Na de afgang tegen FC Eindhoven grijpt Fortuna de eerste kans om het geschonden blazoen wat op te poetsen met beide handen aan. Tegen de onbedreigde koploper FC Zwolle speelt het elftal van Dusseldorp geconcentreerd, goed georganiseerd en fel. Het levert een terecht punt op. En er had meer in gezeten als de bal vier minuten voor tijd ietsje anders gerold had.


4 Februari 2011

Fortuna pakt punt tegen koploper Zwolle

Fortuna Sittard 0 FC Zwolle 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Geenen, Ricksen, Liard, Shakison, Voorn, De Boer, Hofstede (61. Di Lallo), Ribeiro (80. Ojamaa), John, Grabovac (81. Caracciolo).
Toeschouwers: 2.511
Scheidsrechter: Bekebrede
Geel (Fortuna): Hofstede, Ribeiro
Rood (Fortuna): –

Terwijl het hele land zich vrolijk maakte over de uitglijders tegen FC Eindhoven en terwijl er onder de supporters eindelijk enige discussie ontstond over de prestaties van de trainer, gebruikte de leiding van Fortuna de laatste dagen van de transferperiode om de selectie verder uit te breiden.

Bij RKC werd linksbuiten Paddy John weggeplukt. Van Excelsior kwamen Karim Mossaoui en Jerson Ribeiro over. Zij moeten ons middenveld eindelijk van wat voetballend vermogen gaan voorzien.
Nog spectaculairder was het vastleggen van de Poolse Duitser Markus Rychlik. Waarschijnlijk hoopt de clubleiding dat Rychlik net als vorig seizoen de rechtstreekse concurrent op eigen veld in blessuretijd in het hart weet te treffen. Het ontbreekt Rychlik, die een half jaar niet gevoetbald heeft, aan wedstrijdritme, maar ongetwijfeld zal de technische staf erin slagen om hem voor het cruciale duel op 29 april klaargestoomd te hebben voor een invalbeurt in de 85ste minuut.

Van de andere nieuwelingen krijgt Karim Mossaoui overigens ook verlof wegens onvoldoende wedstrijdritme. Jerson Ribeiro en Paddy John maken wel meteen hun debuut. Verder keert Philippe Liard terug van een schorsing en verschijnt ook Bernard Hofstede weer in de basis. De wijzigingen gaan ten koste van Thesker, Ojamaa, Garlisi en Caracciolo. Onze topaankoop van het begin van het seizoen verliest zijn plaats in de spits aan Zarko Grabovac, die sinds de winterstop een stuk doeltreffender gebleken is. De opstelling: Wintjens; Geenen, Ricksen, Liard, Shakison; Voorn, Ribeiro, De Boer; Hofstede, Grabovac en John.

De eerste tien minuten van de wedstrijd zijn duidelijk voor FC Zwolle. De blauw-witten krijgen al na twintig seconden een grote kans, wanneer Arne Slot een bal in de diepte geeft. Liard blijft hangen en heft daardoor buitenspel op. Topscorer Ars gaat alleen op doel af, maar faalt oog in oog met Wintjens.

Zwolle blijft ook daarna druk zetten, maar langzamerhand komt Fortuna beter in de wedstrijd. Achterin speelt Fernando Ricksen een souvereine partij, waaraan de andere verdedigers zich deze keer optrekken. Randel Shakison krijgt de bal vanavond wel goed onderin de bal en op de andere flank doet ook Rick Geenen zijn werk, zodat Zwolle over de flanken niet echt gevaarlijk wordt.

Het grootste verschil ten opzichte van de voorgaande wedstrijden zit echter op het middenveld. Met John heeft Fortuna op de linkerflank iemand gehaald met snelheid en loopvermogen, die daardoor aanvallend voor diepte zorgt en verdedigend het nodige werk kan verrichten. En Ribeiro is een klassieke nummer tien, een creatieve middenvelder die aanvallend denkt. Beide aanwinsten spelen vanavond niet eens bijzonder goed, maar hun aanwezigheid zorgt wel duidelijk voor een betere balans in het elftal.
Verder is Dusseldorp afgestapt van het naïeve 4-2-4-systeem waarmee we de slag op het middenveld haast bij voorbaat verloren. Vanavond lijkt het meer op 4-5-1 en dat lijkt in een fase waarin punten van wezenlijk belang zijn een verstandige keuze.

Na een kwartier meldt Fortuna zich voor het eerst gevaarlijk in de buurt van doelman Boer. John zet Grabovac met een steekpassje vrij in het penaltygebied, maar diens schot eindigt in het zijnet. Niet veel later komt Hofstede na een pass van Ribeiro gevaarlijk voor doel, maat zijn schot wordt door Boer gepareerd. Aan de andere kant is Zwolle een paar keer dreigend, maar hele grote kansen krijgt de koploper niet.

De grootste kans voor rust lijkt uiteindelijk voor Fortuna te worden. Rick Geenen stuurt met een lange bal Ribeiro de diepte in. Die snelt in zijn eentje af op doelman Boer, maar schiet de bal te ver voor zich uit. Weg kans. Maar we gaan rusten met 0-0 en Fortuna is zeker niet de mindere geweest van Zwolle. Dat was meer dan we vantevoren hadden durven hopen.

In de tweede helft verandert er eigenlijk vrij weinig in het spelbeeld. Zwolle heeft iets meer balbezit, maar kan Fortuna niet echt onder druk zetten. Aan de andere kant komt Fortuna er een paar keer gevaarlijk uit op de counter, maar ook bij ons ontbreekt het aan goed uitgespeelde aanvallen. Zwolle krijgt een behoorlijk grote kans, wanneer Ars een voorzet vanaf rechts goed inkopt. Wintjens redt de bal echter voor de doellijn. Fortuna wordt gevaarlijk wanneer Anthony di Lallo, die de zwakke Hofstede na een kwartier is komen vervangen, aan een solo begint. Zijn schot mist echter kracht en rolt recht in de handen van Boer.

Verder valt er tot een minuut of tien voor tijd weinig te beleven voor beide doelen. Op dat moment draait Ars handig weg van Liard. Hij kan vanaf een meter of vijftien vrij inschieten, maar Wintjens is snel zijn doel uitgekomen en weet het schot van Ars te keren.

Vijf minuten later krijgt Fortuna een nog grotere kans. Na geklungel op het Zwolse middenveld geeft Di Lallo een steekpass op John. Die sprint weg van eigen helft en komt oog in oog met Boer te staan. Hij schiet de bal langs Boer richting doel. Iedereen staat al klaar om te juichen, maar de bal rolt vervolgens tergend langzaam tegen de paal.

In de slotfase komen Ojamaa en Caracciolo Ribeiro en Grabovac aflossen. Zwolle zet aan voor een slotoffensief, maar weet zelfs uit een vrije trap op de rand van de zestien geen gevaar te stichten. We zitten al in de blessuretijd, wanneer Fortuna zijn voorzichtigheid even laat varen. Het resulteert in een snelle counter van Zwolle. Danny Schreurs klopt Ricksen op snelheid, kan voorzetten, maar schiet vanuit een moeilijke hoek in het zijnet. Het blijft 0-0 en daarmee is FC Zwolle na Almere City FC de tweede club die tegen Fortuna niet tot scoren weet te komen.

Fortuna houdt aan het duel tegen de koploper een punt over. En hopelijk ook het besef dat het in de Jupiler League tegen niemand bij voorbaat kansloos hoeft te zijn.

PM