Fortuna heeft de eerste nederlaag van het nog prille seizoen geleden. FC Eindhoven won, weliswaar in de laatste minuut, maar niet onverdiend.


19 Juli 2004

Fortuna verliest eerste serieuze oefenduel in Eindhoven

FC Eindhoven 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 48. Taihuttu 0-1; 53. Van de Kerkhof 1-1; 89. Ayaz 2-1
Opstelling: Baart, Joosten, Akerboom, Dassen, Vaessen (62. T. Janssen), Reneerkens (85. Aitjdag), Meszaros, Cagnazzo, Moutawakil (88. Bergmans), Taihuttu (65. Dabo), Derksen
Toeschouwers: 250
Scheidsrechter: Van der Roest;
Geel (Fortuna): Cagnazzo, Derksen, Taihuttu
Rood (Fortuna): –

Huh? Is het weer zover? Gaap… Twee maandjes zomerslaap zitten erop. Uw verslaggever is er weer klaar voor, nou ja voorlopig dan toch. Hij grijpt het oefenduel tegen FC Eindhoven aan als opening van alweer een seizoen gezwets in de ruimte. Wees vooral welkom!! Het is 18.10uur als er zich in de Westelijke Mijnstreek een halfgevulde auto uit de voeten maakt. Tja, het werk staat vroeger vertrekken vandaag niet toe, dan maar de verkeersregels een beetje uitrekken…

Gelukkig geen files in en rondom Eindhoven, met als gevolg dat mijn chauffeur al vroeg in het seizoen een scherpe tijd op het traject Sittard-Eindhoven klokt. Dat belooft wat voor het komende seizoen!! Om 18.50uur draaien we dus keurig de Aalsterweg op. Voor vijf euro zijn we spekkoper. Het gras is groen en er lopen weer 11 geelhemden over het veld. Gelukkig, we bestaan dus nog steeds! Tja, meer moet dat niet zijn, toch??

Laten we de opstelling even overlopen, want er zijn natuurlijk wel de nodige personele wijzigingen doorgevoerd. Rein Baart is gebleven en staat nog steeds in het doel. Dave Joosten is tegenwoordig rechtsback, Marcel Akerboom en Ronald Dassen spelen in het centrum. Op links zou Edwin Hermans moeten spelen, maar die is afwezig (geblesseerd?). Zijn plaatsvervanger heet Jacques Vaessen. Op de rechtshalf positie zien we weer een nieuweling: Jordi Reneerkens. Dan twee bekenden: Laszlo Meszaros en Dario Cagnazzo en op links nieuweling Aziz Moutawakil. Voorin: Gino Taihuttu en Dirk-Jan Derksen.

Bij de tegenstander van vanavond zien we een oude bekende: Georges Tychon. Georges probeert bij Eindhoven een contract af te dwingen. We wensen hem daarbij natuurlijk veel succes. Verder speelt natuurlijk ook Ismael Ayaz er nog steeds, maar hij zit op de bank. In het uitvak tellen we 45 Fortunezen. Ach, dat is toch helemaal niet gek? In totaal zijn er zo’n 250 supporters aanwezig bij dit duel.

Tijd voor de wedstrijd dus. Fortuna speelt naar het uitvak toe. Gebeurt er iets verheffends in het eerste kwartier? Niet echt, Fortuna is de iets betere ploeg met een bedrijvige Moutawakil. Niet alles lukt, maar hij laat de man die ooit de WW verkoos boven een contract bij Fortuna zo nu en dan zijn hielen zien. Niet meteen euforisch worden, maar het biedt perspectief!! Aan de andere kant is ook Jordi Reneerkens niet slecht bezig. Ook hij is zijn man zo af en toe te slim af, maar ook zijn voortzetting levert niks concreets op voor de goal. Taihuttu en Derksen liggen namelijk aan een ketting bij één of andere Eindhovense reus die alles weg trapt of kopt. Nee, creëren doen we dus niet veel, of het moeten twee vrije trappen zijn op de rand van het strafschopgebied die Dassen overknalt.

Gelukkig geven we ook niet veel weg aan de andere kant. Of toch, rent daar niet ineens Tychon vrij op Baart af? Jazeker, dat moet Tychon zijn. Hier is zijn kans om een contract af te dwingen of om wraak te nemen op Fortuna, mocht hij die gevoelens koesteren. Maar helaas voor Georges, hij komt niet verder dan het zijnet…. Gebeurt er dan niets? Jawel toch wel, we zien een leuke schwalbe van Taihuttu (kappen daarmee) en vervolgens denkt de scheids dat Gino wraak neemt op een tegenstander vanwege het niet krijgen van die strafschop: geel voor Taihuttu. Dat leek me onterecht, want hij raakte die man niet of nauwelijks. Dat is overigens al de tweede gele kaart in dit toch wel vriendschappelijke duel voor een Fortunees. De (meerkeuze) quizvraag is uiteraard wie was de eerste?

A: Dario Cagnazzo
B: Dario Cagnazzo
C: Dario Cagnazzo
D: Dario Cagnazzo

Inzendingen insturen vòòr 1 augustus graag. Het was een leuke schoffel van de man die in de selectie tegenwoordig Totti genoemd wordt. Goed dat ie er nog steeds is. Twee gele kaarten dus en daar had nog een rode bij kunnen komen als de scheidsrechter Akerboom van het veld had gestuurd voor het neerhalen van een doorgebroken speler. De scheids floot er niet eens voor, maar als dit een competitieve wedstrijd was geweest, hadden we een uur met tien man mogen spelen…. Ruststand: 0-0.

Een terechte tussenstand want niemand verdient voor te staan. Overigens verdient ook geen van beide elftallen een treffer…. In de rust neemt de Goodyear commissie de zaken door. Aangezien de commissie nog niet officieel de werkzaamheden heeft hervat, ziet de commissie af van het nuttigen van een broodje knakworst. Dat ga je namelijk niet voor je lol eten. We noteren wel dat de zakjes MM’s de uiterste houdbaarheidsdatum overleefd hebben. De verontschuldigingen van de snackbar eigenaar zijn weliswaar oprecht; de Goodyear commissie wordt in schoktoestand afgevoerd….

Tweede helft: geen wisselingen aan Sittardse zijde. Fortuna neemt het initiatief en dat wordt zowaar beloond. Reneerkens dolt zijn tegenstander en legt de bal mooi voor aan de verste paal, waar Taihuttu niet kan missen: 0-1!! Kijk aan, staan we nog voor ook!! Die voorsprong duurt overigens slechts een paar minuten, want dan gaat er iets behoorlijk mis aan onze linkerkant. Jeroen van de Kerkhof profiteert en loopt vrij op Baart af en verslaat hem in de verre hoek: 1-1…

Jeroen van de Kerkhof spelend in Eindhoven? Familie van? In ieder gevolg kandideert hij zich nu al voor de Van der Padt trofee 04/05, nog voordat de 03/04 editie uitgereikt is. Gaat overigens nog gebeuren, maar daar t.z.t. meer over.

Chris Dekker begint dan maar eens te wisselen. Thomas Janssen op de plek van de leeggespeelde Vaessen en Youssouf Dabo voor Taihuttu. Maar het gaat niet echt goed meer met Fortuna. FC Eindhoven wordt namelijk de bovenliggende partij. Illustratief is Derksen die tegen een gele kaart oploopt wegens commentaar op de leiding. Tja, Derksen loopt zich al de hele wedstrijd te ergeren aan de kwaliteit ballen die in zijn richting komen…. Toch had ie Fortuna op voorsprong moeten brengen toen er eens een bal goed viel voor zijn neus. Maar helaas, Derksen had waarschijnlijk niet meer gerekend op een fatsoenlijke bal.

Aan de andere kant is het gevaarlijker. Baart moet een paar keer in actie komen in het restant van de wedstrijd. En dat maakt duidelijk dat áls er hier een ploeg de overwinning verdient, het Eindhoven is.Vijf minuten voor tijd verlaat Reneerkens het veld en voor hem komt Saladhin Aitjdag in het veld. Even later verlaat Moutawakil geblesseerd het veld en voor hem komt Jeroen Bergmans in het veld. Die staat koud in het veld als een andere invaller en tevens oude bekende Ayaz de winnende treffer langs Baart tikt. Voorzet van onze rechterkant over de hele naar links. Centraal klopt het niet waardoor Thomas Janssen twee man vrij ziet staan: één voor zich; één achter zich. Hij kiest voor de eerste, de bal gaat naar de tweede, die kopt voor en daar staat Ayaz ook nog eens vrij: 2-1…

En dat is het dan, want veel blessuretijd is er niet. Fortuna verliest dus het eerste serieuze oefenduel van het seizoen. Paniek? Nee, natuurlijk niet, maar er is nog wat werk aan de winkel om maar eens een cliché van de plank te halen. 21.20uur zijn we weer terug in Sittard. Fortuna mag dan nog opzoek zijn naar de juiste vorm, mijn chauffeur is nu al in blakende vorm!!