Fortuna verliest met 3-1 van FC Eindhoven en eindigt de wedstrijd wederom niet met elf spelers. Ditmaal is het Jonathan Hendrickx die al in de eerste helft met rood het veld moet verlaten na een op het oog correcte tackle. Fortuna komt met tien man wel nog terug tot 1-1, maar kent erna enkele zwakke momenten. De overwinning gaat hierdoor naar FC Eindhoven. Fortuna dreigt hiermee in een negatieve spiraal te komen.


30 augustus 2013

It’s not easy being green

Doelpuntenmakers: 44. Waalkens 1-0; 63. N’Koyi 1-1 (p);  72. Nieveld 2-1; 82. Lagouireh 3-1
Opstelling: Kaya; Hendrickx, De Boer, Linssen (90. Hodselmans), Kis; Voorn,  N’Koyi (80. Vlug), Zennaro; Khalouta, Nepomuceno, Amoah (46. Watson).
Toeschouwers: 2.913
Scheidsrechter: Honing
Geel: Durwael, Nieveld, Lagouireh (FC Eindhoven), Nepomuceno, Khalouta, Kis, Voorn (Fortuna Sittard)
Rood: 33. Hendrickx (Fortuna)

Om half zes is het nog erg rustig op de parkeerplaats bij het AC Restaurant Nederweert. Het heeft er nog geen enkele schijn van dat hier straks 125 Fortuna supporters hun omwisselbiljet komen omruilen voor een echt wedstrijdkaartje. De Burger King is nog erg rustig. Zelfs de King Wings zijn nog op voorraad. Dat kan alleen maar betekenen dat onze voorzitter nog niet langs is geweest.

Rond zes uur komen de eerste supporters, herkenbaar aan hun wedstrijdshirt, opdagen. Zelfs de organisatie is er dit keer op tijd bij, in tegenstelling tot het verkoopmoment van afgelopen maandag, waar de supporters een half uur op de omwisselbiljetten moesten wachten. Nadat het kaartje is ontvangen kan er worden vertrokken naar Eindhoven, daar waar sommige supporters net al vanwege werkverplichtingen vandaan kwamen.

Nog voor zeven uur zitten de eerste supporters in het uitvak van het Jan Louwers stadion. Ruim de tijd nog om de wedstrijd voor te beschouwen en een vliegtuigje te maken van het programmaboekje. Het is elke week weer de vraag in wat voor formatie Fortuna nu komt opdagen. Ook deze week is er weer veel geschoven in de bezetting. Zo is Roel Janssen geblesseerd, maar kan Yoann de Boer wel zijn eerste basisplek van het seizoen meepikken. Sjoerd Linssen staat dit keer centraal in de verdediging, terwijl Ramon Voorn is doorgeschoven naar het middenveld. Daar zien we ook Patrick N’Koyi die zijn positie in de spits heeft overgelaten aan Patrick James Amoah. Aziz Khalouta keert weer terug naar zijn geliefde rechterkant en zo zoekt Fortuna elke week weer opnieuw naar haar routines en vastigheden.

fc-eindhoven2Deze 22 spelers moeten het in eerste instantie gaan doen

Zodra beide elftallen en het arbitrale trio het veld betreden is dat voor een aantal fanatieke supporters het sein om een rookbommetje af te steken. Er komt een mooie gele gloed door het uitvak, en dat trekt al snel de aandacht van de aanwezige veiligheidscoördinators. Dit sfeerverhogende middel is uiteraard niet toegestaan, aangezien alles wat de beleving rond een voetbalwedstrijd leuk maakt tegenwoordig angstvallig wordt afgehouden.

fc-eindhoven3Rookbommen zijn de max

De eerste helft speelt Fortuna richting het uitvak, iets wat we uiteraard liever in de tweede helft als voordeel gebruiken. Aan de overkant zien we dan ook Ferhat Kaya staan, voor het eerst volledig in het wit gekleed. In het rood ging het nog met hem mis in Oss, dus misschien is dit zijn manier om dit te verwerken en om naar de toekomst te kijken. 

De eerste redelijke kans, in een ietwat gesloten wedstrijd, is voor Amoah. Hij staat echter tegen vier spelers, probeert nog buitenom te gaan, maar krijgt geen schot los. Deze ruimte krijgt Khalouta een paar minuten later wel. Vanaf de rechterkant schiet hij vanuit een moeilijke hoek. Doelman Muyters van FC Eindhoven heeft de bal echter klemvast.

Na 25 minuten spelen krijgt FC Eindhoven ook haar eerste grote kans. Kaya is echter weer de Kaya die we nog kennen van vorig seizoen. Hij redt uitstekend in de korte hoek. Na een half uur spelen is het Kevin Kis die met een ziedend schot nog erg dichtbij komt, maar even later lijkt de wedstrijd al gespeeld. Jonathan Hendrickx zet een tackle in vanaf de zijkant en krijgt plots de rode kaart getoond door scheidsrechter Honing. Enkele spelers van Fortuna vallen van ontzetting en ongeloof op de grond. De supporters in het uitvak kijken elkaar aan en vragen zich af of dit wel zo een harde overtreding was. Honing is echter onverbiddelijk en Fortuna zal de laatste 55 minuten met tien spelers moeten volmaken.

In het uitvak is de gebeten hond wel duidelijk. Met een aantal spreekkoren is de toon al snel gezet. De vraag is dan wel of de KNVB al wel genoeg heeft gedaan aan het homofobe gedrag in de voetballerij. Volgens René van der Gijp was er geen enkel probleem in de voetballerij, maar de spreekkoren in het stadion bewijzen duidelijk anders. 

fc-eindhoven4Draagt onze VC plotseling de pet van Henkie Bex?

Als het arbitrale trio dan ook nog een overduidelijke handsbal in de zestien van FC Eindhoven over het hoofd ziet, worden bij enkele supporters de spanningen te oog. Niemand heeft meer oog voor de wedstrijd en ook de spelers vergeten even waar het om draait. Het gevolg is dat FC Eindhoven in de laatste minuut van de eerste helft nog op voorsprong komt. Jasper Waalkens, die volgens het programmaboekje met stoflongen moet spelen, is de maker van de 1-0 met een mooi schot.

Als dan ook nog Khalouta geel krijgt wegens commentaar op de leiding is het hoog tijd om een kwartier rust te nemen. Het arbitrale trio krijgt wederom de volle laag, van de supporters, spelers en technische staf.

Na de rust zien we dat Dion Watson de plaats van Amoah heeft overgenomen. Amoah greep voor de rust al naar zijn lies en blijft dus geblesseerd achter. Wederom een enorme aderlating in de Sittardse formatie. De fysieke problemen lijken alleen maar te groeien als Voorn hard terechtkomt en even stil op de grond blijft liggen. Hij kan gelukkig wel verder, maar oogt niet helemaal okselfris. Na zestig minuten spelen gebeurt dan toch het onmogelijk. Fortuna krijgt een penalty na een overtreding op Gevaro Nepomuceno. N’Koyi benut dit buitenkansje feilloos en zo staat het gewoon 1-1, ondanks de man minder op het veld.

Na de 1-1 weet Fortuna niet echt wat het nu moet doen. Het punt verdedigen of voor de overwinning gaan tegen een niet sterk ogend Eindhoven. Khalouta krijgt al snel een grote kopkans, maar verzuimt deze af te maken.

Een paar minuten later is het echter alweer raak. Nadat Linssen eerst nog goed verdedigde is de navolgende corner wel raak. Norichio Nieveld kan helemaal vrij inkoppen, en dat mag uiteraard niet gebeuren. Na de 2-1 gelooft Fortuna er simpelweg niet meer in. Als dan zelfs een poging tot wave door het stadion gaat is het de hoogste tijd om de biezen te pakken. Maar niet voordat Najib Lagouireh de 3-1 heeft binnengeschoten. De wedstrijd eindigt met een opstootje rondom Voorn en enkele andere gefrustreerde spelers.

fc-eindhoven1De FC Eindhoven Ultra’s hebben schik

De frustratie zit hoog, bij spelers en supporters. Helaas wil de KNVB niet echt meewerken, en blijven we blessure op blessure stapelen. De spelers worden wel nog bedankt voor hun inzet, dat was al beter dan in de wedstrijd tegen FC Oss. We gaan echter wel weer zonder punten naar huis. Komende maandag komt dan ook nog kampioenskandidaat Willem II op bezoek. Bij verlies zijn de onderste regionen alweer in het gezicht, net na een jaar en seizoenstart waar we dichten dit achter ons te hebben gelaten.

De terugreis verloopt voor de supporters met auto erg voorspoedig. Dit kan echter niet over de bus van Firma Slangen gezegd worden. Misschien dat er iets teveel kauwgom op de spiegel van de chauffeur zat, want een politiewagen zag hij over het hoofd.

Tot slot de vaste rubriek bij een uitwedstrijd, Thank God It’s Friday.

Resultaat: 3-1, nul punten op het veld levert ook nul punten binnen TGIF op.
Uitvak: Normaal een uitstekend bezochte uitwedstrijd, nu slechts 175 supporters aanwezig. Dat levert toch nog 6 punten op.
Stadion: Slechts drie tribunes. Wel ouderwetse hekken en dicht op het veld. 6 punten is meer dan genoeg.
Thuisfans: De ultra’s van FC Eindhoven proberen het wel, maar zijn nauwelijks te horen. 4 punten slechts.
Catering: De broodjes knakworst horen gewoon bij FC Eindhoven. Veel soeps is het allemaal niet. 4 punten.
Randvoorwaarden: Een gratis programmaboekje, vriendelijke stewards en ruim plek voor spandoeken. 9 punten

FC Eindhoven behaalt 29 punten en dat is een hoge score zolang Fortuna geen punten behaalt in uitwedstrijden.

Evert Bos