Het was eigenlijk een rustige vrijdag. Een katholieke hoogdag zelfs, Allerzielen. Serene rust. Geheel conform deze achtergrond viel er eigenlijk niets te vertellen over de heenreis richting Deventer. Of het moet een wat langere file achter Arnhem zijn geweest, maar die mocht de overigens uitstekende sfeer in de bus niet bederven.


2 November 2007

Onvoorstelbare rock ‘n’ roll nederlaag in Deventer

Go Ahead Eagles 2 Fortuna Sittard 1
Doelpuntenmakers: 34. Olondo 0-1; 94. Ars 1-1; 95. Ax 2-1.
Opstelling: Thijssen, Geenen, Grabovac, Op den Kamp, Van Driel, Voorn, Van den Ouweland (89. Bejas), Simone, Olondo, Derksen (77. E. Guvenc), Jacobs (85. El Hammouchi)
Toeschouwers: 4.815
Scheidsrechter: De Groot
Geel (Fortuna): Genen, Voorn, Van den Ouweland
Rood (Fortuna): Van Driel

Vrijdag 2 november 2007: Go Ahead Eagles-Fortuna. Ondanks de reeds gememoreerde file, kwam onze bus ruim op tijd aan bij De Adelaarshorst aan de Vetkampstraat. Niet dat er ook maar één simpele ziel onder de busreizigers uitging van drie punten voor onze groen-gele formatie, maar ook dat mocht de sfeer niet bederven. Helaas voor de Deventenaren moet ik toch iets aan de kaak stellen. En ze mogen blij zijn, erg blij zelfs dat ik degene ben die er gewag van maakt. Het betreft hier nl. plagiaat in de meest klare vorm. De Eagles doen hun naam eer aan in de vorm van hun mascotte, inderdaad een mannelijke adelaar. Niets mis mee, zou je denken. Leuk zelfs, zou de gemiddelde bezoeker van het uitvak hebben gedacht. Echter ondergetekende is naast zijn bezetenheid voor Fortuna ook een hartstochtelijke fan van het Londonse Crystal Palace FC, welke door het leven gaan met de bijnaam The Eagles. En de mascotte van vandaag is een wel erg letterlijke copie van Palace’s mascotte Pete. Onze webmaster in den verre zou hier geheid schande van spreken.

Vandaag weer een redelijke groep Fortunezen in het uitvak, waarvan zo’n 30-35 busreizigers. Onder de overigen ook veelal bekende gezichten, zoals “De Witte Man”, “De Man die nooit spreekt” en een vormalige doelman van FC Spaubeek 1. Fortuna is vandaag echter verre van compleet. Sjors Paridaans en Danny Schreurs maken hun heropwachting in de selectie, maar daartegenover staat de afwezigheid van de oermens Nico Vanek. De verwachting was vooraf dan ook dat hoofdtrainer Wisman zou vasthouden aan de recentelijk gangbare 4-4-2 opstelling met vandaag Emmo Guvenc als vervanger van Nico Vanek, waardoor Mels van Driel naar linksback zou gaan. Dat laatste bleek zeker te kloppen. Maar het eerste allerminst. Waar ondergetekende als een van de weinigen rekening hield met een comeback van sterkhouder Raschid el Hammouchi, bleek Wisman terug te keren naar de 4-3-3 variant, met Cédric Olondo en Bas Jacobs op de flanken voorin.

Topscorer Florencio Cornelia wordt geofferd, iets wat mij volledig ontgaat. Afgelopen vrijdag werd ik door en rijgenoot nog onverbloemd geschoffeerd, toen ik stampvoetend ophef maakte over de vervanging van de Antilliaan. Cornelia was te weinig voetballer en ik had geen verstand van het spelletje. Nou ja, hij krijgt vandaag dus zijn zin. Dirk-Jan Derksen, geen schim van de spits die hij vorig seizoen bij VVV was, mag blijven staan. Dat Derksen veel minder scoort, ligt overigens niet alleen maar aan Derksen zelf, daarover later meer.

Bij beide teams geen enkele speler met een wederzijds verleden. Dus dat schiet ook op. Ondanks de vurige wens van enkele Fortunezen vandaag bij de Eagles ook geen Orlando Smeekes van de partij. Fortuna treedt aan met de volgende basiself: Thijssen; Geenen, Grabovac, Op den Kamp en Van Driel; Simone, Van den Ouweland en Voorn; Olondo, Derksen en Jacobs. Hierover ook geen extra uitleg, aangezien ik die hierboven al voldoende heb gegeven. We maken ons dus maar op voor een vurig potje, vandaag onder leiding van arbiter De Groot.

Van die vurigheid blijkt helemaal niets in het eerste half uur. En dat komt, omdat Fortuna de zaken organisatorisch uitstekend in orde heeft. De linies sluiten nauw op elkaar aan en er zijn geen dissonanten qua inzet. De thuisploeg heeft wel mogelijkheden, maar echte kansen zijn het zeker niet en altijd is Willem-Jan Thijssen een hinderlijke sta-in-de-weg. Vandaag zet hij zijn goede optreden van afgelopen dinsdag voort. En zowaar het eerste gevaar van Fortuna is direct vrij serieus, Jacobs legt aan vanuit de tweede lijn, Moeliker moet lossen, maar helaas is Derksen net te laat. Wat ons bij het reeds aangehaalde hoofdstuk van onze eerste centrale spits in de rangorde brengt. Derksen, vorige seizoen nog goed voor 19 treffers, heeft dit seizoen veel moeite om het doel te vinden. Uiteraard heeft hij de voor een betaald voetballer gezegende leeftijd van 35 jaar bereikt, is het explosieve op de eerste meters er grotendeels af en zijn de meeste tegenstanders ook een stuk jonger en sneller. Daarnaast weet Derksen zich nog steeds moeilijk in te tomen wanneer hij een bepaalde periode weinig in het spel wordt betrokken en dan gaat hij vaak op eigen helft ballen ophalen. Daarenboven slagen zijn medespelers er tot op heden maar niet in om hem op de juiste manier aan te spelen. Dus niet in de loop, op knie- en/of borsthoogte, zoals nog vaak het geval is.

Blijkbaar weet Flo Cornelia hier beter mee om te gaan, getuige zijn doeltreffendheid. Je zou natuurlijk indachtig de theorie van Van Gaal en de opmerking van mijn reeds eerder genoemde rijgenoot in ons allesbehalve knusse stadion stellen dat ik dom ben en verstoken van enig verstand van de materie die voetbal heet. Maar ik ga mijzelf niet evalueren, dat laat ik maar al te graag aan (zelfbenoemde) deskundigen over. Ik heb wel reeds eerder mijn persoonlijke voorkeur uitgesproken en daar wijk ik niet vanaf. Tot zover dit onderwerp.

Inmiddels is de match voorbij het half uur en Fortuna houdt nog steeds dapper en vrij moeiteloos stand. Sterker nog, het onverwachte gebeurt. Charlie van den Ouweland neemt op links een vrije trap, Cédric Olondo torent boven alles en iedereen uit en laat doelman Moeliker met een geplaatste kopstoot in de verre hoek kansloos, 0-1. De thuisploeg is nog 1 keer gevaarlijk voor de rust als Ars een voorzet van Van Dijk maar net naast kopt. Aan de overkant had Derksen de wedstrijd op slot kunnen zetten. Hij controleert een voorzet van Voorn uitstekend, maar Moeliker kan zijn diagonale schuiver van dichtbij uit het doel tikken. Een dijk van een kans en het was verre van onterecht wanneer die erin was gegaan.

De Goodyear Commissie gaat direct na het rustsignaal van scheids De Groot aan het werk. Maar ver komen we vandaag niet. Alvorens we de trap afdalen, zien we een jonge Fortunees schokkend en kokhalzend tegen het (Roberto?) Heras Hekwerk aanleunen met een broodje bal in zijn hand, hetgeen tot acute diskwalificatie van de Deventer catering leidt. Tsja, waar hebben we dit fenomeen dit jaar meer gezien….. Het zij helaas ook vandaag weer zo.

Ook in de tweede helft is er aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht voor Fortuna. We noteren zelfs kans nummer 3 als eerst Van den Ouweland uit de kluts op Moeliker vuurt en daarna Olondo een vrije kopkans krijgt, maar de Deventer goalie houdt stand. Vlak hierna gaat een siddering door het uitvak als de matig leidende De Groot een schandalige overtreding op Simone wegwuift. Over onze kleine Italo-Belg verschillen de meningen nogal, sommigen hekelen zijn al dan niet vermeende Schwalbes, terwijl ondergetekende vindt dat hij zich duidelijk en op veel fronten heeft verbeterd. Maar goed, blijkbaar draagt Simone een bepaald stempel. In dit geval was er van een Schwalbe in de verste verte geen sprake.

Niet veel later is Joep Op den Kamp aan de beurt, als invaller Ax zijn naam eer aan doet en de botte bijl hanteert. De Groot vindt het nu welletjes en dader Ax gaat op de bon. Fortuna blijft echter dapper stand houden en tot de 70ste minuut is er weinig aan de hand. Iets later gaat Zarko Grabovac voor de eerste en enige keer in de fout. Ax gaat met Ars de 1-2 aan en met een halfvolley schiet hij net over het doel van Thijssen. De thuisploeg lijkt echter inspiratie te hebben opgedaan en het wordt vanaf nu steeds meer pompen of verzuipen.

Nog 1 keer komt Fortuna er gevaarlijk uit via de beste man van het veld, Charlie van den Ouweland. Alwaar de kleine Brabander met de grote longen en dito loopvermogen en techniek het vaak moeilijk heeft als het op de fysiek aankomt, is hij vandaag wel in zijn nopjes en krijgt hij ook de ruimte om te excelleren. Charlie speelt de mee opgekomen Jacobs vrij en Olondo schiet diens afgemeten voorzet over. Kans nummer 4, wat waren we dichtbij de veilige haven.

Een minuut of 7 voor tijd slaat het onheil dan ten eerste male toch toe. Mels van Driel laat zijn tegenstander passeren en trekt letterlijk aan de noodrem. Een afgewogen keuze die hem geel oplevert, maar helaas had hij ook nog geel van het eerste bedrijf staan en kan hij inrukken. Als gezegd een afgewogen keuze en het zou ook niet terecht zijn geweest, wanneer Mels’ hoofd was geëist, hetgeen gelukkig ook niet gebeurt door de 46 meegereisde Fortunezen. Zonder onze kapitein is het schip ineens heel wat minder stuurvaardig. Met alle middelen, goed keeperswerk van Thijssen en een (verdiende) dosis geluk blijft de nul op het scorebord.

Aan de zijlijn geeft vierde official Van de Scheer echter 5 minuten extra tijd aan, wat een regelrechte schande is. En in de 94ste gebeurt het onvermijdelijke: De Groot gaat door zijn hoeven en kent Go Ahead Eagles een strafschop toe, wanneer Ars en Grabovac een fair duel uitvechten. Thijssen mag proberen de meubels te redden, maar Ax zet de strafschop om, 1-1.

Inmiddels is de blessuretijd ruim achter de rug, maar De Groot laat vrolijk doorballen. En jawel, ondersteund door een oorverdovende kakofonie achter het doel van Thijssen komt Ax aan de bal in de 16 meter en zijn uithaal met links belandt in de korte hoek. Thijssen is te laat en de 2-1 kan op het bord.

Nu vindt fluistist De Groot het ineens welletjes en de meeste Fortunezen op het veld storten volkomen kapot ter aarde. Dat gebeurt ook met sommigen in het uitvak, het merendeel van de overige Fortunezen aldaar koelt zijn woede op de plexiglas afrastering. De thuissupporters vinden het ineens hartstikke leuk om met vanalles en nog wat te gaan provoceren, maar verder dan wat extra werk voor de Deventer stewards om onze gemoederen te bedaren komt het gelukkig niet. Het lijkt allemaal nog het meest op de wereld van rock ‘n’ roll, waar fictie en werkelijkheid elkaar ontmoeten. Een volstrekt onnodig peloton ME-ers escorteert onze veilige aftocht en de verslagenheid maakt zich van ons meester.

Een goed Fortuna verliest volkomen onnodig van een redelijk onmachtige thuisploeg. Deels door eigen falen, deels door de opzichtig slechte leiding van scheidsrechter De Groot. Waarbij ik hoop dat voor wat het handelen van De Groot betreft onze multifunctionele teammanager zijn juiste pet opzet en tegen de man een klacht zal indienen, opdat kans op herhaling kleiner mag worden. Maar onze teammanager draagt als gezegd meerdere petten en heeft het dientengevolge mede ook erg druk met het doen van krasse uitspraken tegen vooral erg jonge supporters.

Doorheen de mist bereiken we thuishaven Sittard omstreeks 01.00u. Ondergetekende krijgt een gratis lift van Mart Smeets en bereikt zo zonder al te veel moeite zijn domicilie. Ondanks mijn lidmaatschap van het WWF mag ik in gevecht met de kater.

Gegroet,

TMD