Net als tegen Telstar schept Fortuna in de eerste helft een hele reeks grote kansen. En ook deze keer verzuimt Fortuna die te benutten. Wanneer we in de tweede helft tegen een rode kaart aanlopen, lijken we voor de gemiste kansen opnieuw een zware prijs te betalen. Maar dankzij veel strijd en inzet houden we toch nog een puntje over aan de wedstrijd tegen Almere City FC.


28 oktober 2011

Fortuna laat opnieuw punten liggen

Fortuna Sittard 0 Almere City FC 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens; Wagemakers (86. Nieuwland), Geenen, Janssen, Schroyen; Diaz (64. Dreesen), Ricksen, Scheelen, Voorn, Stolte; Hoesen (90. Goossens).
Toeschouwers: 3.575
Scheidsrechter: Bax
Geel (Fortuna): Geenen, Wintjens
Rood (Fortuna): Voorn (2x geel)

Af en toe mogen we nog wel eens ontevreden zijn over het reilen en zeilen bij Fortuna. Zeker wanneer we na een veelbelovende start weer weg aan het zakken zijn naar de onderste regionen van de ranglijst. In die gevallen kan het geen kwaad om te beseffen dat alles relatief is. Dankzij het interview met Joos van Barneveld in Voetbal International weten we weer hoe ellendig en verziekt de sfeer bij Fortuna jarenlang is geweest en welke kwalijke rol figuren als Erkens, Körver en Dullens daarin gespeeld hebben. We mogen ons dus gelukkig prijzen dat er tegenwoordig weer een bestuur zit met, zoals Van Barneveld zegt, ‘normale mensen’. Dat Joos inmiddels weer met plezier naar Fortuna komt kijken, mag voor die mensen als een compliment gelden.

Na tegenvallende resultaten in de laatste weken moet Fortuna de komende twee wedstrijden, beide in eigen huis, benutten om weer aan te sluiten in de middenmoot. Vanavond staat op papier de gemakkelijkste wedstrijd van die twee op het programma. Al moeten we de tegenstander zeker niet onderschatten, want het Almere City FC van dit seizoen is een heel ander team dan dat van vorig seizoen, toen de polderclub na een bloedstollende degradatiestrijd aan het kortste eind trok en alleen dankzij het faillissement van RBC voor de Jupiler League behouden bleef. City draait dit seizoen netjes bovenin in de middenmoot mee, mede dankzij een paar versterkingen waaronder kortstondig Fortunees Jerson Ribeiro.

In de openingsfase van de wedstrijd heeft City het betere van het spel. De ploeg combineert beter en krijgt de eerste grote kans van de wedstrijd, wanneer Sluijter na een vrije trap helemaal vriigelaten wordt bij de tweede paal. Gelukkig kopt hij over. Fortuna, dat net als in Helmond in een 4-2-3-1-formatie speelt, heeft in de beginfase moeite om spits Hoesen te bereiken. Bovendien verdedigen we niet altijd even kordaat uit, waardoor we onszelf soms onnodig in de problemen brengen. Na verloop van tijd komen we echter beter in de wedstrijd. Het eerste gevaar voor het doel van City komt uit een hoekschop. Ricksen kopt de corner van Scheelen knap achterwaarts richting het vijandig doel. Keeper Friebel is verslagen, maar een verdediger kan op de lijn redding brengen.

In het vervolg speelt Fortuna niet altijd even nauwkeurig. Met name Hoesen en Scheelen lijden meer balverlies dan we van hen gewend zijn. Desondanks weten onze aanvallers een aantal malen flinke gaten te slaan in de defensie van City. De grootste kans van de wedstrijd is voor Diaz, die de bal van Hoesen op een meter of tien voor de goal op een presenteerblaadje krijgt. Diaz staat helemaal vrij, maar schiet te gehaast over het doel.

Diaz, die vandaag als rechtshalf speelt, zet een paar minuten later met een knappe pass over de breedte van het veld Scheelen vrij voor de keeper. De Belg schiet echter recht in de handen van Friebel. Wanneer Hoesen zich daarna oog in oog met Friebel verslikt in zijn eigen subtiele schijnbeweging en daardoor een slap rollertje in plaats van een hard of een geplaatst schot aflevert, schiet het doemscenario van de wedstrijd tegen Telstar weer door het hoofd. Niet veel later krijgt Hoesen een herkansing. Deze keer probeert hij de bal over de keeper te stiften en ook nu was een soberder uitvoering waarschijnlijk doeltreffender geweest.

Vernemen we intussen nog wat van City? Niet veel. Achterin hebben we zaken redelijk op orde. Bijzondere vermelding verdient Joeri Schroyen, die tegen Telstar nog de schlemiel was, maar vanavond als vervanger van Shakison op linksback goed overeind blijft. Maar ook het duo GeenenJanssen doet het centraal heel behoorlijk. Van een Telstar-scenario is vooralsnog dus geen sprake.

De laatste minuten voor rust nemen de Flevolanders echter wel meer het initiatief in de wedstrijd. En dat beeld zet zich na rust voor. Fortuna heeft dat voor een groot deel aan zichzelf te wijten, want we zijn te onnauwkeurig in de opbouw en te onrustig in het uitverdedigen. Zo ook een minuut of vijf na rust. Eerst trapt Geenen vanaf de achterlijn een bal wild door het midden weg, waardoor City zijn aanval meteen weer kan voortzetten. Vervolgens onderschept Stolte de bal, maar geeft hij ter hoogte van zijn strafschopgebied een breedtepassje die opgepikt kan worden door een tegenstander. Voorn probeert te corrigeren met een sliding, maar komt veel te laat. Hij haalt zijn tegenstander neer en ziet zijn tweede gele kaart.

Op die beslissing van scheidsrechter Bax valt op zich weinig aan te merken. Maar de scheidsrechter is wel schandalig inconsequent in zijn beslissingen. Wanneer Diaz vijf minuten later keihard in zijn rug geschopt wordt, vindt Bax dat kennelijk een normale overtreding. En het is kennelijk ook geen probleem dat Meulens Dreesen in een duel bewust een tik na geeft. Het ‘Hoerenjong’ waarop Bax vanaf de trbunes getrakteerd wordt, kan dan ook niet anders dan gepast genoemd worden.

Met tien man heeft Fortuna het aanvankelijk moeilijk. City krijgt een paar behoorlijke kansen. De grootste is voor Ribeiro, die op vijf meter vrij voor Wintjens staat, maar de bal niet goed controleert. Dusseldorp brengt de eerder genoemde Dreesen voor Diaz om achterin de zaken weer op orde te brengen. De Belg valt prima in. Hij is regelmatig op tijd ter plekke wanneer er gevaar dreigt. En hij staat met een knappe dieptepass op Hoesen aan de basis van een behoorlijke kans. Hoesen haalt de achterlijn en legt vervolgens terug op Wagemakers. Diens schot gaat voorlangs. Aan de andere kant redt Wintjens ons door een inzet van Rosheuvel met zijn voet te keren.

Zo golft het spel in de slotfase heen en weer. Fortuna krijgt nog een behoorlijke kans wanneer invaller Nieuwland Scheelen weet te vinden. De kleine spelmaker kapt zich goed vrij en levert een goed schot af, dat door Friebel naast de goal kan worden getikt. Vlak voor tijd vestigt scheidsrechter Bax nog een keer alle aandacht op zich. Bij een duel ter hoogte van de dugout van Fortuna haalt Malone Stolte onderuit. Tot woede van heel Fortuna laat Bax gewoon doorspelen. City zet een aanval op, die uiteindelijk afgeslagen wordt. Tijdens die aanval wordt Stolte in het veld verzorgd. Bax vindt Stolte kennelijk een dusdanig schrijnend geval dat hij verzorging gedoogt. Daarmee laat hij barmhartigheid boven recht gelden. Danny Wintjens komt er minder genadig vanaf. Hij krijgt geel wegens protesteren.

In blessuretijd brengt Dusseldorp Roy Goossens als een extra slot op de deur. De verdediger met geel-zwart verleden doet in de dikke minuut dat hij in het veld staat helemaal niets verkeerd en kan dus terugkijken op een prima debuut. Mede dankzij hem overleeft Fortuna de blessuretijd zonder schade. Scheidsrechter Bax en zijn grensrechters posteren zich direct na het fluitsignaal ergens in de buurt van het strafschopgebied van Almere City FC om de complimenten voor de prima arbitrage in ontvangst te nemen.

Wanneer alle Fortunezen daar op receptie zijn geweest, lopen ze nog langs de tribunes om een dankbaar applaus in ontvangst te nemen. Gezien de rode kaart en het verweer daarna verdiend. Maar ook deze keer had er meer in gezeten. Het missen van zoveel opgelegde kansen begint zo langzamerhand een serieus probleem te worden.