Een week lang vierde optimisme de boventoon. Met het aantrekken van Edwin Linssen, Harrie Gommans en Yoann de Boer zou Fortuna de degradatieplaatsen zonder al te veel problemen achter zich moeten kunnen laten. Sterker nog, sommige grenzeloze optimisten droomden al van een periodetitel. Na een pijnlijke nederlaag tegen mededegradatiekandidaat FC Eindhoven staat iedereen hopelijk weer met beide benen op de grond. Fortuna kent ook met de drie nieuwkomers nog genoeg zwakke plekken om de toekomst met zorgen tegemoet te zien.

22 Januari 2010

Versterkt Fortuna stelt teleur

Fortuna Sittard 2 FC Eindhoven 3
Doelpuntenmakers: 4. Nelemans 0-1; 39. Nelemans 0-2; 41. Traore 1-2; 60. Voorn 2-2; 73. Vlug 2-3.
Opstelling: Wintjens, Nys (75. Rychlik), Geenen, De Boer, Vanek, Simone, Linssen, Di Lallo, Voorn (81. Grabovac), Traore, Gommans.
Toeschouwers: 4.142
Scheidsrechter: Sanders
Geel (Fortuna): Voorn

Na een winterstop van vijf weken staat er in de Jupiler League eindelijk weer een volledig wedstrijdprogramma op de agenda. Ook in Sittard gaat de bal weer rollen, want FC Eindhoven komt op bezoek. De confrontatie met de eeuweling wordt door iedereen met vertrouwen tegemoet gezien, want Fortuna lijkt tijdens de opening van het transferraam geen slechte zaken gedaan te hebben. Taner Taktak, Abdülkarim Öcal en Paul Voss zijn weliswaar gevlogen, maar dat lijkt geen al te forse aderlating. Taktak speelde al het hele seizoen met zijn ziel onder de arm en lijkt nu gekregen te hebben waar hij al in de zomer naar op zoek was: een transfer naar het beloofde land. Dat Öcal hem daarbij vergezeld vind ik persoonlijk wel jammer. Ik kon altijd wel genieten van de onbehouwen, op niets dan brute kracht gebaseerde speelwijze van de zoon van een Maasmechelse cuisinier. Maar onmisbaar lijkt Öcal mij toch niet. Paul Voss, tenslotte, kwam zelfs als pinch-hitter nauwelijks aan de bak en zal ook amper gemist worden.

Tegenover het vertrek van dit drietal staat de komst van drie spelers die hun sporen ruimschoots verdiend hebben. Roger Reijners heeft eindelijk de ervaren spelers gekregen waar hij al langer om gevraagd heeft. Edwin Linssen moet als middenvelder meer lijn in het spel van Fortuna gaan brengen, Yoann de Boer moet voor stabiliteit in de verdediging gaan zorgen en Harrie Gommans moet zorgen voor meer kracht in de aanval.

Drievoudig clubicoon Harrie in actie

Op papier heeft Fortuna zich met dit drietal behoorlijk versterkt, al wordt het gebrek aan aanvallende creativiteit op het middenveld na het vertrek van Bryan Linssen en de blessure van Charly van den Ouweland ook door dit drietal nog niet gecompenseerd.Het inpassen van de drie nieuwkomers brengt de nodige wijzigingen in de basisopstelling met zich mee. Edwin Linssen krijgt de positie van meest verdedigende middenvelder, die in de laatste periode voor de winterstop niet onverdienstelijk werd ingevuld door Pieter Nys. De jonge Belg verhuist naar rechtsback, waar Öcal een vacature heeft opengelaten. Harrie Gommans vergezelt Demba Traore in de spits, waardoor Marcus Rychlik naar de bank verhuist. Het hardste gelag is echter voor Zarko Grabovac, die na vier seizoenen als vaste kracht zijn plek in de basis verliest aan Yoann de Boer.

De opstelling is als volgt: Wintjens in de goal; Nys, Geenen, De Boer en Vanek achterin; Simone, Linssen, Voorn en Di Lallo op het middenveld; Gommans en Traore in de aanval.

Elf groen-gele helden

Het versterkte Fortuna schiet niet bepaald voortvarend uit de startblokken. De eerste minuten komen we niet op de helft van de tegenstander en de organisatie rammelt aan alle kanten. Van der Padt-laureaat Tim Nelemans mag binnen drie minuten drie keer een doelpoging wagen. Drie keer is ook in dit geval scheepsrecht. Bij een vrije trap vanaf links verzuimt de Fortuna-defensie Nelemans te dekken. Deze kopt knap in de rechterhoek: 0-1.

Naas tegen naas in het luchtruim

Na de tegentreffer laat Fortuna zich wat vaker op de helft van de tegenstander zien, maar echt lekker loopt het eigenlijk nooit. Op links spelen zowel Vanek als Di Lallo een zwakke partij, hetgeen ons de hele avond verdedigend en aanvallend parten zal spelen.

Deze keer komt Vlug niet langs

Vanek In ons centrum zijn Geenen en De Boer bepaald niet goed op elkaar ingespeeld, terwijl Edwin Linssen in zijn rol als controlerende middenvelder herhaaldelijk tekortschiet. De nieuwbakken aanvoerder kent sowieso geen erg gelukkig debuut. Hij slaagt er geen moment in zijn stempel op het spel van Fortuna, laat staan op de wedstrijd, te drukken en zijn spelhervattingen laten sterk aan nauwkeurigheid te wensen over.

Tevergeefs op jacht naar de bal

Het gevaar van Fortuna moet in de eerste helft vooral over rechts komen, waar de opkomende Nys regelmatig goed gebruik maakt van de vrije ruimte. En verder leiden toevalsacties van Di Lallo en Voorn ook nog wel eens tot enig gevaar.

Di Lallo dribbelt zich langs twee man

Het duurt tot halverwege de eerste helft eer we na een kopbal van Traore de eerste serieuze doelpoging van Fortuna mogen noteren.

Traore vindt eindelijk een beetje ruimte

Daarna zet Fortuna een minuut of vijf wat meer druk. We krijgen een paar halve kansen, maar het blijft allemaal nogal mager. Zeker in vergelijking met de kansen die Eindhoven krijgt.

Yoann de Boer rukt op

De Brabanders zijn niet vaak aan bal, maar wel een stuk gevaarlijker. Dat leidt vijf minuten voor rust tot de 0-2. Wanneer Eindhoven de bal na een afgeslagen corner retourneert in ons strafschopgebied, staat onze verdediging wederom niet scherp. De bal wordt doorgekopt naar de vrijstaande Nelemans, die gemakkelijk de 0-2 binnenschiet. Wordt dit de eerste VDP-winnaar die op herhaling gaat?

Harrie met de naas omhoog

Gelukkig reageert Fortuna adequaat. Harrie Gommans krijgt de bal op het middenveld aangespeeld van Vanek. Hij legt de bal goed dood en speelt meteen op rechts in de loop van Pieter Nys. Nys geeft een lage voorzet op Demba Traore. Die speelt op de rand van het strafschopgebied zijn tegenstander uit en schiet onhoudbaar voor doelman Swinkels in de rechterhoek: 1-2. Met die stand gaan we ook rusten.

Demba trekt een vies gezicht

In de tweede helft probeert Fortuna Eindhoven meer onder druk te zetten, maar erg goed lukt dat niet. Ons aanvalsspel is even onrustig en ongecoördineerd als voor de winterstop.

Linssen contra Tahapary

Over de flanken en vanaf het middenveld zijn we amper gevaarlijk, terwijl Gommans en Traore allebei de neiging hebben in het centrum op de bal te wachten. Dat maakt het verdedigen voor de tegenstander niet al te moeilijk.

Traore stuit op Swinkels

De gelijkmaker na een kwartier spelen komt ondanks de druk een beetje uit de lucht vallen. Gommans krijgt de bal aangespeeld in het strafschopgebied. Hij legt goed breed voor de inlopende Ramon Voorn, die feilloos binnenschiet: 2-2.

Voorn schiet

Met nog een half uur te spelen zou die treffer hoop moeten geven op een overwinning. Maar helaas wordt ons spel eerder slechter dan beter. Eindhoven laat zich ver terugzakken, wij weten op het kleine speelveld geen enkele goede combinatie op te zetten. Ook de vele
voorzetten vanaf de flanken zijn gemakkelijk te verdedigen. Mochten we de overwinning nog willen binnenslepen, dan zijn we afhankelijk van weer een toevalstreffer.

Demba zoekt een uitweg

Maar iedere gedachte aan een overwinning mogen we een kwartier voor tijd laten varen. Aan Fortuna-zijde staat iedereen toe te kijken wanneer Eindhoven vanaf de eigen helft een vrije trap neemt. Niemand neemt de moeite even voor de bal te lopen om het nemen van de vrije trap te vertragen. En vervolgens mag Jeffrey Vlug ongehinderd door Vanek en De Boer de bal oppikken in ons strafschopgebied en de 2-3 scoren.

De gemoederen raken verhit

Die mokerslag komen we niet meer te boven. Reijners brengt Rychlik voor Nys en tien minuten later ook nog Grabovac voor Voorn, maar Fortuna is bezig met een kansloze missie.

Rychlik probeert het tij te keren

Alle ballen die richting het Eindhovense penaltygebied gaan, komen even hard weer terug. Bovendien haalt Eindhoven alle tempo uit de wedstrijd door al dan niet geveinsde blessures.

Harrie komt meer dan een naaslengte tekort

De vier minuten blessuretijd leveren Eindhoven grotere kansen op dan Fortuna, zodat er uiteindelijk weinig aan te merken valt op de einduitslag van 2-3.Fortuna opent na de winterpauze dus met een pijnlijke nederlaag. Die nederlaag is niet alleen pijnlijk omdat velen na de komst van een aantal versterkingen gehoopt hadden op meer. Nog pijnlijker is het om te constateren dat de versterkingen vooralsnog geen enkele positieve invloed hebben op ons spel. Sterker nog, leken we de laatste maanden voor de winterstop achterin de gaten aardig gedicht te hebben, vanavond lieten we daar juist weer behoorlijke steken vallen.

Op papier mag Fortuna dan wel sterker zijn geworden, het zal de trainer nog flink wat moeite kosten om het elftal zowel tactisch als mentaal tot een eenheid te smeden. En heel veel tijd rest hem daarvoor niet.