Zo speel je twee aardige duels en een paar dagen later is het weer helemaal niets. Wie het kan verklaren mag het zeggen, want dit sloeg natuurlijk nergens op….


11 April 2005

Fortuna terug bij af

Fortuna Sittard 0 FC Eindhoven 2
Doelpuntenmakers: 24. De Boer 0-1; 39. v/d Langenberg 0-2
Opstelling: Baart, Op den Kamp, Akerboom, Dassen, T. Janssen, Zafarin (46. Elberkani), Meszaros, Daemen, Van Barneveld, Moutawakil (46. M. Simone), Derksen
Toeschouwers: 2.037
Scheidsrechter: Van der Hilst
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Maandag? Voetbal op maandag? Zeker, ook op maandag speelt Fortuna. Alles is mogelijk zolang het maar niet in het weekend is. Hoe dan ook, uiteraard betekent dat dat we de Sittardse vesting – ook wel het W&P Stadion genaamd – beklimmen om te kijken of Fortuna in staat is om de opleving van de afgelopen week een vervolg te geven. Terwijl we de tribunes beklimmen zien we dat Chris Dekker slechts één wijziging in zijn basiselftal heeft toegepast. Marcel Akerboom keert terug van een schorsing en dat betekent dat Ray Fränkel plaats moet maken. Voor de rest geen wijzigingen en daar is natuurlijk ook geen aanleiding toe.

De tegenstander heet FC Eindhoven en hoewel ook de Eindhovenaren in de kelder van het betaalde voetbal bivakkeren, zijn ook zij lekker bezig. Want dat mag je toch wel stellen als je drie dagen eerder BV Veendam met 7-2 hebt afgedroogd. De selectie van FC Eindhoven kent drie bekende gezichten. WW’er Geoffrey Prommayon en de ex-Fortunezen Ismael Ayaz en Georges Tychon staan onder contract in Eindhoven. Prommayon en Ayaz staan zelfs in de basis; Tychon bekijkt het duel geblesseerd vanaf de tribune. Het zou Georges ook eens een keertje meezitten…


Tychon kijkt met gemengde gevoelens naar het duel

Scheidsrechter Roland van der Hilst maakt ondertussen een ontspannen praatje met enkele supporters in Vak C die hem aanzagen met Pierluigi Collina. Kortom, het gaat er vrij ontspannen aan toe! In het uitvak tellen we exact nul supporters van FC Eindhoven. Op de hoofdtribune zit wel een plukje supporters. Oh ja, en dan hangt er op Noord nog een vlag voor Jeroen van de Kerkhof. Fraaie boel is dat…

Tijd voor de wedstrijd. Fortuna start het duel prima. Binnen drie minuten hadden we al een 1-0 voorsprong kunnen nemen, want Dirk Jan Derksen verschijnt vrij voor keeper Jurgen Hendriks. Maar helaas, daar waar Derksen afgelopen vrijdag nog meedogenloos was voor keeper Peter van der Vlag is hij dat vandaag niet. In plaats van de bal voorbij Hendriks te plaatsen, kiest hij voor de brute kracht, maar helaas zonder precisie. De bal verdwijnt via het lichaam van Hendriks over de achterlijn.


Derksen laat Fortuna’s eerste kans onbenut

Jammer van de gemiste kans, maar Fortuna heeft in ieder geval de draad van vorige week weer opgepakt. Tenminste, daar het lijkt het toch op, of niet soms? Helaas, het antwoord is negatief. Fortuna pakt de draad van redelijk voetbal helemaal niet op en vervalt al snel in het oude patroon. Gevolg: Eindhoven mag het spel naar zich toetrekken en Fortuna laat het allemaal gebeuren…

Triest, triest, triest… Het vertoonde spel is in feite niet om aan te zien. Eindhoven mag doen en laten wat het wil en na een minuutje of twintig leidt dit ook tot de eerste treffer voor de Eindhovenaren. De doelpuntenmaker is de overbekende Yoan de Boer. Geen idee hoe deze Fransman in Eindhoven verzeild is geraakt, maar hij mag het met een geel/groene strik vastgebonden cadeau uitpakken. Want zo gaat dat: Eindhoven creëert niets; wij geven de treffer op een presenteerblaadje. Ober van dienst is Dave Zafarin. Hij komt met de bal op zijn dienblad aangelopen vanaf de middenlijn en legt de bal op de grond klaar voor De Boer. Dramatisch natuurlijk, maar kom balverlies op het middenveld hoeft nog niet dodelijk te zijn, toch? Helaas wel, want naast Zafarin met zijn dienblad zijn er nog een paar verdedigers in de weer met een rode loper. Die wordt vanaf het middenveld uitgerold richting strafschopgebied. De Boer kan zoveel medewerking weliswaar niet geloven, maar maakt er desondanks dankbaar gebruik van: 0-1.

Fortuna krijgt dus wat het verdient: een achterstand. Schrikken de Fortunezen nu soms wakker? Nee, er is geen vooruitgang te bespeuren in het restant van de eerste helft. Het heeft geen zin om er bepaalde spelers uit te lichten; het is collectieve bagger… Vijf minuten voor de rust wordt de tweede blunder van jewelste ons ook fataal. Eindhoven ontzet een gevaarlijke situatie en trapt de bal blind naarvoren. De bal komt richting Thomas Janssen. Dat lijkt een koud kunstje, maar zijn halve omhaal wordt alleen een paar muggen fataal. De bal schiet door en Rik van de Langenberg kan het vast allemaal niet geloven, maar ook hij profiteert van de Sittardse malaise. Baart mag opnieuw vissen, tussenstand: 0-2.


Fortuna wint een duel: is dit een montagefoto?

Nog nooit zo blij geweest met het rustsignaal als vandaag. Ruststand: 0-2. Wat een ellende en wat was het onverwacht…. Tweede helft. Dekker heeft zich ook niet geamuseerd en dan met name ons flankspelers krijgen ervan langs: Aziz Moutawakil en Zafarin mogen douchen; Mohammed Elberkani en Mauro Simone mogen het proberen. Jammer dat er maar drie spelers gewisseld mogen worden in een wedstrijd. Wie heeft die regel verzonnen? In die tweede helft probeert Fortuna er tenminste nog iets van te maken. Er komt wat (niet veel, maar een kinderhand is snel gevuld) strijd en dan moet Eindhoven zowaar nog achteruit ook.


Meszaros probeert er nog wat van te maken

Maar tot echte uitgespeelde kansen leidt dat allemaal niet. Daarvoor is het Sittardse voetbal vandaag te pover. En komt er toch iemand door dan wast ene Shelton Mathis dat varkentje wel. Wie is die boomlange vent, die alles en iedereen (incluis Derksen) opvreet daar achterin bij Eindhoven???


Zien wij hier enige frustraties?

Nee, het is niks en het wordt ook niet veel meer. De nieuwelingen in de tweede helft spelen ook niet veel klaar. Mauro Simone doet zijn stinkende best, maar komt zijn man desondanks zelden voorbij. Elberkani lukt dat iets vaker, maar zijn voortzetting levert ook niks op.


Elberkani’s broek is afgezakt van zoveel onkunde

Als we al gevaarlijk worden is dat uit vrije trappen. We zien een zelden vertoonde variant. Tom Daemen tikt de bal breed op Ronald Dassen en die haalt hard uit, maar keeper Hendriks kan het schot keren.


Hendriks maakt Fortuna’s enige kans in de tweede helft onschadelijk

Eigenlijk kunnen we wel ophouden over dit duel. De tweede helft kabbelt rustig verder, zonder dat er echt iets gebeurt. Eindhoven wil niet meer; Fortuna kan het niet vandaag. Meer kan ik er met de beste wil van de wereld niet van maken… Eindstand: 0-2.


Derksen kan en wil het niet geloven…

Aanstaande vrijdag mogen we op bezoek in Venlo. Vorig seizoen werd het 7-0. Als we in Venlo spelen zoals we hier vandaag deden, dan kunnen we ons opmaken voor de zoveelste nederlaag in een derby….