Een doelpuntloze wedstrijd die 70 minuten lang het aanzien nauwelijks waard was, mede door het vreemde spel van de koploper. Maar het mag dan tegenstrijdig klinken: na de zeperd in Helmond was dit precies wat we nodig hadden.


1 November 2002

Fortuna en Emmen komen salonremise overeen

Fortuna Sittard 0 Emmen 0
Doelpuntenmakers: –
Opstelling: Baart, Hamers, Akerboom, P. Janssen, Steegs, Tychon (90. El Gaaouiri), Van der Hoeven, Mészáros, Brusselers, Hamming, Gommans (70. Cagnazzo).
Toeschouwers: 3.500
Scheidsrechter: Buiting
Geel (Fortuna): Steegs
Rood (Fortuna): –

Het is half acht op deze vrijdagavond en dus tijd voor de volgende speelronde in de “iedereen kan van iedereen winnen” divisie. We nestelen ons in vak C en nemen de Fortuna Kicks erbij. Koning is duidelijk niet tevreden. De doelpunten die we tegen krijgen zijn vaak te makkelijk en het zijn dezelfde spelers op dezelfde posities die de fouten maken. Hmm, moeten we hieruit opmaken dat er koppen gaan rollen?

Op het speelveld zien we dat Fortuna een judomat heeft aangebracht op de zuidelijke helft van het veld. Tenminste, zo ziet het uit. Is dat om de tegenstander duidelijk te maken dat er hier gevochten dient te worden voor de punten? Nou ja, we zullen wel zien hoe dat nieuwe stuk grasmat zich gaat houden tijdens de wedstrijd.

Tot zover de randverschijnselen. De spelers zijn bezig met de warming-up en er zijn twee wijzigingen. Thomas Janssen en Joos van Barneveld zijn geblesseerd (of is Janssen toch gepasseerd?). En dat betekent dat Hamers een kans krijgt als rechtsback. Cliff heeft er drie jaar op moeten wachten, maar hij kan vanavond dan eindelijk zijn competitiedebuut maken voor Fortuna Sittard. Mészáros neemt de plek van Van Barneveld over centraal op het middenveld en dat betekent dat Tychon de vacature op rechtshalf mag invullen.

De tegenstander luistert naar de naam Emmen en blijkt de koploper van de “iedereen kan van iedereen winnen” divisie te zijn. Dat zal dus wel een moeilijke klus worden, alhoewel die lui dus wel uren in de bus hebben gezeten. En dat heeft – zo weten we van Sittardse prestaties in het hoge noorden – vaak een verlammende uitwerking op spelers.

Moeten we nog iemand van Emmen kennen? Tja, sinds Barmentloo er weg is, is het slecht gesteld met de Sittard connectie in Emmen. Maar toch, één huidige speler van Emmen heeft ooit het geel/groen gedragen: Ruud Berger. In de tijd dat Han Berger trainer was bij Fortuna, speelde Ruud eventjes in de jeugd van Fortuna Sittard, maar daar houdt het dan ook op.

Het feit dat Emmen koploper is, weerspiegelt zich ook in de drukte in het uitvak. We tellen exact nul Emmen supporters. Die overigens netjes in het gareel worden gehouden door drie Fortuna stewards! En toegegeven, dat gaat die stewards goed af.

Ergens op de hoofdtribune zullen nog wel een paar supporters zitten, maar toch: dit is wel erg schamel voor de koploper.

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna speelt richting Baandertside en doet in de openingsfase zeker niet onder voor Emmen. Sterker nog, wij zijn feller en hebben het meeste balbezit. Doen we er ook iets mee? Niet echt, Emmen heeft besloten om vanuit een gesloten defensie de tegenstander op te wachten. En dan hopen op de counter. Is dat niet een tikkeltje te bescheiden voor de koploper op bezoek bij een staartploeg? Nou ja, iedereen kan van iedereen winnen moet Emmen gedacht hebben, dus vandaar deze tactiek.

Het Sittardse balbezit levert dus niet direct grote kansen op alhoewel Steegs toch wel een behoorlijk kans krijgt. Hamming legt de bal op een presenteerblaadje klaar, maar Tycho schrikt dusdanig van de aangeboden kans dat hij de bal verkeerd raakt.

Een paar minuten later staat Steegs weer in het middelpunt van de belangstelling. Tycho heeft de berichtgeving in de krant nauwlettend gevolgd. Zo las hij dat demissionair minister Remkes betoogde dat het af en toe uitdelen van een rotschop moet kunnen. Tycho voegt de daad bij het woord en scheids Buiting ziet er een overtreding in en geeft Steegs geel. Net als Tycho snap ook ik er helemaal niks meer van….


Het volgende slachtoffer van een rotschop….

Is er verder nog iets te melden over deze eerste helft? Niet zo gek veel eigenlijk. Fortuna heeft een optisch overwicht, maar dat leidt tot niets. Emmen kan of wil daar barweinig tegenover stellen. Het is dus in feite een behoorlijk saaie eerste helft, maar misschien is dat wel precies waar Fortuna behoefte aan heeft op dit moment. In Helmond was het al hectisch genoeg….

Ruststand: 0-0

In de rust weinig nieuws. De regen komt gestaag naar beneden. Er spelen zich weer een hoop hachelijke momenten af voor de goal tijdens de shoot-out competitie en het funniveau op de funtribune bereikt ongekende hoogten.

De tweede helft dan maar. Bij Emmen zien we twee nieuwe gezichten, trainer Spijkerman zal dus wel niet tevreden zijn geweest. Moeten we onze borst nat maken voor een stormachtig offensief van Emmen?

Nee hoor, voorlopig gaat de wedstrijd weer gewoon verder zoals in de eerste helft. Niet dat Fortuna het niet probeert. Ze werken zich weer kapot, de tackles vliegen over het veld (gaat lekker op dit veld!), maar keeper Diteweg verontrusten? Nee dat zit er voorlopig niet in.


Had ik al gezegd dat het regende?

Wat wel opvalt, is dat het nieuwe stuk grasmat zich erg goed houdt. Dat gras ligt daar pas één dag en dan regent het ook nog stevig, maar het blijft allemaal netjes liggen.

Op het veld nog steeds status quo. We slaan dus maar eens een paar minuten over en pikken de zaak in de 70ste minuut weer op. Want dan begint deze wedstrijd toch wel te kantelen. Emmen realiseert zich (rijkelijk laat maar toch) dat de 0-1 niet vanzelf gaat vallen en schakelt een tandje bij. Fortuna heeft op dat moment te kampen met tegenslag, want Gommans moet geblesseerd het veld verlaten. Cagnazzo komt erin, maar we verliezen wel 30cm lengte voorin. En dat is behoorlijk vervelend, want nu Emmen ons probeert vast te zetten is een lang aanspeelpunt voorin erg handig.


Alle ballen op Hamming, maar dat werkt niet….

Fortuna komt nu dus in de problemen en eindelijk wordt deze wedstrijd interessant, want Emmen geeft ook ruimte weg achterin. De eerste kans is voor Emmen, maar die wordt vakkundig door Baart uit zijn doel geranseld: knappe redding!

Daarna noteren we één van de twee kansen die Fortuna zal krijgen. Het worden er niet meer, omdat de grens weer eens alle andere potentiële kansen wegvlagt. In de eredivisie had je al slechte grensrechters, maar een niveautje lager is het nog veel erger.

Maar goed de eerste kans: voor één keer wordt Hamming eens niet via een hoge bal gezocht, maar volgt er een diepe bal op Tychon. De bal belandt achter de defensie van Emmen en dan komt het dus aan op een sprintduel tussen Tychon en Arts. En Tychon is twee keer zo snel. Hij passeert Arts, maar die trekt aan de (nood)rem. En in al zijn wijsheid ziet scheids Buiting daar een vrije trap voor Emmen in? Je kunt veel zeggen over die man, maar niet dat hij niet over een rijke fantasie beschikt….


Tychon deed weer eens zijn stinkende best!

Maar aan de andere kant is het ook brandgevaarlijk. Steegs speelt met vuur in het strafschopgebied. Hij heeft zijn handen wel erg los zitten. Er zullen vast wel scheidsrechters zijn die daarvoor een penalty geven, Buiting gelukkig niet.

Tijd voor de tweede en laatste kans voor Fortuna. Die komt voort uit een zeldzaam mooie aanvalscombinatie van de geelhemden. Ik wist niet dat ze het konden, maar deze Braziliaans aandoende combinatie is oogstrelend. Maar niet alleen dat, ze leek ook levensgevaarlijk te worden, ware het niet dat een Emmen speler er met een professionele overtreding een einde aan maakte. Kijk scheids, als je daar geen geel voor geeft, kun je maar beter ophouden. Degene die de resulterende vrije trap nam, moet daar trouwens ook maar eens mee ophouden.

Daarna zijn er nog tien minuten te spelen en die zijn voor Emmen. Er doen zich nog enkele hachelijke momenten voor onze goal voor, maar eigenlijk veroorzaken we die constant zelf door erg knullig uitverdedigen.


Het is nu alle hens aan dek…

Het zou nu behoorlijk onterecht zijn als Emmen alsnog met de volle buit naar Drenthe zou gaan, maar het zou zomaar kunnen gebeuren. Gelukkig staat Baart goed op te letten en de ene keer dat ie verslagen lijkt, krijgt hij rechtsbijstand van de paal. Nou ja, Cairo moet die bal er ook maar gewoon intrappen in plaats van op de paal schieten. Dus niemand zeggen dat ie pech had. Dat gebeurt allemaal in blessuretijd en dus eindigt deze wedstrijd in 0-0.

Een terechte uitslag, waar Fortuna vast tevreden mee is, na het debacle in Helmond. We noteren dus het zesde punt van de competitie.

Na de wedstrijd lopen we nog even de gracht in op Noord. De graffiti op Noord ziet er mooi uit!