Na bijna een kwartier spelen leidt balverlies van Ugur tot een gevaarlijke counter van Heracles. Merkel steekt in snel tempo het middenveld over en combineert met Dessers. Die legt vervolgens breed op Mauro Junior, die rustig binnen tikt. 0-1, totdat de VAR ingrijpt. Blom gaat kijken en keurt de goal af. Vlak voor de pass van Merkel naar Dessers heeft de laatste Grégoire Amiot heel licht geraakt. De Fransman komt ten val en kan dus niet meer ingrijpen in het vervolg van de aanval. Daar komen we goed weg.

De opluchting over de afgekeurde goal brengt een laatste opleving teweeg bij Fortuna. We zien een tweede kopbal over het doel, deze keer van Amiot. Maar daarna gaat het snel bergafwaarts. We trekken ons terug op eigen helft en laten het spel aan de tegenstander. Als we over pijlsnelle aanvallers zouden beschikken, zou dat een goede tactiek kunnen zijn. Maar helaas ontbreekt het zowel spits Vitali Damashkan als rechtsbuiten Rasmus Karjalainen volledig aan snelheid. Welke kwaliteiten ze wel hebben, blijft vandaag onduidelijk. Damashkan komt nauwelijks aan bod. We zien hem een keer hoog over trappen en een paar keer de bal terugleggen. Net als voor Ugur en Carbonell lijkt de stap naar de eredivisie voor hem wel erg groot. Bij Karjalainen spat het talent er ook niet direct vanaf. Maar voor hem geldt het excuus dat hij wordt opgesteld op een positie waarvoor hij totaal niet geschikt is. De Fin is geen buitenspeler met een passeeractie. Dat hij bij herhaling wel zo gebruikt wordt, lijkt wel een manier van Ultee en/of Hofland om hun onvrede over de samenstelling van de selectie te tonen. Die onvrede is niet onbegrijpelijk, maar de speler en de club (die nota bene transfergeld heeft betaald) mogen daar natuurlijk niet de dupe van worden.

Hebben we dan geen enkel idee hoe we het Heracles lastig moeten maken? Toch wel. Na een dik half uur vangt Aleksei Koshelev een bal van de flank op. Hij verlegt het spel onmiddellijk naar de andere speelhelft met een uittrap naar onze linkerflank. Daar gaat Felix Passlack een sprintduel aan met een Heracles-verdediger. Hij wint dat duel glansrijk en weet vervolgens vlak bij de achterlijn een ingooi te versieren. We zouden het als een incident beschouwd hebben, wanneer we in de tweede helft niet een op dezelfde leest geschoeide counter voorgeschoteld hadden gekregen. Het kan niet anders, of hier zijn weken van oefening aan voorafgegaan: het weggeven van de corner door Ninaj, het vangen en snel uittrappen van de bal door Koshelev, de sprint en het in de weg lopen van de tegenstander door Passlack, alles tot in puntjes geoefend en vandaag perfect uitgevoerd…

Maar verder domineert Heracles de wedstrijd. Doordat Fortuna wel heel erg voorzichtig is met storen en druk zetten, krijgen de Tukkers alle tijd en ruimte om te combineren. Gelukkig maken ze daar niet veel gebruik van. Koshelev moet een keer redding brengen na een vrije trap en Dessers ziet twee acties verzanden in het niets. Maar een paar minuten voor rust krijgt de ploeg van Wormuth toch nog een grote kans. Na een uitbraak over onze rechterflank kan Osman bij de eerste paal vrij inkoppen. De bal gaat echter voorlangs. Even later ziet Branislav Ninaj na een iets te enthousiaste tackle geel (eerder heeft ook Passlack trouwens al geel gekregen) En het laatste wapenfeit van de eerste helft is een vrije trap van Diemers, die huizenhoog over het doel gaat. Een replica van de vrije trap vorige week tegen AZ, dus ook daar zal wel op geoefend zijn.

We gaan dus rusten met 0-0 en over die stand hoeven we ons niet te beklagen. In de tweede helft proberen we in ieder geval weer wat meer aan het spel deel te nemen. We zakken minder ver terug en proberen vaker de weg naar het doel van de tegenstander te vinden. Alleen wil dat niet erg lukken. Veel verder dan een geblokt schot van Karjalainen, die per ongeluk in het strafschopgebied is beland, komen we niet. Aan de andere kant krijgt Heracles al snel een behoorlijke kans, maar Dessers stuit op Koshelev en in de rebound kan Ninaj een schot op doel voorkomen. Heracles dringt daarna nog een paar keer aan, maar zonder succes. Totdat Michael Pinto op de flank zijn tegenstander teveel ruimte geeft. Pinto staat ver naar binnen, Van de Water begint vanaf de zijlijn aan een loopactie. Osman ziet dat en geeft een perfecte pass in de loop van de rechtsbuiten. Pinto kan niets meer doen, Koshelev komt uit, maar wordt uitgespeeld door Van de Water. Die schiet vervolgens simpel binnen: 59ste minuut, 0-1.

Na de tegengoal lijkt Fortuna even rijp voor de sloop. Drie minuten later breekt Dessers rechts van het midden door. Hij wil breed leggen, maar doet dat zo onnauwkeurig dat Koshelev de bal uiteindelijk kan oprapen. Weer vijf minuten later krijgt Dessers een volgende kans. Hij probeert de bal in de verre hoek te schieten, maar Koshelev krijgt er nog net een hand tegen. Daardoor rolt de bal tegen de paal. De rebound van Merkel wordt door Ninaj ternauwernood naast het doel gewerkt. Voor Fortuna is Sambou intussen in het veld gekomen voor Ugur. De Senegalese Engelsman brengt wat meer strijd en zorgt er daarmee voor dat het publiek weer wat meer achter de ploeg gaat staan. Ook de twee volgende wissels pakken goed uit. Eerst komt Clint Essers voor Carbonell. Essers wordt rechtsback, Passlack schuift door naar het middenveld. En een kwartier voor tijd mag Agim Zeka Karjalainen aflossen. Met de verse krachten probeert Fortuna er de laatste tien minuten een slotoffensief uit te persen.

Daaruit ontstaan een paar halve kansen. Bij de enige uitgespeelde aanval van de dag brengt Diemers Zeka op rechts in stelling. Die haalt de achterlijn en geeft een behoorlijke voorzet. Sambou kan de bal echter niet controleren. Sambou probeert het een paar minuten later nog een keer, maar deze keer is zijn schot niet hard genoeg om keeper Blaswich echt op de proef te stellen. Aan de andere kant krijgt Dessers maar weer eens een kans. Hij loopt zich echter vast voordat hij tot een schot komt. Fortuna probeert het met lange ballen, maar heeft daar niet heel veel succes mee. De negentig minuten zijn verstreken, maar we krijgen vijf minuten extra tijd om de meubelen te redden.

In die extra tijd gebeurt lange tijd weinig tot niets. Maar met nog twee minuten te gaan, zet Fortuna toch nog aan voor een laatste offensief. De bal wordt teruggelegd op Passlack, die van een meter of twintig boven Blaswich op de lat schiet. De aanval loopt door. De bal komt weer voor de voeten van Passlack. Deze keer schiet hij over de grond, maar Blaswich kan de bal stoppen. Sambou wil de terugspringende bal winnen, maar ligt even later op het gras. Het spel gaat gewoon door. Veel tijd om te protesteren bij Blom is er dus niet. Even later komt de bal op rechts bij Essers. Die haalt de achterlijn en probeert vanuit een onmogelijke positie voor te zetten. De bal gaat via een tegenstander over de achterlijn. De Fortuna-spelers appelleren opnieuw voor een strafschop. Blom neemt een seconde bedenktijd en geeft de penalty.

Diemers legt de bal op de stip en wacht totdat de VAR zijn werk heeft gedaan. Dat duurt even, maar de beslissing van Blom wordt bevestigd. Het komt ons nu goed uit, maar als dit al hands is, gaat het aantal penalties het komende seizoen tot ongekende hoogten stijgen. Diemers heeft zich niet uit zijn concentratie laten brengen en schiet de strafschop koel binnen: 96ste minuut, 1-1.

De wedstrijd loopt nog even door en Fortuna geeft zowaar nog een kans weg. Merkel schiet bij de tweede paal in het zijnet. Daarmee is het gedaan. De Heracliden vragen zich vertwijfeld af hoe ze hier een overwinning uit handen hebben kunnen laten glippen. De Fortunezen zijn blij dat met een gelijkspel waarvan iedereen weet dat het niet verdiend is. Het eerste punt van het seizoen is binnen, hopelijk gaan er nog een stuk of 33 volgen. Het vertrouwen daarin is na het vertoonde spel in de eerste wedstrijden van het seizoen niet erg groot. Dat heeft gelukkig niks met de inzet van de spelers te maken, want daarop is helemaal niets aan te merken. Dat heeft ook niet per se met de capaciteiten van de individuele spelers te maken. Dat heeft wel te maken met de samenstelling van de selectie, die in de eerste plaats de nodige ervaring mist en in de tweede plaats niet geschikt is voor het huidige systeem. Aan de clubleiding de opgave die ervaring binnen een paar weken toe te voegen, aan de technische staf de taak de speelwijze af te stemmen op mogelijkheden van de selectie. Als beide daarin slagen, kunnen we ook dit seizoen best met de schrik vrij komen. Anders wordt het een lastig verhaal.