Vanwege het interlandweekend staat er voor dit weekend geen competitievoetbal voor Fortuna op het programma. Voor ons reden om naar een alternatief over de grens in België of Duitsland te zoeken. Totdat we door good-old John van Bommel worden verrast met een oefenwedstrijd in en tegen Fortuna Düsseldorf. Het heeft echter nog heel wat voeten in de aarde alvorens bekend wordt of en waar de wedstrijd gespeeld wordt en of we daarbij überhaupt welkom zijn.


13 november 2015

Duitse naamgenoot maatje te groot

Doelpuntenmakers: 13. Holthaus 1-0, 30. Schmitz 2-0, 61. Holthaus 3-0, 63. Van Duinen 4-0, 72. Sararer 5-0.
Opstelling: Kaya (46. Daniels); Roumen, De Regt (46. Dengering), R. Janssen (46. Ter Borgh), Schroyen (36. De Moor); Mares, Saddiki, Briels (55. Loen), Moro (46. Fafiani); Hutten (80. Vlijter), Vlijter (46. Mert).
Toeschouwers: 50.
Scheidsrechter: Benjamin Blaser.
Op 2 november meldt John dat  we inderdaad op vrijdag de 13e een oefenwedstrijd tegen Fortuna Düsseldorf zullen spelen. Dat de wedstrijd al om 15.00 uur begint, is geen ramp. Het verlof is snel geregeld. Dat er geen bezoekers welkom zijn, maakt het wel wat moeilijker. Een dag later krijgen we te horen dat we toch welkom zijn, zij het ‘Gegen Akkreditierung’. Wat dat precies inhoudt, weten we ook niet. Maar het klinkt al beter dan een dag eerder. Gisteren, een dag voor de wedstrijd dus, wordt plotseling gemeld dat de Duitse plannen wederom gewijzigd zijn. ‘Wir müssen leider ohne Fans spielen! Wenn ihr aber angehörige oder Freunde der Mannschaft habt, können die trotzdem kommen! Aber aus Sicherheitsgründen müssen wir es offiziell ohne Zuschauer machen!’ luidt het bericht vanuit Düsseldorf. ‘Angehörige oder Freunde der Mannschaft’ is nogal een rekbaar begrip, dus besluiten we de gok te wagen en vanmiddag gewoon richting Düsseldorf te rijden.

In de auto bespreken we de kandidaten voor het hoofdtrainerschap in Sittard. Onze persoonlijke favoriet is duidelijk Edwin Hermans. Een speler uit de gloriejaren van Fortuna, een fanatieke jonge trainer die ook uitstraalt en in diverse media verkondigt heel graag trainer te willen worden. Bovendien heeft Hermans een goede band met Roel Coumans, Mark van Bommel en Bert van Marwijk. Nu zien we met name twee laatstgenoemden niet direct op het trainingsveld of in de dug-out plaatsnemen, maar een adviserende rol en klankbord voor Hermans zou al fantastisch zijn. Laten we hopen dat het voetbalverstand het wint bij deze beslissing.

Waar we verder nog even over napraten is het interview dat Jordy ter Borgh afgelopen week gaf op de website Tjerkstra Media. De titel “Jordy ter Borgh blijft overeind in crisispolonaise Fortuna Sittard” deed onze wenkbrauwen al fronsen. Bij het lezen van de rest van het artikel werd dat helaas niet veel minder. Zo lezen we onder andere de volgende uitspraken van Jordy: “Het is zonde dat de trainer moest vertrekken. Vanuit de spelersgroep was er geen paniek.”, “In mentaal opzicht is Van Vossen een goede leermeester geweest”, “Ik mag niet klagen. Het gaat de goede kant op mijn eigen ontwikkeling. Dat laten mensen weten die om mij heen staan”, “Ik ben een type die de bal graag afpakt van de tegenstander om vervolgens die bal in te leveren bij een creatieve speler in de voorhoede. Ik ben een verbindingsspeler, een echte ‘zes’. Ik kan daarnaast ook leiding geven. Ik houd van simpel spelen en zal geen gekke dingen doen in het veld. Het klopt wel dat ik iets weg heb van Branco van den Boomen, die vorig jaar één van de beste middenvelders was van de Jupiler League. Tegenwoordig komt hij uit voor sc Heerenveen.”, “Ik weet dat er al wat interesse is, maar ik wil in eerste instantie dat het goed komt met Fortuna Sittard. Mocht er een club komen, dan sta ik er open voor, maar ik houd ook absoluut de deur open voor Fortuna. Deze club hoort niet thuis in de kelder van de Jupiler League. De Eredivisie is voor mij nog te vroeg, zoals ik al eerder zei. Een overstap naar een wat een grotere Jupiler League-club lijkt me een logischer stap voor mij.”. Zo zie je maar dat de belevingswereld van een speler heel anders kan zijn dan onze eigen visie. Waar we recent nog concludeerden dat vrijwel alle spelers onder Van Vossen achteruit (of in ieder geval niet vooruit) zijn gegaan, vertelt Jordy dat hij zich goed ontwikkelt en vergelijkt zichzelf met een van de beste middenvelders uit de Jupiler League van vorig seizoen. Zeker wanneer je 16e op de ranglijst staat, is het niet verstandig dit soort uitspraken te doen. Daar kun je later alleen maar mee om je oren geslagen worden. Laten we het jeugdige onervarenheid noemen, maar ook voor onze spelers zou een mediatraining geen overbodige luxe zijn.

Vanuit Sittard is het slechts een uurtje rijden naar de Esprit-arena. De rit verloopt voorspoedig en zonder problemen parkeren we onze auto op de parking naast de „Kleinen Kampfbahn“, zoals het complex naast het stadion wordt genoemd. De poorten staan gewoon open en op de tribune treffen we nog enkele Fortunezen. Ferhat Kaya en Glenn Daniels zijn inmiddels al aan de warming-up begonnen.


Glenn en Ferhat zijn al begonnen met hun warming-up

Omdat we nog even de tijd hebben, gaan we op zoek naar een opstelling en een kantine. Beiden blijken onvindbaar. Volgens een oudere heer in de aanpalende sporthal is er ‘nur Kranwasser’ verkrijgbaar. Daar zitten we uiteraard niet op te wachten, dus lopen we terug naar het speelveld. Daar is de warming-up van de spelers inmiddels ook begonnen.

Interim-coach Jeffrey Kooistra start vandaag in de volgende basisopstelling: Kaya; Roumen, De Regt, R. Janssen, Schroyen; Moro, Mares, Saddiki, Briels; Vlijter en Hutten. Aan de zijde van Fortuna Düsseldorf herkennen we in eerste instantie alleen oud-Hagenees Mike van Duinen. Zijn team is de competitie in de 2. Bundesliga allesbehalve goed begonnen. Na veertien wedstrijden staat de ploeg met slechts twaalf punten op een teleurstellende 16e plaats. De oefenwedstrijd van vandaag maakt voor ‘Die Fortunen’ deel uit van de voorbereiding op de wedstrijd van volgende week vrijdag tegen hekkensluiter MSV Duisburg.


Mogen we de volgende keer in het echte stadion aantreden?

Nadat Ferhat Kaya zich volledig heeft aangekleed, kunnen we twee minuten later dan gepland aan de wedstrijd beginnen. Beide ploegen beginnen enigszins afwachtend en het is zowaar ons eigen Fortuna dat de eerste kans afdwingt. Een kopbal van Dennis Roumen wordt ternauwernood van de lijn gehaald. Düsseldorf schrikt direct wakker en neemt het heft in handen. Na dertien minuten spelen leidt dat al tot de eerste treffer van de middag. Roumen heft bij een diepe bal van Oliver Fink buitenspel op en dekt zijn tegenstander Fabian Holthaus aan de verkeerde kant. Holthaus kan alleen op Kaya af en schuift de bal beheerst in het doel.

Twee minuten later is Düsseldorf wederom gevaarlijk op de counter. Binnen enkele seconden na een hoekschop van Fortuna schieten de rood-witten de bal aan de andere kant rakelings voorlangs. Düsseldorf speelt niet groots, maar legt veel fysiek en kracht in de strijd en houdt het speelveld compact. ‘Ons’ Fortuna heeft daar duidelijk veel moeite mee en komt zelden van de eigen helft. Nadat Marvin Ajani een hoge bal prachtig uit de lucht aanneemt en Roel Janssen en Ferry de Regt het bos in stuurt, brengt Kaya met een katachtige reflex redding.

Na precies een half uur spelen is het dan toch 2-0. Jordie Briels wordt op een meter of vijfentwintig van het eigen doel afgetroefd in een duel, Holthaus speelt de vrijstaande Lukas Schmitz aan die met een bekeken stiftje de uitkomende Kaya verschalkt.


Roel Janssen zoekt de voorhoede op met een diepe bal

Tien minuten voor rust maakt Arnoud de Moor zijn opwachting. Hij vervangt Joeri Schroyen op de linksback positie. Fortuna komt in de eerste helft buiten de kopbal van Roumen niet verder dan afstandsschoten van Lars Hutten en Soufian Moro. De Duitsers maken het spel van de geel-groenen verder vrijwel onmogelijk door vroeg en fel te jagen.

Tijdens de pauze probeer ik nogmaals een drankje te scoren in de grote sporthal naast het veld. Deze keer heb ik meer geluk doordat ik wordt doorverwezen naar een kleine kantine op de eerste etage alwaar zich enkele frisdrank- en snoepautomaten bevinden. Ook een ‘Mannschafstsaufstellung’ wordt gevonden, al mag ik er alleen een foto van maken. De persmedewerker van Fortuna Düsseldorf heeft het blaadje nog nodig voor zijn eigen verslag. Een foto is echter voldoende om te leren dat Frank Kramer tegenwoordig de trainer is. Navraag leert dat het niet de bekende Frank van Boggle, Hints en Eurosport betreft, maar een 43-jarige Duitser die sinds dit seizoen de sportieve leider van Düsseldorf is.


Circa 50 bezoekers namen plaats op de kleine tribune

Jeffrey Kooistra heeft de pauze gebruikt om vijf keer te wisselen en het elftal om te gooien. De opstelling voor de tweede helft ziet er als volgt uit: Daniels; Dengering, Mares, De Moor, Roumen; Saddiki, Ter Borgh, Fafiani, Briels; Hutten en Mert.

Düsseldorf gaat vanaf de aftrap verder waar het de eerste helft mee eindigde: Fortuna over het hele veld flink opjagen. Achterin is het duo Luc Mares – Arnoud de Moor duidelijk nog niet op elkaar ingespeeld en op links heeft Roumen het heel lastig tegen zijn felle en snelle tegenstander. Tussen de 61e en 72e minuut levert dit de ploeg uit de Rheinstadt drie treffers binnen elf minuten op. Eerst verkijkt Mares zich op een hoge bal waardoor Fabian Holthaus zijn tweede treffer van de middag kan aantekenen. Twee minuten later speelt Glenn Daniels de bal eenvoudig in de voeten van Mike van Duinen. Die rondt vervolgens koelbloedig en ongestoord af. De vijfde treffer wordt eveneens erg makkelijk weggegeven. Bij een diepe bal van Christian Strohdiek kijken Mares en De Moor wel naar elkaar maar niet naar Sercan Sarerer. Die omspeelt Daniels en zet de 5-0 op het scorebord.


Joeri Schroyen maakt linksomkeert

De 5-0 wordt gemaakt op het moment dat de Duitsers met tien man spelen door het uitvallen van een geblesseerde speler. Er is geen reservespeler meer beschikbaar, waardoor reservekeeper Tim Wiesner even later invalt als aanvaller. Tot een zesde treffer komt het gelukkig niet meer. Fortuna kan tegen het fysieke spel alleen enkele kleine speldenprikjes inbrengen. Twintig minuten voor tijd zien we een goede aanval over rechts die via Dries Saddiki en Hutten bij de opkomende Dennis Dengering terecht komt. Diens voorzet gaat net aan de inkomende (en een kwartier daarvoor ingevallen) Youri Loen voorbij. Even later is het diezelfde Loen die doelman Lars Unnerstall van afstand test. Tot een eretreffer komt het helaas niet meer, waardoor de wedstrijd in 5-0 eindigt.

Fortuna was vanmiddag duidelijk niet opgewassen tegen de fysieke kracht van de Duitsers. Door het vroeg afjagen kwam de ploeg van Kooistra nauwelijks aan voetballen toe. De vijf treffers waren in feite allemaal toe te schrijven aan individuele fouten of een gebrek aan communicatie in de verdediging. Aan de 5-0 nederlaag tillen we dan ook niet te zwaar. Als er maar geleerd wordt van de fouten. Volgende week zullen we zien of dat al gebeurd is, wanneer Sparta op bezoek komt in Sittard.

Na de wedstrijd zoeken we snel de auto op om de avondspits nog enigszins te kunnen vermijden. Dat lukt wonderwel goed en ondanks een flinke hoosbui bereiken we kort na zes uur alweer onze thuishaven.

Nawoord: Er ontbraken vandaag teveel elementen om tot een redelijke beoordeling voor het ‘Thank God it’s Friday klassement te komen.