Na een dramatische wedstrijd tegen FC Telstar lijkt Fortuna zich te kunnen herstellen bij FC Emmen. Fortuna komt met 0-2 voor, maar geeft toch nog de overwinning uit handen en verliest zelfs nog met 3-2.  Om de playoffs te halen moet er snel iets veranderen binnen de selectie, maar vooral ook binnen de technische staf.


18 februari 2013

Fortuna verliest na ruime voorsprong
FC Emmen 3 Fortuna Sittard 2

Doelpuntenmakers: 30. N’Koyi 0-1, 40. Voorn 0-2, 43. Van der Linden 1-2, 67. Mamedov 2-2, 84. Rojer 3-2.
Opstelling: Kaya; Hendrickx, Vets, Janssen, Schroyen; Voorn, Kruijsen, Briels, Çevik (70. Diaz), N’Koyi (58. Rajcomar), Khalouta.
Toeschouwers: 1.707
Scheidsrechter: Bekebrede.
Geel: Vets
Rood: –

Om half vier in de middag verzamelen 34 Fortuna supporters zich voor de ingang van de Trendwork Arena, alwaar de bus richting Emmen zal vertrekken. Na wat telefooncontact blijkt Ruud nog onderweg te zijn om zichzelf af te zetten. Tien minuten later maakt dat dus 35. Een ietwat mager aantal, en dat blijkt ook uit een aantal ontbrekende usual suspects. Michel is nog niet helemaal hersteld, Brian heeft een laat tentamen en een aantal verkiest het eigen vervoer boven de bus. Wel zien we de opvallende verschijning van twee speelsters uit het dameselftal van Fortuna Sittard. Na de  aanmoedigingen van zaterdag tegen ADO Den Haag, gaan Shirley Kocacinar en Charlotte Schings vandaag het mannen elftal steunen. Een uitermate mooi gebaar natuurlijk.

Voordat de bus vertrokken is wordt er eerst nog gezorgd voor de uitbreiding van de beenruimte. Er zijn veel te veel stoelen in de bus, waardoor dit wel een erg lange, maar vooral ook krappe rit zou worden.


Zeer beperkte beenruimte

Zodra de rit is begonnen wordt er al snel overgegaan tot de orde van de dag. Bij een lange rit is dat vaak het eten dat goed verzorgd moet zijn. Vandaag zien we diverse salades aan boord, maar geven de meesten toch de voorkeur aan een aantal broodjes van Bufkes.


Bufkes deed weer goede zaken

De muziek herkennen we ook al meteen, dit is namelijk dezelfde muziek als tijdens de Engeland reis in december. Het enige wat de chauffeur niet snapt is dat hij het volume niet volledig moet opendraaien. Dit heeft krakende boxen tot gevolg, maar dan zingen we wel wat harder mee.  Als de buschauffeur dan ook nog een totaal onnodige grap maakt over de Floriade is het tijd om actie te ondernemen. Er wordt een dvd opgezet die zogenaamd niet het hooliganisme poogt te promoten. De beelden blijken anders te spreken er volgen diverse side bets over welke groepering de battles gaan winnen.

Na een korte stop bij een Texaco tankstation, waar er wel erg plakkerige broodjes worden geserveerd, gaan we verder met de loterij. JC boycot deze dit keer omdat er geel zwarte lootjes verkocht worden. Toch is de penningmeester van SV Nao Veure wederom tevreden over de goklust van de supporters. Er wordt een andere film gestart, maar deze begint helaas ergens op het einde. Toevallig of niet, het eerste wat we te zien krijgen is een scene met het liedje Hero – Toen ik je zag, dat al verscheidene malen door  de bus en uitvak heeft geklonken. Blijkbaar lukt het niet om de film bij het begin te laten beginnen en voor we het weten zijn we al in de buurt van Emmen.

Bij binnenkomst van het stadion worden we verzocht om alle dubbelhouders op de grond te leggen om deze te laten controleren. De steward in kwestie is echter erna volledig de draad kwijt en zonder dat ze het ziet nemen we alles al mee het vak in. JC is wel nog even een paar stokken kwijt, maar die worden even later teruggevonden. In het uitvak zien we ook de supporters terug die met eigen vervoer zijn gekomen. Helaas voor Martijn heeft hij vandaag nog geen stukje(onbegeleid) mogen rijden, maar ook zijn tijd komt nog.


Ook de Fortuna dames zijn er klaar voor

De opstelling van vandaag is wederom een andere dan in de voorgaande wedstrijden. Fatih Turan is opgeroepen voor Turkije U20 en Timothy Dreesen is geschorst. Jonathan Hendrickx en Niels Vets vullen hopelijk de gaten op in de verdediging. Verder keert Quin Kruijsen terug van een schorsing ten faveure van Prince Rajcomar.  Bij de wissels zien we helaas wederom Kevin Diaz. De vraag blijft wanneer hij weer een kans in de basis krijgt, aangezien niet iedereen meer naar behoren presteert de laatste weken.


De bankzitters van vanavond

Fortuna begint de wedstrijd richting het uitvak. De 53 Fortunezen On Tour zetten goed de vaart erachter en dit heeft effect op het team. De Sittardse formatie controleert de wedstrijd en Emmen wordt zelden gevaarlijk. Het is wachten op het eerste uitdoelpunt, maar kleine kansen voor Aziz Khalouta, Jordie Briels en Patrick N’Koyi gaan verloren.  Na twaalf minuten volgt de grootste kans van de wedstrijd als Ramazan Çevik met een goede steekbal Khalouta alleen op doel afstuurt. Zijn schot wordt echter gestopt door de keeper. In de rebound wordt het schot van N’Koyi geblokkeerd, maar dit levert zelfs geen corner op.

Na twintig minuten is er een zelfde soort situatie als Vets een steekbal geeft op Ramon Voorn. Ook hij komt oog in oog met doelman Van der Vlag, maar hij verkiest een hard schot in plaats van een pass op de inkomende Kruijsen. Als N’Koyi ook nog een kleine kopkans heeft gemist blijft de vraag wanneer Fortuna de score gaat openen. Het antwoord op die vraag komt gelukkig al snel. Een handig een-tweetje in de zestien tussen N’Koyi en Voorn levert de 0-1 op. N’Koyi schuift de bal makkelijk in de hoek en komt een feestje vieren bij het uitvak.


N’Koyi heeft toegeslagen

Na de goal besluit het uitvak om de echo te testen in Emmen. Ook hier zijn we goed hoorbaar. Of dit door de weerkaatsing van de lege tribunes komt is de vraag, het aantal thuisbezoekers is namelijk schrikbarend laag.


Betaald voetbal op een maandagavond

Als Fortuna dan ook nog een doelpunt scoort vanuit buitenspelpositie is het tijd voor het huzarenstukje van het seizoen tot op heden. Een corner vliegt helemaal door naar de andere kant van de zestien, alwaar Ramon Voorn de binnenkant van zijn voet tegen de bal aanzet.


De betreffende corner

De bal vliegt hoog in de tegenovergestelde hoek in de goal. Het uitvak en de spelersgroep gaan wederom uit hun dak. Een wereldgoal van Don Ramon, does it get any better than this?


Voorn wordt gefeliciteerd met zijn huzarenstukje

Als nog niet iedereen is bijgekomen van de goal besluit Khalouta om een domme overtreding te maken aan de zijlijn. De vrije trap die hierop volgt vliegt in de zestien en het is weer Khalouta die een domme duw uitdeelt. Penalty voor Emmen en Antoine van der Linden stuurt Ferhat Kaya de verkeerde hoek in. Een ruststand van 1-2 na een goede eerste helft, wat misschien wel 0-3 had moeten zijn.

De tweede helft begint waar de eerste helft eindigde. FC Emmen neemt het initiatief over en speelt vaker vanuit balbezit. Fortuna kan hoogstens nog vanuit de counter gevaarlijk worden en wordt steeds vaker onder de voet gelopen in de verdediging. Vets pakt al snel een gele kaart als hij een van de snelle buitenspelers van Emmen moet neerhalen. Toch krijgt Fortuna zeker enkele goede kansen. Kruijsen mag van dichtbij uithalen op een voorzet van Khalouta, maar maait volledig over de bal heen.

Als Rajcomar even later N’Koyi vervangt wordt het er niet veel beter op. Emmen komt zeer dichtbij. Joeri Schroyen moet een kopbal van de lijn halen en even later gaat een kopbal maar net naast. In de 66e minuut is het dan eindelijk zover. Diaz mag zijn opwachting maken in het elftal. Hij vervangt de degelijk spelende Cevik, wederom een ietwat onbegrijpelijke wissel. In de minuut die daarop volgt is het eerst Schroyen die bijna de 1-3 maakt, maar zijn schot wordt van de lijn gehaald. In de counter wordt het echter 2-2 na een rake kopbal van Norair Mamedov op een voorzet van de voor Hendrickx ongrijpbare Eldridge Rojer.

Drie minuten na de gelijkmaker lijkt Fortuna zelfs al achter gekomen. Emmen scoort duidelijk vanuit buitenspelpositie, maar na vijf seconden wachten besluit de assistent scheidsrechter om toch maar de vlag op te steken. Dit tot grote woede in het uitvak, al kunnen we natuurlijk nog blij zijn dat hij deze beslissing neemt.

Een kwartier voor tijd laat Diaz zich van zijn beste kant zien. Met een slalom actie passeert hij drie verdedigers en komt alleen op doel af. Zijn schot mist helaas de nauwkeurigheid en gaat naast. Als Roel Janssen even later in de fout gaat met een bal naar links en Emmen bijna voorkomt, beginnen we steeds meer te vrezen voor een nederlaag. In de 83e minuut is het dan zover. Schroyen zit helemaal kapot en moet een corner weggeven. Terwijl hij niet eens weet naar welke positie hij moet lopen wordt de corner diep voorgegeven. Rojer kapt simpel Hendrickx uit en het schot wordt notabene door Schroyen licht getoucheerd en verdwijnt achter Kaya in het net.


De realiteit op het scorebord

3-2 achter en het lijkt tijd om de derde wissel voor te bereiden. Hier denkt trainer Wil Boessen echter anders over. Hij laat enkele spelers die kapot zitten verzuipen, net zoals hij afgelopen vrijdag deed. Fortuna krijgt nog twee halve kansen op de 3-3 via Rajcomar en Schroyen, maar na drie minuten belssuretijd houdt scheidsrechter Bekebrede het voor gezien.

Na de wedstrijd loopt Khalouta eerst naar de zijlijn om zich bij Boessen te melden. Na weer zijn beklag te hebben gedaan bij de scheidsrechter komt hij nog half naar het uitvak toegelopen. Een regelrechte schande dat een speler die het Fortuna shirt draagt zich zo gedraagt. Iemand die denkt een super vedette te zijn, maar in het veld al weken niks laat zien, moet bij zichzelf te raden gaan. Hetzelfde valt te bedenken voor Boessen die hem elke week blijft opstellen, terwijl een van de beste spelers maar op de bank moet blijven zitten. Nadat iedereen is uitgeraasd van woede in het uitvak kan de terugreis worden aangevangen.


Afscheid na een wederom teleurstellende avond

De terugreis verloopt eigenlijk hetzelfde als de heenreis. Er wordt twee keer gestopt bij een Texaco tankstation, er start een film halverwege, en de chauffeur probeert zelfs een nieuwe carrière als moppentapper uit. Wij amuseren ons met het nieuwste liedje in het repertoire wat betreft Fortuna songs. Het “Samen zijn we SITTARD” klinkt meerdere malen erg hard door de bus, gevolgd door meerdere lachsalvo’s. Daaruit blijkt toch maar weer dat wij bij uitstek over galgenhumor beschikken. Een zware avond was het zeker, maar voor een doorgewinterde Fortuna supporter was dit zeker niet de eerste, maar vast ook niet de laatste keer. Hopelijk wordt die volgende keer wel even uitgesteld en kan Fortuna in de komende wedstrijd weer eens wat punten gaan pakken. Dit moet snel gaan gebeuren wil het nog kans blijven maken op de playoffs.

Tot slot de beoordeling voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie:

Resultaat: 0 punten.
Uitvak: 53 supporters, een nipte 4 punten erbij.
Stadion: Het stadion lijkt heel wat, maar zonder toeschouwers ziet het er gewoon niet uit. 3 punten
Thuisfans: Nauwelijks aanwezig, totaal geen interactie mogelijk. 2 punten
Catering:  Nauwelijks keus en de bal gehakt was niet aan te raden. Een magere 4 punten.
Randvoorwaarden: Vergeetachtige maar vriendelijke stewards. Spandoeken kunnen worden opgehangen, al is de ruimte beperkt. Programmaboekje is aanwezig en er is zelf een wifi netwerk speciaal voor de bezoekers, een unicum in de Jupiler League.  Een bonuspunt daarvoor : 7 punten.

Hiermee eindigt FC Emmen  op 20 punten en strijdt het ook hier mee om degradatie.

Evert