Fortuna weet geen vervolg te geven aan de goede wedstrijd tegen Excelsior twee weken geleden. Directe concurrent Emmen voetbalt beter en speelt scherper en doet na een verdiende overwinning de een-na-laatste plaats aan ons over. Daarmee komt degradatie akelig dichtbij, temeer daar Roger Reijners het niet lukt het spelniveau structureel te verbeteren.


19 Februari 2010

Fortuna in diepe crisis

Fortuna Sittard 0 FC Emmen 2
Doelpuntenmakers: 26. Ter Heide 0-1; 92. Ter Heide 0-2.
Opstelling: Wintjens, Nys, Geenen (40. Verdonck), De Boer, Kotbani, Rychlik, Simone, Linssen, Di Lallo, Traore (67. Garlisi), Gommans (46. Grabovac).
Toeschouwers: 5.106
Scheidsrechter: Gözübüyük
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Na een noodgedwongen pauze van veertien dagen wegens afgelastingen van de uitwedstrijden tegen RBC en Cambuur staat op deze eerste vrijdag na carnaval het thuisduel tegen FC Emmen op het programma. Kennelijk staat Fortuna hoog op het lijstje genoegens dat menigeen zichzelf tijdens vasten ontzegt, want het aantal toeschouwers is vanavond bedroevend laag. De entourage voor het grote zes-punten-treffen tussen de nummer achttien en negentien van de ranglijst valt op zijn best troosteloos te noemen. En dat terwijl beide ploegen de laatste weken sporen van verbetering hebben laten zien. Fortuna won twee weken geleden verdiend met 2-1 van Excelsior, FC Emmen stuntte met een 3-2 zege uit bij De Graafschap.

De grote held bij Fortuna was twee weken geleden Zarko Grabovac. Zarko toonde tegen Excelsior aan uit het goede hout gesneden te zijn: nadat hij na drie jaar zijn basisplaats in de achterhoede kwijtgeraakt was, ging hij niet zeuren of bij de pakken neerzitten. Integendeel, hij richtte zich vol goede moed op een hernieuwde carrière als aanvaller. Hij greep zijn kans tegen Excelsior en bekroonde een energiek optreden in de aanval met een doelpunt. De positieve instelling van Zarko wordt door trainer Roger Reijners twee weken later uiteraard beloond met een plaats op de bank. Grabovac moet plaatsmaken voor de dure Roda-huurling Harrie Gommans, die klaarblijkelijk hersteld is van zijn lichte liesblessure.

Noodgedwongen moet Reijners ook nog een andere wijziging doorvoeren. Ramon Voorn, de laatste maanden redelijk op dreef als aanvallende centrale middenvelder, is geschorst. In zijn plaats speelt Angelo Simone. Verder geen wijzigingen, hetgeen betekent dat jongeling Badre Kotbani Nico Vanek, vanavond weer beschikbaar na een schorsing, uit de basis heeft gespeeld. De opstelling: Wintjens in de goal; Nys, De Boer, Geenen en Kotbani achterin; Rychlik, Linssen, Simone en Di Lallo op het middenveld; Gommans en Traore in de aanval.

Nadat scheidsrechter Gözübüyük voor het begin van de wedstrijd heeft gefloten, is het al snel Emmen dat het heft in handen neemt. De Drentenaren spelen weliswaar zeker niet groots, maar wel een stuk scherper dan Fortuna. Bovendien is de passing bij Fortuna het eerste half uur verschrikkelijk slordig. Het aantal passes dat zelfs over een meter of tien geen medespeler bereikt, is ontelbaar.


Fantastische balbehandeling

Op die manier wordt het natuurlijk moeilijk een fatsoenlijke aanval op te zetten. Bovendien leidt ons balverlies regelmatig tot tegenaanvallen van Emmen, dat gelukkig de nodige creativiteit mist om die aanvallen om te zetten in grote doelkansen.

Iedereen deelt in de malaise, ook de dure nieuwkomers De Boer, Linssen en Gommans. De drie zijn juist gehaald om ervoor te zorgen dat dit soort lamlendige optredens tot het einde gaan behoren, maar helaas slagen ze er moeiteloos in zich aan het niveau van de rest van Fortuna aan te passen. Met name het optreden van Harrie Gommans is vanavond genant. Gommans gaat geen enkel duel vol in. In plaats daarvan zit hij iedere keer te wachten op een fluitje van de scheidsrechter vanwege een vermeende duwfout van zijn tegenstander. Tot het koppen van de bal is Harrie alleen bereid wanneer hij daarvoor geen stap hoeft te verzetten.


Uniek: Harrie springt!

Kortom, Harrie gedraagt zich als een lamzak. Het is mij dan ook een raadsel waarom Reijners Gommans na een half uur niet wisselt, wanneer deze zich bij de dugout een paar minuten lang laat behandelen voor een blessure. Nu mag Gommans nog tot het einde van de eerste helft meehobbelen om vervolgens na de rust in de kleedkamer achter te blijven.


Harrie wordt opgelapt

Ondanks ons matige spel krijgen we in de eerste helft toch nog een paar kleine kansen. Di Lallo schiet een paar keer zonder Zeinstra echt in de problemen te brengen en een halve omhaal van Traore belandt vanaf een meter of tien vlak naast de goal.


Di Lallo probeert er langs te komen

De kansen van Emmen zijn echter groter. Wintjens verricht een paar knappe reddingen, maar is kansloos wanneer Ruud ter Heide in de 27ste minuut helemaal vrij op hem af mag komen. Daaraan gaat weer slordig balverlies bij Fortuna vooraf. Di Lallo speelt een zeer moeizame hoge bal breed naar Rychlik. Die wint het kopduel, maar legt de bal op de middenlijn recht in de voeten van een tegenspeler. Daarna is onze achterhoede volledig uitgespeeld wanneer de bal direct naar Ter Heide gaat: 0-1.

Fortuna mag blij zijn dat het daar in de eerste helft bij blijft, want Emmen is een paar keer dichtbij een tweede treffer. Zo weet Wintjens op slag van rust ternauwernood redding te brengen na een vrije trap. Op dat moment staat de geblesseerd geraakte Rick Geenen overigens al niet meer op het veld. Zijn vervanger is de al bijna vergeten Genk-huurling Sven Verdonck.Aan het begin van de tweede helft mag ook Zarko Grabovac eindelijk zijn opwachting maken. Fortuna kan nu eindelijk wat druk zetten op de achterhoede van Emmen en dat leidt meteen tot enkele kansen. Die worden echter vakkundig om zeep geholpen door Demba Traore. De eerste keer laat hij de bal te ver van zijn voet springen wanneer hij oog in oog komt met doelman Zeinstra. Via de kluts eindigt de bal op de paal.


Traore wint het duel

De tweede keer krijgt hij vanaf links een vrije schietkans. Hij schiet echter veel te gehaast, dus hoog in de lege Zuid-tribune. De derde keer wordt hij mooi vrijgespeeld door Rychlik. Deze keer wacht hij echter te lang, zodat een Emmen-verdediger redding kan brengen.


Traore haalt uit

Traore loopt niet over van zelfvertrouwen en dat valt terug te zien in zijn afronding. Daar staat tegenover dat we met het duo Grabovac-Traore in de voorhoede tenminste wel over de nodige dreiging beschikking.


Spectaculaire duik van Traore

Het is dan ook onbegrijpelijk dat Reijners besluit om Traore naar de kant te halen ten gunste van Garlisi.


Een kanonskogel van Seba

De wissel heeft geen enkel positief effect op ons spel. Waar Grabovac vergezeld van Traore nog wel eens voor gevaar kon zorgen, is hij op zijn eentje vrij gemakkelijk te verdedigen. Zeker omdat de nauwkeurigheid van onze voorzetten nog steeds te wensen overlaat.


Zeinstra houdt zijn verdedigers wakker

We krijgen nog één grote kans, wanneer Di Lallo na een combinatie van Rychlik en Grabovac vanaf een meter of twaalf vrij op doel kan schieten. Zijn inzet wordt echter van de doellijn gehaald.


Rychlik met Sturm und Drang

Aan de andere kant krijgt Emmen op de counter een paar kansen die nog veel groter zijn. Patrick Lip kan vijf minuten voor tijd de beslissing brengen. Hij omspeelt Wintjens, schiet op de lege goal, maar Linssen kan met een knappe tackle een tegengoal voorkomen.


Linssen gaat langs Stroeve

In de blessuretijd is het alsnog raak wanneer Ter Heide opnieuw aan de aandacht van onze verdediging ontsnapt. Hij verschijnt voor de tweede keer alleen voor Wintjens en faalt opnieuw niet: 0-2.


Teleurstelling bij Grabovac

Daarmee is de tweede thuisnederlaag tegen een directe concurrent in de degradatiestrijd een feit. Na de overwinning tegen Excelsior was ik optimistisch gestemd, omdat ik Fortuna voor het eerst sinds tijden fatsoenlijk voetbal had zien spelen. Niet spectaculair, wel rustig en gebaseerd op een duidelijke tactiek. Na vanavond kan ik alleen maar concluderen dat die wedstrijd een toevalstreffer was. Ons spel is nog net zo abominabel als voor de winterstop en de resultaten blijven achter bij die van de meeste directe concurrenten. Daarmee is de laatste plaats op de ranglijst een reëel perspectief.

PM