Vorige week in Apeldoorn behaalde Fortuna haar derde zege op rij. Ondanks dat ik me al ruim 30 jaar Fortunees mag noemen, kan ik me niet echt herinneren wanneer het voor het laatst was dat men zo’n serie wist neer te zetten. Zal ongetwijfeld in het kampioensjaar ‘94/’95 zijn geweest, maar voor dat soort statistieken hebben we andere fans (lees John) rond lopen. Met de uitwedstrijd tegen Emmen voor de boeg heerst er goede hoop dat hij ook meteen op zoek kan gaan voor de laatste keer vier op een rij.


23 maart 2012

We are Tini’s yellow/green army!

FC Emmen 0 Fortuna Sittard 4
Doelpuntenmakers: 41. Kunst (e.d.) 0-1, 54. Hoesen 0-2, 74. Hoesen 0-3, 83. Gommans 0-4.
Opstelling: Wintjens; Wagemakers (68. Ricksen), Usta (81. Geenen), Šećerović, Schroyen; Voorn, Scheelen, De Boer; Schreurs, Hoesen (77. Gommans), Van Zaanen.
Toeschouwers: 1.764
Scheidsrechter: Heida
Geel (Fortuna): Schroyen.

Vrijdag 23 maart, om 15.15 uur komt er een bus van Boosten reizen voorrijden bij de Trendwork Arena. ‘SPANJE’ staat er met grote letters te lezen op de zijkanten. Achter het raam van de bus prijkt er een blaadje met de tekst: “Boosten reizen rijdt i.o.v. Hannneman”. Krijgen we hier als blijk van waardering een snoepreisje aangeboden naar de Spaanse Costa ? Maar hoe zit het dan met de wedstrijd van vanavond? Gelukkig blijkt het met de waardering uiteindelijk reuze mee te vallen en is de bestemming van deze bus niet Spanje maar gewoon het verre van exotische Emmen.

Aan boord van de bus bevinden zich weer the usual suspects, minus Martijn, Bart en Yelle (eigen vervoer), Michel (ziek, zwak en misselijk) en de Dokter (vermoedelijk Kaltgestellt). Voor vertrek maak Thies ons al wegwijs in zijn kaasschaal met verhouding tot het andere geslacht en bidt Niels hardop dat ‘die rotte Parkstadhond’ rechts voor hem zich vandaag koest houdt.

Een andere reiziger die vandaag zijn debuut maakt luistert naar de naam Captain Morgan. De introducé van JC laat een goede indruk achter en hopelijk zien we hem nog eens terug op enkele van onze toekomstige reizen. Op de achterbank, of beter gezegd Vip Lounge, is het ondertussen goed toeven. Fijn om te zien dat er busmaatschappijen zijn die rekening houden met de wat oudere Fortuna supporter, in de volksmond ook wel ‘ouwe lul’ genoemd. Diezelfde snotneuzen die voor die volksmond plegen door te gaan profiteren overigens maar wat graag van mijn respectabele leeftijd.

The Monk ofwel  Monkey, Mak Lammetje, rotte Parkstadhond of El Presidente. De voorzitter van de SV Nao Veure heeft vele bijnamen, de laatste nieuwe is Ronaldo. Na mijn opmerking van zijn inderdaad steeds dikker wordende kop, geeft Chris aan dat hij daarbij eigenlijk aan de Christiano-variant dacht. Inderdaad, soms is het beter te zwijgen.

Na een korte tussenstop in de buurt van Arnhem, waar het onbegonnen werk blijkt om Fanta Frank bij te benen richting snackmuur, geeft de chauffeur aan niet te weten waar het stadion van Emmen ligt en ook geen verstand van Tom-Tom’s te hebben. Niels biedt zich vrijwillig aan als gids om de chauffeur in de goede richting te loodsen, waarschijnlijk blij om voor even verlost te zijn van ‘die rotte Parkstadhond’.


Bedankt voor de tip, maar dat doen we al jaren

Aangekomen bij het Univé Stadion blijkt dat al aardig gevuld te zijn. Het uitvak welteverstaan, de rest van het stadion is akelig leeg en dat beeld zal deze avond niet meer veranderen. Als scheidsrechter Hielke Heida voor het begin van de wedstrijd fluit zijn er in totaal 124 Fortunezen aanwezig. De away support van de geel/groenen is dus wederom top. Fortuna begint met een vrijwel ongewijzigd elftal ten opzichte van vorige week aan de wedstrijd tegen Emmen. Enige wijziging is de terugkeer van Danny Wintjens in het doel van de Sittardenaren ten koste van Mark Voss.


Het uitvak stroomt vol

Het vertrouwen van de Fortuna-aanhang in een goede afloop is volop aanwezig, maar het voetbal van de Sittardse ploeg geeft daar in de beginfase eigenlijk weinig aanleiding toe. De thuisploeg heeft een overwicht, maar kan de Sittardse defensie zelden echt in de problemen brengen. Dat geeft meteen het grote manco van de Drentse ploeg gedurende dit seizoen aan. De weinige kansjes die men ook deze avond weet af te dwingen worden vakkundig verprutst door de aanvallers van FC Emmen.

Fortuna daarentegen is de laatste weken dodelijk efficiënt. De ploeg kan uit het niets toeslaan en zowel spelersgroep als aanhang lijken steeds meer te geloven in de waarheid achter de oorspronkelijk als ludiek bedoelde song: “We’re Fortuna Sittard, we score when we want!” Zo ook deze avond weer. Als iedereen al rekening houdt met een doelpuntloze ruststand, verspeelt Emmen-verdediger Kevin Görtz de bal aan Danny Hoesen, die vervolgens afspeelt op Wouter Scheelen. The best little Belgian we know omspeelt diezelfde Kevin Görtz en trekt de bal laag en hard voor. Een koud kunstje vervolgens voor Emmen speler Jorrit om de bal over de eigen doellijn te schuiven, 0-1.

Enkele minuten later krijgt Fortuna de uitgelezen kans om de wedstrijd al voor rust te beslissen, als scheidsrechter Heida de bal op de stip legt na een handsbal van Sander Fischer. Danny Hoesen weet echter van 11 meter doelman Harm Zeinstra niet te verslaan en zo wordt de rust bereikt met een 0-1 voorsprong. We score when we want. Inderdaad, alleen als we willen blijkbaar.

Normaal gesproken tijd voor de Goodyear-commissie, maar gezien de huidige belangen, is niemand van dit panel bereid om zijn gezondheid op het spel te zetten door het verorberen van een broodje bal. De eventuele na-competitie missen door een voedselvergiftiging is een iets te groot risico. Daarnaast zwaait de Goodyear-commissie na dit seizoen toch definitief af en moeten de openstaande verlofdagen nog worden weggewerkt.

Na rust is er een volledig ander wedstrijdbeeld. Emmen lijkt volledig gekraakt door de tegentreffer vlak voor rust en een seizoen vol ellende begint zijn uitwerking te krijgen. Het komt de Sittardse aanhang allemaal zeer bekend voor, maar hoe fijn is het dat het nu eens de tegenstander betreft.


Is there a fire drill?

De eerste kans is er voor Rowin van Zaanen, maar zijn schot wordt gekeerd door Zeinstra. De rebound komt via Danny Schreurs weer in het bezit van Van Zaanen maar zijn inzet verdwijnt nu over het doel. In de 54ste minuut weet Wouter Scheelen met een dieptepass Danny Hoesen te bereiken. Een tegen een met Sander Fischer weet Hoesen zijn tegenstander het nakijken te geven en plaatst de bal vervolgens bekeken achter Harm Zeinstra in het Emmen doel, 0-2.

Tijd voor een nieuwe song in het toch al bijzonder brede repertoire van de Sittardse away support:

‘We are Tini’s yellow/green army,

We are Tini’s yellow/green army,

We are Tini’s yellow/green army,

We are Tini’s yellow/green army…’

Minutenlang wordt deze song non stop gescandeerd.

De volgende grote kans is voor Danny Schreurs, maar de troetel Sjeng van het Sittardse publiek mist de kopbal volledig en de bal verdwijnt voor open goal over de achterlijn. Enkele minuten later krijgt Danny Hoesen de bal links van het strafschopgebied. Met veel gevoel haalt de topscorer van Fortuna uit en de bal verdwijnt over Harm Zeinstra. Helaas doet de dwarsligger zijn naam ditmaal alle eer aan en berooft Danny Hoesen van een potentiële wereldgoal.

In de 74ste minuut maakt Fortuna aan alle onzekerheid een einde. Na een snelle counter en een een/tweetje tussen Hoesen en Schreurs komt eerstgenoemde vrij voor de keeper. Vanuit een lastige hoek laat hij Harm Zeinstra kansloos en knalt de bal feilloos tegen de touwen, 0-3.

Dat is meteen het laatste wapenfeit van de doelpuntenmaker en hij wordt vervangen door Harrie Gommans. Deze schikt zich vandaag uitstekend in de rol van super-sub en nauwelijks 5 minuten na zijn inbrengen bepaalt hij de eindstand op 0-4.

Wederom een uitstekende prestatie van de manschappen van Tini Ruijs. Na afloop komen de spelers richting het uitvak.

‘Sit down if you hate ****,

Sit down if you hate ****,

Sit down if you hate ****!’


Spelers en supporters zitten op één lijn 

De spelers geven gedwee gehoor aan het verzoek en zo wordt het feestje met de supporters zittend gevierd. Zo wint Fortuna alweer haar vierde wedstrijd op rij en is men al acht wedstrijden ongeslagen. Zoals gezegd, John kan aan het werk. Volgende week komt Veendam op bezoek en als Fortuna geconcentreerd blijft spelen zal na die wedstrijd de nacompetitie weer een stapje dichterbij zijn gekomen.

Tijdens de terugreis gebeurt niet veel bijzonders, behalve dat de chauffeur van dienst toch dringend moet gaan nadenken over een cursus ‘Tom-Tom voor Dummies’.  Voor de rest alles bij het gebruikelijke. Halverwege is het bier op, ‘die rotte Parkstadhond’ houdt zich niet koest en Niels vloekt dientengevolge weer alles bij elkaar. Business as usual dus.

Guido