De eerste ronde van de play-offs eindigt voor Fortuna ondanks een behoorlijke uitgangspositie na de uitwedstrijd in uitschakeling. De ploeg van Boessen komt de hele wedstrijd niet echt aan voetballen toe, maar weet met kracht en opportunisme het eerste half uur toch een handvol kansen af te dwingen. Maar naarmate de wedstrijd vordert, gaat Fortuna steed slordiger spelen. Een tegengoal vroeg in de tweede helft lijkt er te veel aan: De Graafschap gooit de wedstrijd op slot en countert uiteindelijk naar een eenvoudige 1-3 overwinning. De Superboeren mogen het opnemen tegen Roda, wij zijn een ervaring rijker. Een ervaring die ons over een jaar hopelijk helpt om sterker voor de dag te komen.


11 mei 2013

Fortuna uiteindelijk kansloos tegen De Graafschap

Fortuna Sittard 1 De Graafschap 3

Doelpuntenmakers: 52. Van der Meulen 0-1, 63. Parzyszek, 76. Khaloua 1-2, 85. A. Jansen 1-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Vets, Dreesen, Janssen (46. Nepomuceno); Voorn, De Boer (55. Rajcomar), Kruijsen; Khalouta, N’Koyi , Schroyen.
Toeschouwers: 6.000 (schatting)
Scheidsrechter: Van Boekel
Geel: Vets, Khalouta
Rood: –

Op het Champions League-tijdstip van 20.45 uur mogen Fortuna en De Graafschap op deze zaterdag aftrappen voor de return in de eerste ronde van de play-offs voor promotie/degradatie. Fortuna is in Doetinchem alleszins behoorlijk voor de dag gekomen en heeft zichzelf eigenlijk tekort gedaan door niet op zijn minst een punt weg te halen uit de Achterhoek. Maar het doelpunt van Niels Vets in de slotfase van de wedstrijd heeft de bittere pil van de nederlaag behoorlijk verguld. Dankzij die treffer zouden we aan een overwinning van 1-0 genoeg hebben om de eerste ronde te overleven.

Dat vooruitzicht doet de belangstelling voor de wedstrijd goed, want zowel de Noord- als de Oost-tribune zijn behoorlijk gevuld. Op de andere tribunes is de bezetting minder. Zuid is gesloten, de belangstelling vanuit Doetinchem is ook niet heel groot en de hoofdtribune is de afgelopen nacompetitie wel eens drukker geweest. Desondanks schat ik het aantal toeschouwers op zo’n zesduizend. Niet slecht en in ieder geval een teken dat goede prestaties nog altijd wat teweeg brengen in de Westelijke Mijnstreek.


Deze jongens mogen wel feestvieren: de C-jeugd van Fortuna is kampioen geworden.

De selectie van Fortuna kampt in de aanloop naar de wedstrijd met de nodige kwaaltjes. Onder andere Ramon Voorn en Ferhat Kaya zijn niet honderd procent fit en hebben maar beperkt meegetraind. Beide sterkhouders zijn echter wel van de partij. Dat geldt niet voor Kevin Diaz, die een gekneusde voet heeft overgehouden aan een charge van Van Kouwen. Voor hem verschijnt verrassend genoeg Timothy Dreesen in het veld. Daarmee start Fortuna met drie spelers (naast Dreesen Roel Janssen en Niels Vets) in de basis die het hele seizoen eigenlijk alleen maar centraal achterin hebben gespeeld. Daar moeten we drie middenvelders aan toevoegen die eigenlijk ook het liefst centraal (en dan ook nog vanuit een verdedigende positie) spelen, namelijk Yoann de Boer, Ramon Voorn en Quin Kruijsen. De opstelling wordt daarmee in ieder geval voor mij tamelijk raadselachtig. Opmerkelijk is verder dat de basisplaats voor Patrick NKoyi ten koste gaat van Prince Rajcomar. Hoewel Fortuna in de slotfase van de competitie met beide spitsen in de basis behoorlijk presteerde, durft Boessen het kennelijk niet vanavond allebei een basisplaats te geven.

Het raadsel van de opstelling is al direct na de aftrap opgelost. Dreesen speelt naast Vets in het centrum, Janssen schuift door naar linksback, Joeri Schroyen speelt linksbuiten. Dat het raadsel is opgelost, wil overigens niet zeggen dat die wijziging het spel van Fortuna ten goede komt. De linkerflank van Fortuna, die normaal toch een behoorlijk aandeel heeft in ons aanvalsspel, komt er vanavond eigenlijk amper aan te pas. Janssen doet zijn werk verdedigend behoorlijk, maar heeft op de positie van linksback moeite met de opbouw. Bovendien schakelt hij zich in tegenstelling tot Schroyen geen enkele keer in in de aanval. Schroyen maakt als linksbuiten ook een nogal onwennige indruk. Als linksback krijgt hij vaak de ruimte een actie op te zetten, als linksbuiten wordt hij geconfronteerd met een stevige dekking. Daardoor blijven zijn acties in de eerste helft beperkt.

Verder maakt Fortuna vooral een gespannen indruk. De ploeg speelt gehaast, maakt veel slordige fouten en slaat voortdurend het middenveld over. Mede daardoor blijft het aantal geslaagde aanvallen beperkt. Toch krijgt Fortuna in het eerste half uur nog wel de nodige kansen. De Graafschap heeft moeite met ballen die snel en hard in het strafschopgebied komen. Fortuna weet daarvan twee keer bijna te profiteren, wanneer de bal voor de voeten van eerst Vets en daarna Dreesen terecht komt. Onze Lierse vrienden zijn echter iet koelbloedg genoeg voor de goal.

Vets kopt daarnaast nog een corner rakelings naast de goal, terwijl keeper Terrol nog de nodige moeite heeft met een schot van Khalouta. Een daarnaast krijgt NKoyi een behoorlijke kans na een slimme, snel genomen vrije trap van Voorn. Hij kan op het randje van buitenspel doorstoten naar het doel van Terrol. Zijn eerste aanname is echter zwak, waardoor hij de verdediging de kans geeft om terug te komen. Uiteindelijk gaat zijn schot naast.

Hoewel het voetbal dus niet geweldig is, krijgen we toch de nodige kansen. Daarvan wordt er echter geen enkele benut. Aan de andere kant laat De Graafschap, dat tamelijk lui speelt, zich niet vaak voor het doel van Kaya zien. De grootste kans voor hun ontstaat wanneer Vets de bal via een medespeler bijna in de eigen goal caramboleert. Gelukkig blijft zo’n ongelukkige treffer ons bespaart. Tegen het einde van de eerste helft heeft De Graafschap de wedstrijd echter wel duidelijk in handen. Bij Fortuna neemt het aantal grove slordigheden bij de passing dit seizoen ongekende vormen aan. Uiteindelijk gaan we, terwijl de regen op deze voorjaarsavond met bakken uit de lucht komt, met 0-0 rusten.

Het is duidelijk dat Fortuna na rust toch iets anders zal moeten gaan proberen. Dat ziet ook Boessen. Hij maakt een einde aan het experiment met Schroyen als linksbuiten. Schroyen zakt terug naar linksback, Janssen blijft in de kleedkamer. De vervanger van Janssen mag wel opmerkelijk heten. Dat is namelijk niet Prince Rajcomar of Ramazan Çevik, maar Gevaro Nepomuceno. Het is de enige keer dat zijn naam in dit verslag voorkomt, want hij is de hele tweede helft geen moment aan bod gekomen.

Dat valt overigens niet alleen onze invaller te verwijten, want heel Fortuna komt er eigenlijk amper aan te pas na rust. Dat komt vooral door de mokerslag die De Graafschap na zeven minuten uitdeelt, wanneer Van der Meulen bij een hoekschop ontsnapt aan zijn bewaker en de bal onhoudbaar voor Kaya binnenkopt: 0-1. Bij Fortuna vloeit het geloof in een goede afloop na die treffer weg. We proberen het wel, maar het zit er niet in. Boessen brengt Rajcomar voor De Boer, maar ook dat brengt geen verandering in ons spel. Een dikke tien minuten na de openingstreffer deelt De Graafschap de genadeklap uit. De Doetinchemmers voeren een snelle counter uit, waarbij onze verdediging zich wel erg knullig opstelt. De bal gaat van de rechterkant van het veld naar de linkerkant en komt vervolgens terug bij de tweede paal, waar Parzyszek vrij staat en de 0-2 binnentikt.

Na die treffer zit het duel er eigenlijk op. De achterstand is onoverbrugbaar geworden, bovendien stralen we in deze fase vooral machteloosheid uit. Van verzorgd uitverdedigen is al helemaal geen sprake meer. Zo knalt Dreesen de bal met een halfvolley vanaf ons strafschopgebied blind naar voren. Nou ja, als he zo moet… Maar er is al vaker bewezen dat dit soort ballen op dit niveau soms ongekend effectief zijn. Dreesens counterpart aan de andere kant van het veld brengt de bal rustig onder controle en speelt rustig terug op zijn doelman. Te rustig: Khalouta zit er tussen, speelt de keeper uit en rondt zijn zo’n beetje enige geslaagde actie van de avond goed af: 1-2.

Die treffer zorgt even voor wat opwinding en wat extra druk, maar is uiteindelijk niet meer dan een doekje voor het bloeden. Het slotakkoord in de wedstrijd komt namelijk op naam van Arco Jansen, die Kaya verrast met een lobje die vanuit een bijna onmogelijke hoek bij de tweede paal de goal in dwarrelt: 87ste minuut, 1-3. Scheidsrechter Van Boekel ziet in dat toegevoegde speeltijd vanavond zinloos is en houdt er na precies negentig minuten mee op. Fortuna is uitgeschakeld in de race voor promotie naar de Jupiler League.

De spelers zijn al in de slotfase van de wedstrijd beloond met een staande ovatie vanaf de tribunes. Ook na de wedstrijd mogen zij de complimenten voor een uitstekend seizoen in ontvangst nemen. Terecht, want voor het seizoen hadden niet veel mensen durven hopen op een zevende plaats in de eindklassering. Daarmee kan Wil Boessen terugkijken op een geslaagde entree als hoofdtrainer in Sittard. Bovendien kan Boessen erop rekenen dat een groot deel van de huidige selectie ook volgend seizoen bij Fortuna speelt. Daaarmee ligt er een basis om volgend jaar op voort te bouwen. Dat is in andere jaren wel eens anders geweest. Die continuïteit zorgt er hopelijk voor dat we de goede lijn van de afgelopen seizoenen volgend jaar kunnen doortrekken.