De KNVB heeft vandaag de nieuwe categorie-indeling bekendgemaakt. Fortuna bivakkeert nog steeds in categorie 1 – de zorgenkindjes. Deze notering is op basis van het meetpunt in juni 2016.

Naast Fortuna Sittard zitten nog zes clubs in categorie 1, te weten FC Den Bosch, De Graafschap, RKC Waalwijk, NEC, FC Twente en VVV Venlo.

Voor Fortuna Sittard is het de tweede opeenvolgende categorie 1-notering sinds Fortuna op basis van meetpunt november 2015 in categorie 1 beland is. Een club moet binnen negen meetmomenten uit categorie 1 geraken vooraleer de licentiecommissie ‘maatregelen’ kan nemen.

Echter er is ook een aanvullende regel die voorschrijft dat een club op maximaal 9 van 15 opvolgende meetmomenten in categorie 1 mag zitten. Als we goed geteld hebben, voldoet Fortuna niet aan die aanvullende regel. We vermoeden (Fortuna’s categorie-indeling is meermaals achteraf gewijzigd, dus wij zijn de tel kwijt) dat Fortuna bij de laatste 15 meetmomenten 11 maal in categorie 1 zat.

Wellicht heeft de KNVB in maart ook andere afspraken gemaakt met Fortuna over het vervolgtraject. Hopelijk zal de nieuwe eigenaar Isitan Gün afrekenen met de financiële soap waarin Fortuna al jaren zit, waardoor we definitief door kunnen stromen naar categorie 2.

Bron: KNVB