Voor de eerste keer dit seizoen verliest Fortuna twee wedstrijden op rij. FC Emmen beslist de wedstrijd voor rust met twee doelpunten. Na rust komen we nog wel terug tot 1-2, maar op een gelijkspel maken we eigenlijk geen moment aanspraak. De ploeg oogt vermoeid en speelt onzeker en slordig. Kennelijk heeft de strijd om de tweede periode fysiek en mentaal de nodige kracht gekost en ook de onrust van de afgelopen week lijkt zijn sporen te hebben nagelaten. Hopelijk slaagt de club er op tijd in de rijen te sluiten en met frisse moed verder te gaan op de voor de winterstop ingeslagen weg.


26 januari 2018

Koploper af na kansloze nederlaag tegen Emmen

Fortuna Sittard 1 FC Emmen 2

Doelpuntenmakers: 8. Jansen 0-1, 25. Bannink 0-2, 71. Stokkers 1-2.
Opstelling: Santos; Essers (17. Pinto), Schuurs, Dammers; Braun, Saddiki, Dianessy, Smeets (46. Engin), Askovski (46. Vidigal); Stokkers, Semedo.
Toeschouwers: 3.604.
Scheidsrechter: Lindhout.
Geel (Fortuna): Engin, Dammers.
Rood (Fortuna): –

Twee weken na de winst van de periodetitel hangt de vlag er ineens weer heel anders bij in Sittard. Een kansloze 3-0 nederlaag in Dordrecht en een veelbesproken interview met Sunday Oliseh na die nederlaag hebben ervoor gezorgd dat er weinig meer over is van de euforie van toen. In zijn interview constateerde Oliseh dat het gezien de krappe selectie moeilijk zou worden de eerste plaats met succes te verdedigen. Met die constatering is op weinig mis, ware het niet dat Oliseh door de gekozen bewoordingen een deel van zijn wisselspelers definitief in het verdomhoekje leek te zetten en bovendien een openlijk conflict met de clubleiding leek te zoeken. Dat getuigt niet van professionalisme en hij zal er deze week ongetwijfeld op aangesproken zijn door de club. De vraag is nu hoe clubleiding, trainersstaf en selectie met de ontstane situatie omgaan. Geen van de betrokkenen heeft er belang bij de zaak verder te laten escaleren, dus zand erover lijkt het beste devies. Laten we hopen dat de rust snel weerkeert en iedereen zich richt op de sportieve prestaties in de komende maanden.

De Bronzen Stier voor beste speler van de tweede periode gaat naar Semedo

Vanavond revanche nemen voor de nederlaag tegen Dordrecht zou ons daarbij natuurlijk al een eind op weg helpen. Dat zal niet zonder slag of stoot gaan, want tegenstander FC Emmen hoort tot de beter voetballende ploegen in de Jupiler League. Net als vorige week moeten we het bovendien stellen zonder Marco Ospitalieri, wiens hamstring nog steeds opspeelt. De tussentijds aangetrokken Michael Pinto zou een logische vervanger zijn, maar Oliseh kiest toch weer voor Clint Essers in de basis. Essers speelt echter niet als linksback, maar rechts in een Dreierkette die verder bestaat uit Perr Schuurs (centraal) en Wessel Dammers (centrum). Christopher Braun en Stefan Askovski worden in dit niet eerder beproefde systeem geacht te flanken te verdedigen.

En daar gaat het meteen mis. Waar Braun op rechts de ruimtes redelijk gesloten houdt, speelt Askovski veel te ver naar voren. Er ontstaat dus veel te veel ruimte op onze linkerflank, die door Dammers gedicht moet worden. En daardoor raakt onze hele verdediging uit balans. Oliseh staakt het experiment al na een kwartier. Hij haalt Essers (die verder niks fout deed) naar de kant en brengt Pinto alsnog. De schade is dan echter al toegebracht. FC Emmen, dat de hele openingsfase domineert, krijgt kort achter elkaar twee corners. De tweede wordt door Youri Loen vanaf rechts niet voorgezet, maar teruggelegd op Anco Jansen. Die mag de bal ongehinderd aannemen op de rand van het strafschopgebied, trekt iets naar binnen en schiet vervolgens in de verre hoek binnen: 8ste minuut, 0-1.

Die bal is voor ons

De wissel sorteert overigens weinig effect. Dat komt doordat Fortuna in balbezit ontzettend slordig speelt. Simpele passes over tien meter bereiken hun man niet, aan het opzetten van een aanval komen we niet eens toe. Bovendien blijven we Emmen ruimte weggeven tussen onze verdediging en het middenveld. Halverwege de eerste helft geeft Jansen Schuurs en Dammers het nakijken. De bal komt terecht bij Bannink, die langs Miguel Santos in de verre hoek binnenschiet: 25ste minuut, 0-2.

Dit wordt een moeilijke avond, zoveel is intussen al wel duidelijk. Pas na een half uur noteren we het eerste doelgevaar van Fortuna, wanneer Lisandro Semedo met een vlakke schuiver doelman Telgenkamp op de proef stelt. In het vervolg van de eerste helft zien we nog twee afzwaaiers van Jorrit Smeets en Djibril Diannessy en een kopbal ruim voorlangs van opnieuw Dianessy. In een poging het tij te keren, gebruikt Oliseh in de rust ook zijn twee resterende wissels. De falende Askovski wordt vervangen door André Vidigal. En de ook niet bijster goed spelende Smeets maakt plaats voor Ufukcan Engin. Verrassend, want de jonge Turk stond in de pikorde van Oliseh tot nu toe dichter in de buurt van plaats 99 dan van plaats 12.

Emmen is ons te snel af vanavond

Ook deze wissels hebben weinig effect. Fortuna dringt wat meer aan, Emmen loert op de counter. En niet zonder gevaar. Een paar minuten na rust gaat een schot net naast, even later moet Santos na gevaarlijk balverlies op het middenveld uitkomen om redding te brengen, na een kwartier stopt Santos een schot vanaf de rand van de zestien, even later breekt Emmen over links door na balverlies van Dries Saddiki en vliegt een bal rakelings naast, met nog twintig minuten op de klok gaat een schot voorlangs na balverlies van Engin. Kortom, we mogen onze handen dichtknijpen met deze tussenstand.

Fortuna doet haar best, maar komt amper tot een fatsoenlijke aanval. Onze voorhoede is vanavond compleet afgemeld. Stokkers en Dianessy lijden vrijwel altijd balverlies, op de flanken mislukken de meeste acties van Semedo en Vidigal. Wanneer het wel een keer goed gaat, is het ook meteen raak. De naar links uitgeweken Semedo krijgt een herkansing na een mislukte voorzet. De tweede keer legt hij de bal op de vijfmeterlijn bij de tweede paal. Finn Stokkers kopt onhoudbaar binnen: 71ste minuut, 1-2.

Stokkers heeft raak gekopt

Maar de Anschlusstor brengt geen nieuw elan in de ploeg. Het blijft ploeteren. Emmen komt weliswaar steviger onder druk te staan, maar het ontbreekt aan vernuft om het bolwerk te slechten. Eigenlijk noteren we nog maar twee kansen. De eerste een klein kwartier voor tijd, wanneer Vidigal de bal na een geblokt schot van Braun aanneemt op de rand van het strafschopgebied. Hij probeert met een geplaatst schot de linkerbovenhoek te vinden, maar mist uiteindelijk ruim doel. De tweede kans, diep in blessuretijd, is amper vermeldenswaard. Semedo geeft een diepe bal, die door Stokkers met de rug naar het doel wordt doorgekopt. De bal eindigt bovenop het doel.

Teleurstelling bij Semedo

Het blijft dus 1-2. Daarmee zijn de tweede nederlaag op rij en de tweede thuisnederlaag van het seizoen een feit. En daarmee zijn we koploper af. Op zich geen drama, want niemand had er rekening mee gehouden dat we er halverwege het seizoen zo goed voor zouden staan. Des te pijnlijker dat er in het stadion na afloop wel iets van een malaisestemming hangt, dat de trainer zonder om te blikken de kleedkamer opzoekt, dat een deel van het publiek de ploeg uitfluit en dat de spelers aarzelend en als geslagen honden langs de tribunes lopen om te supporters te bedanken. Het is duidelijk dat we niet in de gemakkelijkste fase van het seizoen zijn beland en het is zeker niet vanzelfsprekend dat we weer kunnen aanhaken bij de successen van voor de winterstop. Maar die successen waren natuurlijk ook niet vanzelfsprekend. De mensen die die prestaties geleverd hebben, verdienen wat mij betreft dan ook wel wat meer krediet van de supporters. Dat geldt voor de spelers. En dat geldt ook voor Sunday Oliseh.