Na het bevrijdende eindsignaal van scheidsrechter Ed Janssen speelt Fortuna Sittard na een afwezigheid van 16 seizoenen weer in de Eredivisie. Jong PSV heeft met 1-0 de duimen moeten leggen waarna een waar volksfeest losbarst rondom het Fortuna Stadion. Maar daaraan plakt niks officieels. De officiële huldiging zal enkele dagen later plaatsvinden in de Sittardse binnenstad…


De laatste week van april is een aaneenschakeling van feesten voor de redactie van Fortuna Online. Koningsdag, de winst op Jong PSV (geen enkele overwinning is vanzelfsprekend), het aansluitende volksfeest aan de voorzijde van het Fortuna Stadion, tussendoor nog een bruidsfeest en als afsluiter de officiële huldiging op de Sittardse markt. Één jaar na dato verkeren we nog immer in jubelstemming. Waar we enkele dagen geleden nog eens terugkeken naar de wedstrijd tegen Jong PSV, gaan we nu naar 30 april 2018, Markt Sittard, 19.00 uur.


Wessel Dammers draagt zorg voor de kijkbuiskinderen

Omstreeks 19.00 uur arriveert de selectie en technische staf op het podium van de Sittardse markt en worden toegejuicht door een enthousiaste menigte. De één na de andere neemt de microfoon en laat zich uitgebreid fêteren.


Aykut Özer toont trots de gewonnen prijzen

Maar er is ook aandacht voor mensen die er niet bij (kunnen) zijn en ieders gedachten gaan uit naar supporters waarvan we in de loop der jaren helaas afscheid hebben moeten nemen.


Ook Djibril Dianessy moet de huldiging aan zich voorbij laten gaan

Als de Fortuna-gerelateerde strijdliederen een beetje zijn opgedroogd, wordt gesneerd naar de rivaal die juist de omgekeerde weg bewandelt: van Ere- naar Eerste Divisie in plaats van andersom. Afgesloten wordt met datgene waarmee in het stadion doorgaans overwinningen worden gevierd: het gebruikelijke ‘Rondje om de Tafel’. Spreekstalmeester Wessel Dammers zorgt ervoor dat alles ordentelijke verloopt, al is dat buiten zijn eigen gezang gerekend.

Oefening baart kunst; ook bij Wessel Dammers!

Na een uur feest te hebben gevierd verplaatst datzelfde feest zich naar de kroegen op de Markt en kijkt iedereen al meteen reikhalzend uit naar het seizoen 2018-2019: Eredivisie!

Michel Hennen