Aan de vooravond van vastelaovend neemt Fortuna het in Eindhoven op tegen de plaatselijke FC. De eerste helft weet de Sittardse ploeg nog redelijk tegenstand te bieden en komt zelfs op een 0-1 voorsprong door Joeri Schroyen. Uiteindelijk stelt de Jupiler hoogvlieger uit de lichtstad orde op zaken en wint met 3-1. Voor Fortuna alweer de derde nederlaag op rij en iedereen binnen het geel/groene kamp snakt inmiddels naar het einde van de competitie.


13 februari 2015

Fortuna ook speelbal voor FC Eindhoven

FC Eindhoven 3 Fortuna Sittard 1

Doelpuntenmakers: 19. Schroyen 0-1, 44. Sleegers 1-1, 69. Sleegers 2-1, 88. Boere 3-1.
Opstelling: Kaya; Marveggio, Linssen, Dengering, Kis; Ter Borgh (46. Vankan), Briels, Vanmaris (79. Baur), Mert, Schroyen; De Groot (65. Conneh).
Toeschouwers: 2.033
Scheidsrechter: Van de Kerkhof
Geel (Fortuna): Mert, Marveggio, Schroyen, Baur.
Rood (Fortuna): -.

Ondanks de beschamende vertoning in Velsen afgelopen maandag, neem ik om kwart voor zeven deze vrijdagavond toch plaats in de auto van mijn plaatsgenoot Michel. Deze denkt even dat ik van plan ben mijn avondmaaltijd in zijn Micra te gaan benuttigen. Snel stel ik hem gerust door mede te delen dat de tas is gevuld met koude Juupkes voor mij en medepassagier en tevens plaatsgenoot Ralf.

Even na half acht draaien we de parkeerplaats op  van het Jan Louwers stadion.  Daar legt Ralf nog even de finishing touch aan zijn flesje Jupiler, waarna we besluiten om naar binnen te gaan. Mocht men voor de eerste keer op bezoek gaan bij FC Eindhoven en geen idee heeft welke richting uit te moeten, een navigatiesysteem is volledig overbodig. Draai het autoraampje op een kiertje en de geur van verbrand frituurvet begeleidt je vanaf Nederweert feilloos naar de eindbestemming. Fijn dat ik vanavond ben opgezadeld met het wedstrijdverslag bedenk ik me. Nu mag ik mijn gezondheid op het spel gaan zetten inzake de beoordeling voor het ´TGIF’ klassement.

Het uitvak is maar zeer matig gevuld. Een schril contrast met enkele jaren geleden toen de Sittardse aanhang in de gehele Jupiler League bekend stond door haar massale en fanatieke uitgroep. Inmiddels is ook dat achterhaald en is zowel de uit- als ook de thuissupport gedaald tot een niveau dat perfect aansluit bij de prestaties van de club. Dit seizoen staat volgens de club volledig in het teken van behalen van ‘categorie 2’, al het andere is volledig ondergeschikt. Vanaf een stevig fundament en een gezonde boekhouding bouwen aan het nieuwe Fortuna. Op zich een volstrekt logische en begrijpelijke redenatie, al mag je je wel beginnen af te vragen of de club niet teveel goodwill aan het verspelen is. Nog erger dan het uitblijven van sportieve prestaties is het volledig ontbreken van ook maar enige communicatie richting de achterban. De gelatenheid waarmee ik dit allemaal inmiddels beleef, is wellicht veelzeggend. Gelukkig hebben we nog 25-01-2015 als mentale opkikker.


3e plek of 17e plek, in Eindhoven is het altijd even druk

Voor Peter van Vossen is het deze week puzzelen blazen geweest. Fatih Turan liep bij Telstar tegen een schorsing aan. Datzelfde geldt ook voor Sem de Wit die na zijn bijna paarsgekleurde kaart tegen datzelfde Telstar een schorsing van drie wedstrijden mag uitzitten. Dat het nog altijd erger kan is overigens na te vragen bij Hearts of Midlothian speler  Sam Nicholson. Levende legende Roel Janssen heeft toch menselijke trekjes en is vanavond uitgeschakeld door een griepaanval. Dat betekent dat Fortuna vanavond noodgedwongen  aantreedt met een gelegenheidsverdediging. Andrew Marveggio vervangt Turan, Dennis Dengering en Sjoerd Linssen nemen de honneurs waar voor respectievelijk De Wit en Janssen. Op het middenveld is een plaats ingeruimd voor de vanavond debuterende Muhammed Mert. Dit gaat ten koste van Bob Vankan. In de aanval tenslotte krijgt Donny de Groot de voorkeur boven Seku Conneh. Dat leidt tot de volgende opstelling:  Kaya, Marveggio, Dengering, Linssen, Kis, Ter Borgh, Schroyen, Mert, Briels,  Vanmaris en De Groot.

De intenties van Fortuna zijn vanaf de aftrap al meteen duidelijk. Vanuit een gesloten verdediging zo weinig mogelijk proberen weg te geven en vervolgens loeren op de counter. In fase 1 van dat plan slaagt de Sittardse ploeg in de beginfase prima. Ondanks dat de thuisploeg bijna geheel ononderbroken bivakkeert op de Sittardse helft geeft de formatie van Peter van Vossen de gastheren weinig ruimte. Na negentien minuten voert Fortuna ook fase 2 tot in perfectie uit. De eerste de beste counter leidt meteen tot een doelpunt. Een prima pass van Jordie Briels bereikt Joeri Schroyen, die de bal meekrijgt en zonder een spoortje van aarzeling de bal hard achter  de Eindhoven doelman Muyters tegen de netten knalt.


Schroyen is de gevierde man

Meest opvallende speler aan Fortuna kant is zonder meer Muhammed Mert. De debutant van vanavond laat zien over een behoorlijke technische bagage te beschikken, heeft een prima balaanname, handelingssnelheid en een zuivere pass. Enige wat ontbreekt is conditie en spelritme. Hopelijk blijft de jonge Belg zich op deze manier doorontwikkelen. Wellicht dat hij dan kan uitgroeien tot de lang gezochte opvolger van Wouter Scheelen, een speler die sinds zijn vertrek naar het Belgische Lommel eigenlijk nooit adequaat is vervangen bij de Sittardenaren.

Echt onder de inruk van die achterstand lijkt Eindhoven niet. Integendeel, het is voor de nummer drie van de Jupiler League het teken om het tempo wat omhoog te schroeven. Fortuna moet steeds meer achteruit, maar vooralsnog kwijt de Sittardse gelegenheidsverdediging zich uitstekend van zijn taak. Toch gaat het vlak voor rust fout als Joey Sleegers van Eindhoven iets te vrij wordt gelaten. Met een harde kopbal laat hij Ferhat Kaya volslagen kansloos en brengt de thuisploeg langszij.


Eindhoven bouwt over links aan een volgende aanval

In de rust wordt Jordy ter Borgh vervangen door Bob Vankan. Heeft onze trainer wellicht het verslag van de wedtsrijd tegen Telstar  op lb03.net gelezen? In de tweede helft heeft Fortuna totaal niets meer in de melk te brokkelen. Het is nu een eenrichtingsweg richting het doel van Kaya. De in de eerste helft solide verdediging begint steken te laten vallen en het is eigenlijk wachten op de voorsprong voor Eindhoven. Gelukkig bewijst Ferhat ook deze avond weer tot de allerbeste doelmannen in de Jupiler League te behoren.


Wachten op een Brabantse hoekschop 

In de 69e minuut valt dan toch de inmiddels onvermijdelijke 2-1. Opnieuw is het Joey Sleegers die het vonnis velt. Zijn kopgoal is in feite de doodsteek voor Fortuna. De jonge en gehavende Sittardse ploeg maakt geen moment de indruk zich terug in de wedstrijd te kunnen knokken. Drie minuten voor tijd volstrekt Tom Boere het definitieve vonnis over de uitploeg.  Oog in oog met Kaya schuift hij de bal onder de uitkomende keeper door in het lege doel. 3-1, over en sluiten! Even later fluit scheidsrechter Van den Kerkhof voor de laatste maal deze avond. De derde opeenvolgende nederlaag is een feit.


Teleurgesteld verlaten de spelers het veld

Rest nog de beoordeling van FC Eindhoven voor het ‘Thank God it’s Friday’ klassement.

Resultaat: 3-1 nederlaag, 0 punten.
Uitvak: 110 meegereisde fans, 6 punten.
Stadion: Niet het lelijkste stadion, maar ook niets bijzonders, 3 punten.
Thuisfans: For better for worse. De aanhang van Eindhoven zit er blijkbaar echt niet mee. Het verloop in toeschouwers is bijzonder klein. Ook dat is best bijzonder. 4 punten moet meer dan genoeg zijn.
Catering: Zoals al aangehaald in het verslag. Meest opvallende aan de catering is de geur van oud en verbrand frituurvet. Dat levert helaas voor deze Brabantse club geen extra punten op. Ziek ben ik niet geworden van het broodje frikandel. Daar ben ik ook al dankbaar voor, 2+2 bonuspunten derhalve.
Randvoorwaarden: ‘FC Eindhoven is klaar voor de eredivisie’ (niet mijn woorden), een programmaboekje is echter geen haalbare kaart, 0 punten. Ruimte voor vlaggen is er rijkelijk, 3 punten. Over de stewards valt niks negatiefs te melden, 3 punten.

Totaal aantal van 23 punten en dat is goed voor een negende plek.