Excelsior Rotterdam promoveerde gisteren naar de eredivisie ten koste van ADO Den Haag. Het betekent dat Fortuna Sittard nog een plekje stijgt op de TV-geldranglijst. Goed voor een slordige 200.000 euro extra.


Heracles Almelo, PEC Zwolle en Willem II degradeerden deze maand uit de eredivisie. Zij stonden boven Fortuna Sittard in de TV-geldranglijst, terwijl de drie promovendi FC Emmen, FC Volendam en Excelsior Rotterdam onder Fortuna Sittard staan in die lijst.

Het betekent dat Fortuna zonder een ploeg in te halen op die ranglijst drie plekken stijgt. De TV-gelden worden onder de eredivisionisten verdeeld op basis van die ranglijst. De drie plekken winst levert Fortuna ongeveer een half miljoen euro meer op dan in het afgelopen seizoen.

Zoals je kunt zien in onderstaande tabel, is de rek er nu wel uit. Het gat naar Sparta Rotterdam is behoorlijk groot. Fortuna kan dus eigenlijk alleen maar verder stijgen komend jaar als er opnieuw ploegen degraderen hogerop de lijst. Als je naar de namen kijkt, is die kans natuurlijk vrij klein (behoudens Sparta wellicht).

De kans is groter dat Fortuna komend seizoen zakt op de lijst, want dat gebeurt als PEC Zwolle, Willem II of Heracles Almelo promoveren. Bovendien hijgen er ook nog een paar huidige eredivisionisten in Fortuna’s nek.

Financieel is Excelsior Rotterdam in plaats van ADO Den Haag dus een voordeel voor Fortuna Sittard. Sportief moeten we dat natuurlijk nog maar afwachten. Fortuna pakte in de eredivisie tegen ADO Den Haag gemiddeld 1,6 punt per duel. Tegen Excelsior is dat met 1,3 punt per duel iets lager.

Vooral op Kralingen heeft Fortuna Sittard weinig succes gehad. Fortuna won er in eredivisieverband nog nooit. De laatste overwinning (eerste divisie) dateert van het seizoen 94/95, het jaar waarin Fortuna kampioen speelde. Na de recente winstpartijen bij FC Groningen en bij FC Twente, is Woudestein vreemd genoeg het stadion van een huidige profclub waar Fortuna het langst wacht op een overwinning (in alle competities).

Fortuna krijgt komend seizoen dus een kans om daar een einde aan te maken.


[table id=11 /]