Binnen vijf dagen behaalt Fortuna zes punten, scoort vier doelpunten en krijgt nul doelpunten tegen. In de altijd goed bezochte uitwedstrijd tegen FC Eindhoven wordt er met 0-3 gewonnen. Fortuna heeft nu weer de aansluiting met de ploegen die strijden om de playoffs en staat zelfs gedeeld eerste in de vierde periode.


8 maart 2013

Zes punten in vijf dagen

FC Eindhoven 0 Fortuna Sittard 3

Doelpuntenmakers: 29. Rajcomar 0-1, 80. Nepomuceno 0-2, 89. N’Koyi 0-3.
Opstelling: Kaya; Turan, Vets, Dreesen, Schroyen; Voorn, Kruijsen, Briels (69. Nepomuceno), Diaz; Rajcomar, Khalouta (59. N’Koyi).
Toeschouwers: 2.753
Scheidsrechter: Vertenten.
Geel: Vets, Voorn, Rajcomar
Rood: –

Rond de klok van drie uur begint de echte wedstrijdvoorbereiding voor een gedeelte van de aanhang van Vak C. De Trechter op de markt in Sittard is de uitverkoren plek om een voorbeschouwing te maken, maar vooral ook om de magen wat te vullen. Twee trouwe Fortunezen kiezen voor de pita gyros, maar de andere vijf gaan vastberaden voor de spareribs met frieten. Ondertussen meldt ook JC zich via de telefoon voor een versnapering. We sturen hem de menukaart door en hij laat zijn keuze vallen op een stokbroodje met huisgemaakte zalmsalade. Dit is echter tot het moment hij een foto ziet van de spareribs. Dat het maar verrekt, laat hij weten. Zijn gezonde bedoelingen  worden opzij gezet en er wordt een portie spareribs om mee te nemen besteld. Met een goed gevulde zak gaan mijn zes tafelgenoten richting de bus bij de Trendwork Arena. Ik verkies dit keer de autocombi en reis samen met mijn vader en Maartje richting Eindhoven. Als we aankomen bij het omwisselpunt, het tankstation bij AC Nederweert, zien we dat het al een drukte van belang is. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat er een dubieuze samenscholing gaande was. Een berg supporters staat wat met elkaar te kletsen en krijgt ondertussen de kaarten via de club uitgereikt waarmee ze ook echt naar binnen kunnen. De routebeschrijving met de verplichte rijroute is ook netjes verzorgd en daarmee komen we een klein half uur later bij de parkeerplaats aan. Als een van de eersten zo zal blijken.


Gelukkig werd het nog wat drukker in het uitvak

Als we het vak binnenlopen zien we alleen maar blauwe stoeltjes. Een mooi gezicht, maar het zal alleen maar mooier worden als ook de andere Fortuna supporter eindelijk binnen zijn. In totaal zullen er 220 supporters met de autocombi en 66 supporters met de buscombi het vak groen en geel kleuren. Dit maakt een totaal van 286 Fortunezen On Tour. Misschien iets minder dan vorig jaar, maar nog altijd een zeer aardig aantal voor een club uit  de Juplier League. Dit is zelfs nog exclusief een groot aantal bekende gezichten dat plaats heeft genomen op de Dick Snoek tribune naast het uitvak.

Bij de catering is er eerst nog een serene rust. Twee dames staan voor zich uit te kijken, wachtende op hun zware taak. Als wij wat drinken hebben gepakt wagen een aantal supporters zich voor een broodje knakworst. Even twijfel ik nog over een cateringonderzoek, maar dat idee laat ik snel varen. Ik zie een van de dames naar de dames wc lopen om daar het water vandaan te halen om de worsten in te koken. Niet echt een prettig vooruitzicht. Ondertussen heeft Maartje mij voorzien van een gratis programmaboekje, ofwel het Blááuw-wit buukske. Als ik de stand op de ranglijst wil gaan nakijken is deze nergens te vinden. De stand in de vierde periode staat er wel in. Of dit iets te maken heeft met de laatste plaats van FC Eindhoven is mij niet geheel duidelijk. De rubriek “Schitter op Twitter” heeft ook een opvallende uitspraak. Roel98 zegt hier namelijk: “@FCEindhoven Ik denk dat het een mooi duel wordt. Eindhoven moet, Fortuna wil. Ik denk dat oud Eindhovenaar N’Koyi en 3 maakt, denk 2-5 helaas.” Waar zijn de tijden gebleven dat er 4-0 werd voorspeld als een supporters van de thuisploeg om een voorspelling werd gevraagd als ze tegen Fortuna moesten spelen?

Bij de statistieken van de spelers zien we aan de kant van FC Eindhoven ook enkele bekende namen. Zo is Soufian Dadda geblesseerd en had Fortuna ook korte interesse in Ferhat Koç die wel meespeelt. Sjors Paridaans is ook van de partij, de assistent-trainer Jürgen Dirkx kennen we natuurlijk uit de glorieperiode eind jaren negentig. Bij de statistieken van de Fortuna spelers blijkt dat Aziz Khalouta de meeste wedstrijden heeft meegedaan, ook vandaag heeft hij weer een basisplaats veroverd.

In het elftal van Fortuna zien we verder de terugkeer van Timothy Dreesen. Na twee kortere invulbeurten en een scan voor zijn meniscus is hij fit genoeg bevonden om de geschorste Roel Janssen te vervangen. Dit is dan ook de enige wijziging ten opzichte van de gewonnen thuiswedstrijd tegen FC Almere. In de aanval zien we dus ook weer Prince Rajcomar staan en mag topscorer Patrick N’Koyi op de bank plaatsnemen.

Fortuna verliest helaas de toss en mag hierdoor de eerste helft al richting het uitvak spelen. Een lichte tegenvaller, maar dan moet er in de eerste helft al maar afstand worden genomen van FC Eindhoven. Fortuna begint de wedstrijd voortvarend en zet veel druk op de zwak ogende verdediging van FC Eindhoven. Zeker doelman Brahim Zaari krijgt het in het begin zwaar te verduren en weet deze vuurproef met hangen en wurgen te doorstaan. Hij heeft bijna geen enkele bal klem en als hij in de voet wordt aangespeeld is hij bal als hij de bal een keer goed raakt. Het is dan ook niet geheel onlogisch dat iedere Fortunees die in schietpositie komt, dit ook daadwerkelijk probeert. De grootste kans resulteert hieruit voor Rajcomar, na een schot van Kevin Diaz. Doelman Zaari heeft de bal wederom niet klemt en bokste de bal ook niet goed weg.  De bal komt  met een stuit voor de voeten van Rajcomar en die hoeft de bal maar in het lege doel te schieten. Hij verkiest echter een rustig geplaatst schot, en mikt de bal het uitvak in. Met ballen in het uitvak heeft Fortuna die dag al wat ervaring. Voor de wedstrijd ging de bal een paar minuten rond op de Henk Bloemers Tribune, soms tot gevaar voor menig bril en wegkijkend gezicht. Deze bal wordt echter snel door de stewards in bezit genomen, zodat de wedstrijd niet hoeft te worden stilgelegd. Na weer een paar afstandschoten van onder meer Prince en Diaz is het Aziz Khalouta die de volgende grote kans krijgt. Na een afgeketste corner wordt deze opnieuw voorgezet en wordt doorgekopt door Rajcomar. Khalouta komt centimeters te kort om de 0-1 op het niet werkende scorebord te zetten. Ramon Voorn moet even later bij een counter op de middenlijn aan de handrem trekken en krijgt een gele kaart. Hierdoor is onze aanvoerder voor de volgende wedstrijd geschorst, en zal hij erg gemist worden.  Als Khalouta dan ook nog een panna heeft uitgedeeld bij een speler van FC Eindhoven wordt het toch hoog tijd voor de eerste treffer. Het is wederom Khalouta die een vrije trap versiert op de rand van de zestien. Rajcomar pakt de bal en laat hier niemand meer aankomen. Hij krult de bal tegen de paal, waarna de bal lichtjes de rug van de keeper toucheert en achter de doellijn verdwijnt. Dat Dreesen de bal dan nog eens hard in het net doet bollen maakt verder niet uit. Dolle vreugde in het uitvak. Daar wordt dan ook maar weer eens een liedje ingezet.

Oooh Fortuna Sittard
The one and only
The great old
They say our days are numbered
We’re not famous anymore
But Sittard rules the country
Like they’ve always done before

Zonder verder kansen weg te geven wordt de rust bereikt. Eigenlijk had Fortuna al verder afstand moeten nemen van FC Eindhoven, maar dat we een gebrek aan scorend vermogen hebben is natuurlijk niks nieuws.

De tweede helft begint zoals de eerste is afgesloten. Fortuna creëert wederom een kans. Ditmaal is het Quin Kruijsen die alleen voor doelman Zaari verschijnt. Zijn inzet is echter te zwak om hem te verrassen. Na dit moment lijkt het alsof Fortuna de zaken wat laat lopen. Er wordt teveel achteruit gelopen en laat FC Eindhoven het spel maken. Een verstandige optie lijkt dit niet te zijn. Dat blijkt al helemaal als doelman Ferhat Kaya voor het eerst in de wedstrijd reddend moet optreden. In de 59e minuut gebeurt hetgeen wat iedereen voor onmogelijk hield. Khalouta wordt gewisseld en oud FC Eindhoven speler Patrick N’Koyi komt hem vervangen. Met N’Koyi in de ploeg komt er duidelijk meer pit in de aanval en wordt er ook op een goede manier ruimte gemaakt voor de medespelers. Diaz is degene die daar het eerst van profiteert. Met een mooie solo komt hij heel ver, maar zijn schot gaat net links naast de goal. Om de aanvallende intenties nog meer te tonen gooit trainer Wil Boessen ook Gevaro Nepomuceno in de ploeg. De hard werkende kilometervreter Jordy Briels verlaat voor hem het veld. Het is Nepomuceno die dan ook in de 80e minuut de wedstrijd definitief beslist. Na een mooie actie van Rajcomar hoeft hij de bal maar in de lege goal te tikken.  0-2, en dat is voor een gedeelte van de aanhang van de thuisploeg een teken om het stadion te verlaten. Houdoe en bedankt klinkt vanuit het uitvak. Ze missen dan ook nog de schitterende 0-3 van N’Koyi, die de bal met een bekeken schot in de rechterhoek van de goal schiet. Kaya viert het feestje met ons mee en gaat op zijn knieën voor het uitvak zitten. Op het inmiddels weer werkende scorebord verschijnt de tekst GOAL!!. Het is inderdaad net alsof Fortuna hier een thuiswedstrijd heeft gespeeld.  Nadat de scheidsrechter geen enkele minuut blessuretijd bijtelt is het tijd voor een feestje bij het uitvak. De spelers bedanken de fans en gaan erna nog een praatje maken met een paar bekenden op de hoofdtribune. Kaya viert ondertussen nog zijn eigen feestje met een speciaal voor hem gemaakte vlag met de tekst SUPERKAYA. Fortuna houdt wederom de nul en heeft nu met 28 doelpunten tegen de minste aantal tegendoelpunten in de Jupiler League. Een groot compliment voor onze verdediging.


Superkaya vliegt naar zijn fans toe

Nadat we afscheid hebben genomen van de andere supporters is het tijd om de auto weer op te zoeken. Nadat we Maartje hebben afgezet in Leende halen we even later nog een bus vol supporters in. Daar is het ongetwijfeld een groot feest geweest! Fortuna heeft namelijk weer de playoffs in het vizier, en wat zou dat een mooi toetje zijn op dit nu al schitterende seizoen.

Tot slot de beoordeling voor de ‘Thank God it’s Friday’ competitie:

Resultaat: Winst betekent 9 punten.
Uitvak: 286 supporters, dat betekent de maximale score van 10 punten.
Stadion: Het stadion spreekt niet echt tot de verbeelding: 3 punten
Thuisfans: Nauwelijks aanwezig, bijna geen interactie mogelijk. 4 punten.
Catering: Onverantwoord! 2 punten.
Randvoorwaarden: Vriendelijke stewards, spandoeken kunnen worden opgehangen en er is een gratis programmaboekje aanwezig. 9 punten.

Hiermee belandt FC Eindhoven op 37 punten en neemt voorlopig de derde plek in het klassement in.

Evert Bos