Is er een dokter aanwezig? De gemiddelde Fortuna supporter kan ondertussen wel een kalmerend of verzachtend middeltje gebruiken. In Eindhoven wordt voor de derde keer op rij kansloos verloren. Het wordt 3-0 en volgende week mag onze trots op bezoek bij titelfavoriet Sparta. Heeft er al iemand aan een telraam gedacht?


27 Augustus 2010

Valium graag

FC Eindhoven 3 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 31. Nkoyi-Kiabu 1-0; 65. Vansimpsen 2-0; 83. Rossen 3-0.
Opstelling: Wintjens, Geenen, Grabovac, Liard, Kotbani, Di Lallo (68. Ryani), Voorn, Hofstede, De Boer, Dadda, (76. Gulpen), Caracciolo.
Toeschouwers: 2.100
Scheidsrechter: Bakkelo
Geel (Fortuna): Caracciolo, Voorn
Rood (Fortuna): –

Na de twee nederlagen tegen FC Den Bosch en AGOVV is het weer hoog tijd voor de wekelijkse versterking. Ditmaal wordt Soufiane Dadda gehuurd van VVV. Hij moet de positie aan de linkerzijde van het middenveld gaan invullen. Ik ben benieuwd of we bij hem ook net zo op het puntje van onze stoel gaan zitten als bij de fraaie acties van het fenomeen Sebastiano Garlisi.

Voor mij begint de reis een keer niet in de bus of in een Belgische taxi. Zoals gebruikelijk reist mijn vader ook deze keer mee naar Eindhoven en zodoende moet ik alle gebeurtenissen bij de plaatselijke hockeyclub missen.

Als we bij Eindhoven aankomen blijken veel Fortuna supporters hetzelfde gevoel voor timing te hebben. We worden al gegroet door veel geel en groen. Ook de Belgische taxi is net gearriveerd. Eerder deze week hadden we al  twee kaartjes a dertien euro op de kop weten te tikken en hoeven we dus niet meer in de lange rij voor de kassa te staan.

De politie van Eindhoven wilde op voorhand weten hoeveel Fortuna supporters het uitvak zouden bevolken en dus organiseerde de supportersvereniging SV Nao Veure drie verkoopmomenten. Dit bleek voor sommige supporters overigens niet genoeg aangezien er op woensdag nog steeds vraag naar kaartjes was.

Uiteindelijk reisden er 216 supporters op eigen vervoer en zaten er nog 30 in de bus. 246 Fortunezen on Tour, niet slecht voor het gemiddelde. Een vrije verkoop zou het gemiddelde nog meer doen stijgen, aangezien er dan zeker 400 supporters zouden komen. Dat scheelt ook FC Eindhoven een brok aan inkomsten. Met de huidige financiële stand van zaken bij de clubs uit de Jupiler League lijkt dit dan ook geen middel dat door de clubs wordt omarmd.

In het uitvak krijg ik al snel een programmaboekje overhandigd van een van de meest fanatieke verzamelaars, waarvoor dank. Buiten het zicht van de aanwezige Lateral Boys vouw ik het boekje dubbel en stop het in mijn zak. Een hartverzakking wilde ik ze even besparen, dat kon in de komende negentig minuten altijd nog door de spelers geregeld worden.

Ik hoor wel dat de Goodyear commissie al is uitgerukt. Positieve punten waren de Sprite uit glazen fles en het ruime aanbod. Ook de charmante verschijning bij de bediening is een vermelding waard. Helaas is het broodje erg koud en heeft dit een ernstig verkoelend effect op het eerst warme vlees.

Na even bijgepraat te hebben is het tijd voor de opstellingen. Gino Facenna is de zondebok van stel, aangezien hij op de bank moet plaatsnamen. Philippe Liard neemt zijn plaats centraal in de verdediging over en Badre Kotbani mag het op de linksback positie gaan proberen. Tenslotte maakt Soufiane Dadda zijn debuut ten koste van Sebastiano Garlisi. Voor de rest blijft de opstelling van de zeperd tegen FC Den Bosch intact.

Aan de kant van Eindhoven zien we geen oud bekenden. Al zal de naam Leon Kantelberg wel een belletje doen rinkelen bij voormalig coach en huidige technisch directeur Roger Reijners.

De toss wordt gewonnen, maar gek genoeg kiest Fortuna er niet voor om de tweede helft richting de fanatieke volgelingen te spelen. Als je een seizoen percentage voetbal speelt zijn dit net de kleine dingen die het verschil kunnen maken. Nu mag Fortuna de tweede helft richting een paar planken voetballen, evenals een spandoek met daarop de schitterende tekst “Wij zijn FC Eindhoven”. Weinig inspirerend.

Fortuna begint de wedstrijd wel aardig. Al snel wordt er een corner afgedwongen na een goede actie van Bernard Hofstede. Dadda heeft hiervoor meteen de verantwoordelijkheid gekregen, maar erg veel kan er natuurlijk nog niet op getraind zijn.

Ondertussen zien we enkele fenomenen op de diverse tribunes verschijnen. Op de Dick Snoek tribune zien we de verschijning van Regilio Vrede, die door ons erg vriendelijk begroet wordt. Wij worden ondertussen begroet door een Fortuna supporter die het liefst pas na de aftrap de tribune betreedt. Wij begroeten hem terug door het bekende nummer Hartslag van Ruth Jacott in te zetten (http://www.youtube.com/watch?v=A7Z9yU9hBgc).

Anthony Di Lallo weet hierna met een handige lichaamsbeweging bijna alleen voor de keeper te verschijnen. Hij heeft echter net teveel tijd nodig en loopt zich vast. Nadat Ramon Voorn nog een domme gele kaart op de middenlijn heeft gepakt krijgt Fortuna de eerste degelijke kans. Een vrije trap op een wel hele mooie plaats. Fabio Caracciolo weet hier normaal wel raad mee, maar zijn poging gaat helaas net naast.

Tot dit moment is FC Eindhoven ook nog niet gevaarlijk geweest, maar toch komt de thuisclub op voorsprong. De afgelopen weken bleek de verdediging al niet goed georganiseerd te staan, maar dit pijnpuntje was blijkbaar nog niet vereffend. De 1-0 wordt simpel binnengeschoten door Patrick N´koyi-Kiabu. De teleurstelling in het uitvak wordt nog even verzacht door de komst van enkele Hockey dames op de Dick Snoek tribune, maar echt vrolijk worden we er niet van.

Fortuna krijgt nog een degelijke kans op de gelijkmaker maar een vrije trap wordt te zacht doorgekopt door Zarko Grabovac en belandt in de handen van Jurgen Hendriks. FC Eindhoven krijgt nog de kans om de voorsprong te verdubbelen, maar een schot van Jeffrey Vlug eindigt op de paal.

Tijdens de rust trekt de Goodyear commissie erop uit om een definitief oordeel te vellen over de catering. Helaas krijgen we nul op ons rekest. Er is geen voorraad frikandellen en hamburgers meer aanwezig. Blijkbaar hadden ze niet op zoveel bezoekers uit Sittard gerekend. Toch gek, als dit op dinsdagavond al bekend was. Geen ster voor FC Eindhoven, maar volgend seizoen maken ze natuurlijk weer kans.

De tweede helft begint niet al te best voor Fortuna. Danny Wintjens moet een aantal reddingen uit de hoge hoed toveren en soms zelfs toekijken als een vrije trap net naast het doel verdwijnt. Aan de andere kant van het veld weet Rick Geenen met een acrobatische halve omhaal bijna onze harten te stelen. Fortuna zou Fortuna niet zijn als ook deze kans geen doelpunt oplevert.

Het is uiteindelijk toch Eindhoven dat een veilige marge op het scorebord zet. De 2-0 wordt na een communicatiefout tussen Kotbani en Wintjens wel heel makkelijk ingetikt door Ratko Vansimpsen. Trainer Wim Dusseldorp probeert met de moed der wanhoop nog wat frisse spelers in te brengen. Mo Riyani en Lars Gulpen mogen Di lallo en Dadda vervangen.

Zelfs gelegenheidsspits Grabovac gaat nog mee naar voren, maar verder dan een goed schot van Kotbani komt Fortuna niet. De 3-0 wordt uiteindelijk nog gemaakt door Ivo Rossen na een kinderlijk verdedigde corner.

Na drie lange minuten blessuretijd fluit scheidsrechter Bakkelo voor de laatste keer. Liard heeft op dat moment de weg naar de spelerstunnel al gevonden. De rest van de spelers bedanken wel de trouwe supporters.

Na afloop van de wedstrijd moet ik nog even aan het nummer van Ruth Jacott denken. Helaas heeft de dokter het strijdtoneel al verlaten en moet ik het nog even zonder valium stellen.

Komende vrijdag zullen de aanwezige Fortuna supporters dat hard nodig hebben als Fortuna tegen Sparta aan moet treden. Tot vrijdag in Rotterdam waar wij uiteraard nog altijd voor 100% achter onze trots staan! Spangen, Spangen, Sittard komt eraan!

Evert