Theo Mommers gaf gisteren tekst en uitleg over het al eerder aangekondigde Talentenfonds. We zullen hier niet in details (voor de details en aanmelding ga naar: Fortuna Sittard) gaan treden maar proberen de grote lijnen van het plan duidelijk te maken. Het investeringsplan ziet er als volgt uit. Fortuna heeft 11 jeugdspelers aangewezen die deelnemen aan het project. Dat zijn: Marcel Akerboom (20 jr), Joos van Barneveld (20 jr), Tom Daemen (16 jr), Harry Gommans (19 jr), Tycho Steegs (20 jr), Samir El Gaaouiri (17 jr), Prince Rajcomar (15 jr), Luc Janssen (18 jr), Thomas Janssen (18 jr), Dario Cagnazzo(18 jr) en Sten Dreezen (16 jr). Zoals ieder investeringsproject heeft dit project kosten en baten. De kosten zijn er in de vorm van opleidingskosten. Het merendeel van deze jeugdspelers maakt nog deel uit van de Fortuna jeugdopleiding en die kost geld.
De baten van dit project vormen de (mogelijke) transferopbrengsten van deze elf spelers, mocht Fortuna ze verkopen aan een andere club. Het project heeft een looptijd van vijf jaar, waarin de transferopbrengsten gegenereerd dienen te worden. Nou ja, het zal duidelijk zijn dat het project winstgevend is als de baten (transferopbrengsten) groter zijn dan de kosten (jeugdopleiding).

De samenstelling van het elftal spelers dat deelneemt aan dit investeringsproject ziet er redelijk evenwichtig uit. Er zitten spelers in die alleen maar geld kunnen opleveren omdat ze niet meer deel uit maken van de jeugdopleiding, zoals Akerboom (wat moet deze Ajacied trouwens in dit lijstje?), Van Barneveld en Gommans. Maar ook spelers van wie je nu al weet dat ze de komende vijf jaar alleen maar geld zullen kosten, puur vanwege hun leeftijd (Prince Rajcomar, Tom Daemen en Sten Dreezen).

Tot zover is er overigens niets nieuws onder de zon, want elke club maakt jaarlijks de afweging of er geïnvesteerd moet worden in de jeugdopleiding. Het unieke van dit verhaal is dat jij als supporter zelf geld kunt investeren in de jeugdopleiding van Fortuna Sittard. Voor 50 euro (of een veelvoud daarvan) kun jij geld steken in de jeugdopleiding. Als het hierboven beschreven project winstgevend is, dan deel jij na vijf jaar mee in de winst, maar ja er is natuurlijk ook het risico dat het project verliesgevend is en dan moet jij ook op de financiële blaren zitten…..

Of we ook nog een beleggingsadvies hebben? Pfff, dat is erg moeilijk. In het ergste geval ben je je inleg kwijt en in het beste geval maak je een winst van 75%. We hebben sterk de indruk dat het een typisch geval is van een emotie-aandeel. Je belegt in de Fortuna jeugdopleiding omdat je de club een warm hart toedraagt. Want let wel, als je een certificaat koopt dan is Van Barneveld in zekere zin ineens ook een stukje van jou! Wat het rendement is van deze belegging is nauwelijks te voorspellen. Punt 1 omdat dit een uniek plan is en er bestaat dus geen vergelijkbaar investeringsproject, punt 2, omdat het nauwelijks te voorspellen is wat de opbrengst van die 11 spelers zal zijn in de komende vijf jaar en punt 3, omdat Fortuna nogal wat zekerheidjes heeft ingebouwd om de kosten (jouw winst) niet uit de hand te laten lopen.

Rijk zul je er waarschijnlijk niet van worden. Maar ach, moet dat dan?