Na het verdiende gelijkspel tegen RBC reist Fortuna vol vertrouwen af naar Emmen. De noorderlingen zitten in een moeilijke fase waarbij trainer Jan van Dijk werd ontslagen en men vorige week een flink pak op de broek kreeg in Volendam. Dat biedt perspectief, maar met Fortuna weet je het natuurlijk maar nooit.


2 Maart 2007

Historische overwinning in Emmen

FC Emmen 0 Fortuna Sittard 2
Doelpuntenmakers: 38. Heinrichs 0-1; 77. Cornelia 0-2
Opstelling: Christianen, Dassen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Simone, El Hammouchi, Heinrichs, E. Guvenc (75. Garritsen), Cornelia (87. Taiwo), Olondo
Toeschouwers: 2.887
Scheidsrechter: Van Meenen
Geel (Fortuna): Dassen, Simone, Cornelia
Rood (Fortuna): –

De goede wedstrijd tegen RBC heeft niet meer mensen aangespoord om zich in te schrijven voor de busreis naar Emmen. Tel daarbij op dat er van de vaste groep een aantal mensen ontbreken vanwege ziekte en werk en we hebben de reden waarom er om half vier slechts 23 mensen in de bus zitten. 23? Er moeten zich toch altijd minimaal 30 mensen aanmelden om de bus te kunnen laten rijden? Dat klopt, maar enkele goedwillenden hebben zich garant gesteld voor het tekort. Zo neemt de altijd goedlachse Frank Queis drie lege plekken voor zijn rekening, wat hem € 66 euro extra kost. Een bijzonder aardige geste, waarvoor dank! De overige vier lege plekken worden gefinancierd door Fortuna Online. En zo is het mogelijk dat een half gevulde bus koers zet richting Drenthe.

De bus is overigens gloednieuw. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom er helemaal niet meer gerookt mag worden in de bus. Voor enkelen een probleem, dat met twee tussenstops echter wordt gecompenseerd door buschauffeur Otto. Helaas blijken de tv-schermen het om onduidelijke reden niet te doen. Hierdoor geen dvd op de heenreis. Als alternatief wordt er een cd met onder andere jumpmuziek gedraaid. Zonder noemenswaardige vertraging rijden we even na zeven uur Emmen binnen. De tickets worden voor het uitvak verdeeld en ondergetekende haalt met TMD nog even snel een programmaboekje.

Als we het vak betreden, zien we dat naast de gebruikelijke Auswärtsfahrer nog een vijftal personen aanwezig zijn. Ik heb deze jongelui nog nooit gezien, maar dat maakt ze uiteraard niet minder welkom. Als vlak voor de wedstrijd de door panne getroffen Thies met zijn medepassagiers binnen komen, is de groep Fortunezen on Tour aangegroeid tot 39. Wij zijn er klaar voor, de spelers hopelijk ook.De wedstrijd tegen RBC geeft trainer Körver weinig reden tot wisselingen. Joep op den Kamp en Emmo Güvenc hadden wat last van lichte blessures, maar blijken toch speelklaar. Zo beginnen we met Christianen in het doel; achterin Van Driel, Grabovac, Op den Kamp en Dassen; op het middenveld Güvenc, El Hammouchi, Simone en Olondo en voorin Cornelia met Heinrichs vlak achter hem.

Vanaf de aftrap laat Fortuna blijken dat het maar voor één ding naar Emmen is gekomen en dat is winnen. Er wordt fel op de bal gejaagd en met name Olondo is een plaag voor de rood-witte verdediging. Tegenstander Bevaart krijgt geen grip op de grillige Cédric. Helaas leidt dit veldoverwicht niet tot een vroege voorsprong. Na een minuut of twintig worden de rollen omgekeerd en neemt Emmen het initiatief over. Fortuna laat zich terug zakken waardoor Emmen enkele keren gevaarlijk voor Christianen opduikt. Gelukkig staat Arjan attent te keepen en verdwijnen een aantal schoten over en naast het doel. Na ruim een half uur ontsnapt Fortuna aan de greep van Emmen. In de 38ste minuut speelt Simone de bal op Emmense helft terug op Dassen. Deze bereikt Olondo aan de zijlijn. Na wederom een flitsende actie geeft Cédric een perfecte voorzet af die door Heinrichs bij de tweede paal kan worden ingetikt. Een mooie aanval en 0-1 voor. Gezien het spelbeeld terecht. Enkele minuten later fluit scheidsrechter Van Meenen voor de rust. Tevredenheid heerst in het bezoekersvak al hebben we wel het gevoel dat er wellicht al meer had ingezeten dan die ene treffer.

Op naar de catering waar we de sympathieke Cowboy Henk verwachten aan te treffen. Helaas blijkt hij vervangen door een jongeman in een Jupiler-league-jas die ons ook nog weet te vertellen dat er alleen broodjes bal te krijgen zijn. Ja sorry hoor, maar én geen Henk én alleen broodjes bal, dit kan natuurlijk geen Goodyear-ster opleveren. Onze rijke ervaring leert ons dat broodjes bal in een voetbalstadion je gezondheid ernstig kunnen aantasten. Omdat we de tweede helft en de terugreis enigszins gezond willen meemaken, laten we de warme hap dan ook voor wat het is.

Fortuna begint ongewijzigd aan de tweede helft. Aan de kant van Emmen wordt de directe tegenstander van Olondo, Bevaart, geslachtofferd. Verweij is zijn vervanger. Het spelbeeld van de eerste helft herhaalt zich. Fortuna speelt zakelijk en bij vlagen alleraardigst. Emmen wordt slechts enkele keren gevaarlijk via standaardsituaties maar kan geen echte vuist maken. Na een van die hoge ballen blijft Emmenaar Wolter op de grond achter. Angelo Simone heeft hem blijkbaar onbedoeld met zijn arm geraakt en biedt direct zijn verontschuldigingen aan. Wolters moet even naar de kant maar keert even later terug in het veld. Blijkbaar vindt hij dat Angelo hem wel degelijk met opzet heeft geraakt en schopt hem binnen een minuut finaal van achter neer. Simone gaat kermend van de pijn tegen de grond, scheidsrechter Van Meenen neemt de enige juiste beslissing en geeft Wolters de rode kaart. Gelukkig kan Simone verder spelen. Met nog dik vijfentwintig minuten op de klok een opsteker voor de groen-gelen.

Fortuna hinkt even op twee gedachten. Of doordrukken tegen de tien van Emmen óf de voorsprong verdedigen. Gekozen wordt voor een logische combinatie. Achterin wordt weinig weggegeven en met enkele gerichte aanvallen wordt gezocht naar een tweede en waarschijnlijk beslissende treffer. Helaas blijken de steekpasses vaak net iets te onzuiver en staan onze aanvallers opvallend vaak buitenspel. Olondo blijft echter gevaarlijk en bij een van zijn acties passeert hij eerst twee verdedigers om vervolgens net naast te schieten. Het zou een verdiende bekroning zijn geweest voor zijn goede spel van vanavond.

Een kwartier voor tijd heeft diezelfde Olondo wel een groot aandeel is de beslissende treffer. Zijn lage voorzet bereikt Cornelia die knap van zijn tegenstander wegdraait en onder doelman Van Westerop de 0-2 binnen schiet. Alweer de zesde treffer van Florencio, die een absolute aanwinst blijkt te zijn. Voor Emmen is dit de genadeklap en ondanks enkele pogingen wordt er niet meer gescoord. Spelers en supporters vieren een bescheiden, maar zeker verdiend, feestje voor het uitvak.

We maken ons op voor de lange terugreis, maar niemand die daarover klaagt. Blijkbaar hadden we nog nooit een competitiewedstrijd van Emmen gewonnen. Een extra motief voor een gezellige terugreis. Eerst krijgen we een door Royke gemaakte dvd te zien met sfeerbeelden (de beeldschermen in de bus doen het inmiddels weer). Vervolgens komt de chauffeur op het goede idee om een cd op te zetten met Nederlandse meezingers van onder andere André Hazes, Jantje Smit en de Janse Bagge Bend. Mede door de alcoholconsumptie wordt het almaar gezelliger. Zo gezellig dat we bij Venlo al door de voorraad bier heen zijn. Ook dit mag de pret niet drukken en de stemming blijft opperbest. Om half twee zet Otto ons weer veilig af bij het Wagner & Partners-stadion. Voor ons is het weekend al grotendeels geslaagd.

Volgende week komt TOP Oss op bezoek. Fortuna in deze vorm hoeft voor niemand bang te zijn, dus zeker niet voor de ploeg van Hans de Koning. Aan Körver de taak om ervoor te zorgen dat er geen arrogantie of nonchalance in de ploeg sluipt. Lukt hem dat, dan kunnen we nog een leuk slot van de competitie gaan beleven.

Tot volgende week!