Na wederom een bewogen week voor iedereen die Fortuna een warm hart toedraagt, staat vandaag de uitwedstrijd tegen concurrent Emmen op het programma. De open brief van de SV “Nao Veure”, heeft veel stof doen opwaaien in het Sittardse land. Waar rechtsback Rick Geenen aangeeft, dat de supporters zich niet moeten bemoeien met het technisch beleid, ben ik van mening dat eenieder het volste recht heeft om zijn onvrede over de huidige spelstijl kenbaar te maken. Waar trainer Roger Reijners klaagt over de wijze van communicatie, heeft ondergetekende vooral klachten over het niet nakomen van zijn belofte inzake de te kiezen strijdwijze van het ‘nieuwe’ Fortuna.


13 November 2009

Fortuna maakt woorden niet waar

FC Emmen 0 Fortuna Sittard 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Wintjens, Geenen, Grabovac, Ocal, Vanek, Voorn, Simone, Taktak, Peljto (69. Mboua), Traore, Rychlik.
Toeschouwers: 2.200
Scheidsrechter: Van den Kerkhof
Geel (Fortuna): Vanek, Taktak
Rood (Fortuna): –

Toch begeven we ons ondanks het feit dat ons geliefde clubje momenteel weer eens de rode lantaarn in haar bezit heeft, vol vertrouwen richting de opstapplaats ‘Trendwork Arena’. De woorden van Rick Geenen: “Wij gaan degradatie met gemak afwenden.Wil Meijers: “Fortuna gaat zeker niet degraderen.” En last but not least Angelo Simone: “Wij horen niet thuis op de laatste plaats, hebben een beter elftal dan Emmen en moeten ons schamen als we daar verliezen.”, geven deze burger moed. Al deze positieve geluiden, daar mag men als simpele supporter toch niet aan twijfelen?

Aangekomen bij de ‘Trendwork Arena’ is de busmaatschappij nog in geen velden of wegen te bekennen. Alle tijd om dus te genieten van de aangeleverde MC Chicken en de aardbeien milkshake. Als na deze snelle maar voedzame maaltijd, de bus eindelijk arriveert, is het zaak om de meegebrachte alcoholvoorraad aan boord te smokkelen. Steekpenningen in de vorm van een boeketje bloemen brengen uitkomst en de Gulpener Korenwolf bereikt koud en wel de achterste plaatsen in de rijdende huiskamer van het buscomité.

Door de sluiting van de Roertunnel, zijn we genoodzaakt voor de alternatieve route via de Napoleonsbaan te kiezen. Ondanks deze omweg verloopt de reis redelijk voorspoedig, maar zullen we desondanks toch moeten afzien van de gebruikelijke tussenstop op de heenreis. De Korenwolf smaakt intussen voortreffelijk, de Corona (zonder limoen) ietwat minder.Tegen 19.45 uur arriveren we bij het Univé stadion, de thuisbasis van onze gastheer van vanavond. Aangezien de ruim vier uur durende reis veel reserves heeft verbruikt, wordt besloten om maar direct de keuringsjassen aan te trekken, inzake de Goodyearster.


Plaats van delict

De eerste indrukken zijn nou niet echt bemoedigend te noemen. De enige verkrijgbare warme hap is een broodje bal, waarvan alleen het aanzien menige mede reiziger koude rillingen bezorgt. “Sterkte en het was leuk om je te kennen”, is een veel gehoorde opmerking als ik me met de aangeschafte culinaire koopwaar richting tribune begeef.

Sterkte is ook precies wat ik nodig heb, aangezien de ervaringen die dit broodje bal bij me gaan achterlaten. De eerste hap, maakt ondanks de enigszins neutrale smaak, al meteen duidelijk dat men de Goodyearster in Emmen voorlopig kan vergeten. De eerste hap heeft mijn smaakpapillen hardhandig wakker geschud en de tweede hap wordt dan ook afkeurend begroet. Hap nummer drie is het teken om in protest te komen en af te zien van verder onderzoek. Het broodje bal wordt als afschrikwekkend voorbeeld tentoongesteld. Oudbakken brood, in combinatie met een lauwe, kleffe, smaakloze en ondefinieerbare bal vol bacteriën, zijn natuurlijk absolute afknappers voor de Goodyearcommissie.


Doodskist is meegeleverd

Voor mij hoeft Emmen geen herkansing te krijgen, aangezien het broodje bal precies past bij de trieste en s(w)feerloze uitstraling van de Drenthse ploeg. Als de equipe van Roger Reijners erin mocht slagen om degradatie naar de topklasse af te wenden, zou ik het enorm weten te waarderen als ons de reis naar deze tegenstander in het vervolg bespaard zou blijven.

Dan de wedstrijd van vanavond maar. Geen verrassingen in de opstelling van Fortuna. Verdonck, Van den Ouweland en Facenna zijn langdurig geblesseerd en Pieter Nys en Anthony di Lallo waren niet fit genoeg om mee af te reizen naar Drenthe. Fortuna doet het vanavond daarom met de volgende namen: Wintjens, Geenen, Öcal, Grabovac, Vanek, Simone, Voorn, Taktak, Peljto, Traore en Rychlik. Marc Mboua begint wederom op de bank.

Bij tegenstander Emmen treffen we een bekend gezicht aan. Oud Fortunees Sjors Paridaans verruilde afgelopen zomer het tenue van FC Eindhoven, voor dat van FC Emmen. Voor de rest geen bijzonderheden bij de derde keus van SC Heerenveen.

Zoals verwacht begint de Sittardse ploeg wederom zeer behouden aan de wedstrijd. Ook nu neemt de tegenstander weer de regie in handen en loopt de formatie van Roger Reijners vooral achteruit. Spits Demba Traore staat wederom op een eiland en kampt mede daardoor met een vormcrisis en een gebrek aan zelfvertrouwen. Ondanks het treurniswekkende niveau op het speelveld, is de stemming in het uitvak opperbest. Vrijwel non stop wordt de eerste 45 minuten doorgezongen.

Helaas valt over de eerste 45 minuten op het veld vrij weinig positiefs te melden, of het moet al de goede vorm zijn van doelman Danny Wintjens. Na een aarzelend begin, begint de sluitpost zich steeds meer te ontwikkelen tot een waardig opvolger van David Meul. Dat Fortuna de eerste helft zonder kleerscheuren doorkomt, mag dan ook gerust op het conto van de doelman worden bijgeschreven.

De Emmenaren weten zich enkele goede kansen te creëren, maar de afwerking laat te wensen over. Emmen middenvelder Hans Denissen, kopt oog in oog met Danny Wintjens de bal net naast het Fortuna doel. Even later is het spits Pedro Beda, die de bal niet langs Wintjens weet te werken. De grootste kans van de eerste helft komt op naam van aanvoerder Roy Stroeve. Zijn inzet wordt door de al verslagen lijkende Fortuna keeper, middels een katachtige reflex onschadelijk gemaakt.

Fortuna kan daar bitter weinig tegenover stellen. Alleen Marcus Rychlik weet zich een keer in kansrijke positie te spelen, maar faalt oog in oog met Emmen keeper Zeinstra. De Sittarde ploeg heeft dan ook weinig reden tot klagen als scheidsrechter van dienst, Martin van den Kerkhof voor rust fluit bij een 0-0 stand. Van Angelo Simone’s bewering dat Fortuna een betere ploeg heeft dan Emmen was tot dusverre nog niets te merken.


Drukker in het strafschopgebied dan op de tribune

Fortuna komt in ieder geval feller uit de kleedkamer en probeert Emmen onder druk te zetten. In de 51ste minuut krijgt de Sittardse ploeg een vrije trap toegekend door Van den Kerkhof. De bal van Voorn wordt door iedereen gemist, maar bezorgt keeper Harm Zeinstra behoorlijk wat problemen. Het fluitje van de scheidsrechter heeft echter al geklonken en in het uitvak klinkt gemor dat deze aanval wordt afgeloten. Als we hem vervolgens naar de penaltystip zien wijzen, maakt ongeloof zich meester. Wat een buitenkansje. Blijkbaar heeft Van den Kerkhof een overtreding gezien in het luchtduel tussen Sjors Paridaans en Zarko Grabovac. Hoe dan ook, het presentje wordt dankbaar in ontvangst genomen door de Sittardse aanhang.

Helaas verschijnt de overbekende gifbeker weer eens ten tonele. Demba Traore meldt zich voor de strafschop, maar laat zich uit zijn concentratie halen door de protesterende tegenspelers. Zijn inzet is te zacht en onzuiver ingeschoten en vormt geen probleem voor de goede hoek kiezende Zeinstra.Even later is het wederom Marcus Rychlik die in kansrijke positie komt. Zijn kopbal verdwijnt echter rakelings over het doel van Emmen. In de 70ste minuut brengt trainer Reijners, Marc Mboua in het veld en zoals te verwachten is wederom Aldin Peljto het slachtoffer. De meegereisde aanhang is het absoluut niet eens met het besluit van de oefenmeester en laat dat luid en duidelijk blijken. Onvoorstelbaar wat voor een krediet de op alle punten falende, tekortkomende en ongemotiveerd ogende Taner Taktak lijkt te hebben bij de technische staf.

Mboua komt duidelijk niet tot zijn recht op zijn plek (op papier achter de spitsen, maar met Fortuna’s spelwijze in praktijk als centale middenvelder) en is met zijn geringe lengte allerminst geschikt om de lange ballen door te koppen richting Traore en Rychlik.Beide ploegen komen niet tot scoren en de puntendeling is uiteindelijk terecht.


Spelers bedanken de meegereisde support

Al te veel schiet Fortuna er niet mee op, of het moest al het verlaten van de laatste plaats zijn. Deze wordt overgedaan aan FC Eindhoven, dat verloor van FC Zwolle. Ondanks alle mooie beloftes en positieve uitlatingen in de pers, heeft Fortuna me totaal niet weten te overtuigen over de potentie tot ontlopen van degradatie naar de topklasse.


En Geleen?

De terugreis naar Sittard lijkt de langste ooit te zijn. De buschauffeur kiest voor een terugtocht over Duits grondgebied en mist tot grote onvrede de verlangde tussenstop bij een tankstation. “Sorry niet opgemerkt”, is zijn verweer. Uiteindelijk maken we dan toch een pitstop bij een tankstation in het Rührgebiet. Ook hier blijkt het carnavalsseizoen inmiddels in alle hevigheid te zijn losgebarsten. Een buslading met dansmarietjes en leden van de raad van elf hebben blijkbaar hun maag gevuld bij de aanwezige Burgerking. Zij waren nog wel op tijd, in tegenstelling tot de uitgehongerde meute Fortuna supporters. Enkele supporters weten de hand te leggen op een Wiener Schnitzel met een portie friet, maar het merendeel stapt morrend in de bus voor het laatste gedeelte van de reis.


Geef mij dan maar de aluminiumfolie…

Groeten,

Guido Erens