“Omdat het basisteam van Emmen op een aantal plaatsen gewijzigd zal zijn, omdat Emmen nu thuis speelt, omdat het dit keer om een competitiewedstrijd gaat en omdat Emmen zich absoluut zal willen revancheren voor het verlies van afgelopen dinsdag.” Dat waren voorafgaande aan de wedstrijd tegen Emmen de woorden van Fortuna-trainer Henk Wisman. Uiteindelijk bleek het simpelweg vergeten te scoren de voornaamste oorzaak van het volkomen onnodige puntverlies voor Fortuna tegen een wel zeer povere tegenstander.


28 September 2007

Fortuna vergeet te winnen in Emmen

FC Emmen 1 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 56. Haemhouts 1-0; 80. Heinrichs 1-1.
Opstelling: Christianen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Vanek, Simone, Van den Ouweland (71. Jacobs), Heinrichs, Van Driel (71. E. Guvenc), Derksen, Cornelia (79. Schreurs)
Toeschouwers: 3.059
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Simone, Cornelia
Rood (Fortuna): –

Duur puntenverlies blijkt na afloop. Volendam gaat onderuit in Maastricht en Veendam komt niet verder dan een gelijkspelletje in Almere. Fortuna had de regie in de tweede periode dus stevig in de handen kunnen, nee eigenlijk moeten nemen, maar laat de geboden kans helaas onbenut.Klokslag drie uur is het, als de groene bolide van TMD de straat  indraait. Vandaag geen busreis naar Emmen vanwege te weinig belangstelling, dus wordt noodgedwongen gekozen voor eigen vervoer. Na een snelle stop in Munstergeleen, alwaar twee mede-Fortunezen worden opgepikt, gaat het koers richting de MC Donald’s in Sittard. Daar aangekomen blijken nog vier auto’s klaar te staan voor de barre tocht naar het Noorden. Niet iedereen is echter startklaar en dat werkt TMD klaarblijkelijk op de zenuwen. Luid foeterend in vrijwel onverstaanbaar Gronsvelds dialect, maakt hij zijn mening kenbaar.

De reis naar Emmen lijkt mij overigens een uitgelezen kans om mijn nieuwe TomTom uit te proberen. De vriendelijke dame met een Vlaamse tongval doet haar uiterste best, maar gaat bij de afslag Venlo/Nijmegen  toch volledig de mist in. Door de wegwerkzaamheden ter plaatse raakt ze volledig van de kaart en geeft het tegenstrijdige advies om naar honderd meter zowel links als rechts af te slaan. Mede doordat er geen afslagen te bekennen zijn, neemt TMD het zeer wijze besluit om maar gewoon rechtdoor te rijden. VVV-voorzitter Hai Berden, geeft al enkele jaren aan, de regio Noord Limburg op de kaart te willen zetten. Afgaande op het GPS, is die missie nog lang niet volbracht.

Afgezien van wat lakschade her en der bereiken we zonder problemen en ruimschoots op tijd de plaats van bestemming. Nadat de vlaggen zijn opgehangen, gaan we eens kijken wat de catering te bieden heeft. TMD bestelt een broodje bal en laat geen gras groeien over het vellen van zijn oordeel. Waterig, nat en klef is zijn vakkundig oordeel. Aangezien dat niet bepaald de kwaliteitseisen zijn, die wij stellen aan een broodje bal is het verkrijgen van een Goodyearster ook voor Emmen uit den boze. Het broodje bal is slechts een van de vele misstanden bij dit cateringspunt zal later helaas blijken.

Terug op de tribune, tellen we inmiddels 39 supporters. Een aantal dat na aanvang van de wedstrijd nog zou toenemen tot 55, met het arriveren van ‘The Infamous SJF’. Bij Emmen, geen spelers met een Fortuna-verleden. Aan Fortunakant is alleen Dirk-Jan Derksen ooit actief geweest voor de tegenstander.Fortuna begint met dezelfde 11 namen als dinsdag in de basis. Christianen, Geenen, Op den Kamp, Grabovac, Vanek, Van den Ouweland, Simone, Heinrichs, Van Driel, Derksen en Cornelia. Vanaf het eerste fluitsignaal ligt het initiatief, net zoals afgelopen dinsdag in Sittard bij Fortuna. De Sittardse ploeg controleert de wedstrijd vrij simpel, maar weigert te profiteren van de ruimte die gegeven wordt door de tegenstander. De eerste kans is voor Florencio Cornelia. Het schot van de Sittardse goaltjesdief wordt echter gekeerd door Villadsen. Wellicht had Cornelia de bal beter kunnen afleggen op DJD, die in een veel betere positie stond.Dan is het tijd voor het eerste opstootje in het veld. In een duel om de bal krijgen Emmen speler Van Dijk en Cornelia het met elkaar aan de stok, als Cornelia zwaar doorhaalt met beide benen richting zijn tegenspeler. Deze maakt vervolgens een natrappende beweging richting Cornelia. Twee maal rood dus volgens het boekje, maar scheidsrechter De Groot kiest voor de diplomatieke middenweg en toont beide spelers de gele kaart. Overigens heeft Van Dijk duidelijk het meest geleden onder dit duel en enkele minuten later wordt hij  gewisseld. Hevig strompelend verlaat hij het speelveld.

Enkele minuten later laat Derksen, de Emmen keeper Villadsen voor de eerste keer vissen. Helaas is er buitenspel geconstateerd en blijft de voorsprong voor de Sittardse ploeg uit. Emmen stelt hier bedroevend weinig tegenover en iedereen in het uitvak is het met elkaar eens dat hier eigenlijk geen punten verspeeld mogen worden. Helaas lijkt het alsof de spelers dit niet helemaal beseffen en de zo gewenste tempoversnelling blijft uit. Een tempoversnelling die voor Emmen zeer waarschijnlijk funest zou zijn geweest, want de thuisploeg bakt er helemaal niets van, zonder dat Fortuna nu bepaald groots speelt.

Uiteindelijk lijkt Grabovac de ban te breken voor de Sittardenaren, als hij de bal uit een corner, onhoudbaar achter Villadsen in de touwen knikt. Ook deze treffer vindt echter geen ‘genade’ in de ogen van scheidsrechter De Groot. Duwen is zijn oordeel en dus blijft de 0-0 stand op het bord.Enkele minuten later is het weer Fortuna dat gevaarlijk opduikt voor het doel van de tegenstander. Cornelia haalt uit en laat Villadsen kansloos. Drie keer scoren en pas 0-1 voor zou je denken. Nee, niets van dit alles besluit De Groot op advies van zijn assistent-scheidsrechter. Ook deze treffer keuren we af vanwege buitenspel. Na het terugzien van de beelden, blijkt dit doelpunt echter volledig onterecht afgekeurd te zijn geworden. Minstens een doelpunt werd Fortuna dus door de neus geboord door de arbitrage. Van de overige twee momenten valt geen zinnig woord te zeggen, aangezien we hiervoor te ver afstonden.

De laatste kans van Fortuna komt via Jürgen Heinrichs. Zijn kruising tussen een schot en een voorzet verdwijnt echter rakelings voorbij het doel van Villadsen. Helaas is niemand van Fortuna in de buurt om de bal alsnog in te tikken. Drie keer gescoord, ruststand 0-0. Ondanks het veldoverwicht van Fortuna, zijn maar zeer weinig supporters tevreden. Gezien de slappe weerstand van Emmen, had de wedstrijd allang beslist moeten zijn. Hopelijk weet Fortuna in de tweede helft wel te profiteren van het veldoverwicht.

In de rust loop ik toch nog maar eens naar de catering. Daar aangekomen valt me meteen de fraude met A-merken op. De Goodyearcommissie is pertinent tegen de verkoop van A-merken in een voetbalstadion, maar fraude hiermee is helemaal schandalig te noemen. Een vaste bezoeker van uitwedstrijden, komt met een beker Pepsi-cola aanzetten. Als een echte Pepsi-expert, drinker en fan valt me meteen op dat dit geen zuivere koffie is. De kleur en geur van dit drankje lijkt in de verste verte niet eens op die van Pepsi. Over de smaak kan en wil ik verder geen mededelingen doen.

Als ik TMD op de hoogte breng van dit dieptepunt als jurylid van de Goodyearcommissie, krijg ik van hem te horen, dat er niet eens suiker bij zijn koffie werd geleverd. Schandalig, een ander woord kan ik niet verzinnen voor deze wantoestanden. Persoonlijk pleit ik dan ook voor definitieve uitsluiting van Emmen voor toekomstige deelname aan het Goodyear-klassement.De tweede helft brengt weinig verandering in het spelbeeld. Fortuna blijft de controlerende ploeg, maar maakt het zichzelf bijzonder moeilijk, door geen tandje bij te schakelen. De eerste grote kans is voor Jürgen Heinrichs, die vanavond wederom opvalt voor de verkeerde dingen. De fysiek sterke Duitser loopt al het gehele seizoen, schijnbaar geirriteerd te voetballen. Ook vandaag bestaat zijn bijdrage aan de wedstrijd vooral uit het intimideren, schoppen, slaan, trekken, duwen en kop/elleboogstoten uitdelen aan tegenstanders. Eigenlijk onvoorstelbaar dat hem dat nog steeds geen rode kaart heeft opgeleverd. Op deze manier is dat echter een kwestie van tijd. Doodzonde want een volledig gefocuste Heinrichs is ontegenzeggelijk een meerwaarde voor de geel/groenen.

Niet voor de eerste keer dit seizoen, breekt het ‘vergeten’ te scoren de ploeg van Henk Wisman ook nu weer op. Blijkbaar in slaap gesust door Emmen, loopt de Sittardse verdediging te slapen als Robbie Haemhouts de bal krijgt aangespeeld. De speler van Emmen krijgt alle vrijheid, ruimte en tijd om aan te leggen en zijn diagonale schot verdwijnt via de vingertoppen van Christianen in het dak van het doel. De bal leek zeer zeker houdbaar, maar op de eerste plaats had Haemhouts nooit zoveel ruimte mogen krijgen. Om deze reden wil ik het dan ook opnemen voor Arjan Christianen, die de laatste tijd flink onder vuur ligt bij een gedeelte van de Fortuna-aanhang. Een mening die ik zeker niet ten volle met hun deel.

Het volledig tegen de verhouding in gescoorde doelpunt, veranderd weinig aan het spelbeeld. Fortuna domineert nog steeds, maar onveranderd in datzelfde lage tempo. In de 71ste minuut besluit Henk Wisman dat het tijd is om te wisselen. Charly van den Ouweland en aanvoerder Mels van Driel verlaten het veld en in hun plaats komen, Emmo Güvenc en Bas Jacobs. Waarachtig eens wissels die iedereen in het uitvak begrijpt.In de 79ste minuut past Wisman zijn derde en laatste wissel toe. Danny Schreurs komt in het veld voor Florencio Cornelia. Deze wissel roept een hoop vragen op bij de meegereisde aanhang. Vrijwel unaniem is men van mening dat DJD degene moet zijn die plaats moest maken. Cornelia is momenteel gewoon gevaarlijker voor de goal dan DJD, die ik persoonlijk steeds meer als ‘de kat in de zak’ begin te beschouwen.

Hoe dan ook, net als enkele weken geleden tegen FC Den Bosch, is het wederom Danny Schreurs die een hoofdrol voor zich opeist. Koud in het veld, krijgt Danny de bal aangespeeld en weet hem bij de achterlijn loepzuiver terug te leggen op Jürgen Heinrichs, die dit presentje gretig aanneemt en voor de eerste keer vanavond doet waarvoor hij is aangenomen, 1-1.

Fortuna probeert nu alsnog de winnende treffer te forceren en eindelijk onstaat er iets van aanhoudende druk op het doel van Emmen. Vlak voor tijd probeert Güvenc het met een afdstandschot, maar dat gaat helaas over. In de allerlaatste minuut krijgt Derksen nog een dot van een kans, maar zijn inzet verdwijnt via de handen van de keeper terug in het veld. Daar waar Derksen, liggend op het veld nog zijn gebrek aan geluk ligt te vervloeken komt de bal terecht bij Bas Jacobs. Deze neemt aan op twee meter van de goal en kijkt even wat zijn opties zijn. Derksen is nog steeds te druk bezig met zijn eigen misfortuin en zit blijkbaar wat grassprieten te tellen. Noodgedwongen besluit Jacobs dus maar om voor eigen succes te gaan. Helaas verdwijnt deze bal in het zijnet. Dit is tevens het laatste wapenfeit van deze wedstrijd en enkele seconden later fluit scheidsrechter De Groot voor het einde.

Na afloop heerst er een bedrukte stemming in het uitvak. Fortuna heeft een uitstekende kans laten liggen om koploper te worden in de tweede periode. Dit lijken ook de spelers te beseffen en balend komen ze het publiek bedanken voor hun steun.

De terugreis verloopt uitstekend en rond half twee bereik ik mijn thuishonk, alwaar ik TMD wederom bedank voor bewezen diensten.

Groeten,

Guido Erens