Fortuna Sittard heeft zich versterkt met Felix Passlack. De 21-jarige rechter vleugelverdediger komt over van Borussia Dortmund dat hem afgelopen seizoen uitleende aan het Britse Norwich City FC, de huidige club van voormalige Fortunees Todd Cantwell. Met de komst van Passlack hoopt de club de positie van rechtsachter op niveau te hebben ingevuld.

Afgelopen seizoen spelen Alessandro Ciranni en Clint Essers afwisselend als rechtsachter, maar beiden kunnen niet overtuigen. Pas als Calvin Mac-Intosch half februari aan de selectie wordt toegevoegd (lees ook: ‘Mac-Intosch tekent contract‘) lost het probleem zich op. Fortuna is tevreden over Mac-Intosch, doet hem een aanbieding, maar de Amsterdammer kiest voor SC Cambuur (lees ook: ‘Calvin Mac-Intosch vertrekt naar Cambuur‘). De hoop is dat Passlack een oplossing is voor het probleem.

Felix Passlack heeft al ‘Fortuna-ervaring’ op zijn naam staan als hij als jeugdspeler uitkomt voor SV Fortuna Bottrop 1932 e.V. Via de jeugdreeksen van Rot-Weiß Oberhausen komt Passlack bij Borussia Dortmund terecht. Tijdens het seizoen 16/17 debuteert Passlack in de hoofdmacht van ‘BVB’, die op dat moment al heel wat heeft meegemaakt in zijn (jeugd)carrière.


Kapitän Felix Passlack scoort voor Duitsland O17

Zo wordt hij viermaal landskampioen in de jeugd met Borussia Dortmund (O17 en O19) en is hij aanvoerder van ‘Die Mannschaft’ tijdens het EK O17 en WK O17. Daarnaast komt Passlack tijdens zijn carrière uit voor Duitsland O16, O17, O18, O19 en O21. Met andere woorden: Passlack is uitgekomen voor vrijwel alle vertegenwoordigende Duitse jeugdelftallen.

Zijn hoogtepunt kent Passlack als hij namens ‘BVB’ in de Champions League scoort (Passlack scoort de 7-3) in de met 8-4 gewonnen wedstrijd tegen Legia Warschau. Hij is daarmee de jongste Duitse doelpuntenmaker in de kampioenenklasse tot dusver. Tijdens dat seizoen wint hij met ‘BVB’ ook de DFB-Pokal, de Duitse beker. Maar vervolgens gaat zijn carrière bergafwaarts. De aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund voorafgaand aan het Champions League duel met AS Monaco helpt een jonge speler natuurlijk ook niet vooruit.

Het daaropvolgende seizoen (17/18) komt Passlack niet meer voor in de plannen van ‘BVB’ en wordt met TSG 1899 Hoffenheim geruild voor Jeremy Toljan. Maar zijn verhuurperiode in Hoffenheim draait uit op een sof. Hij eindigt dat seizoen bij TSG 1899 Hoffenheim U23, dat uitkomt in de Regionalliga Südwest.


De periode bij TSG 1899 Hoffenheim draait uit op een teleurstelling

Om zijn carrière weer op het juiste spoor te krijgen laat Passlack zich verhuren aan Norwich City FC. Maar ook daar mislukt de vleugelverdediger. Hij speelt uiteindelijk maar één schamel duel voor ‘The Canaries’; zes minuten tijdens het duel met Preston North End FC. Vanzelfsprekend eindigt daarmee ook zijn periode in Engeland en keert hij terug naar het Ruhrgebied.

Uitgevoetbald bij Borussia Dortmund, maar wel met een contract tot en met het seizoen 20/21. In een ultieme poging zijn carrière een laatste positieve wending te geven, strijkt Passlack nu neer in Sittard-Geleen. Fortuna huurt Passlack tot de zomer van 2020 van Borussia Dortmund.

Bron: Fortuna Sittard