Wat een leuk avondje leek te gaan worden, eindigde in een totale deceptie. Het duurde allemaal 15 minuten te lang. Ach ja, het voetbal was niet slecht, maar toch twee keer gespeeld tegen Feyenoord dit seizoen en de zes punten gaan naar Rotterdam, dat zijn er zeker vijf te veel. Conclusie: Ze zullen dus wel kampioen worden. Maar ja dat interesseert ons verder niet, gegeven blijft dat we weer geen punten pakken op een moment dat we dat wel verdienen en zo komen we daar onderin niet weg. Sterker nog we staan weer onder de streep…


9 Februari 2000

Een wedstrijd die een kwartier te lang duurde

Fortuna Sittard 2 Feyenoord 3
Doelpuntenmakers: 7. Roest 1-0; 47. Krijgsman 2-0; 76. Bosvelt 2-1; 84. Caïro 2-2; 85. Cruz 2-3
Opstelling: Van Zwam, Zegrean, Hofland, Roest, Hermans, Landerl, Van der Schaaf, Volmer, Kool (86. Maris), Krijgsman (69. Gesthuizen), Amoah (84. Paciorek).
Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Braamhaar
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Ik was op tijd naar het stadion gegaan om er zeker van te zijn een goeie plaats te hebben, want het zou wel weer eens druk kunnen worden met successupporters en Feyenoord fans die door het hele stadion verspreid kunnen zitten.

Kwart over zeven in het stadion aanwezig en toen bleek de Noord tribune al redelijk vol te zijn gelopen. Achteraf bleek die zelfs uitverkocht te zijn. Het stadion zat overigens goed vol en de 7.000 die op teletekst stond kan niet waar zijn. Dat moeten er absoluut meer zijn geweest.

Goed de wedstrijd dan, beide ploegen beginnen heel voorzichtig zoals dat gebruikelijk is. Feyenoord gaat nooit blind aanvallen maar houdt altijd vier man achterin. Wij doen natuurlijk ook geen gekke dingen en zo lijkt het erop dat we moeten hopen op een snelle openingsgoal om deze wedstrijd van het slot te krijgen.

Nou, we worden op onze wenken bediend! Landerl krijgt op rechts de bal en snelt langs Rsaza alsof die er niet staat, hij loopt het strafschopgebied in en dan denkt Peter van Vossen: aanvallend gaat het niet zo goed met mij, laat ik mijn defensieve kwaliteiten maar eens tonen. Hij loopt achter Landerl aan, die net remt om te kijken aan wie hij die bal moeten gaan geven en dan heeft Van Vossen te weinig afstand in acht genomen en loopt tegen Landerl op. Penalty!

Als ik keeper was van de tegenstander van Fortuna en ik moest een strafschop van Robert Roest pareren dan zou ik maar kiezen voor de rechterhoek. Robert Roest schiet altijd rechts! Ik heb dat vorig jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie met hem besproken en ik vroeg hem waarom trap je penalty’s altijd in de rechterhoek? Roest: “Nee, niet altijd”. Ik: “Nou noem maar een voorbeeld van een penalty in de linkerhoek”. Roest: “Ehh, ik weet het al, in 1995 trapte ik tegen Roda een penalty in de linkerhoek”.

Proficiat Roest, de laatste 12 penalty’s trapte je dus in de rechterhoek. Maar ach wat maakt het ook uit als keepers het boekje van Reker niet kennen? Tot groot ongeloof zag ik Dudek mooi naar de linkerhoek duiken terwijl de bal (uiteraard) naar rechts ging. En die bal was zeker niet zuiver, als Dudek de andere kant opduikt heeft ie hem.

Maar niet dus, 1-0 voor ons, dit belooft een leuke avond te worden. Fortuna speelt nu nadrukkelijk met de handrem op. Achterin alles goed georganiseerd dichthouden en hopen op een counter is het credo.

Maar dat plannetje gaat helemaal niet op, want voor die opzet heb je wel een tegenstander nodig die gaat aanvallen en dat doet Feyenoord bepaald niet. Die blijven rustig gecontroleerd voetballen, hetgeen resulteert in nul uitgespeelde kansen voor rust. Het enige gevaar komt eigenlijk van Kalou die opnieuw bewijst een goeie speler te zijn. Wij kunnen er ook niet veel tegenover brengen, enkele plaagstootjes en een hoop corners die uiteindelijk niks opleveren.

Ruststand 1-0 en dat is verdiend, want qua strijdlust zijn we veruit de betere op het veld. Met name Van der Schaaf , Volmer en Amoah bewijzen hun nut door hun tomeloze inzet terwijl achterin Hofland en Roest regeren. Nou ja, zo moeilijk is dat niet want Cruz heeft geen zin vandaag.

Uit de bespiegelingen tijdens de rust komt als conclusie naar voren dat Fortuna dit tempo zeer waarschijnlijk niet kan volhouden, zeker niet als Feyenoord fitte spelers van de bank haalt, terwijl er bij ons niks op de bank zit. Het is dus eigenlijk zaak om de marge wat te vergroten.

Nou makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar ik zit nog maar net of ik kan alweer gaan staan. Krijgsman maakt een juweeltje van een goal. Of ie het allemaal bedoeld had zoals hij het deed weet ik niet, maar mooi was ie zeker! 47 Minuten gespeeld 2-0 voor ons.

Een ruimere marge, net wat we nodig hadden. Feyenoord krijgt nu nadrukkelijk haast en lapt de fatsoensregels aan zijn laars. Eerst raakt Krijgsman geblesseerd, Van Zwam heeft de bal en trapt die over de zijlijn, blessurebehandeling toegestaan (Krijgsman moet geblesseerd het veld verlaten). Ingooi Konterman. Waar gooit ie naartoe? Naar Paauwe natuurlijk ze staan namelijk 2-0 achter.

Vervolgens raakt Zegrean geblesseerd na een kopduel bij een corner. Zegrean ligt dus in ons penaltygebied, geen nood want iemand van ons heeft de bal en trapt die over de zijlijn. Helaas ziet de scheids niet onmiddellijk dat Zegrean geblesseerd in ons penaltygebied ligt dus wat doet Paauwe. Snel ingooien die bal en onmiddellijk een lange pass richting Fortuna penaltygebied, want daar kan niemand buitenspel staan (en volgens de letter der wet klopt dat natuurlijk!).

Drie Feyenoorders begrijpen dat ook en staan voor de Fortuna verdediging en wat gebeurt er? De grens maakt een fout en vlagt! Kan natuurlijk niet want Zegrean ligt daar nog. Alles wat Feyenoord is stormt op de grensrechter af! Idioten, in plaats van die grens de huid vol te schelden konden ze zich eens beter afvragen of dat wel fair play was wat ze daar allemaal deden!

Nee dus. En dat is dan de regerend kampioen van Nederland….

Krijgsman is dus van het veld verdwenen en in zijn plaats komt Gesthuizen, maar ook andere Fortunezen zijn helemaal leeg gespeeld (Landerl, Van der Schaaf, Amoah). En dan breken de blessures en schorsingen van Kiekens, Hamming en Gerritsen ons op. We hebben geen alternatieven op de bank, dus deze jongens moeten blijven staan.

Landerl en Amoah (onze twee spitsen) zijn bekaf en niet meer in staat om de verdedigers van Feyenoord het leven moeilijk te maken. Hadden we Hamming op de bank gehad dan was dat wel even anders geweest, die had wel een paar verdedigers beziggehouden. Voeg daar aan toe dat Feyenoord wel beschikt over een goed bezette bank (Korneev, Cairo en later die gekke Braziliaan vallen in) en het laat zich raden dat het laatste kwartiertje nog hachelijk kan worden.

Het middenveld is nu van Feyenoord, maar ja, zolang Feyenoord niet scoort gaan die er niet echt in geloven en zal het wel met een sisser aflopen. Maar ja Feyenoord scoort wel. Bosvelt produceert een prutsgoal die hij bovendien met zijn hand maakt. Maar ja de scheids had zeker geen zin om nog langer voor een kankerjood (leuke supporters die Feyenoord aanhangers) uitgemaakt te worden dus floot ie er maar niet voor. Hadden die spreekkoren toch nog het gewenste effect.

Dan is het dus 2-1 en toen tekende ik al voor een gelijkspel, maar zelfs dat was ons niet gegund. Cairo met een prutsgoal en Cruz met zijn enige geslaagde actie van de wedstrijd beslisten anders.

Verdiend? Nee niet echt een gelijkspel hadden we minstens verdiend gehad. 3-2 verliezen na een 2-0 voorsprong zonder dat je echt een schuldige aan kunt wijzen. Ze hebben gevochten als leeuwen maar op het eind liet de conditie na en gaf de reservebank van Feyenoord de doorslag.

Jammer maar helaas, zaterdag gaat het verder. Dan staat de wedstrijd van de waarheid op het programma: Cambuur Leeuwarden – Fortuna Sittard. Gelukkig hebben we vanavond geen kaarten opgelopen zodat niemand geschorst is voor die wedstrijd.

Na afloop nog het supporterscafé ingedoken. Ook daar was het verslagenheid troef. Rond een uur of tien, kwam Hofland naar het café. Klasse dat die jongen komt. Rond half één werden we uit het café gezet (sluitingstijd) en begaven we ons maar weer naar huis. Een illusie armer….