Na een paar uitstekende thuiswedstrijden gaat Fortuna tegen Sparta hard onderuit. De goede wil is er, maar het veldspel is matig en voor de goal ontbreekt het aan overtuiging en koelbloedigheid. Bovendien grossiert het elftal van Boessen vanavond in persoonlijke fouten, zodat de tegenstander de kansen op een presenteerblaadje aangereikt krijgt. Sparta profiteert daar drie keer van en beleeft dus een gemakkelijke avond in Sittard. In de derbies tegen VVV en MVV zullen we dus sterker voor de dag moeten komen.

20 september 2013

Matig Fortuna geeft teveel cadeautjes weg

Fortuna Sittard 0 Sparta 3

Doelpuntenmakers: 18. Langedijk 0-1, 29. Deekman 0-2, 94. Voskamp 0-3.
Opstelling: Kaya; Briels, Vets, Janssen, Kis; De Boer, Zennaro, Gulpen (60. Khalouta); Vlug (76. Amoah), NKoyi, Nepomuceno.
Toeschouwers: 2.850.
Scheidsrechter: Blom.
Geel: Janssen.
Rood: Vets (2x geel).

Na het afscheid van Mark van Bommel is het weer business as usual in Sittard. En business as usual betekent tegenwoordig helaas erg lege tribunes. Het aantal toeschouwers bedraagt vanavond misschien twintig procent van dat van vorige week. Dat is een trieste constatering, waar we verder maar niet teveel woorden aan vuil moeten maken. De afscheidswedstrijd van afgelopen vrijdag werd door Patrick Delait overigens aangegrepen om in een weinig verheffende column karaktermoord te plegen op Van Bommel en diens schoonvader Bert van Marwijk. Dat de journalist van Dagblad De Limburger bij voorkeur azijn zeikt, was mij uit zijn columns en analyses al langer duidelijk geworden. En dat zijn stukken iedere vorm van humor en relativeringsvermogen ontberen, wist ik ook al. Van Bommel en Van Marwijk hoeven zeker niet als heiligen benaderd te worden. Ik heb mijzelf ook regelmatig geërgerd aan de manier waarop Van Bommel journalisten te woord pleegde te staan. Maar er zijn grenzen aan het betamelijke en die grenzen heeft Delait wat mij betreft overschreden in zijn van roddels en insinuaties aan elkaar hangende column.

Door naar de wedstrijd. In vergelijking met afgelopen maandag, toen Fortuna in een saaie wedstrijd een puntje scoorde tegen het tweede van PSV, heeft Willy Boessen het elftal op meerdere plaatsen veranderd. Deels noodgedwongen, want aanvoerder Ramon Voorn ontbreekt de komende weken vanwege een rugblessure. Yoann de Boer schuift door naar het middenveld, zijn plaats achterin wordt ingenomen door Niels Vets. Hij wordt in het centrum niet vergezeld door Sjoerd Linssen, maar door Roel Janssen. De laatste wijziging tenslotte vindt rechts in de voorhoede plaats, waar oud-Spartaan Jeffrey Vlug de voorkeur krijgt boven Aziz Khalouta.

De openingsfase van de wedstrijd speelt zich vooral op het middenveld af. Beide ploegen gaan voorzichtig te werk, zetten weinig druk op de tegenstander en proberen de bal zo lang mogelijk in bezit te houden. Daarbij combineert Sparta net wat gemakkelijker dan Fortuna, waar het allemaal een beetje met horten en stoten gaat. Desondanks is de eerste grote kans voor Fortuna. Na een voorzet van rechts legt Patrick NKoyi de bal af op Lars Gulpen. Diens schot eindigt op de bovenkant van de lat.

Maar daarna neemt Sparta de wedstrijd in handen. Op het middenveld zijn Franco Zennaro en Yoann de Boer nog niet erg goed op elkaar ingespeeld, waardoor we de nodige ruimte weggeven. Bovendien worden onze backs regelmatig overlopen door hun directe tegenstander. In de 18e minuut weet Sparta daarvan te profiteren. Jordie Briels verzuimt een voorzet vanaf onze linkervleugel te onderscheppen. De bal komt voor de voeten van linksbuiten Langedijk, die onhoudbaar voor Ferhat Kaya binnenschiet. Dat de bal in een fractie van een seconde via de netstang weer buiten vliegt, doet aan de geldigheid van het doelpunt niets af: 0-1.

Na die tegengoal schiet er onzekerheid in ons elftal. Door slordigheden en persoonlijke fouten lijden we te vaak balverlies. Niels Vets voelt zich na één zo’n situatie genoodzaakt om iets over de middenlijn een Rotterdamse counter te verijdelen met een tackle op de benen. Scheidsrechter Wiedemeijer bestraft hem met een gele kaart. En balverlies leidt ook de tweede treffer van Sparta in. Dit keer verliest NKoyi op de middenlijn een duel. Vervolgens gaat het erg snel: ons middenveld ligt compleet open, de bal gaat in één tijd naar rechtsbuiten Deekman, die door Kevin Kis veel te ruim gedekt wordt. Deekman stormt op naar de goal. Kaya kan zijn eerste schot nog keren, maar is kansloos wanneer Deekman de rebound binnenkopt: 29ste minuut, 0-2.

Tegen het einde van de eerste helft komt Fortuna wat beter in de wedstrijd. Dat leidt nog tot kansen voor Nkyoi, die drie keer achter elkaar met een klutsbal zijn tegenstander passeert, maar dan niet krachtig genoeg schiet, en voor Vlug, die de bal ter hoogte van de doellijn eveneens niet hard genoeg kan raken. Het zijn geen grote kansen, maar het bewijst wel dat de Sparta-verdediging geen onoverwinnelijk bastion hoeft te zijn.

Dat bewijst wordt in de eerste minuut van de tweede helft opnieuw geleverd door Lars Gulpen, die na een aanval over rechts op de rand van de zestien in stelling wordt gebracht. Zijn schot oogt niet erg gevaarlijk, maar doelman Sinouh heeft er genoeg moeite mee. De eerste vijf minuten na rust zet Fortuna Sparta behoorlijk onder druk. Probleem is alleen dat de kansen die daaruit ontstaan allemaal voor Yoann de Boer zijn. En die blinkt nu eenmaal niet uit in doeltreffendheid. Zijn eerste schot is hard genoeg, maar gaat hoog over, zijn tweede schot gaat over de grond, maar is te zacht, zijn derde schot is al iets harder, maar doet vermoeden dat er toch nog tien pogingen nodig zijn voor dat hij doel zal treffen.

Maar goed, de wil om er iets van te maken, is er wel. En bij een Anschlusstor lijkt paniek in de rood-witte verdediging gegarandeerd. Helaas gooit een domme actie van Niels Vets na dik tien minuten roet in het eten. Hij toont iets teveel goede wil en probeert, opnieuw over de middenlijn, de bal met een vliegende tackle in bezit te krijgen. Alleen komt hij iets te laat en raakt hij zijn tegenstander. Een rode kaart is het logische gevolg. Vlak na die rode kaart kan Sparta de wedstrijd definitief beslissen, wanneer Lars Gulpen zich na een corner voor ons bij een duel op de middenlijn veel te gemakkelijk opzij laat zetten. Sparta countert snel, maar stuit gelukkig op Kaya. Het is zo’n beetje de laatste actie van Gulpen, wiens gebrek aan fysiek en duelkracht helaas iedere wedstrijd wel goed is voor een aantal keren gevaarlijk balverlies.

Voor Gulpen komt Khalouta, die in ieder geval weer de nodige energie brengt. Khalouta heeft een aantal gevaarlijke acties over de rechterflank in huis en brengt daarmee weer wat leven in de brouwerij. We weten Sparta opnieuw onder druk te zetten en krijgen nog een paar behoorlijke kansen. Zo schiet Khalouta vanaf rechts in de korte hoek en stelt ook NKoyi Sinouh op de proef. Die blijkt echter beide malen de sterkste. De grootste kans is voor Zennaro, die geheel vrij, maar vanuit een moeilijke hoek over schiet.

Aan de andere kant krijgt Sparta op de counter een paar enorme kansen, waarbij we ook nu weer graag een handje helpen. Zo levert Jeffrey Vlug de perfecte assist af wanneer hij een no-look-terugspeelbal geeft op Kaya. Een Spartaan pikt de bal op, maar kan Kaya niet passeren. Het is een van de laatste acties van Vlug, die vanavond geen erg sterke indruk nalaat. Zijn vervanger Patrick Amoah valt vooral op door een paar loopacties op de rechterflank, die echter weinig effect sorteren.

In de slotfase van de wedstrijd ontbreekt het Fortuna aan kracht om het offensief voort te zetten. De gaten in onze verdediging worden ook steeds groter. Het regent nu kansen voor Sparta, dat daar gelukkig nonchalant mee omgaat.In de vierde minuut van de blessuretijd is het toch nog raak. Sparta zet aan voor een laatste combinatie. Roel Janssen schakelt zijn tegenstander weliswaar uit met een no-look-sliding, maar de bal blijft in Spartaans bezit. Er volgt een voorzet vanaf rechts, die door Voskamp kan worden binnengekopt: 0-3. Janssen ziet geel voor zijn tackle, direct na de aftrap volgt het laatste fluitsignaal.

Zo lopen we aan tegen een kansloze nederlaag waar verder weinig op af te dingen valt. Persoonlijke fouten en domme overtredingen kun je je in deze hoeveelheden klaarblijkelijk zelfs in de Jupiler League niet permitteren. En aanvallend oogden we helaas nogal machteloos. Door de nederlaag zijn we op de ranglijst naar de onderkant van de middenmoot gezakt. Wanneer we voorin niet wat meer potten gaan breken, kon dat dit jaar helaas wel eens het hoogst haalbare blijken te zijn.