Normaal gesproken eindig je een betoog met een dankwoord, deze keer wil ik ermee beginnen. Een speciaal woord van dank dus voor Erik en Christel van Help Fortuna voor hun uitnodiging om de wedstrijd in hun loge te volgen.


24 Oktober 2003

En weg is de sweet smell of success…

Fortuna Sittard 1 Emmen 3
Doelpuntenmakers: 51. Derksen 0-1; 73. Rajcomar 1-1; 81. Wolters 1-2; 90. Wessels 1-3
Opstelling: Baart, Geerinckx (74. Taihuttu), Van der Hoeven (30. Meulenberg), Akerboom, Steegs, Tychon (59. Rajcomar), Joosten, Cagnazzo, El Gaaouiri, Brusselers, Gommans.
Toeschouwers: 2.800
Scheidsrechter: Schenkels
Geel (Fortuna): Rajcomar
Rood (Fortuna): –

Aldaar aangekomen troffen we meteen een aantal bekende gezichten aan in de vorm van de welbekende Fortuna Home Crew, uiteraard ook ditmaal weer onder leiding van webmaster Linford.

De sfeer was in ieder geval uitstekend, waarschijnlijk was het dat ook in de catacomben van het stadion, aangezien de wedstrijd met een vertraging van 5 minuten begon. Inmiddels hadden we ook al het prachtige spandoek van The Lateral Boys mogen aanschouwen, hetgeen natuurlijk snel opvalt aan de bijna geheel met reclames volgekalkte muur aan de oostzijde van het stadion.

Aan onze zijde van het stadion heeft Akela Jo van de Fun Club zijn kids als een volleerd verkeersleider van het veld geloodst.

We kunnen ons gaan bezig houden met de hoofdschotel van de dag, de wedstrijd. Fortuna in ogenschouw nemende, zien we dat King Hans wederom een basisplaats heeft gereserveerd voor Jo Geerinckx. Sterker nog, hij gaat hem zelfs een gerede kans op een vaste basisplaats toedichten, als we het programmaboekje mogen geloven. Het is misschien hyperbolisch, maar van half-kreupel naar een vaste basisplaats, bij Fortuna is niets meer uitgesloten. Verder zien we dat Samir el Gaaouiri terug is van een schorsing, hetgeen Prince Rajcomar zijn plaats kost. Het moet zijn dat De Koning zijn jonge aanvaller nog enigszins in bescherming neemt, een andere reden voor de ontstentenis van Prince kan ik niet bedenken.

Bij Emmen loopt ook zowaar een speler rond met een kleine Fortuna-achtergrond. Ruud Berger, inderdaad de zoon van, speelde een tijdje in de jeugd. Maar het belangrijkste feit is dat er 2 ploegen in het veld staan die in aanvallend opzicht een behoorlijke jas hebben moeten uittrekken. Beide ploegen zagen namelijk hun respectievelijke topscorers Hamming en De Groot vertrekken. Dat scheelt geen slok op een borrel, maar zowat het gehele glaasje. Het is dan ook niet geheel onverklaard als dit relateert aan de posities op de ranglijst, de nummers 13 (Emmen) en 14 (Fortuna).


Georges Tychon komt met de schrik vrij

Het eerste wapenfeit komt op naam van de thuisploeg. Uit een mooie combinatie via Dave Joosten en Harrie Gommans schiet Dario Cagnazzo uiteindelijk over het doel van Ditewig. Emmen antwoordt gevat in de persoon van Berger die uit zeer kansrijke positie faalt. We zijn gewaarschuwd, temeer omdat Fortuna thuis in voorgaande competitieduels nooit van Emmen wist te winnen.

Dat beseft Hans de Koning ook, wanneer hij na zo’n 10 minuten voor het eerst langs de lijn verschijnt en Rein Baart instrueert. Baart op zijn beurt is een bijzonder welopgevoede jongeman en hij laat dat aan het publiek zien door de bal dan ook pardoes in de voeten van zijn trainer te trappen. Helaas voor Baart mag De Koning niet aan het spel deelnemen, inworp voor Emmen dus.

Dat de instructies van Hans wel zijn aangekomen, blijkt even later. Onze Zitterdse Zidane Geert Brusselers geeft een slim passje op Gommans, deze speelt El Gaaouiri vrij, Diteweg brengt redding voor Emmen. Emmen wenst geen enkel risico te nemen en houdt minimaal 7-8 spelers (ver) achter de bal en de onzen zijn niet bij machte deze muur te slechten, een patstelling is het gevolg.


Diteweg een lig-in-de-weg

Het zijn echter de rood-witten die er zelf een einde aan maken. Linksback Prinsen mag ongehinderd oprukken, zijn voorzet geraakt tot bij de vrijstaande Derksen die naast kopt.

Een weinig later neemt de partij een zeer vervelende wending voor Fortuna. We zien dat aanvoerder Jochem van der Hoeven krimpend van de pijn op de grond ligt. Verzorger Peter Brune moet eraan te pas komen om hem op de been te helpen, maar zonder diens hulp lukt het Jochem absoluut niet meer om zich staande te houden, einde oefening, Bart Meulenberg neemt zijn plaats in binnen de lijnen.


Einde wedstrijd voor Jochem van der Hoeven

Verloren we in Maastricht al Paul Janssen, nu dus ook Jochem van der Hoeven. Bovendien betekende het verlies van Janssen ook dat Fortuna de grip op de tegenstander verloor. Het zal ditmaal niet anders verlopen.

Emmen ruikt bloed en voert de druk op, maar we houden vooralsnog stand, zij het niet altijd op correcte wijze. Tycho Steegs toont namelijk 1 van zijn specialiteiten: het vloeren van het standbeen van zijn tegenstander. Derksen op de grond, ippon voor Tycho. Helaas zitten we dus niet bij een judopotje. Een weinig later komt scheidsrechter Schenkels weinig positief in beeld. Schenkels laat een overtreding op El Gaaouiri onbestraft, half Fortuna appelleert en vergeet Derksen die volledig vrijstaand op Baart schiet. Fortuna antwoordt nog 1 keer voor rust. Brusselers plaatst een vrije trap breed naar Meulenberg. Cagnazzo en Georges Tychon en een stuk of 4 Emmen spelers missen diens voorzet, de doorgelopen Brusselers is echter dermate verrast dat hij over schiet. Even later schiet Wolters van zo’n 20 meter hard over het doel Baart, daarna is het tea time.

De thee bij Fortuna is blijkbaar van behoorlijke kwaliteit, want Fortuna krijgt de eerste kans. Meulenbergs vrije trap bereikt Cagnazzo, Joosten schiet vanuit de 2e lijn over.


Dave Joosten, de meest Italiaanse Fortunees

Dat Emmen ook snelle suikers in de thee had, wordt snel duidelijk. Via de hak van Meulenberg beland een aanval bij Derksen, weer hij, maar zijn afronding is nog niet doeltreffend.

Even later heeft Derksen wel prijs uit een voorzet van Prinsen vanaf de linkerkant, Steegs mist, Derksen zet de 0-1 op het bord.

Fortuna vecht terug via een combinatie El Gaaouiri-Cagnazzo, deze kaatst op de opgerukte Marcel Akerboom, het schot gaat ruim naast. Emmen wordt echter steeds gevaarlijker, Berger gaat een steeds belangrijkere rol spelen, diens voorzet belandt bij Derksen die de vrijstaande Joseph Oosting mag inspelen, het schot gaat over.

Op het uur mag Prince eindelijk zijn opwachting maken in plaats van de vandaag weinig opvallende Georges Tychon. Dit doet hij uitstekend: een corner van Brusselers komt bij Gommans terecht, Harrygoal schiet, via de kluts komt de bal bij Prince die geheel vrijstaat bij de 2e paal, de 1-1 is een feit. Echter, de grensrechter bij de Oosttribune ziet wat ik absoluut niet zie, buitenspel voor Prince. Vanuit een loodrechte diagonaal kijkende naar Prince had ik uiteraard een beter zicht dan de grensrechter. Echter, zowel een loodrechte diagonaal als in dit geval de 1-1 van Prince bestaan niet.

Fortuna heeft inmiddels de handen vol aan de counterende Emmenaren die in de persoon van invaller Wessels de kans op de genadeklap niet weten te benutten. Maar ik had het net over Prince, één van de beste aanvallers die de jeugdopleiding van Fortuna ooit heeft voortgebracht. Fortuna trekt onverdroten in de aanval met Prince in de hoofdrol. Een op maat ingespeelde bal door Davey Joosten (Fortuna’s beste man van de dag) krijgt Prince ietwat gelukkig mee en hij laat de uitgekomen Emmendoelman kansloos, de 1-1 bestaat dus wel weer, sterker nog, hij is een feit!


De gelijkmaker van Prince in de maak

Dat de Fortunezen graag nagenieten van een doelpunt is leuk, maar die lol verdwijnt snel als de weer opgekomen Prinsen – waarschijnlijk heeft hij in zijn loopbaan nog nooit zo vaak de achterlijn mogen halen als vandaag – wederom Derksen laat koppen, maar vrij voor Baarts doel mist hij jammerlijk.

Bij Fortuna heeft inmiddels Gino Taihuttu de plaats ingenomen van Jo Geerinckx. Is onze Belg dan alweer geveld? Nee, hij was vandaag zelfs onze beste verdediger, maar Fortuna speelt alles of niets, waarom ook niet. De kleine Gino Taihuttu, zoon van oud-Fortunees Johnny Taihuttu, krijgt zowaar via de kluts een kans, Diteweg capituleert weer niet. Jammer, geen doelpunt voor onze “fox in the box”.


Emmen schrikt van onze “fox in the box”

Inmiddels heeft Prince opnieuw gescoord, zij het in negatief opzicht, geel is zijn deel voor het vasthouden van een tegenstander. Feitelijk je reinste bullshit. Was het niet zo dat de KNVB predikt dat scheidsrechters het spel dienen aan te voelen? In dat geval is het voor Schenkels de hoogste tijd om een andere stiel te kiezen. Waar hij vroeger redelijk foutloos als 4e official zo af en toe een bord de hoogte inhield, faalt hij geregeld als fluitist annex spelleider. Dit doet er echter niets aan af aan dat Emmen inmiddels weer op voorsprong is gekomen via een prachtig afstandschot van Jannes Wolters. Ooit velde hij MVV met 2 feilloze vrije trappen binnen 10 minuten, we hadden het kunnen weten.

Dat moet het merendeel van de Fortuna Home entourage achter mij ook hebben gedacht. De meest kritische Fortunasupporter aller tijden, Superkool, houdt daarentegen manhaftig stand en blijft tot het einde een rode kaart voor Emmenspelers eisen. Veel maakt het niet meer uit, Emmen heeft de regie stevig in handen. Berger mag zowaar in zijn uppie een aantal keren door onze verdediging denderen. De eerste keer besluit hij naast het doel van Baart. De tweede keer brengt de eindstand op het bord. Een afgeslagen hoge bal van Meulenberg pikt hij op eigen helft op, Akerboom laat hij ter plaats, tikkie breed op Joseph Oosting, 1-3. Direct daarna besluit Schenkels de wedstrijd.


Baart is geklopt…

De sweet smell of success van Dordrecht maakt plaats voor alweer een kater. Na afloop viel er zo links en rechts kritiek op te tekenen aan het adres van De Koning wegens een weinig doeltreffend wisselbeleid. Je kan inderdaad discussiëren over het inbrengen van een derde centrale spits (Gino Taihuttu) ten koste van een rechtsback (Geerinckx), maar ik zie het anders.


Harrygoal is ontgoocheld

Ach, ik neem verder ook niemand iets kwalijk. Er zijn zelfs een paar lichtpuntjes uit de catacomben. Tommie Daemen en Sten Dreezen hebben het toernooi met Oranje –19 goed verteerd en zijn zonder blessures, wat al heel wat is op dit moment, teruggekeerd uit Moldavië. En via Prince vernam ik dat de blessure van Jochem van der Hoeven (een ijsbeentje) meevalt, met een paar dagen herstel is hij tegen VVV waarschijnlijk weer van de partij. Revanche in Venlo!

TMD