Dit was een duidelijk geval van een wedstrijd uit de Mickey Mouse competitie. Fortuna doet niet eens een poging om Feyenoord het leven zuur te maken.


13 December 2000

Fortuna doet Feyenoord de punten cadeau

Fortuna Sittard 2 Feyenoord 4
Doelpuntenmakers: 8. Gerritsen 1-0; 14. Connolly 1-1; 18. Paauwe 1-2; 43. Smolarek 1-3; 56. Tomasson 1-4; 61. Krijgsman 2-4
Opstelling: Hesp, Geerinckx, Akerboom, Volmer, Hermans, Landerl, Van Halst, Van der Hoeven, Krijgsman, Hamming, Gerritsen (85. Averdijk).
Toeschouwers: 9.500
Scheidsrechter: onbekend
Geel (Fortuna): Akerboom, Krijgsman
Rood (Fortuna): –

Deze keer zijn we maar eens royaal op tijd naar het stadion gekomen, want we verwachten nogal wat successupporters vandaag. De tamtamband is opnieuw niet aanwezig en we zijn ook alweer niet gefouilleerd. Dat laatste heeft overigens naast fysieke ook nog andere voordelen, maar daar later meer over.

Het blijkt al snel dat ruim een half uur voor aanvang naar het stadion gaan geen overbodige luxe is. Noord is dan al redelijk vol en bij ons op C is het ook al redelijk druk, zeker als je geen zin hebt om op een door regen bedreigde plek te gaan zitten. Hoe kan dat toch? Afgelopen week speelden we ook al tegen een ploeg uit Rotterdam en toen was het bij ons vrijwel leeg in vak C. Waar waren ze allemaal vorige week? Allemaal ziek, zwak en misselijk?

Op het veld zijn er weer festiviteiten gepland. De EHBO afdeling van Sittard heeft iets cadeau gekregen en dat moet gevierd worden, maar Jules is er niet? Ik begin me serieus zorgen te maken over Jules. Vorige week was ie er ook al niet….

Verder wordt er nog een optreden van het komische duo “de twee grijze muizen” opgevoerd, waar de speaker af en toe iets doorheen brabbelt. De twee heren zijn nauwelijks verstaanbaar (maar dat is niks nieuws en ook helemaal niet erg) maar erger ook nauwelijks zichtbaar! Ze lopen beiden gehuld in een grijze jas ergens op het veld met zijn tweeën de polonaise te doen.

Door naar de wedstrijd. Roest is geschorst en wordt vervangen door Akerboom. Verder is Kool geblesseerd die op zijn beurt vervangen wordt door Krijgsman. Voor de rest is er niks veranderd ten opzichte van Sparta. Nou ja qua personele bezetting dan, want qua veldbezetting is er vrij veel veranderd in een week tijd.

Feyenoord heeft in de beginfase de bal en Fortuna trekt zich ver terug. Hamming en Gerritsen hebben schijnbaar de opdracht gekregen ergens op het middenveld te gaan verdedigen?

Gezien deze erg negatieve spelopvatting klinkt het erg vreemd als ik zou zeggen dat het stadion na 8 minuten op zijn kop staat. En toch is het zo. De eerste de beste serieuze aanval van Fortuna levert totale paniek op in de Rotterdamse defensie. Hamming maakt er gebruik van en schiet op goal. Dudek kan redden maar de bal gaat richting de vrijstaande Gerritsen die binnenkopt. Fortuna neemt dus zowaar de leiding!

Feyenoord neemt nu duidelijk het initiatief en het is eigenlijk wachten op de gelijkmaker. Dat er verdedigers van Feyenoord vrij staan is een logische consequentie van ons 5-5-0 systeem. Wat minder logisch zou moeten zijn is dat er middenvelders vrij staan en zelfs spitsen die constant aanspeelbaar zijn. Dat kan dus in feite niet maar het gebeurt wel. Niet gek dus dat de gelijkmaker er al vrij snel in ligt. Connolly is de maker van de goal, zijn eerste eredivisiegoal dus.

Bij die goal veert de helft van vak C op. Ik heb zelfs het idee dat er nu mensen staan te juichen die bij de goal van Gerritsen ook stonden te juichen. Ach ja voetbal is gewoon een dagje uit voor deze mensen en een goal is een goal. Dan moet je natuurlijk niet gaan zeuren over wie die goal gemaakt heeft! Dat zijn slechts details….

Het wordt dus 1-1 en vrij snel daarna ook 1-2. Daar is wel een kunststukje van oude bekende Paauwe voor nodig. Van een metertje of 25 knalt hij die bal via de binnenkant van de paal binnen. Ik heb al heel wat goals gezien dit jaar in het Wagner&Partners stadion maar deze mag er zeker wezen.

Nou ja we staan dus nu achter en je zou verwachten dat we nu wat aanvallender zouden gaan spelen maar niks is minder waar. Fortuna blijft met 11 man verdedigen en doet dat ook nog eens erg slecht.


Weer een kans voor Kalou…

Constant staan er weer mensen vrij, met als gevolg dat de score uit de hand kan lopen, ware het niet dat Feyenoord halverwege die eerste helft in slaap valt. Ze schakelen drie versnellingen terug en spelen de bal met beide handen in de broekzak rond.

Vooral de verdedigers van Feyenoord maken een slaperige indruk. Het valt natuurlijk niet mee. Feyenoord speelt met vier verdedigers op rij en als er geen spits is die je moet dekken, gaat dat al vrij snel vervelen. Vooral linksback Tininho staat rechtop te slapen en die vervelende Landerl wil hem daar nog wel eens op wijzen door af en toe een sprintje te trekken. Tininho kijkt op zo’n momenten jaloers naar zijn collega aan de rechterkant. Die slaapt ook, maar die heeft te maken met Krijgsman… Toch wel mooi dat aankoopbeleid van Fortuna Sittard. Op onze linkerflank heeft Frans Thijssen drie keuzemogelijkheden: Krijgsman, Kool en Haeldermans. Veel succes Frans!

Hoe dan ook als Fortuna een plaagstoot plaatst breekt ook onmiddellijk dikke paniek uit in de Feyenoord defensie. Zelfs Dudek maakt er een zooitje van. Als een mislukte uittrap bij Hamming terechtkomt, kan ie de bal zomaar in het lege doel deponeren. Maar een zachte, geplaatste bal is het laatste waar we op zitten te wachten en dus kan Dudek nog redden. Om de wedstrijd definitief op slot te doen maakt ene Smolarek er vlak voor rust ook nog 1-3 van. Ik geloof dat Hesp daar toch niet geheel vrijuit ging, maar ja met zoveel verdedigend onvermogen voor je neus valt dat ook niet mee.


Een zeldzaamheid vandaag: een correcte Fortuna-ingreep

Na rust verandert er niet echt iets. Ja de score, die loopt al vrij snel op tot 1-4 nadat Tomasson van dichtbij in kan tikken. Dat is het definitieve sein voor de Rotterdammers om onder de wol te kruipen. Ze zetten de wekker op 21.45uur en wensen voor die tijd niet gewekt te worden.


Wat een irritante vogel is die Tomasson toch, altijd opzoek naar een overtreding…

Daar kan Fortuna dan zowaar van profiteren. Dudek wil een voorzet van Landerl uit de lucht plukken, maar ziet Hamming over het hoofd, die buiten het vijf meter gebied het luchtgevecht aan gaat. Even ter illustratie: Dudek 1,95 meter lang en toegestaan om zijn handen te gebruiken, Hamming 1,65 meter lang. Wie wint dit duel? Hamming natuurlijk, logisch toch?

De bal valt voor de voeten van Krijgsman die simpel kan binnentikken. Vreemd want simpel binnentikken is duidelijk niet “des Krijgsmans” zo leert het verleden maar de bal gaat er toch in: 2-4. Dudek gebruikt dit moment om nog wat te slapen en slechts na stevig aandringen van de scheids wil hij weer opstaan. Fortuna krijgt nog enkele goede kansen via Landerl en Gerritsen maar als je zoals Gerritsen ballen van een metertje of 8 met binnenkantknie wil binnenwerken zal het wel niet lukken.


Illustrerend voor de wedstrijd: wat gebeurt hier in hemelsnaam?

Nee het wordt er allemaal niet beter op en dus gaan we ons maar eens richten op de randverschijnselen. Stel je zit ‘s middags thuis en je denkt na over de wedstrijd en wat je tijdens die wedstrijd zou kunnen doen om de sfeer te bevorderen.

Eens kijken, het waait hard en je weet ook dat de kans groot is dat je iets groots het stadion binnen krijgt aangezien er niet gefouilleerd wordt. En dan ineens, EUREKA, je ziet een rol vuilniszakken liggen. Waar kun je die nog meer voor gebruiken dan voor het opruimen van vuil en het over het hoofd trekken van personen die het aanzien niet waard zijn?

Je kunt ze meenemen naar het stadion, ze daar door de wind laten vullen met lucht en ze lanceren! Goed idee! En zo kon het gebeuren dat ik me midden in een aanvliegroute van vuilniszakken bevond. Toegegeven, als het Wagner&Partner stadion ergens goed voor is, is het wel voor het lanceren van vuilniszakken. Het valwind effect waarover zoveel te doen is, maar waarvan ik nooit geloofd heb dat het bestond, was nu zeer duidelijk zichtbaar.

Een vuilniszak maakt direct na lancering flink hoogte maar op een gegeven moment valt ie weer als een baksteen naar beneden. Als je juist op die plek in vak C zit, wordt het je vandaag af en toe zwart voor de ogen en dan eens een keer niet vanwege het voetbal.

Jammer eigenlijk dat die zakken het veld niet bereiken want dan wordt het nog kolderieker. Echter niet getreurd, het lanceren van vuilniszakken is een typisch geval van “learning by doing”. Na verloop van tijd blijkt dat om het veld te bereiken een zak gevuld dient te worden met lucht en vervolgens moet worden dichtgemaakt. Jammer dat men pas vlak voor het einde van de wedstrijd de logica van vuilniszaklanceringen tot in de puntjes begreep, want nu de eerste zakken ook het speelveld bereiken wordt het nog interessanter.

Vooral omdat er op het veld echt hélémaal niks gebeurt. Het eindigt in 2-4, zonder dat er uitzicht is geweest op een beter resultaat. En toch was de sfeer op de tribunes niet slecht. De Fortunezen zingen ook bij een kansloze achterstand. Eigenlijk wel vreemd, Fortuna kan geen vuist maken en schokt maar wat over het veld, maar toch is de sfeer goed. Waar zo’n vuilniszak al niet voor kan zorgen!