Zoals te verwachten viel, ontvouwt de wedstrijd tussen Fortuna en Heracles zich als een tactisch steekspel. Fortuna opent sterk, maar heeft geen antwoord op een tegenzet van Heracles, dat de wedstrijd langzaam naar zich toe trekt en voor rust op voorsprong komt. Dat ene doelpunt blijkt voldoende voor de overwinning. In de tweede helft krijgen we weliswaar een paar kansen, maar ons veldspel is onvoldoende om de gelijkmaker af te dwingen.


5 februari 2021

Fortuna struikelt over Heracles

Fortuna Sittard 0 Heracles 1

Doelpuntenmakers: 38. Vloet 0-1.
Opstelling: Van Osch; Rota (84. Kastrati), Angha, Janssen Hansson (84. Van den Buijs), Cox; Rienstra, Tekie (73. Hansson), Flemming; Semedo, Polter, Seuntjens.
Toeschouwers: 0
Scheidsrechter: Pérez.
Geel (Fortuna): Janssen, Rienstra.
Rood (Fortuna): –

Na VVV wacht Fortuna een week later in eigen huis opnieuw een tegenstander van vergelijkbaar niveau. Beide ploegen hebben 25 punten en zijn goed in vorm. De winnaar meldt zich bovenin de middenmoot en mag zich zelfs voorzichtig mengen in de strijd om de play-offs. Fortuna beschikt vandaag over een nagenoeg fitte selectie. Alleen rechtsback Mickaël Tirpan is met een lichte blessure afgehaakt. Lazaros Rota is zijn logische vervanger. Sebastian Polter heeft zijn schorsing van twee wedstrijden erop zitten. In beide wedstrijden liet zijn vervanger Mats Seuntjens een goede indruk na.

Trainer Sjors Ultee wordt dus geconfronteerd met ‘die Qual der Wahl’. De uiteindelijke keuze heeft iets weg van een compromis. Polter keert terug in de spits, Seuntjens speelt linksbuiten, een positie waar hij tot nu toe veel minder effectief ie gebleken en Emil Hansson verhuist naar de bank. Een hard gelag voor de Zweed, die de afgelopen weken weliswaar te wisselvallig, maar zeker niet slecht heeft gespeeld. De eerder deze week van Panathinaikos gehuurde buitenspeler Dimitris Emmanoulidis zit overigens nog niet bij de selectie.

Rienstra hoort het slechte nieuws: géén aftrap door Prins Carnaval dit jaar

Nadat beide ploegen zich voor de lege tribunes op het veld hebben opgesteld, wacht scheidsrechter Martin Pérez tevergeefs op de belangrijkste gast van de avond. Stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd heeft in deze onwerkelijke periode geen Stadsprins uitgeroepen. Daarmee ontstond natuurlijk een schitterende gelegenheid om Prins Rob I, die in 2019 om agendatechnische redenen verstek moest laten gaan, nu alsnog de aftrap te laten verrichten om zijn prinsdom zo met terugwerkende kracht het nodige cachet te geven, maar om onduidelijke redenen is deze auw prins de stad vanavond in zuidoostelijke richting ontvlucht.

Bij gebrek aan prins neemt Heracles de aftrap maar voor zijn rekening. Maar Fortuna neemt het balbezit al snel over en gaat vervolgens bouwen aan goed uitgespeelde aanval. Die begint bij Martin Angha en gaat daarna over links met tussenkomst van Zian Flemming naar de rechterkant. Vandaar komt de bal na een combinatie van Lisandro Semedo en Lazaros Rota bij Sebastian Polter in het strafschopgebied terecht. Polter legt terug op Tesfaldet Tekie, die meteen de van links naar binnen getrokken Seuntjens aanspeelt. Seuntjens staat schuin voor het doel van Blaswich. Hij probeert de Duitser te verschalken met een schot in de korte hoek, maar de bal eindigt in het zijnet.
De fraaie aanval is het begin van een sterke openingsfase van Fortuna, waarin vooral opvalt hoe gemakkelijk de spelers elkaar weten te vinden. Het enige probleem is dat uit dat goede combinatievoetbal verder weinig kansen ontstaan. Een vrije trap na een overtreding op Rota wordt door George Cox vanaf de rand van het strafschopgebied overgeschoten. En na een kwartier speelt Polter zich links in het strafschopgebied goed vrij. Zijn voorzet rolt echter voor het doel langs, omdat Semedo niet snel genoeg anticipeert. Verder zien we nog een paar corners en verre ingooien van Flemming, maar daar ontstaat geen gevaar uit.

De eerste kans is voor Seuntjens

Na een minuut of twintig verandert het spelbeeld. Heracles heeft de ruimtes op het middenveld kleiner gemaakt, waardoor de opbouw noodgedwongen in handen komt van onze centrumverdedigers. Daardoor valt de dynamiek uit ons spel weg. Tekie probeert dat nog op te lossen door de bal dan maar zelf achterin op te gaan halen, maar dat wordt door Heracles snel doorzien. Hij heeft de rest van de wedstrijd bij balbezit direct twee tegenstanders in zijn nek hangen en komt dus ook niet meer aan opbouwen toe. Kortom, we hebben geen antwoord op de tactische zet van Heracles.

Na een dik half uur wordt Heracles ook aanvallend wat dreigender. De eerstvolgende kans is echter nog voor Fortuna. Ben Rienstra wint een duel op het middenveld. Hij speelt in op Polter, die op zijn beurt Semedo aanspeelt. Die ziet dat Rienstra op links mee opgekomen is en speelt hem goed aan. Rienstra staat in kansrijke positie voor het doel, maar hij raakt de bal verkeerd.

Rota trekt ten aanval

Daarna neemt Heracles het heft in handen. Tot nu toe is alle dreiging gekomen over onze rechterflank, waar Rota en Angha hun handen vol hebben aan Burgzorg. Maar nu ontstaat het meeste gevaar op onze linkerflank. Eerst krijgen Kutucu en Azzaoui alle gelegenheid om een combinatie op te zetten in ons strafschopgebied. Kutucu haalt de achterlijn en legt voor. Bij de eerste paal weet Vloet de bal via de kluts bijna in het doel te werken.

Even later staan we na een doeltrap helemaal verkeerd geposteerd. We verliezen de bal op het middenveld, Roel Janssen moet de positie van Cox overnemen en wordt uitgespeeld, Angha moet de positie van Janssen overnemen, maar kan een voorzet van de achterlijn niet voorkomen, Rota moet de positie van Angha overnemen, maar komt te laar om Vloet bij de eerste paal te hinderen. Die schiet de bal vervolgens van dichtbij knap langs Yannick van Osch in de verre hoek: 38ste minuut, 0-1.

Semedo zoekt zijn weg

In de resterende minuten tot de rust moeten we alle zeilen bijzetten om grotere schade te voorkomen. Een paar minuten na de openingstreffer lijden we gevaarlijk balverlies. Rota staat ver naar voren, zodat er veel ruimte ligt voor Burgzorg. Die krijgt de bal aangespeeld, schiet Angha van zich af en schiet daarna hard in de korte hoek. Van Osch weet een handje tegen de bal te krijgen. Uit de daarop volgende corner scheert de bal gevaarlijk dicht langs ons doel, maar gelukkig wordt hij door iedereen gemist. En een corner later gaat een toevallige inzet van Pröpper via het dijbeen van Polter naasr.

Het blijft dus bij 0-1. We hebben nog alle kans op een positief resultaat, maar dan zal Ultee zich tactisch wel wat moeten laten invallen. De ploeg komt in ieder geval vol goede moed uit de kleedkamer. En dat leidt na vijf minuten tot een eerste grote kans. Seuntjens verovert de bal op het middenveld. Tekie krijgt de bal en speelt Polter in de diepte aan. Die heeft een slim hakballetje in huis, waarmee hij de aansnellende Seuntjens vrij voor het doel zet. Die schiet vanaf een meter of vijftien hard in, maar Blaswich kan het schot met zijn vuist stoppen.

Flemming kan de bal net niet lekker raken

De daarop volgende corner wordt door Cox goed op de rand van het doelgebied gelegd. Flemming schampt de bal, maar die gaat voorlangs het doel. Een paar minuten later zoekt Rienstra in de kleine ruimte de combinatie met Polter. De Duitser legt de bal goed terug en Rienstra zoekt nogmaals een een-tweetje, deze keer met Flemming. Dat mislukt, maar via het been van een Heracliet valt de bal toch weer voor de voeten van Rienstra. Die schiet vanaf een meter of twaalf met zijn linker op het doel, maar het schot mist kracht en kan door Blaswich eenvoudig gestopt worden.

Daarna wordt het allemaal veel minder aan de kant van Fortuna. Rienstra heeft nog een derde schot op doel in huis, maar deze keer gaat de bal hoog over. Heracles heeft de zaken nu goed onder controle, voetballend komen we er niet doorheen, dus gaan we het meer over de opportunistische boeg gooien. Maar dat lijkt Heracles eerder in de kaart te spelen. Halverwege de tweede helft verliezen we bal op het middenveld na een stevige tackle op Tekie. Burgzorg loopt in de ruimte tussen Rota en Angha en wordt goed aangespeeld. Hij staat oog in oog met Van Osch, die rustig het moment afwacht waarop de aanvaller schiet en daarna goed redding brengt. Daar ontsnappen we aan de genadeklap.

Polter baant zich een weg

Hoewel we helemaal niet meer in de wedstrijd zitten, wacht Ultee lang met zijn eerste wissel. Hansson krijgt een kwartier de kans om het ongelijk van zijn trainer te bewijzen. Maar de Zweed valt bepaald niet sterk in. Daarbij helpt het natuurlijk ook niet dat alleen nog maar de lange bal hanteren. In dat type spel hebben frêle buitenspelers weinig te zoeken. Met die nieuwe speelwijze komen we trouwens wel nog heel dicht bij een doelpunt. Een corner van Cox wordt door Janssen bij de eerste paal verlengd. Polter is door een slimme loopactie ontsnapt aan de aandacht van zijn bewaker en kan de bal achter de tweede paal op de rand van het doelgebied op de volley nemen. Hij raakt de bal perfect, maar schiet keihard tegen de onderkant van de lat.

Perfect geraakt door Polter

Daarna gebeurt er niet veel meer. Arian Kastrati en Dario van den Buijs maken hun opwachting, maar kunnen niet veel meer uitrichten. Het enige gevaarlijke moment ontstaat na een vrije trap van Cox, die de bal vanaf het middenveld perfect voor het doel legt. Polter komt net te laat om er zijn voet tegen aan te zetten. Zo lopen we dus tegen een 0-1 nederlaag aan.

Jsnssen heeft een bijbaantje

Een onnodige nederlaag? Misschien wel. Maar hetzelfde zal Heracles na onze overwinning in Almelo gezegd hebben, hetzelfde mocht VVV vorige week zeggen. De verschillen in de middenmoot zijn erg klein en de meeste ploegen hebben hun verdediging intussen redelijk op orde. Dat betekent dat winst of verlies vaak in kleine momenten zit, een bal tegen de lat bijvoorbeeld, of een net iets te korte terugspeelbal. In de fase waarin het elftal nu zit, zullen we wedstrijden dus nog wel vaker op deze manier verliezen. Dat is geen schande, want de eerste maanden van het seizoen stonden we er een stuk slechter voor. Maar om een volgende stap te zetten, is het wel noodzakelijk ons arsenaal aan tactische mogelijkheden nog wat uit te breiden.