Het is misschien vreemd en niet echt gebruikelijk, maar ik wil mijn functie van schrijver van het wedstrijdverslag benutten om iets persoonlijks kwijt te kunnen, noem het iets rechtzetten.


14 Mei 2004

Het zit erop…

Fortuna Sittard 3 FC Eindhoven 4
Doelpuntenmakers: 8. El Gaaouiri 1-0; 29. Van Kouwen 1-1; 37. Van Kouwen 1-2; 45. Sanou 1-3; 57. Özkaya 1-4; 75. Kazlauskas 2-4; 82. Van Barneveld 3-4
Opstelling: Bertjens, Geraerts, Kazlauskas, Steegs, Geerinckx (46. Meulenberg), Simone (46. Taihuttu), Daemen, Cagnazzo (62. Meszaros), El Gaaouiri, Van Barneveld, Tychon.
Toeschouwers: 2.450
Scheidsrechter: Nijhuis
Geel (Fortuna): –
Rood (Fortuna): –

Ik wil namelijk bij deze mijn excuses aanbieden aan de mensen die tegen Excelsior zijn meegeweest met de bus van de Supporters Vereniging. Mede door mijn laatkomen ten gevolge van verkeershinder, moesten zij de eerste minuten van de wedstrijd missen en niet iedereen was hier even gelukkig mee. Het zat en zit mij dwars. Oprecht mea culpa. Punt.

Weer TMD aan het roer voor het wedstrijdverslag. Ik had er ook geen rekening mee gehouden, mais allez. Mooi weer op weg naar Sittard, zou Fortuna dan toch nog ergens een soort extra motitvatie vandaan kunnen halen om nog één keer voor de volle winst te kunnen zorgen in een overigens dramatisch verlopen seizoen?

Het moet kunnen tegen FC Eindhoven, de eerste ploeg in onze omgeving op de ranglijst en bovendien keerden we voor de winterstop al als overwinnaar terug uit Eindhoven.

Er is echter één niet onbelangrijk verschil met de wedstrijd van destijds. Mede-clubtopscorer Prince Rajcomar moet verstek laten gaan wegens een schorsing. Hetzelfde verdict is geveld over Marcel Akerboom en Davy Joosten. In vergelijking met de wedstrijd van vorige week tegen Excelsior moet ook Chaly Jones verstek laten gaan, het hoe en waarom is mij volstrekt onduidelijk.

Dario Cagnazzo, Georges Tychon en Tycho Steegs keren terug in de basis. Het Fortuna-tintje bij de Eindhovenaren vinden we in de personen van de oud-spelers Roland Vroomans (nu assistent-trainer) en Ismaïl Ayaz. Vroomans was een belangrijk steunpunt voor Fortuna midden jaren 90. Over Ayaz is veel geschreven en verteld, vooral over zaken die niets met voetbal te maken hebben. Daar gaan wij dus niet over. Verder zien we bij de blauw-witten Ousmane “Pappa” Sanou, ooit op medische gronden afgetest in Sittard.

De core business dan maar: de wedstrijd. We zien dat Jo Geerinckx door de absentie van Rein Baart en Akerboom tot aanvoerder is gebomdardeerd. Hij start blijkbaar ongelukkig, gezien de keuze van de speelhelft, Fortuna speelt naar de N-side toe, want de toss wordt verloren.

Het zijn de gasten die het kwiekst uit de startblokken schieten, een fenomeen dat ons niet onbekend is gebleven dit seizoen. Tycho Steegs gaat “vreigelen” met de bal, die wordt veroverd door Van de Langeberg die Ozkaya in positie brengt. Deze produceert slechts een rollertje dat naast gaat. De eerste waarschuwing is niettemin een feit. Zijn we dan toch wakker?

Het lijkt erop, het is inmiddels 20.05uur. Een combinatie op rechts belandt bij de vrijstaande Joos van Barneveld, die erin slaagt de bal over het doel te wippen. Grensrechter Souisa had echter ook al buitenspel geconstateerd. In het zwarte circuit, i.c. de boekingen, neemt Eindhoven middels een gele kaart voor de Fransman Yoann de Boer de leiding.

De bijbehorende vrije trap wordt door Tommie Daemen breedgelegd naar Samir el Gaaouiri. Samir gaat aan de wandel, passeert een tegenstander en plaatst de bal vanaf de achterlijn in een schier onmogelijke positie langs doelman Need, we staan voor, 1-0!

Getuige Samir’s handgebaren vraag ik mij af of dit wel zijn bedoeling was geweest of dat het een voorzet had moeten voorstellen. Wie maalt erom!

Maar een voorsprong is bij dit Fortuna nooit heilig. Zoals wel vaker dit seizoen, laten we ook nu de tegenstander aan het woord. Joos van Barneveld verdedigt slecht uit. Van Kouwen neemt over en schiet in kansrijke positie recht op Davy Bertjens die redding brengt. Niet veel later schiet Laponder van afstand over.

We zijn wederom gewaarschuwd. De beste Fortunees van de dag, Georges Tychon, gaat vloeiend langs Prommayon. Die speelt echter al wat langer dan gisteren en vloert Georges vakkundig, geel is zijn straf.


Georges kopt netjes door

Eindhoven behoudt het initiatief en dat is zorgelijk. Niet verwonderlijk, want iets voor het half uur gooien de blauw-witten er een goedlopende aanval uit over zes-zeven schijven uit, waarbij Van Kouwen als eindstation vanaf de rand 16-meter hard achter Bertjens besluit, Jawel, de 1-1 kan op het scorebord.

Tot overmaat van ramp raakt Mauro Simone ook nog eens geblesseerd. De zeer tengere Italo-Belg lijkt tegen iets als een elleboog te zijn opgelopen en gaat gestrekt, de handen voor zijn gezicht. Het blijkt echter om een tik op zijn knie te gaan, op het eerste oog zonder al te veel erg. Mauro kan verder. Hij toont karakter. Hetgeen hij sowieso de laatste maand heeft gedaan.

Rond de winterstop was hij behoorlijk “in crisi” in met name mentaal opzicht, maar hij heeft zich knap teruggevochten. Ook dat mag best eens vermeld worden.

Eindhoven toont echter weinig mededogen. Van Adelberg mag op links 60 meter oprukken, voorzet op Van de Langeberg in de 16-meter, deze mag vrijwel ongehinderd aannemen en de vrijstaande Van Kouwen inspelen. En jawel, vanaf de rand van het strafschopgebied besluit deze droog in de lange hoek, 1-2.

Nog geen 2 minuten later doet zich een soortgelijke situatie voor. Het is wederom Van Kouwen die ditmaal hard overschiet. Eindhoven blijft de boventoon voeren en de “onzen” snakken naar de thee. Van Adelberg mag ingooien namens FC Eindhoven, echter hij weigert dit hardnekkig, hij doet het zelfs voorkomen alsof hij niet meer vooruitkomt door een aandoening aan de hamstrings. Hij gaat buiten de lijnen liggen en krijgt scheidsrechter Nijhuis zelfs zover dat deze het spel stillegt voor een blessurebehandeling. Weer een noviteit, aangezien zowel speler als bal buiten de lijnen verkeren.

Maar verder heeft arbiter Nijhuis de partij uitstekend onder controle, hij heet immers niet Van Sichem. De 4e official heeft inmiddels 1 minuut extra tijd aan gegeven. Dit inspireert FC Eindhoven blijkbaar dusdanig om Fortuna nog maar eens op de pijnbank te leggen. Ozkaya mag vrij voortzetten, Sanou kan in twee tijden de 1-3 binnenwerken.

Verdedigend bakt er Fortuna er bitter weinig van, gezien het gemak waarmee en de wijze waarop de Eindhovense doelpunten tot stand komen. Het is dan ook de vraag of Coocky en Hans er in de pauze nog in slagen een en ander te repareren.

Gesleuteld is er volop, aanvoerder Geerinckx en Mauro Simone hebben plaats moeten maken voor respectievelijk Bart Meulenberg en Gino Taihuttu. Bij Eindhoven heeft onze Franse vriend De Boer plaatsgemaakt voor Sergei Temrukov. Zoals vrijwel iedere tegenstander dit seizoen, heeft ook Eindhoven blijkbaar andere thee genuttigd in de rust dan Fortuna. De Eindhovenaren breien rustig voort op de patronen van voor de rust. Een hoekschop van Ayaz wordt door Smits hard ingekopt en vreemd genoeg is het Sanou die de bal uit het doel werkt. Was hij ervan afgebleven, dan had de 1-4 op het bord gekund.

Na 9 minuten is er het eerste balcontact voor Gino Taihuttu. Een aanzienlijke verbetering met zijn optreden tegen Heracles Almelo, waarin hij in de 18 minuten durende invalbeurt geen enkele keer de bal wist te beroeren. Eindelijk, hij wordt opgemerkt door zijn medespelers.


Gino is dichtbij een treffer…

Even later mag Eindhoven weer eens lustig erop los counteren. Van de Langenberg laat Meulenberg achter zich, voorzet naar de rand van het strafschopgebied op Ozkaya, afstandschot en jawel, prijs, 1-4.

Het zal u niet verwonderen als ik u weer moet vertellen dat ook deze treffer een kopie was van de voorgaande. Voor een deel van onze “trotse” aanhang op de N-side het sein om Hans de Koning nog maar weer eens te beschimpen op alle mogelijke wijzen. Zoals het gehele seizoen is King Hans ook nu maar weer de zondebok bij deze mensen die de club te allen tijde steunen. Helaas heb ik het merendeel van hen vrijwel nooit bij een uitwedstrijd gezien.

Maar goed, ik – en met mij 2 anderen – heb de afgelopen twee seizoenen geen enkele officiële wedstrijd van Fortuna gemist. Het lijkt mij dan ook logisch dat ik verder maar mijn mond over dit soort randzaken houd.

De wedstrijd kabbelt rustig verder. En ja hoor, Van de Langenberg flitst weer eens langs Meulenberg. Laatstgenoemde verrekt dit keer echter te wijken, pakt zijn tegenstander bij het shirt, duwt in het strafschopgebied, maar Van de Langeberg vergeet te vallen en schiet naast. De grensrechter aan mijn zijde past zich moeiteloos aan bij het gehobbel voor zijn neus en geeft vreemd genoeg een hoekschop. Die levert niets op, hoewel Bertjens er iedere keer in slaagt om een hoge bal niet goed te verwerken, laat staan klemvast te hebben.

Het verdriet mij bijzonder als ik dit moet aanschouwen. Dave Bertjens was intrinsiek misschien wel de meest talentvolle doelman die ooit in Sittard heeft gespeeld. Maar aan intrinsieke waarden hebben we niets, het zijn de koude feiten die tellen. Het doet mij tevens denken aan Ed de Goey in zijn eerste maanden bij Chelsea. Die pakte ook bijna geen enkele hoge bal, waarop de supporters hem de bijnaam “Count Dracula” (He fears crosses) gaven.


Maar deze heeft ie dan toch wel!!

Inmiddels heeft onze kleine dribbelkoning Laszlo Mészáros heeft veld betreden in plaats van Roelant Geraerts. Blijkbaar zorgt hij weer eens voor een laatste restje inspiratie, want we voetballen weer naar voren. Samir el Gaaouiri pikt een afgeslagen corner op, haalt de achterlijn en via Need scoort Charles Kazlauskas de 2-4.


De eerste Amerikaanse Fortuna treffer komt dus van zijn voet!

Bij Eindhoven wordt Ozkaya vervangen door Van Schijndel, dit voor de statistieken. Onze “fantastische” sfeermakers op de N-side zetten nog maar eens een laatste offensief tegen De Koning op, die uiterlijk onbewogen blijft. Wederom applaus. Lekker gemakkelijk, je wegsteken in een groep en niet de één op één confrontatie zoeken. Ik wens King Hans op persoonlijke titel dan ook een betere toekomst toe.

Op het veld is het echter weer prijs. Samir haalt nog maar weer eens de achterlijn, voorzet naar de vijf-meter en clubtopscorer Joos Van Barneveld scoort de 3-4.

Met aanvoerder Steegs als grote inspirator doet Fortuna er nog alles aan om de gelijkmaker tegen de netten te werken. En zelfs Mészáros buffelt en springt erop los in en buiten de 16-meter. Het mag echter niet baten, conform het gehele seizoen eindigt ook deze wedstrijd in volle mineur.


Tycho eindigt zijn Fortuna loopbaan dus als aanvoerder!

Na afloop wordt er op het veld nog afschied genomen van Davy Bertjens, Roelant Geraerts, Bart Meulenberg, Tycho Steegs, George Tychon, Prince en Samir. Oom Fred wuift zijn neefjes uit, er komen camera’s tevoorschijn en jawel, de spelers worden ineens toegezongen door de N-side. Ik heb genoeg van de schertsvertoning en pak mijn biezen. In de catacomben volgt de algehele ontnuchtering als ik onze oud-coryfee Dennis G. ontwaar……..


Ondanks alle ellende kan er toch nog gelachen worden

Was er dan geen enkel hoogetepunt aan deze wedstrijd? Toch wel. Na afloop tref ik mijn oud-dorpsgenote Angeleye, vanavond voor de sponsoren in de businessruimte optredend met haar partner René Schuman. Het weerzien is hartelijk. Aan haar mag men bij Fortuna best een voorbeeld nemen. Zij realiseerde met veel inzet en hard werken gekoppeld aan haar natuurlijke talent haar ideaal om iets te bereiken in de muziekwereld. Het kan dus toch………..

Namens de redactie wil ik vanaf deze plaats iedereen bedanken die dit seizoen een positieve bijdrage heeft geleverd aan de totstandkoming van het wedstrijdverslag en andere items op Fortuna Online.

Gegroet,

TMD