Als je een jonge Fortuna supporter bent, dan had je tot voor kort twee dingen nog nooit gezien: een derby tegen Roda JC en een overwinning in het bekertoernooi. Het degraderende Roda JC loste de eerste wens in; kan Fortuna wellicht eens de tweede wens inlossen?

 

 


Op 23 September 2008 wint Fortuna een bekerduel tegen EHC in Hoensbroek, via twee treffers van Rick Geenen en een doelpunt van Ruud Boymans. Op zich niks bijzonders, ware het niet dat het tot dusverre Fortuna’s laatste overwinning was in het bekertoernooi. Zes nederlagen volgden tegen respectievelijk ADO Den Haag, FC Dordrecht, SC Telstar, NEC, HVV Hollandia en PEC Zwolle. Niet bepaald ontzagwekkende tegenstanders, maar alleen de nederlaag tegen NEC was onterecht.

Het geeft de indruk dat Fortuna en het bekertoernooi een ongelukkige combinatie is, maar historisch gezien is dat niet helemaal correct. Fortuna Sittard (of Fortuna SC) nam 46 maal deel aan het bekertoernooi en schopte het daarin acht maal tot de kwartfinales, drie maal tot de halve finales en twee maal tot de finale, die jammergenoeg beide verloren gingen.

Van de driemaal dat Fortuna de halve finales haalde, kan iedereen er vast twee opnoemen (seizoenen 83/84 en 98/99), óf omdat je erbij was; óf omdat je erover hebt gehoord van iemand die er bij was. De derde maal dat Fortuna de halve finales haalde, was in het het seizoen 70/71. Fortuna was net als nu een eerste divisie club, maar dat belette de geel-groenen niet om NAC, SVV (opgegaan in FC Dordrecht) en GVAV (FC Groningen) de voet dwars te zetten vooraleer Sparta Fortuna versloeg in de halve finale.

Het wordt eens tijd dat Fortuna een einde maakt aan de negatieve reeks in het bekertoernooi, en wel morgen in Amsterdam. Het laatste waar we behoefte aan hebben is een vijfde amateurclub die ons uitschakelt.

Riccardo Welters

 

PS: Om in de stemming te geraken, vijf vragen over Fortuna’s KNVB bekerhistorie (antwoorden staan beneden):

Vraag 1: In het seizoen 1970-1971 bereikte eerste divisionist Fortuna de halve finales van het bekertoernooi. Fortuna speelde dat seizoen tegen achtereenvolgens NAC, SVV, GVAV en Sparta. Welke van deze vier tegenstanders speelde destijds een treetje hoger in de eredivisie?

Vraag 2: In het seizoen 1978-1979 bereikte Fortuna de kwartfinales van het bekertoernooi. Die kwartfinale bestond uit twee duels (uit en thuis), een unicum in Fortuna’s bekerhistorie. Wie was de tegenstander?

Vraag 3: Welke amateurclub slaagde er als eerste in om Fortuna uit te schakelen in het bekertoernooi (hint: seizoen 1981-1982)?

Vraag 4: In het seizoen 1983-1984 speelde Fortuna vijf duels op weg naar de finale. Tweemaal moest Fortuna een uitduel afwerken. Wie ging – naast VV DOVO in de eerste ronde – in eigen huis ten onder aan Fortuna’s dadendrang in de achtste finale?

Vraag 5: In de aanloop naar de finale in het seizoen 1998-1999 won driemaal een uitduel bij een tegenstander waarvan Fortuna tot dat moment nog nooit een uitduel had gewonnen in beker- of competitieverband. Welke is de derde club naast RKSV Halsteren en UDI’19?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoord 1: NAC en Sparta speelden destijds eredivisie.

Antwoord 2: Ajax was tweemaal te sterk met 2-0.

Antwoord 3: DHC Delft versloeg Fortuna met 2-0.

Antwoord 4: Fortuna versloeg Roda JC op Kaalheide met 2-1.

Antwoord 5: Fortuna versloeg PSV in Eindhoven met 1-3 in de halve finale.