Acht nederlagen op rij. Worden het er uiteindelijk dertien? Wie zal het zeggen, maar ook in Emmen was er geen spoor van enige vooruitgang. Het spel is en blijft bar en boos….


12 April 2004

Fortuna Sittard gaat ook voor de bijl in Emmen

BVO Emmen 2 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: 31. Derksen 1-0; 58. Derksen 2-0
Opstelling: Baart, Geraerts, Akerboom, Kazlauskas, Geerinckx, Tychon (61. Simone), Joosten, Daemen (67. Meszarós), Cagnazzo (74. Meulenberg), Van Barneveld, Rajcomar.
Toeschouwers: 4.050
Scheidsrechter: Van Sichem
Geel (Fortuna): Kazlauskas, Geerinckx, Joosten
Rood (Fortuna): –

Het is paasmaandag: een ideale dag om eens uit te slapen, maar helaas de plicht roept en dus gaat er om 08.00uur ’s ochtends een wekker ergens in de Westelijke Mijnstreek. Zoals gebruikelijk in onze geliefde streek schijnt een aangenaam zonnetje. Ideaal weer dus voor een middagje Fortuna! Nou ja, erg tevreden met het competitieprogramma kunnen we natuurlijk niet zijn. Spelen we een keertje om 14.30uur, moeten we naar Emmen…

Vol goede moed vertrekken we rond 10.00uur. Benieuwd wat er vandaag op ons pad komt. Nou voorlopig niets, Nederland lijkt zo vroeg op de morgen nog wakker te moeten worden. De Napoleonsbaan is van ons!

Maar als we de Napoleonsbaan hebben verlaten en op weg gaan naar Venlo staan we toch ineens in de file. Wat is hier aan de hand?? Ah nee hè, we naderen een woonboulevard….

Bij de afslag ‘Cuyck, Beers, Grave’ staat de zaak compleet vast. Mijn god, degene die het concept ‘woonboulevard’ heeft uitgedokterd, moesten ze maar eens aan een kruis nagelen (om maar eens in de paassferen te blijven).

Hoe dan ook, als we de afslag gepasseerd zijn kunnen we weer rustig verder. Venlo, Nijmegen, Arnhem en dan zien we een bordje Wageningen. Nee, geen woonboulevard, dus geen stremming, maar toch slaan we even af.

We hebben tijd zat, dus gaan we maar eens even ‘groundhoppen’: op naar de Wageningse Berg. Het stadion van het failliete FC Wageningen ligt er nog steeds bij zoals het dik tien jaar geleden verlaten is. En dan kun je dus mooi zien dat de ontwikkeling van voetbalstadions in Nederland de afgelopen vijftien jaar niet heeft stilgestaan.

Maar toch, voor de liefhebber is een bezoek aan de Wageningse Berg een aanrader. Alles staat er nog in de authentieke staat. Jammer dat de club niet meer bestaat, ik zou Fortuna er namelijk graag eens zien spelen; het risico op een natte jas op de koop toe nemend.


Achter dit bord gaat een hele wereld schuil!

Snel door naar Apeldoorn, Zwolle en kijk aan rond 14.00uur bereiken we ineens Emmen. De zon is ondertussen achter een wolkendek schuilgegaan en na wat gezoek in Emmen bereiken we Stadion Meerdijk. Maar het stadion komen we niet gemakkelijk binnen. Rondom het stadion is namelijk een wielrenwedstrijd voor dames bezig. Interessant!

Door naar het stadion; voor 10 euro zijn we spekkoper. Snel door naar de snackbar. Van een paar uurtjes rijden krijgt de Goodyear commissie namelijk honger. We steken ons hoofd door een luikje en hopen op respons. En daar komt ineens een man met een cowboy hoed aanzetten. De Goodyear commissie fronst de wenkbrauwen, maar vraagt om de menukaart. Die krijgen we niet; we moeten maar eens iets vragen, dan kijkt hij wel of ie het regelen kan. Nogmaals fronst de Goodyear commissie de wenkbrauwen en vraagt maar om een broodje bal.

De cowboyhoed kijkt eens om zich heen en regelt zowaar een broodje bal. Om te beginnen, knijpen we maar eens in het broodje. Dit om erachter te komen of de Sparta snackbar gelijk had: zit er sap in vlees? Het antwoord is ‘nee’, maar toch nog een kanttekening: is deze Emmense bal eigenlijk wel vlees? Het antwoord is ‘nee’. Gadverdamme wat een troep. De Goodyear commissie deelt een zware onvoldoende uit.

Door naar het speelveld, want in het programmaboekje staat ook al geen nieuws. In vergelijking met het duel tegen FC Dordrecht heeft Koning één wijziging doorgevoerd. Chaly Jones blijkt té geblesseerd te zijn om te spelen, waardoor er vandaag een basisplek is weggelegd voor Dave Joosten. Voor de rest dus geen wijzigingen.

Dan kunnen we dus door naar de wedstrijd. We verloren al zeven maal op rij. Het record staat op acht opeenvolgende nederlagen, gaat deze selectie dat record evenaren? Eén troost, als het voetbal weer niks voorstelt, kunnen we nog altijd onze aandacht verleggen naar de wielerwedstrijd die in volle hevigheid is losgebarsten.

Emmen komt met aanvallende doelstellingen het veld in. Snel scoren lijkt de opdracht. Jammer voor ze, want dat lukt niet. De Emmenaren starten dan wel een offensief, maar na een minuutje of tien zwakt dat offensief af en blijkt het nog gewoon 0-0 te staan.

Dan breekt een fase aan waarin Emmen het ook allemaal niet meer weet en wij dus redelijk eenvoudig overeind blijven. Aanvallende aspiraties van onze kant? Ha ha, geen grappen maken!!

Als na een half uur de vertwijfeling in Emmen begint toe te slaan (wat is het overigens weer stil in Emmen…), beslist Fortuna om Emmen een handje te helpen. Uitgerekend een van de betere Fortunezen van de laatste weken gaat kinderlijk in de fout: Marcel Akerboom. Hij krijgt de bal van Rein Baart, tikt hem weer terug, maar die bal is te kort en Dirk-Jan Derksen kan onderscheppen. Derksen – zag ik die afgelopen week niet tegen een rode kaart aanlopen? – omspeelt Baart en tikt binnen: 1-0…

Hmm, de gebruikelijke vraag: moeten wij daar nog iets van vinden? Nee!! Door met de wedstrijd. Emmen speelt zich in het restant van de eerste helft nog een paar kansjes bij elkaar. Eén bal gaat zelfs binnen, maar op advies van de grensrechter keurt scheids Van Sichem (?!?) de goal af vanwege buitenspel. Die Van Sichem toont vandaag overigens aan ook normaal te kunnen fluiten. Geen tweede treffer dus voor Emmen, kortom bij rust blijken we ons zelf op een 1-0 achterstand te hebben gezet.

In de rust tellen we de koppen in het uitvak. De teller stokt op 21. 20 Fortunezen en één FC Groningen fan. Dezelfde jongen die ook in Veendam aanwezig is. Welkom!

De tweede helft dan maar. Het wielrennen is nog steeds bezig en Emmen doet zijn best om dit duel snel beslist te krijgen. Fortuna mag niet mopperen dat de tweede treffer er niet snel inligt. Nou ja, dat nemen we terug, want rond de 55ste minuut is dit duel beslist. Opnieuw scoort Derksen, schijnbaar zijn 100ste treffer in het betaalde voetbal: 2-0…

 En nu? We liggen weer eens op de slachtbank, gaan we nog een poging doen er vanaf te komen? Mwah, niet echt, het is eigenlijk weer huilen met de pet op. Mauro Simone valt in voor Georges Tychon, maar ook Simone kan het tij vandaag niet keren. Nee, de makke schaapjes gaan weer de slachtbank op, even bakken en hoppa er is weer een portie shoarma klaar.

Vergeef me het woordgebruik, maar ik heb geen zin om nog langer veel woorden vuil te maken aan het vertoonde spel. Het slaat werkelijk nergens op. Laszlo Meszarós vervangt (en deze maal niet in blessuretijd) Tom Daemen; Bart Meulenberg vervangt Dario Cagnazzo, maar het doet er allemaal niet toe. Na 90 minuten staat er nog steeds 2-0 op het scorebord. Fortuna heeft één kansje gehad en dat was voor Joos van Barneveld, maar de lobpoging mislukt jammerlijk.

Goed, de achtste nederlaag is dus een feit en we hebben nu ook al vier wedstrijden op rij niet meer gescoord. Dus of er later deze week een einde komt aan deze reeks nederlagen is twijfelachtig. De spelers bedanken ons voor de steun en maken een behoorlijk aangeslagen indruk. Leuk vinden ze het blijkbaar ook niet, maar niemand schijnt een idee te hebben hoe het tij te keren.

Als we het stadion verlaten, blijkt ook het wielrennen afgelopen te zijn. De naam van de winnares is ons ontschoten. Het was in ieder geval niet Leontien van Moorsel, dus echt aansprekend was deze wedstrijd ook weer niet.

Tijd om naar huis te gaan. We zetten de radio aan, TV Drenthe denkt met ons mee en draait een plaatje van Gé Reinders. Mijn god, heb ik 350km gereisd om die vent te ontlopen, lukt het weer niet…

Snel door naar het Zuiden. Nou ja, dat blijkt nog niet mee te vallen. Het duurt een tijdje vooraleer we Emmen uit zijn, en dan is er nog paasdrukte rond Zwolle en Apeldoorn. Ach ja, dat kan er ook nog wel bij.

Rond 20.00uur zijn we terug in Sittard. We tellen af: nog vijf wedstrijden resteren in deze waardeloze voetbaljaargang….